Osztatlan közös tulajdon

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.23. 08:21

Valószínűleg nem teheti meg. Azért a bizonytalanság, mert a tényállásból nem derül ki egyértelműen, de úgy tűnik van a tulajdonostársak között egy megállapodás a használat megosztásáról. Ugyanígy nem egy értelmű, de esélyes, hogy a férjjel kötött egyezségét a bíróság végzéssel hagyta jóvá.

csica13 # 2012.07.23. 12:31

Kovács Béla Sándor!

Nincs a tulajdonostársak között semmi megállapodás a
használatról,évekkel ezelőtt már fel lettek szólítva,hogy fizessenek ki, de nem reagáltak rá.,azért
kérdeztem,hogy a lakhatásról való lemondásomat bírósági úton nem tudom-e visszavonni?Semmi megoldás sincs a számomra,kifizetni sem akarnak!

lajcsó # 2012.07.23. 13:03

Már hogyne volna megoldás! Kezdeményezd a bíróságon a közös tulajdon megszűntetését! Szerintem a lakás használatról való lemondást nem lehet visszavonni.

pazs # 2012.07.23. 13:17

lajcsó: ezt már mondtuk :)

monalisa1 # 2012.07.23. 16:00

Szvsz vissza fogják engedni mert kifizetni valószínűleg nem tudják, az árverezés meg senkinek sem jó: utána meg a többiek hová mennének lakni?!

pazs # 2012.07.23. 16:16

Kétlem, hogy ebbe belegondolnának, a per meg évekig fog tartani és utána a végrehajtás is. Ennyire előre nem szokás gondolkodni.
Mindenesetre kötelezni arra senkit nem lehet, hogy kifizesse a tulajdonostársát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.23. 16:32

Kivéve, ha bent lakik az ingatlanban, és fizetőképes. Itt viszont a használati megosztás miatt valószínűleg ez a kivétel sem alkalmazható. (Létrejöhetett az a megállapodás akár ráutaló magatartással is.)

MajorDomus # 2012.07.23. 18:32

Nem akarok a jogászokkal vitatkozni,de úgy tudom az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni
Mivel itt nincs konkrét megállapodás,nincs bírósági végzés,nem látom be miért ne költözhetne vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.23. 19:24

Írtam alább: a használati megállapodás létrejöhet írásba foglalás nélkül is, bírósági jóváhagyás aztán végképp nem kell hozzá. Így a jogi helyzet valószínűleg az, hogy az ingatlannak eleve csak az egyik elkülönült lakását volt jogosult használni a férjével egyetemlegesen; aztán pedig még ezen kizárólagos használatot engedett a férjnek.
Ha így van, akkor az egyetlen lehetőség a rebus sic santibusra hivatkozás, de nem adnák neki túl nagy oddsot.

MajorDomus # 2012.07.23. 21:53

Ja, visszaolvastam lemondott a lak.használatrol

Guethmarta # 2012.07.25. 10:06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremmel fele-fele arányban örököltünk egy ingatlant, csaádi ház telekkel. Hozzájárultam, hogy testvérem a feleségével együtt ráépítsen, sajnos. Nagy hiba volt. Nem tudtunk megegyezni a ráépítéssel keletkezett tulajdoni hányad nagyságában, ezért a bíróság állapította meg a tulajdoni hányadokat. A per folyamán a testvérem és felesége nem kérték az örökléssel szerzett tulajdoni hányadok és a ráépítéssel szerzett tulajdoni hányadok külön albetétesítését. Így most kisebbségi tulajdonba kerültem. Sokszor sérelmes a döntésük rám nézve, sőt a testvérem felesége az örökléssel szerzett ingatlanhányadok használatába is beleszól, holott neki a ráépítéssel kapcsolatos használatra lenne szerintem joga. A bírósági ítéletben rögzítve lett, hogy az örökléssel szerzett tulajdoni hányadok a továbbiakban is fele-fele arányabn a testvéremé és az enyém. Lehetséges, hogy ezzel az ítélettel albetétesíteni tudom az ingatlant az Örökléssel szerzett tulajdoni hányadokra? Ha nem, akkor milyen lehetőségeim vannak? Köszönettel! Gueth Márta

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.25. 11:07

Nem vagyok biztos benne, hogy jól értem az "albetétesítést", de ha az a kérdés, akkor nem kaphat saját helyrajzi számot egyik vagy másik épület. Illetve egy módon: ha társasházzá alakítjátok; de abban is kisebbségben leszel.

