Fórum autók, motorok újabb elöl     új hozzászólás


autó vásárlás,átírás

drbjozsef #   2019.12.23. 17:20

Miért, ó miért több topikban?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Armandó # e-mail 2020.02.20. 18:14

Tisztelt Fórumozok!
Gépkocsit szeretnék vásárolni, azomban a rendszám ellenőrzése során a fotón más rendszámmal volt látható, hiba jelzés után,pedig az eladásra kínált rendszámmal volt látható a fotón.
Beírva a rendszám lekérdezésbe a felvillanó rendszámot,a rendszer azt irta ki, hogy ez a 'rendszám magyarországon nem kerult kiadásra."

Hogy lehetséges egyazon gepkocsinak 2 rendszámmal szerepel a nyilvántartásba?
Szerettem volna megvenni, de ezek után mar szerintem nem szabad!
Szerintetek szabályos ez igy?
Mit tegyek?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

drbjozsef #   2020.02.20. 19:32

Fura.

De milyen nyilvántartást nézel?
Az ügyfélkapust?
Ki kínálja eladásra? Miért nem kérdezel rá?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Armandó # e-mail 2020.02.20. 19:40

drbjozsef!

Ugyfelkapus lekérdezésben néztem!

Armandó # e-mail 2020.02.20. 21:07

drbjozsef!

A 2017 evi eredetiségi vizsgálatnál a regi rendszámmal (ami magyarorszagon nem lett kiadva, ha lekerdezem) van a fotó a rendszerben, a 2018 évi muszaki fotónál a jelenlegi/más rendszámmal készült a fotó!

Érthetetlen, hogy lehet egy autónak kétféle rendszáma, amit a rendszerben lévő fotókon is látható.

kori28 #   2020.02.20. 21:53

Szia! Én néhány éve vettem kereskedésből egy autót. Az adminisztráció során szóba került, hogy az első rendszámtábla erősen karcos. A kereskedő javasolta, hogy az átiratás során igényeljek új rendszámot- csak pár ezer Ft. Én azt gondoltam, hogy a meglévő rendszámmal adnak új rendszámtáblát, de nem. Ténylegesen teljesen új rendszámot kapott.

Szomorú örökös #   2020.02.21. 05:55

Armandó

Hogy lehetséges egyazon gepkocsinak 2 rendszámmal szerepel a nyilvántartásba?

Az én előző kocsimnak is a rendszerben kétféle rendszáma látható, ha lekérdezik. Ugyanis ellopták az előző rendszámát egyetlen nap alatt, az még a régi típusú volt, nem kellett hozzá a regisztrációs matrica. Nagyjából azt is tudtam, hogy ki volt, de nem tudtam rábizonyítani. Még aznap este bementem feljelentést tenni a rendőrségre ismeretlen tettes ellen. A vicces az volt, hogy végig mentem a városon a kocsival rendszám nélkül, de a kutya nem állított meg. A rendőrtiszt mondta, hogy hivatkozzak rá, ha bárki megállít, hogy ez ügyben épp hozzá tartok. Hazafelé már nálam volt a feljelentési jegyzőkönyv, de ugyanolyan könnyen hazamentem vele, senki nem állított meg. Amikor bementem a kormányhivatalba, gyakorlatilag új rendszámot kaptam - természetesen pénzért.

Egyszóval lehet simán két rendszáma lekérdezéskor a rendszerben.

Armandó # e-mail 2020.02.23. 09:07

Szomorú örökös!
Ha lekérdezed az autód elveszett rendszámát, neked is azt irja ki a rendszer, hogy " a rendszám nem került kiadásra Magyarorszagon" ?

Köszönöm a segítséged!

Szomorú örökös #   2020.02.23. 21:07

Armandó

Ha lekérdezed az autód elveszett rendszámát, neked is azt irja ki a rendszer, hogy " a rendszám nem került kiadásra Magyarorszagon"?

Így igaz! Megtettem és lekérdeztem. Nekem is pontosan ezt az üzenetet írta ki.

Armandó # e-mail 2020.02.24. 16:17

Szomorú örökös !

Nagyon szépen köszönöm a segítséged!

Igy már bizalomnal vásárolom meg a kinézett autót!

Üdvözlettel: Armandó!

FFlower # e-mail 2020.02.26. 03:49

Tisztelt Fórumozók!

Igyekszem röviden összefoglalni.  

NAV elektronikus ingó árverésen részünkre eredményesen zárult egy személygépkocsi 'licit-versenye'.

