autó vásárlás,átírás


lewmix # 2018.08.23. 06:00

Tisztelt fórumozok, tisztelt Ügyvédek!

Visszaolvasva a kérdéseket, válaszokat 2 hasonló szituációt találtam, mely hasonlít az enyémre.

Egy héttel ezelőtt hirdettem meg használt autónkat interneten, új vásárlása miatt. Jött is rá érdeklődő... megbeszéltünk egy időpontot, helyet (ő vonattal jött fel Pestre így bevittem neki oda, én BP vonzáskörzetében lakom)... jött is, megnézte, kipróbálta, alkudott belőle, majd megvette 270e-ért. Külső sérülésekről, váltóhibáról tudott (így is volt meghirdetve). Szerződésbe bele is írtuk a megjegyzésbe, hogy váltóhibás. Viszont az adás-vétel után kb. másfél órával hívott, hogy füstől, nem indul. Egy 2002-es évjáratú, 350e km-t futott gépjárműről van szó. (Előző hozzászólásban olvastam, hogy a gépjármű korára, ill. futásteljesítményére tekintettel ez nem számít rejtett hibának.)Én furcsáltam a meghibásodást, az új autó előtt napi használatban volt, 2 évig használtam, kötelező szervizeléseken kívül szerencsére nem volt baja.

Azóta állandóan hívogat, vissza akarja adni (persze így működésképtelen állapotban) meg visszakérni a pénzt, vagy, hogy javíttassam meg. Okmányirodában megérdeklődte, hogy ő el tud állni az adásvételtől, csak nekem egy lemondó nyilatkozatot kell tennem. De ezt nem szeretném. Én is voltam már okmányirodában, meg a biztosítónál elintézni a papírokat.

Most ott tartunk, hogy mondtam neki, hogy pereljen be, mert nem tudunk dűlőre jutni.

Az autót vissza akarja szállíttatni a lakcímemre autómentővel, akik elvileg nekem fogják kiszámlázni a szállítást. Ez lehetséges, hogy nekem kell fizetni?

Az illető amúgy az adásvételiben csak TANÚ, egy "barát" is ott volt, ő lett a VEVŐ. Telefonos beszélgetésben, amit rögzítettem (erről tájékoztattam őket is), kiderült, hogy csak a biztosítási bónusz miatt került az ő nevére. Illetve a VEVŐ mondta, hogy nyugodjak meg, ők is felvettek minden beszélgetést... de ők erről ugye engem nem tájékoztattak.

A kérdésem igazából, hogy van-e kötelezettségem, vagy hagyjam, hogy bepereljen, ill. ha beperel, van-e esélyem? :)

Válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.08.23. 06:20

nonolet alattad lévő válasza szóról szóra megfelel neked is.
Esélyed perben? 0,1 és 99,9% között. Tudjuk mi azt, hogy ők szívatnak, vagy Te verted át őket? Ha szerinted utóbbi nem igaz, akkor jó esélyed van a leírtak alapján, de ehhez persze azt is kellene tudni, mi pontosan az a "füstölés".

Az, hogy a trélert neked kell kifizetni, az nonszensz. Hajtsd el finoman a picsába.

lewmix # 2018.08.23. 06:54

Köszönöm a válaszod.

Én nem vertem át őket, legalábbis szándékosan biztos nem, nem tudtam motorikus hibáról, napi működőképes használatban volt az autó.

Elvileg víz került az olajba, olaj a vízbe, hengerfejes lett a motor, azt állítja. Hengerfej meghibásodás elvileg egy hosszabb folyamat, tehát ha tényleg igaz a meghibásodás, akkor a folyamat nálam kezdődött az tény, de nem tudtam róla, így tájékoztatni sem tudtam erről.

Ja és még lengéscsillapító, illetve az autó alján lévő rozsdásodásra is hivatkozik, amitől még el is tekintene, ha motorikusan működőképes lenne.
Lengéscsillapítót nem éreztem, többnyire autópályán használtam a kocsit, amikor ő kipróbálta, már akkor szóvá tette, tehát tudta a vásárlás előtt, hogy mit vesz, fel is hívott egy szerelőt aki mondta, hogy 60e körül lesz az új. Ennek tudatában vette meg.
A kocsi alá nem feküdtem be megnézni, hogy mennyire rozsdás, de ez várható volt szerintem a kocsi korát figyelembe véve. Látható rozsdásodás a jobb kerékjárati-ívnél volt, amiről a hirdetésben is szó volt, kép is volt feltöltve.

Szerintem csak próbálkoznak, hogy hátha visszafizetek még valamennyit nekik.

