gondnokság alá helyezés


csutamarika # 2008.03.17. 17:59

Segítséget kérnék: Édesapám idős beteg ember alcheimer kórban szenved, sajnos cselekvőképtelen, pcihiátriai kezelés alatt áll. Betegsége súlyossága miatt idősek otthonába való elhelyezésre szorul, mivel magát ellátni nem tudja. Én egyedüli gyermeke vagyok. Édesapám rendelkezik egy lakással ami 50%-ban az ő tulajdona, 50%-ban pedig az enyém. Javasolták a gondnokság alá való helyezés elindítását.
Kérdésem a következő: Ha engem jelölnek ki gondnokának, akkor én rendelkezhetem-e (eladhatom-e) az ő lakását?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 18:54

Igen. De kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása, és a vételárral végképp nem rendelkezel szabadon.

matyin # 2008.05.20. 12:15

Abban szeretnék segítséget kérni. Mi a folyamata a cselekvőképtelen gondnokság alá helyezésnek? Kell-e illetéket fizetni?Ha kell mennyit?

ObudaFan # 2008.05.20. 19:32

A gondnokság alá helyezést a nagykorú személy házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.
Ha a gondnokság alá helyezés szükségességérôl a gyámhatóság tudomást szerez, a gondnokság alá helyezési eljárást meg kell indítania, ha ezt a közeli hozzátartozó a gyámhatóságnak a perindítás szükségességérôl való tájékoztatását követô 60 napon belül nem teszi meg.

A gondnokság alá helyezési perre az a bíróság is illetékes, amelynek területén az alperes huzamos idôn át bentlakásos szociális intézményben vagy fekvôbeteg-gyógyintézetben tartózkodik. A gondnokság alá helyezési perben a korlátozottan cselekvôképes felperes, valamint az alperes teljes perbeli cselekvôképességgel rendelkezik.
A gondnokság alá helyezés iránti keresetlevélben az általános tartalmi elemeken kívül fel kell tüntetni azokat az adatokat is, amelyekbôl a keresetindításra való jogosultság megállapítható, illetve az alperes ingatlanvagyonára vonatkozó adatokat.
A keresetlevélhez az elôadott adatokat igazoló okiratokat mellékelni kell, így különösen az alperes ingatlanainak tulajdoni lapját. Ha a gyámhatóság a felperes, a keresetlevélhez csatolnia kell az alperes elmeállapotára vonatkozó szakorvosi véleményt, az alperes lakóhelyén készített környezettanulmányt, ideiglenes gondnokrendelés, illetve zárlat elrendelése esetén pedig az erre vonatkozó határozatot is.
A gondnokság alá helyezésre irányuló kereset csak ugyanazon személy gondnokság alá helyezésére vagy szülôi felügyeletének megszüntetésére irányuló más keresettel kapcsolható össze.
A gondnokság alá helyezési per tárgyalásáról a nyilvánosságot a felperes kérelmére is ki lehet zárni, ha az alperes személyiségi jogainak védelme érdekében ez indokolt.
A felperes a keresetétôl az eljárás bármely szakában az alperes hozzájárulása nélkül is elállhat. Ha a felperes a keresetétôl az elsô fokú eljárás befejezése után, de még az ítélet jogerôre emelkedése elôtt áll el, az ítéletet az iratoknak a fellebbezés folytán való felterjesztése elôtt az elsôfokú, egyébként a másodfokú bíróság helyezi hatályon kívül.
A gondnokság alá helyezés iránti perben az alperes személyes meghallgatása csak kivételesen indokolt esetben, különösen akkor mellôzhetô, ha ismeretlen helyen tartózkodik vagy a meghallgatása más elháríthatatlan akadályba ütközik. Ha a személyes megjelenésre idézett alperes a tárgyaláson nem jelent meg, a bíróság elrendelheti az elôvezetését, egyéb kényszereszköz alkalmazásának azonban nincs helye.
A bíróság az alperes elmeállapotának vizsgálatára igazságügyi elmeorvosszakértôt rendel ki. Ha a szakértôi vizsgálattal kapcsolatban az alperes hosszabb ideig tartó megfigyelésére van szükség, vagy az alperes a szakértôi vizsgálaton ismételt idézés ellenére sem jelenik meg, a bíróság elrendelheti az alperes megfelelô fekvôbeteg-gyógyintézetben való - legfeljebb harminc nap idôtartamú - elhelyezését. Az erre vonatkozó határozat ellen külön fellebbezésnek van helye.
A gondnokság alá helyezés hatálya a gondnokság alá helyezésrôl rendelkezô ítélet jogerôre emelkedését követô napon kezdôdik. Az ítélet mindenkivel szemben hatályos.
Az alperes gondnokság alá helyezését elrendelô jogerôs ítéletet az elsôfokú bíróság a gondnok kirendelése és az esetleg szükséges egyéb intézkedések megtétele végett közli a gyámhatósággal.
Ha az alperesnek ingatlana van, vagy ingatlanon haszonélvezeti joga áll fenn, az elsôfokú bíróság hivatalból intézkedik a gondnokság alá helyezésnek az ingatlan-nyilvántartásba való feljegyzése iránt, kivéve, ha az ingatlannal való rendelkezés tekintetében a bíróság az alperes teljes cselekvôképességét fenntartotta.
A gondnokság alá helyezést be kell vezetni a gondnokoltakról a bíróság által vezetett névjegyzékbe. Cselekvôképességet korlátozó gondnokság alá helyezés esetén a névjegyzékben fel kell tüntetni, ha a bíróság csak egyes ügycsoportok tekintetében korlátozta a gondnokság alá helyezett személy cselekvôképességét. Ha az ítélet errôl rendelkezik, a névjegyzéknek tartalmaznia kell a gondnokság alá helyezés felülvizsgálatának bíróság által megállapított idôpontját is. A névjegyzék adatairól csak azok kaphatnak felvilágosítást, akik az ehhez fűzôdô jogi érdeküket igazolják.
A bíróság a gondnokság alá helyezettek névjegyzékének adatairól számítógépes nyilvántartást vezet. Az országosan összekapcsolt számítógépes közhiteles nyilvántartást az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala kezeli. A Hivatal jogszabályban meghatározott költségtérítés ellenében az országos névjegyzék adatairól - a (4) bekezdésben meghatározottak szerint - felvilágosítást ad. Az adatszolgáltatás tényét a számítógépes rendszerben olyan módon kell rögzíteni, hogy az adatszolgáltatás idôpontja, jogcíme és az adatkérô személye megállapítható maradjon. A jogellenes adatkérés, illetve adatfelhasználás jogkövetkezményeit a felvilágosítást kérô viseli.