Az árverezett személygépjárművet ideiglenesen a forgalomból kivonták, a rendszámot az illetékes járási hivatalban leadták. A személygépjármű érvényes műszakival rendelkezik.

A NAV részéről kapcsolattartónak megadott végrehajtó nagyon kedves és segítőkész volt.
Mivel a 'megnyert' szgjármű  földrajzilag igen messze található, így szerettünk volna biztosra menni az elhozatalát illetően, ezért részletes tájékoztatást kértünk a teendőinkkel - az ügymenettel kapcsolatban.

A nyertes licitünk összegét kiegyenlítettük; a szgjárművet a lehető leghamarabb szerettük volna átvenni és használni a munkába járás megoldására (a hirtelen kieső régi pótlására) és az átírás 15 napos határidejére is tekintettel.
 
A végrehajtóval egyeztettünk időpontot az átvételre, és a Tőle kapott részletes tájékoztatás szerint az ügymenetnek a következőképpen kellett volna lezajlania:

 • szgjárműre vonatkozó árverési dokumentumok/igazolások átvétele; ami végeredményében szgépjármű adás-vételinek számít
 • ezzel az igazolással az illetékes járási hivatalban kiadják a leadott forgalmi rendszámot
 • a rendszámmal a NAV telephelyen át lehet venni a szgjárművet és el lehet vinni
 • 15 nap határidő áll rendelkezésre a szgjármű átírására

  
Ezzel szemben a következő történt:

 • a szgjármű átvételéhez személyesen leutazott férjem busszal, abban a biztos tudatban (a végrehajtótól kapott tájékoztatás alapján), hogy még aznap a szgjárművel érkezik vissza és másnap már tud menni vele a munkahelyére
 • az illetékes járási hivatalban a NAV-tól kapott papírokkal a forgalmi rendszámot nem adták ki a törvényre hivatkozással, tehát azt csak akkor adhatják ki, ha a szgjármű átírása is megtörténik
 • ehhez ugye szükséges az eredetvizsga, amihez viszont a szgjárművet mozgatni szükséges a NAV telephelyről, ami pedig rendszám vagy útvonalengedély nélkül nem lehetséges
 • a hivatal útvonalengedélyt nem tud kiállítani, mert a szgjármű érvényes műszaki vizsgával rendelkezik
 • igazolást viszont tud adni 8 nap ügyintézési határidővel, amit kérelmezni kell, és amivel már el lehetne vinni a szgjárművet eredetvizsgára és utána tudnánk átiratni
 • viszont mindeközben a szgjárműre vonatkozó 15 nap átiratási határidő az ügyintézés megkezdésének napjától számítódik

Tehát férjem 'tartozott a hivatalnak egy úttal' és egy olyan ügyintézési procedúra szakadt a nyakunkba, amiről ha előre tudunk, akkor nagy valószínűséggel már a licitálás előtt leteszünk arról, hogy a régi autónk hiánya okozta 'nehézségeket' ilyen formán oldjuk meg...

A csavar a történetben még annyi, hogy a szgjármű forgalmi rendszámát és a teljes dokumentációt a lakcímünk szerinti illetékes hivatalba továbbítják - állítólag 1 hét alatt már meg is érkezik majd.
Ezt követően ez az új hivatal lesz az illetékes hivatal, így ők tudnak kiállítani kérelemre 8 napon belül egy olyan igazolást, amivel a NAV telephelyen maradt szgjárművet már el lehet vinni eredetvizsgára és úgy át lehet iratni náluk, ekkor végre megkapjuk a rendszámot - ezzel pedig végre el tudjuk hozni a szgjárművet...

A kérdéseim a következőek:

 • az illetékes járási hivatal jogosan járt el? a NAV-tól kapott papírokkal műszaki vizsgával rendelkező árverezett szgjárműre valóban nem adható ki törvényesen a leadott forgalmi rendszám?

- a 15 napos átírási határidőt a fentiek értelmében biztosan nem fogjuk tudni tartani; ebben az esetben a késedelem miatt kiszabásra kerülő bírságot és a szgjármű forgalomból történő kivonását elkerülendő a kérelmünket melyik hivatalnak/'kinek' címezve tudjuk benyújtani?
 
Előre is köszönjük a válaszokat!

wers # e-mail 2020.02.26. 06:19

az illetékes járási hivatal jogosan járt el?

késedelem miatt kiszabásra kerülő bírságot és a szgjármű forgalomból történő kivonását elkerülendő a kérelmünket melyik hivatalnak/'kinek' címezve tudjuk benyújtani?

Ahova megküldik, és a további eljárást folytatják.

