autó vásárlás,átírás


wers # 2016.11.20. 15:04

A jog ismeri ezt a helyzetet. Harmadik személy javára kötött szerződés.” A polgári jog persze, de a közigazgatás szerintem köztes vevőként illetéket fizetett(ne). Vagy rendesen elgondolkodnának azon, hogy tényleg nem kéne? Mivel a gépjármű átírásnál nincs területi illetékesség, lehet több helyen próbálkozni (mellesleg sok helyen csak az okmányboltban kapható nyomtatványt fogadják el még mindig). De a dátumokkal bármely esetben vigyázni kell a kötelező biztosítás fedezetlenségi díja mit (is).

Másik drágább megoldás, ha megveszi a saját nevére a kocsit és később ajándékozza a testvérének, ebben az esetben kétszer kell "átíratni".
” Átíratni semmiképpen, ha ez 15 napon belül történik. De az illeték itt biztos duplán fizetendő.
A többi csak a testvér részére: eredetiség vizsgálat, új forgalmi, törzskönyv, kötelező biztosítás

Ha nem akartok magatoknak kellemes órákat az okmányirodában, akár többször is, ne variálj, elég meglepi lesz az enélkül is.

hombarfej # 2016.12.10. 07:35

Sziasztok!

Sógorom barátnőjének az autóját tervezzük megvenni.
A lakását eladta, majd sógorral Ausztriába mentek melózni.
Magyar lakcímkártyája van, de azon még az eladott lakás szerepel állandó címként. Osztrák igazolása van az ottani lakcíméről.
Ezek fényében a lakcím mezőbe mit kéne írnom az adásvételi szerződésben, hogy az átírás zökkenőmentes legyen?

Köszi
Tamás

Big Bopper # 2016.12.17. 12:16

Üdvözlet! Autók adás/vételével szeretnék foglalkozni. Azt szeretném kérdezni, hogy átírási illetékmentességet kapok-e, vagy nekem is minden vásárolt autót át kell íratnom a cégem, vagy saját nevemre?
Előre is köszönöm a választ!

csokika2 # 2016.12.17. 17:57

Üdv!

Hivatalosan aki börtönben van eladhatja a tulajdonában álló gépjárművet?
Ha igen, mi ennek a hivatalos eljárása?

Pandaronk # 2016.12.19. 14:40

Üdvözletem!Vásároltam egy 2003 -as mazda 6-ot vesztemre!Kereskedéstől vettem 2016.12.16.-án azaz múlt hét pénteken!Sajnos nem néztük meg a motorszámot se az alvázszámot(gondolván kereskedéstől veszem , mi gond lehet)Sajnos motorszám nem stimmelt mikor ma 19.-én vittem volna eredetiség vizsgálatra, majd átíratni!Másik motor van az autóban, ami nem lett belevezetve!
Kereskedővel beszéltem, azt mondják, hogy utána járnak!
Én úgy érzem, hogy amennyiért vettem 950ezerért 239ezer km-rrel, már érték csökkentett,mivel semmit nem lehet tudni a motorról!Ráadásul nekem kell,vagy kellene lepapírozni az új belerakott motort!
Kérdésem az lenne ,hogy ilyenkor köteles-e visszavenni az autót a kereskedés?
Ráadásul nem szerepel a vétel ár sem az adás vételin!
Hárman voltunk, én, fiam, meg egy barátom!Amúgy fiamnak vettük volna!
Köszönöm megtisztelő és biztató válaszukat!

Dr.Attika # 2016.12.19. 18:13

Ha a vételár nem szerepel a szerződésben,akkor azt úgy kell tekinteni a polgári jog szerint,hogy létre sem jött.
Ugyanis a polgári jog előírja, hogy a vételárat konkrét összegben rögzíteni kell.
Vigyék vissza a gépkocsit és kérjék vissza a pénzt.

Bea1 # 2017.02.23. 07:07

Eladtam egy régi mezőgazdasági vontatmányt, alvázszám szerepel a szerződésben, miként az is, hogy február 25-ig el kell szállitania a telekről saját költségén és felelősségén.

Ebből nem lesz semmi, ilyenkor mit tehetek? Semmis-e így az adásvétel?

Foglaló nem volt, nekem kéne a telek, 2 hónapja volt rá, hogy elvigye, 6 tonna, én nem is tudom megmozdítani, arra számítottam, hogy jövő hétre üres a telek, ha ott marad, lőttek a beruházási terveimnek.

Így jártam, vagy tehetek valamit?
Például használati díjat kérhetek-e a telekért az adásvételiben szereplő adásvételen túl?

gerbera317 # 2017.02.23. 07:38

Még nincs huszonötödike.

Bea1 # 2017.02.23. 07:43

Valóban, de már bevallotta. :)

drbjozsef # 2017.02.23. 08:49

Szerepel a szerződésben, hogy megszűnik, ha nem tudja elvinni határidőre? Ha igen, akkor megszűnik.
Ha nem, akkor csak késedelemben van, szólítsd fel írásban, hogy teljesítsen. Ha nem teszi, saját költségedre elszállíttatod, és utána pert és/vagy végrehajtást indítasz a költségeid megtérítésére.

Bea1 # 2017.02.25. 05:09

Köszönöm a választ. A gond az, hogy egy elég veszélyes helyen van, éppen ezért adtam olcsón, ellenben a telekről való kihúzás felelősségét is ráruháztam.

Azaz én nem fogom onnan kihúzni, az tuti.

Ezért gondoltam használati díjra.