Ha cselekvôképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezés iránti perindítás indokolt, és az érintett személy vagyonának védelme sürgôs intézkedést igényel, a gyámhatóság a vagyonra zárlatot rendel el, és ezzel egyidejűleg zárgondnokot rendel ki. A zárlatot elrendelô határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.
A zárlatra, illetve a zárgondnok működésére a bírósági végrehajtásról szóló törvény biztosítási intézkedések végrehajtására vonatkozó fejezetének a rendelkezéseit kell megfelelôen alkalmazni.

A gyámhatóság kivételesen, azonnali intézkedést igénylô esetben ideiglenes gondnokot rendelhet annak a nagykorú személynek, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége - pszichés állapota vagy szellemi fogyatkozása miatt - tartósan teljes mértékben hiányzik, és az érdekeinek védelme más módon - elsôsorban zárlat elrendelésével - nem lehetséges. Az ideiglenes gondnokot kirendelô határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. A gyámhatóságnak a zárlat elrendelését, illetve az ideiglenes gondnokrendelést követô 8 napon belül a gondnokság alá helyezési pert meg kell indítania, a bíróságnak pedig legkésôbb a keresetlevél benyújtásától számított 30 napon belül a zárlatot, illetve az ideiglenes gondnokrendelést hivatalból felül kell vizsgálnia.