A nav nincs éppen topon az ügyintézésben. Nem elég, hogy rossz felvilágosítást adott, de még azt sem tudja, mit kellett volna tenniük.

Most már folytassátok e szerint, de okulásul:

Saccolom 99%-ra, hogy a nav kérte a forgalomból ideiglenes kivonást. A kocsi átadása előtt miért nem kérte a forgalomba visszahelyezést????

Másik jó tanács, hogy mindig attól a hivataltól kell előzetesen tájékoztatást kérni, amelyik majd az eljárást lefolytatja.

Atis77 # e-mail 2020.02.26. 08:39

Ha ki van vonva akkor nincs a 15 napos szabály.

wers # e-mail 2020.02.26. 08:43

Ha ki van vonva akkor nincs a 15 napos szabály.

Hol olvasol ilyent a jogszabályban?

Atis77 # e-mail 2020.02.28. 07:21

Okmanyirodaban. Vettem motorhibas műszaki nélküli autót saját részre. Le mentem mondtam mivan. Azt mondták semmi gond hozz(ass) ám rende raer akkor átirat i. 2 hónap múlva kész is lett. Sikeres vizsga után át írták. Biztosító próbálkozott fedezetlensegivel a 2 hónapra de tudtukra adtam nekik is hogy a kocsi nem volt forgalomban és elfogadtak az érveket.

wers # e-mail 2020.02.28. 07:50

Sikeres vizsga után át írták.

Tehát megjelentél az okmányirodában. 15 napon belül ügyfél kérelmére lehetőség van megfelelő indoklással felfüggeszteni az átírási eljárást - ahogy ezt itt a kérdező is leírta.

Traffic #   2020.02.28. 09:31

Csak egy kis többlet infó:

Gépkocsi vásárláskor az új tulajdonosnak 15 napon belül bejelentési kötelezettsége van, hogy mit vett, nem pedig átíratási.
Az eladónak pedig 8 napon belül be kell jelentenie, hogy eladta a járművét.

Üdv,
Traffic

wers # e-mail 2020.02.28. 10:47

Nem egészen, az igaz, hogy a szerződében annak kell szerepelnie, hogy
"3§ g) a felek nyilatkozata, mely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét"

de ez nem csak bejelentést jelent, gyakorlatilag egy kérelem

"1§ c) tulajdonjog változás bejegyzése: a járműnyilvántartásba bejegyzett jármű elidegenítését követően a jármű új tulajdonosa által kezdeményezett közlekedési igazgatási eljárás, amely az új tulajdonos adatait tartalmazó törzskönyv kiadására irányul;"

A bejegyzésnek is van határideje, max. 21 nap. Többnyire azonnal.

Traffic #   2020.02.29. 09:50

T. wers!

Nekem írtál?

Amire én hivatkoztam, azaz a vevő 15 napon belüli bejelentési kötelezettsége:
A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33. § (1) bekezdés b) pontja alapján
"A nyilvántartásba bejegyzett adatok módosítására okot adó körülmény bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles a bejegyzésre jogosult hatóságnál a jármű új tulajdonosa a jármű tulajdonjoga megváltozásának nyilvántartásban történő átvezetését kezdeményezni."
Ha ezt a vevő elmulasztja, a helyszínen 15.000.- forint, szabálysértési eljárásban 30.000.- forint bírsággal kell sújtani (fix bírságos szabálysértés).

A vevő bejelentési kötelezettségét előíró jogszabály mindig kimegy a fejemből. Ha meglesz, megírom.

Üdv,
Traffic

Traffic #   2020.02.29. 09:59

Megtaláltam.
A közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről szóló 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet.
A 2. § (1) bekezdés alapján: "A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az átruházó a változástól számított nyolc napon belül bejelenti a közlekedési igazgatási hatóságnak. A kérelmező a bejelentéskor igazolja, hogy a tulajdonjog átruházására a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33. § (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően került sor.".

A bejelentést elmulasztó eladó szintén a közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértése szabálysértést követi el, de ez esetben nem fix bírságos, hanem 5000 - 150.000.- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Üdv,
Traffic

wers # e-mail 2020.02.29. 14:04

Köszönöm, akkor látom egyet értesz. A vevő nem egyszerüen bejelent, hanem kezdeményezi a tulajdonos változás bejegyzését.

"A nyilvántartásba bejegyzett adatok módosítására okot adó körülmény bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles a bejegyzésre jogosult hatóságnál a jármű új tulajdonosa a jármű tulajdonjoga megváltozásának nyilvántartásban történő átvezetését kezdeményezni."