Patrícia2 # 2017.03.02. 17:14

Az albbiakban szeretnek segitseget kerni: van egy autonk, aminek rendelkezunk a forgalmijaval(nincs ra bejegyezve semmi az okmanyiroda nyilvantartasaban) es a torzskonyvevel. Szeretnenk az autot eladni, de van meg rajta hitel.
Ilyen papirokkal eladhatom vagy csak a hitelfolyosito engedelyevel?
Illetve kell e az o engedelye az eladashoz?
Köszönöm!

Vadsuhanc # 2017.03.02. 17:27

Nyugodtan add el, de a hitelt adóval megbeszélted ? Viccelsz ugye, hogy nincs rá bejegyezve semmi a hitelintézet által ?

Eladhatod.

Patrícia2 # 2017.03.02. 18:27

Amikor a hitelezo kiadta a torzskonyvet(meg volt rajta hitel,de kikertem es kiadtak), bementem az okmanyirodaba es levettek rola minden bejegyzett "statuszt".

Ancsikka # 2017.03.05. 16:38

A következökben szeretnék segitséget kérni. Ismerösöm részletre megvette a gépjármüvem amiröl semmilyen papir nem született csak egy kölcsönadási szerzödés. November eleje ota használja az autot amin több dolgot kellett már javitani, generátorszijj akksi csere. Február közepén lejárt a kölcsönadási. Noveüberben megeggyeztünk ekkor üzembentartoit irunk makd tavasszal átiratja. Ez még mindig nem történt meg, de cserébe minden rossznak elmond és fenyegetözik. Érdeklödnék a lehetöségeimröl. A gépjármü a nevemen van a biztositás is. A törzskönyv sajnos nála. Köszönöm a segittséget.

Ancsikka # 2017.03.05. 18:16

A törzskpnyvet azért adtam oda mert nekimentek a kocsinak amikor már.néla volt és rendörségi ügy lett belöle. A kárfelmérö kérte a törzskpnyvet és mivel ö intézte ezért került hozzá. Legszivesebben feljelenteném hogy nem adka vissza pedig lejárt a kölcsönadási. De én nem vagyok ennyire aljas. Egyszerüen csak bánt hogy ilyen gerinctelen.

guba" # 2017.03.05. 19:20

Ancsikka!

Forduljon ügyvédhez és küldessen neki egy felszólítást a kocsi visszaadására. Ha ennek nem tesz eleget, akkor a következő lépés a polgári per a kocsi kiadása iránt. Jobb idejében elkezdeni ezt, mert az adó ás a biztosítás költsége is egyre csak több lesz.

wers # 2017.03.05. 19:46

Vagy bejelentés a rendőrségen (talán ellopta valaki), hamar meg fogják találni.
Egyéb lehetőségek: ha nem fizeted a gépjárműadót az önkormányzat, ha a kgfb-t nem fizeted a biztosító vonatja ki a forgalomból. De előtte megkérdezheted, melyiket szeretné
Két utóbbi esetén több lesz a fizetnivaló a végén. Vagy esetleg megengeded, hogy önként teljesítse kívánságodat. Egyébként a biztosító nem kéri a törzskönyvet.

wers # 2017.03.05. 22:44

Nem jelent fel senkit. Nagyobb baja inkább akkor lenne, ha kivonnák a forgalból miközben azzal valaki közlekedik. Engedélye nélkül.
Egyébként a közigazgatás szerint ő a felelős. Piros lámpa, gyorshajtás, fokozzam? Értem én, amit guba tanácsol, a gépjármű különös állatfajta. A polgári részén el lehet vitatkozni hosszú ideig, miközben jelentős bírságokat szedhet össze, de akár totálkárt is.

Szomorú örökös # 2017.03.06. 06:27

Érdekes, azt senki nem ajánlotta Ancsikka számára, hogy ő vonassa ki ideiglenesen mondjuk 6 hónapra a forgalomból az autót. Hiszen ha ezt megteszi, az illetőt meg elkapják a kocsival, akkor már rendőrségi eljárás lehet belőle ugyanúgy, mint ha feljelentené és akkor legálisan tisztázhatná magát, hogy ő vétlen az esetben és nem véletlen vonatta ki a forgalomból. Szerintem ez az egyetlen járható út jelenleg, hogy az illetőt térdre kényszerítse.

drbjozsef # 2017.03.06. 08:00

Hogy tudna kivonatni, nincs nala a forgalmi (bar nem irta, de nyilvan a masik felnel van ha hasznalja). Anelkul nem vonjak ki, mert bejegyzes kerul bele.

wers # 2017.03.06. 08:06

Nem jó ötlet.
Nagy valószínüséggel öngól rendőri igazoltatásnál (vagyis tuti). Már nem hivatkozhat arra, hogy azt sem tudta, hol a kocsi.

wers # 2017.03.06. 08:16

Drbj... Ki tudná vonatmi. A bejegyzés a nyilvántartásba kerül. Akár el is veszhet a forgalmi. Vagy megsemmisül (kedvenc jegyzőkönyvem "megette a kutya")(mindez háromszor, mert a jogsi is, és a lakcímkártya is)

guba" # 2017.03.06. 18:50

Vagy bejelentés a rendőrségen (talán ellopta valaki), hamar meg fogják találni.

271. § (1) Aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan - és a 268. § esete nem áll fenn -, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezen kívül a forgalomból való kivonással még az alapprobléma nem feltétlenül oldódik meg akkor sem, ha akár jogszerű, akár jogellenes módon ezt sikerülne is elérni. Hiszen a kérdező vélhetően vagy a kocsit szeretné visszakapni, vagy a vételárat megkapni.

Atis77 # 2017.03.06. 19:44

kivonáshoz nem kell már forgalmi mint régen. rendszám bemondásra és személyivel kivonják az üzembentartó vagy tulajdonos kérelmére.