A bíróság által gondnokság alá helyezett személy részére a gondnokot a gyámhatóság rendeli ki. A gondnokrendelés részletes szabályait külön jogszabály határozza meg.
Gondnok lehet minden cselekvôképes, nagykorú személy. Gondnokul csak az rendelhetô ki, aki a gondnoki tisztséget vállalja.
Gondnokká - ha ez az érdekeivel nem ellentétes - a gondnokság alá helyezett által még cselekvôképes állapotában közokiratban kijelölt vagy a gondnokság alá helyezést követôen megnevezett személyt, ha ez nem lehetséges, akkor elsôsorban együttélô házastársát kell kirendelni. Ha ilyen nincs, vagy a házastárs kirendelése veszélyeztetné a gondnokság alatt álló érdekeit, a gyámhatóság gondnokul olyan személyt rendel ki, aki a gondnokság ellátására az összes körülmények figyelembevételével alkalmasnak mutatkozik.
A gondnok kirendelésénél az arra alkalmas személyek közül a szülôket, illetve a szülôk által - a haláluk esetére - közokiratban vagy végrendeletben megnevezett személyt, ilyenek hiányában más hozzátartozókat - akik szükség esetén a személyes gondoskodást is el tudják látni - elônyben kell részesíteni.
Ha a gondnok a fentiek szerint nem rendelhetô ki, a gondnokolt számára hivatásos gondnokot kell kirendelni. Hivatásos gondnok csak büntetlen elôéletű személy lehet. Hivatásos gondnokul a fogyatékosokkal, szenvedélybetegekkel vagy pszichiátriai betegekkel foglalkozó társadalmi szervezet (pl. egyesület) által a tagjai közül ajánlott személy is kirendelhetô.
Nem lehet gondnokul kirendelni azt, akinek a személye ellen a gondnokság alá helyezett kifejezetten tiltakozik.

Larisz # 2010.12.08. 08:50

Üdv.mindenkinek!!

Végső elkeseredésemben találtam erre az oldalra.
Szörnyű helyzetbe kerültem egy elmebeteg (szellemileg, értelmileg), teljesen fogyatékos lakótárs következtében, ezügyben szeretnék segítséget, tanácsokat kérni valakitől.

Röviden összefolglalva:
97-ben vásároltam meg lakásomat,lakottan, olyan szerződéssel, hogy a benne lakó 70 éves, súlyos epilepsziában szenvedő rokkantnyugdíjas (mindennapos gyógyszeres kezeléshez kötött) személy élete végéig használhatja a lakás egyik felét, azaz (1 szoba, konyha, fürdő blokk). Nem haszonélvezeti joggal, hanem csak használati joggal! Ez nagyon fontos!!
Semmilyen kötelezettséget nem vállaltam, úgyanis az Ő lakrészét is én fizettem ki a saját pénzemből az Önkormányzatnak, különben Őt kitették volna a lakásból.
Így, közös megegyezéssel, hivatalos ügyvédi szerződést kötöttönk ügyvéd és akkor még élő rokona jelenlétében.

A történet röviden:
Egy közös lakásban élek 13 éve,(én 38 éves férfi és élettársa) egy idős 83 éves szellemi és értelmi fogyatékos öregemberrel.
Azonban az utóbbi öt év az maga a pokol, szavakban szerintem le sem lehet írni milyen szinten épültünk le a mindennapos éjjel-nappali stressz, a szellemi fogyatékos lakótárs által okozott problémák, annak teljeskörű gondozásával, tisztántartásával, orvosi kezelésével, étkeztetésével, stb... kapcsolatosan.

Regényt tudnék írni, milyen szörnyű dolgokon megyünk át nap mint nap, de ezt szerintem itt nem is illene leírni...

A lényeg az, hogy szó szerint belebetegedtem ebben az állapotba, egészségileg teljesen kikészültem a mindennapos meglepeésszerű problémák, az állandó félelelem, hogy kit enged me a házba, mert már több alkalommal kiraboltak, hogy mikor hagyja kinyitva a gázcsapot (sajnos ez is előfordult), hogy mikor áztatja el az alsó lakót, stb, stb......(és a WC illetve higiéniai dolgokról ne is beszéljünk.

A legnagyobb probléma, hogy teljesen kezelhetetlen, mindazok ellenére, hogy mindent megteszünk hogy a dolgokat kézben tartsuk, hogy mindene meglegyen, étkezés, takarítás, mosás,- mégsem jó semmi, amit kitakarítúnk, rendbeteszünk csak azért is tönkretesz, összeken mindent, ételeit kiborítja a földre, nem akar tisztálkodni, nem is engedi hogy mi próbáljuk meg, erőszakos, indulatos, gonosz ember..