Miri1 # e-mail 2020.03.31. 14:16

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
Magyar papíros motorkerékpáromat (versenymotor, nem volt forgalomban), eladtam egy német állampolgárnak aki Németországban él. Kisbuszban lett kiszállítva, az adásvétel helye is Németország.

A NAV küldött neki egy levelet, hogy fizessen 88.000 ft vagyonosodási illetéket. Felhívtam a Nav információt, ott azt mondták valami félreértés lehet, mert ilyen nincs. Aztán felhívtam a levélen szereplő ügyintézőt és ő pedig teljes bizonyossággal állította, hogy ez márpedig így van és köteles illetéket fizetni.

Valaki hallott már ilyenről, ez tényleg így működik?

Esetleg ha nem kerül befizetésre mit tud tenni a nav, hogy behajtsa?

Előre is köszönöm a választ!

M.

Nikola85 # e-mail 2020.04.02. 15:25

Tisztelt Fórumozók!
Autóvásárlás előtt állok. Pontosabban a foglalózás már megtörtént a kereskedőnél. Adott egy 6 éves olaszból behozott autó, melynek 4 millió feletti a vételára, 118e km-rel, patinás külső és belső állapottal. Rendszám nélküli az autó. A kereskedő azt mondta, h mielőtt fizetnénk, kössünk rá biztosítást, ő azzal viszi eredetiség vizsgára, s ha az megvan, intézik a többi papírt is, csak odamegyünk és hozhatjuk is haza. Szép és kényelmes megoldás, De! Megtekintéskor kértük, hogy próbaútra mennénk a kocsival és szeretnénk elvinni saját kontóra egy márkaszervízbe, hogy átnézessük, majd közölte h ez nem megoldható, mivel se rendszám, se biztosítás semmi nincs a kocsira. Mi az útja és módja annak, hogy ne utólag derüljön ki bármi hiba az autóval kapcsolatban? Főleg, hogy kaptunk egy nyomtatott szervízlistát az autóról a laptopjáról, viszont a márkaszervízben abból csak az 1/3-a látszik a rendszerben. Kötelessége eleget tennie fizetés előtt a kérésünknek? Jól tudom, hogy a P-s Rendszám többek között erre is hivatott? Megjegyezném, lehet csak én aggódom túl a dolgot, mivel nem minden évben vesz az ember ennyiért autót a családnak, a kereskedés nem épp egy alsó kategória, 2-3 milliós autónál olcsóbb nem nagyon van a készleten náluk, de a legtöbbje inkább 5 és 15 milla között mozog. Értékelés terén a kereskedő nagyon jó minősítéseket kapott, a cégjegyzékben is rá néztem, h valós - e. Előre is köszönöm a választ!

bermuda háromszög #   2020.04.02. 15:31

Azt nagyon jól teszed, ha előbb mással is átvizsgáltatod. Nézd meg a fórumot, hogy akik ezt nem tették meg, milyen kérdéseket tettek fel.
Ha másképp nem megy, egy szerelőt - akiben megbízol - vigyél oda, nem kerül az annyiba, hogy ne érje meg.
Ha talál valamit, akkor még alkudhatsz is, ha nem talál, akkor nyugodt leszel.

Szomorú örökös #   2020.04.02. 17:00

Nikola85

Megtekintéskor kértük, hogy próbaútra mennénk a kocsival és szeretnénk elvinni saját kontóra egy márkaszervízbe, hogy átnézessük, majd közölte h ez nem megoldható, mivel se rendszám, se biztosítás semmi nincs a kocsira.

Tisztességes kereskedőnek pont van ilyen P-s rendszáma az ilyen járművek mozgatására. Nagyon szigorú feltételekkel kapják ezeket nem kis pénzért szigorú adminisztrációval. Azzal el tudtok menni próbaútra simán. Én is így voltam az enyémmel tavaly év elején, mikor én vettem a mostanit. Igaz akkor azon már volt vizsga, csak még rendszámot nem kapott, mivel a forgalmi engedélyt később adták ki rá már az én nevemre, mint üzembentartó.

Ja, és biztosítást sem kell kötni rá előre ahhoz, hogy ők a nevedre írva adják át, ezzel szerintem megint kamukérózik a kereskedő. Elég érvényes szerződéssel elhoznod és majd te eldöntöd, mikor már otthon vagy vele, hogy kinél kötsz rá biztosítást. Hazáig pedig simán elmehetsz érvényes biztosítás nélkül is vele, én is pont így hoztam haza, majd csak utána mentem be a biztosítóhoz, hogy a régit lemondjam, az újra pedig megkössem a kötelezőt.