MajorDomus # 2012.07.25. 20:10

Nem biztos hogy jobban jár. Most ptk alapján közös tulajdon szerint működnek, azaz a döntéshez egyhangú határozat kell. Társasházban ez nem ilyen egyszerű.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.25. 21:05

Most ptk alapján közös tulajdon szerint működnek, azaz a döntéshez egyhangú határozat kell.
Ezt honnan veszed?

MajorDomus # 2012.07.25. 22:02

Onnan,hogy az ingatlan sorsáról csak közösen dönthetnek,ttk nem olyan vitára gondolok,hogy kék legyen-e a kerítés vagy zöld,de olyan horderejű kérdése kben ami miatt hátrányban érezhetné magát úgyis együtt kell határozniuk.

csica13 # 2012.07.26. 03:44

Szükségem lenne egy beadvány tervezetre "rebus sic santibus'-ra való hivatkozással.Nem tudom hogy mit kell irni!
Szeretném a bíróságra beadni!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.26. 06:31

olyan horderejű kérdése kben ami miatt hátrányban érezhetné magát úgyis együtt kell határozniuk”.
Éppen nem. Például a használat megosztásáról is lehet többséggel dönteni. [Ptk. 140. § (2)] Más kérdés, hogy a sérelmes döntést bíróság előtt meg lehet támadni.

Csak a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz
és az egész dolog feletti tulajdonjog átruházásához, az egész dolog haszonélvezetbe vagy használatba adásához, biztosítékul lekötéséhez vagy más módon való megterheléséhez kell egyhangú döntés. [Ptk. 144. §]

pazs # 2012.07.26. 07:44

csica13: erre nincs minta, amit laikus is tudna használni, fordulj ügyvédhez vagy menj be a bíróságra panasznapra, ott segítenek.

iszusz # 2012.07.26. 12:08

Kedves Hozzáértők!
Két féltestvéremmel örököltünk egy házat, melyből hosszas kérlelés után a húgom, és az anyja áprilisban kiköltözött. A cuccaik egy részét azóta sem vitték el, koszt, és szemetet hagytak maguk után. Szeretnénk árulni a házat, de így nem lehet. Mit tehetünk, hogy elpakoljanak onnan (arról már nem is álmodunk, hogy kitakarítanak). A testvérem közölte, hogy ő ott nem csinál semmit, mert nehogy nekünk jó legyen, de az eladásba beleegyezik, ha találunk vevőt.

MajorDomus # 2012.07.26. 20:49

Még le is diktálhatod.

almostsaint # 2012.07.27. 18:49

Üdvözletem!

Kérdésem az lenne, hogy egy ingatlan esetében aminek 4 tulajdonosa van az egy fő 75%-ban a másik 3 a maradék 25%-on. Ha a 75% tulaj el szeretné adni az ingatlant (aki jelenleg is ott él és fenntartja) és a másik 3 fő(25%) nem, viszont van rá vevő, eladhatja-e a teljes ingatlant a 75%-os? Tudunk az elővásárlási joggal. De ha nem tudják megvenni akkor mi a helyzet? Kénytelenek eladni a vevő által felajánlott összeget elfogadni amiben a 75% tulajjal megállapodtak, vagy mondhatják azt hogy nem adják el ?
Tehát, ha a 75%-os tul-nak megfelel az ár és a többiek nem tudnak fizetni eladásra kerülhet így is az ingatlan?

Tisztelettel.

MajorDomus # 2012.07.27. 19:51

Hogyne ha a társtulajdonosok nem élnek elŐvásárlási jogukkal,illetve felhívásra nem reagálnak.

Ha nem egyeznek bele,akkor lét megoldás van,
simán eladhatja a saját 75%-át, vagy ha a vevő tűr eeg émes,előbb méri a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését,ez fél év.

A vége az, hogy a bíróság dönt ki válthatja magához s többiek tulajdonrészét,valószínűleg s 75 %-os emberke,vagy árverezés lesz,itt a kisebbségi tulajdonosok duplán rosszul járnak,mert a részük a becsérték 70 %-én fog elmenni.

Még mindig jobban járnak ha beleegyeznek az adásvételbe

MajorDomus # 2012.07.27. 19:55

Helyesen:
Két megoldás van,

És ha a vevő türelmes

Bocs de nincs a közelben számítógép,és nagyon kicsik a betűk. Vagy az ujjam nagy.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.27. 21:04

Az ilyen árverésen nem lehet a becsérték alá menni. Ennek ellenére tényleg rosszul járnak, mert a költségeket azért állni kell.

MajorDomus # 2012.07.28. 14:24

Szerintem megérne egy családi beszélgetést