Volt már úgy , hogy arra gondoltunk, akkor nem teszünk semmit és majd belátja hogy a mi segítségünk nélkül nem tud meglenni, de sajnos nem így történt!

Ő nagyon jól elvolt 3-4 napig is, de mi nem bírtuk azt az irdatlan szemetet, koszt, bűzt, amit csinált. Így nem tudtunk élni, nem beszélve arról, hogy a saját WC-re sem tudtunk járni az ottan uralkodó állapotok miatt.
Tehát, feladtuk ezt a módszert és elkezdtük újra a mindennapos domestosos, fertőtlenítős, takarításokat és tulajdonképpen a non-stop szedést utána! Ahová 1 lépést tesz, mindent felborít, tönkretesz és nem lehet megértetni vele semmi normális módon.
Olyan szinten kezelhetetlen, hogy teljesen tanácstalanul, belefáradtan és kimerülten állunk a helyzettel kapcsolatosan.
Fel kellene adni, de nem tehetjük, mert nincs más lehetőség, de nem kapunk semmi segítséget sehol.
Szociális szolgálattól kértünk segítséget, de onnan nem kaptunk, családtagjai nem segítenek, teljesen lemondtak róla, orvoshoz nem hajlandó elmenni, elmentünk idegorvoshoz helyette mi, természetesen nem fogadtak el, azt mondták őt kell bevinni, ingen ám de ő erre nem hajlandó semmilyen módon, erőszakkal meg nem lehet!
a kötelező gyógyszereit mi szoktuk kiváltatni, a háziorvos ismeri 25 éve, ő is tanácstalan!

Valami megoldást keresünk, mert különben mele fogunk rokkanni ebbe az állapotba és az évek óta tartó 4-5 órás éjszakai alvásba.
Kérem, ha valaki tudja, hogy milyen érzés az, amikor éveken át nem pihenhetsz meg nyugodtan a saját lakásodba, félsz hazamenni mert nem tudod milyen újabb meglepetés vár, nem mersz benyitni a saját WC-dbe mert félsz a látványtól és a szagoktól, nem mersz senkit behívni a lakásodba mert szégyelled a körülményeket és a szagokat, csak úgy lehet lefeküdni, hogy a szobád ajtaját bezárod stb…stb…kérem segítsen nekünk!

Belefáradtunk az egészbe, ráment egészségünk, lassan a kapcsolatunk, gyereket nem tudunk tervezni, az életünk teljesen megfeneklett és nem látjuk hogyan tovább..
köszönettel

kökény67 # 2015.08.04. 13:24

Segítséget szeretnék kérni. Van egy 25 ėves, enyhe értelmi fogyatékos fiam. Nem akartam gondnoksåg alá helyeztetni, de egyre több olyan szerződést köt, ami anyagilag is kedvezőtlen neki. Pl 2 éves hűségidős mobilinternet szerződés, havi 10000 ft-ért, amit ugye nem használ, új tablet eladåsa 5000 ft-ėrt. Stb. Sajnos nincs más lehetőség, bizonyos helyzetekben korlátozni kell.
Hol kell elindítani Pécsen? Mi kell hozzá? Kb mennyi idő? Milyen formái vannak? Lehet e gondnok a nevelőapja - 20 éve neveli- akivel nagyon jó a kapcsolata?
Köszönöm

groszfater@gmail.com # 2015.08.04. 13:39
zsuviki0824 # 2015.10.27. 09:58

Sziasztok!

Anyukám demens beteg. Gondnokság alá helyezését szeretném elindítani. Mi a menete és mennyi idő kell hozzá? Szeretnénk eladni földet, ami az ő és a testvére tulajdonában van.Megélhetés miatt muszáj lenne.
köszi
Zsuzsa

zsuviki0824 # 2015.10.27. 10:33

Ha én lennék a gondnoka úgy olvastam hogy nem rendelkeznék szabadon a vagyonával. Ez igaz?