Akkor ha jön az autómentő és nekem kéne fizetnem visszaküldöm a címzetthez! :)

nonolet # 2018.08.23. 07:10

A lengéscsillapító nyilván nem 100%-os már 350 ekm-nél.
Kivéve: ha új vagy nem régen cserélt címszóval adtad el.
De, ha észrevette, akkor tudott róla.
A szerződésbe is nyilván?! belekerült...

Rozsda benne van pakliban és a vevőtől elvárható kellő körültekintéssel is észrevehető.

Pár perc alatt is hengerfejesre lehet hajtani egy autót... Pláne egy 350 ezret futott öreget.
350 ekm-nél ez már benne van pakliban.

lewmix # 2018.08.23. 07:42

A szerződés megjegyzés rovatába a lengéscsillapító (így utólag) sajnos nem került bele, csak a váltóhiba. :( (Én erről tudtam) Persze azt szerette volna, hogy ez se kerüljön bele.

Most az igényei a motorról szólnak, nem a lengéscsillapítóról. Bár ha végül tényleg per lesz belőle, nem tudom, hogy a lengéscsillapító miatt, így, hogy nem került bele a szerződésbe, bajom/károm eshet-e!?
Ahogy már írtam, Ő telefonon ott a helyszínen megérdeklődte, hogy mennyibe kerülne a 4db új, ki is próbálta az autót, annak tudatában vette meg.

Dolby # 2018.08.23. 09:07

Üdv!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy eladtam az autómat, de utólag vettem észre, hogy az adásvételi szerződést a vevő által hozott tanú ugyan aláírta, de elfelejtette beírni a lakcímét és a szem.ig. számát. Sajnos azóta nem sikerült elérnem őket.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

drbjozsef # 2018.08.23. 10:00

A kormányablak vissza fogja dobni. Mindenképpen kerítsd elő a tanút, mert az autó adásvételi csak teljes bizonyító erejű változatban érvényes, ehhez kell a lakcíme ráírva.

drbjozsef # 2018.08.23. 10:04

(bár elvileg a vevőét is visszadobja, tehát találkoznotok kellene újra, de neked az a szívás, ha esetleg a vevőnek nincs is szándékában átíratni a saját nevére, akkor Te se tudod lejelenteni a sajátodról.)

Dolby # 2018.08.23. 10:34

Találkoznunk ugyan nem kéne, hiszen a tanú aláírása rajta van a szerződésen, elég lenne, ha bediktálnák a szem.ig számot meg a lakcímet hozzá, de sajnos nagyon úgy fest, hogy nem akarják.

A kérdésem arra vonatkozott, hogyha továbbra sem tudok hozzájutni ehhez a két adathoz (mert például nem akarja a saját nevére iratni), akkor mitévő lehetek? A kocsit kifizették és elvitték.

Egyszerűen írjak be egy lakcímet, és szem ig számot, vagy húzzam ki az aláírást, és másik tanú, vagy rendőrségi feljelentés, vagy mit kell tenni ilyen esetben annak érdekében, hogy le tudjam vetetni a kocsit a nevemről?

Köszönöm a válaszokat!

ispan29 # 2018.09.28. 07:10

Tisztelt Fórum!

Nyíltvégű pénzügyi lízing keretében vásárolnánk gépjárművet. A kereskedő foglalót kér. Kifizethető ilyen esetben foglalóként a kért összeg? Tekintettel arra, hogy ez a konstrukció szolgáltatásnak minősül.

drbjozsef # 2019.01.03. 07:54
drbjozsef # 2019.01.04. 08:33

Szerintem igen.

Bár a linkelt cikk 2001-es.

Azóta az adásvételi szerződés alaki kellékein szigorítottak, de nem zárja ki semmi, hogy két vevő legyen, csak érdemes azt is rögzíteni az adásvételiben, hogy a tulajdoni arányok milyenek (pl. 50%-50%).

Igazából utalást sem találok a törvényben a közös tulajdonra - ami nem tilos azt szabad -, de a kormányablak ügyleírása megemlíti :

http://www.kormanyhivatal.hu/…%C3%A1sa.pdf

Az előzetes eredetiségvizsgálat elvégzése nélkül is nyilvántartásba kell venni a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást, ha (...) annak jogalapja a közös tulajdon megszüntetése, amennyiben a jármű valamelyik tulajdonostárs tulajdonába kerül, vagy közös tulajdon létesítése esetén, ha az egyik tulajdonostárs korábban a
jármű tulajdonosa volt,

Én a helyedben megkérdezném a kormányablakot telefonon.

drbjozsef # 2019.01.04. 08:40

Közben megleltem :

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

46§(6), illetve 84§(6) c pont.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

wers # 2019.01.04. 08:44

BUÉK, az 2001-es, az nem zárja ki hogy akár jó is lehetne, de fele nem jó.

