gondnokság alá helyezés


Boomerang # 2016.10.19. 12:44

Jó napot kívánok!
Segítségüket kérném; édesanyánkat (74) szeretnénk mi a gyerekei gyámság alá helyezni a banki hitelképességet illetőleg az ő beleegyezésével. Azaz el szeretnénk érni, hogy ne kaphasson hitelt és kezesként se álljon helyt. A lakóhely szerinti gyámügynél azt az információt kaptuk, hogy beszámíthatatlansági papírokkal kell rendelkeznünk /pszichiátria/ ahhoz, h ezt megítéljék, de ő teljesen beszámítható csak egyszerűen nem tud a pénzzel bánni. Rengeteg adósságát már mi egyenlítettük ki az elmúlt 15 évben, azt szeretnénk hogy levonások és aggodalmak nélkül meg tudjon élni a nyugdíjából.
Köszönöm a segítségüket.

ObudaFan # 2016.10.19. 14:06

Indíthattok gondnokság alá helyezési pert, de abban a perben is akkor érhettek el sikert, ha legalább azt sikerül igazolni, hogy az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége - mentális zavara következtében - tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, és emiatt - egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel - ebben a meghatározott ügycsoportban gondnokság alá helyezése indokolt.

öreg néni # 2016.12.03. 10:26

Jónapot kívánok!

Tudna valaki információt adni, hogy a 18. évét betöltött fogyatékos gyermekem gondnokság alá helyezési ügyében a bírósági ítélet kézhez vétele után mikorra várható a határozat?
A határozat nélkül nem tudom elindítani ajáradékainak igénylését, a személyi igazolványának elkészítését. Már minden ellátásból kicsúsztunk, a gyámhivatal szerint meg kell várnunk a jogerőre emelkedés határozatot.
A bírósági ítéletet október 18-án kaptuk kézhez.

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.03. 10:47

Az már azóta bőven jogerős.

öreg néni # 2016.12.03. 22:41

Kedves Kovács_Béla_Sándor, igen, gondolom én is, hogy jogerős, a határozat viszont még mindig nincs a kezünkben. A bíróság on érdeklődhetek, esetleg elhozhatom onnan személyesen?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.04. 07:57

Érdeklődni mindenképpen érdeklődhetsz, de kézbesíteni nem fogják neked személyesen.
A helyedben az ügygondnokra kérdeznék rá, nincs-e nála a záradékolt ítélet.

öreg néni # 2016.12.04. 15:42

Köszönöm szépen, írtam az ügygondnoknak. Remélem, tud érdembeli választ adni.

SavGyula # 2016.12.27. 14:44

Tisztelt szakértő !
Édesanyámat gondnokság alá helyezték.Az volna a kérdésem, hogy ebben az esetben a gondnok rendelkezik a teljes vagyonával a gyerekei nem is örökölnek semmit ?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.27. 15:28

A halállal a gondnokság megszűnik, az örökléshez semmi köze.

daih # 2017.01.10. 09:32

Tisztelt Jogi Fórum!

Testvéremmel fennálló vagyonjogi viták miatt elinditottam édesapánk gondnokság alá helyezését. Megtörtént az i.ü. szakértői vizsgálat, mely kimondta édesapám teljes cselekvőképtelenségét.
A szakértői vizsgálatot a testvérem - nyilván időhúzási szándékból - nem fogadta el és megtámadta.
Kérdéseim:

  1. Amennyiben nem fogadja el a szakértői vizsgálat eredményét, köteles-e kérésére a biróság új szakértőt kirendelni, vagy ezt a kérelmet el is utasithatja? Új szakértő kirendelése esetén annak költsége kit terhel?
  2. Mivel az eljárás során kierőszakolt az édesapánktól egy meghatalmazást - a biróság által hivatalból kirendelt ügygondnok ellenére - hogy ő legyen az eljárásban a jogi meghatalmazottja, mely szerepben alapvetően a saját érdekeit képviseli, semmi biztositék nincs arra nézve, hogy megpróbál (t) más jogi nyilatkozatot pl. végrendelet - kihasználva a súlyos demens állapotát - kierőszakolni. Ez esetében ezek érvényesek lehetnek, mivel a birósági eljárás - pont az időhúzási tevékyenysége miatt - még zajlik, nem történt meg a jogerős gondnokság alá helyezés, a cselekvőképtelenség kimondása?
  3. A keresetlevélben kértem az édesapánk ingatlantulajdonrészének zár alá vételét, ezekre zárgondnok kirendelését, melyek megtörténtek. Erre figyelemmel a testvérem - a mentális állapotot felhasználó - befolyásolással, nyilatkozatok további kierőszakolásával milyen számomra hátrányos jogkövetkezményeket tud előidézni?