Immaculata # 2015.10.27. 10:38

Pert kell indítanod édesanyád ellen.

Elképzelhető, hogy a bíróság csak részben korlátozza, némely vagyoni ügycsoportra.
Gondnoknak csak olyat rendelnek ki, aki a gondnokság alá helyezett személy érdekeivel nem hoz ellentétes döntést.
A gondnoknak a gondnokolt vagyonát kell gondoznia, ha a gondnok olyan döntést hoz, ami a gondnokolt döntésével ellentétes, a gyámhatóság dönt a kérdésben. Ha gondnok a gondnokolt vagyonában kárt okoz, azt a gondnoknak meg kell térítenie.
A gondnok tevékenységét a gyámhatóság felügyeli, a gondnoknak nyilvántartást kell vezetnie, el kell tudni számolnia.

Föld értékesítésre pedig számos érdemi hozzászólást találsz az ingatlanügyeknél. Ha az édesanyád testvére veszi meg a földingatlant, akkor könnyen eladható, ha nem akkor 1 év alatt, ha van rá vevő.

Immaculata # 2015.10.27. 10:39

Nem biztos, hogy lehetsz gondnok. A tárgyaláson kiderül, hogy pontosan miért indítottad a keresetet.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 11:38

Immaculata
Nem a testvére venné meg csak ő is tulajdonos a fölben.
Anyukám teljesen cselekvőképtelen , 85 %-ot állapítottak meg neki. Nem tudja saját nevét se.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 11:40

Csak én maradtam neki és a testérem , de ő nem 100 %-os.
Apja, férje most halt meg. Szeretném ha tudnék a föld árával a testvéremnek is segíteni , aki anyukám házában lakik. Nem gondoltam hogy ez ilyen bonyolult lesz.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 11:43

Nyilvántartás mit jelent? Számlát kell kérnem ha veszek neki valamit? A házára költhetek még ha nem lakik benne akkor is?

Immaculata # 2015.10.27. 11:43

Ajándékozással, tartási szerződéssel megszerezheted a földet.

Immaculata # 2015.10.27. 11:44

Ne kövesd a gondnoksági utat.

Immaculata # 2015.10.27. 11:45

A tartási szerződést ajánlanám, ebben az esetben már most mindent tulajdonba kaphatsz, és rendelkezhetsz is vele. Pld. eladhatod.
Földet a legbonyolultabb értékesíteni. 1 év az átfutása.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 11:50

Tartási szerződést akkor is köthetek ha nem velem lakik?
Ügyvéddel tudok tartási szerződést kötni?

Immaculata # 2015.10.27. 11:53

Ez a kötelezettséged, de igen, nem kell vele laknod és ügyvéd köt ilyen szerződést.
6:492. § [A tartásra kötelezett kötelezettsége]
A tartásra kötelezett kötelezettsége kiterjed a tartásra jogosult lakhatásának biztosítására, élelemmel és ruházattal való ellátásárára, gondozására, betegsége esetén ápolására és gyógyíttatására, halála esetén illő eltemettetésére.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 11:55

És mi van ha otthonba kerül? Nekem kis gyerekem van, kicsi a ház nem tudom ápolni, a testvérem se tudja.Esetleg rövid ideig.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 12:00

Most várakozó állásban vagyunk a föld eladásában. VAn egyébként már vevő rá.Előzőleg azt mondtuk mindenkinek hogy már elindítottuk a gyámság alá helyezést.Közben nem volt időm rá mert sok mindent kellett intéznem apám és a papám halála miatt.
Akkor még lehet hogy jobb is hogy nem indítottam el.
Most nagy dilemmában vagyok.

Immaculata # 2015.10.27. 12:02

Otthonba is kerülhet, ugyanúgy gondozásnak számít, ha a költségeket te állod.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 12:08

Csak a saját bevételéből lehet állni. Gondolom elveszi az otthon akkor a vagyonát is.Mert mint kiderült rokkantságira nem jogosult csak segélyt kaphat ami olyan 27000 körül van.

Immaculata # 2015.10.27. 12:19

A földet ajándékozással megszerezheted.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 12:21

De ha ő nem beszámítható akkor hogy ajándékozhat.
Kár hogy nincs ügyvéd ismerősöm.