Lehet két tulaj, de azt csak rögzítik, egy név lesz a törzskönyvben erről közösen kell az okmányirodában nyilatkozniuk, és arról is, ki lesz az üzemben tartó. Ő kerül a forgalmiba. A két okmányon nem kötelező ugyanannak a tulajnak szerepelnie. Két tulajdonos kehet, de üzembentartó csak egy. (itt badarság, amit a cikk ír.)

drbjozsef, amit idézel az nem ide vonatkozik, én úgy olvasom, ők most vásárolnak gépjárművet. Ami írsz az pl. váláskor az egyik fél lesz az egyedüli tulaj, vagy öröklés után a több örökös közül az egyiké lesz, ha eeről a hagyatékin nem rendelkeztek.r

wers # 2019.01.04. 08:47

és a lízing lejárat utáni tulajváltáskor sem kell eredetiségvizsgálat (de ez sem ide vonatkozik)

wers # 2019.01.04. 08:57

Közben megleltem :” :)) bíztam benned. Ez már jó.

zseby # 2019.01.09. 10:43

Üdvözlet!
A napokban beléptem a Járműszolgálatási platformra, és ott lekértem a 2 éve vásárolt autónk adatait. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy "A jármű körözés alatt áll motorszám alapján". Az autó külföldről behozott autó volt, de mi már magyar forgalmi rendszámmal vettük meg. A forgalmi engedélyben az szerepel, hogy "A motorszám természetes elhasználódás miatt olvashatatlan". Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a válaszokat előre is!
Üdvözlettel: Zseby

gyulagux700 # 2019.10.03. 17:13

Hello. Ma megfogtak a rendőrök. Kiderült hogy hatóságilag kivonták az autót. Ott tudtam meg a helyszínen. Nem tudtam róla. Hétfőn vettem az autót. Aki eladta nem hajlandó semmire. Még az átírás hátra lenne de így tuti nem fogom átírni. Fenyegetőzik. Mit tegyek?

wers # 2019.10.04. 07:27

Amennyiben a hatóság vonta ki a forgalomból, tudni kellene az okát. Amennyiben műszaki állapot miatt, az gáz. Akkor az újra forgalomba helyezéshez hatósági műszaki vizsgával (ami persze megfelelést tanúsítja) helyezhető ismét forgalomba.

Amennyiben kgfb és/vagy gépjármű adó nem fizetése volt az ok, akkor simán átíratható, és az átírás után forgalomba "helyeződik".

Addig viszont a gépjárművel forgalomban nem szabad közlekedni. Viszont a járművel el kell vinni eredetiség vizsgálatra. Mivel a hatóság vonta ki a forgalomból P rendszámmal sem közlekedhettek vele. Jó kérdés, hogy az adás-vételi bemutatásával útvonalengedélyt adnak-e. Én afelé hajlok, hogy nem, de egy kérdést megér. Marad a tréler.

Az eset szépségéhez hozzá tartozik, hogy a VÉDA alapján a régi tulaj kapja első kőrben a büntetést.

gyulagux700 # 2019.10.04. 09:40

Köszönöm a gyors választ. Nem véda vett észre. Viszont a forgalmit meg rendszámot elvették. Addig át se tudnám iratni.

wers # 2019.10.04. 09:51

Az eladód szerint illetékes okmányirodába küldik meg. Az eladód viszont valószínűleg bejelentette az eladást.

Oda kellene bemenned, és majd elmondják, mit tudsz tenni. Gondolom kgfb-t már kötöttél.

gyulagux700 # 2019.10.11. 04:24

Hello megint. Olyan kérdésem lenne hogy hétfőn lejár a 15 napom az átírásra. A rendőrség még semmit nem reagált. Se rendszám se forgalmi. Mit tegyek ebben a helyzetben? Nem lesz gondom belőle ha később iratom át az autót?

wers # 2019.10.11. 04:48

Nem lesz gondom belőle ha később iratom át az autót?

Be mentél hozzájuk? Nem? Akkor itt az ideje. Ismét remélem, hogy kötöttél biztosítást, mert a fedezetlenség sokba fog kerülni.
Eredetiségvizsgálat? Megvolt?

Van tulajdonjog átruházási szerződésed. A rendszám és a forgalmi már biztos ott van a hivatalban.

wers # 2019.10.11. 04:59

Kimaradt: de igen, lesz belőle bajod.

Atis77 # 2019.10.12. 06:36

Mivel ki van vonva nem kell kgfb. Az okmányirodáben jelezni kell mi a gond és nem lesz bajod belőle.