Előre is köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.10. 11:38

??

daih # 2017.01.10. 12:03

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

A két kérdőjel vélelmezhetően azt jelentheti, hogy nem egyértelműen tettem fel a kérdéseimet, illetve jeleztem a problémát, ezért elnézést kérek.

Megpróbálok ismét nekifutni:

  1. Gondnokság alá helyezési perben a Biróság elutasithatja-e a gondnokság alá helyezendő személy meghatalmazásával eljáró személy - nem a kirendelt ügygondnok - kérését új szakértő kirendelésére?
  2. Amennyiben helyt ad új szakértő kirendelésének, akkor annak költsége a kit terhel? (Az illetékmentes per része, vagy kiterheli az új szakértő kirendelését kérőre?
  3. Amennyiben - annak ellenére, hogy a kirendelt i.ü szakértő megállapitotta a teljes cselekvőképtelenséget - aláiratásra kerül pl. egy végrendelet, akkor az érvényes-e, mivel a per még nem fejeződött be?
daih # 2017.01.11. 04:21

Tisztelt Jogi Fórum!

Megtisztelnének, ha sikerülne a feltett kérdéseimre válaszolnának.
Előre is köszönettel.

ObudaFan # 2017.01.11. 05:39

A bíróság megtagadhatja másik szakértő kirendelését, csak akkor kell új szakértőt kirendelni, ha a szakvélemény a bíróság megítélése szerint hiányos, homályos, ellentmondó, és a hiányok a szakértő meghallgatása útján sem pótolhatók.
Ha a bíróság új szakértőt rendel ki, arra is kiterjed a költségmentesség a perben.
Ha teljes cselekvőképtelen állapotban lévő személy tesz végrendeletet, az akkor is érvénytelen, ha nincs még gondnokság alá helyezve az illető.

daih # 2017.01.11. 05:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon köszönöm a rövid, tömör, érthető, egyértelmű válaszait.

Szép napot!

Edit064 # 2017.02.18. 10:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Idősgondozással foglalkozom. Egy igen ismert közszereplő mellett dolgoztam, volt egy váltótársam is. 96 éves a hölgy, már nem képes önállóan cselekedni, önálló életet élni. Budapesten él jelenleg az egyik fiával. Azt vettük észre és ez sajnos a környezetükben köztudott, hogy a fia él a 96 éves hölgy pénzéből. Teljes mértékben. A hölgy eléggé elhanyagolt. Nincs megfelelő ruházata a hölgynek, nincs megfelelő cipője sem. Az orvosi papírjait a hölgy fia, nem engedi, hogy átnézzük. Nincs arról tudomásunk, hogy milyen gyógyszereket kell szedni-e a hölgynek. A recepteket nem engedi kiváltani a hölgy fia. Nagyon mostoha körülmények között él a hölgy. Ketten gondoztuk, most utoljára a hölgyet, felváltva. De éjszakára nem maradhattunk. A fia nagyon sokszor magára hagyja a hölgyet. A hölgynek van egy másik fia aki külföldön él, nagyon-nagyon messze. Fogalma sincs, hogy milyen körülmények között él az édesanyja. Már többen aggódunk a hölgy miatt. Mit tudunk tenni, hogy a 96 éves hölgy végre méltó körülmények között tudjon élni, s megkapja a számára szükséges ellátást. Várom válaszát Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.18. 10:19

Bárki tehet bejelentést a gyámhatóságon. Bár pont az nem írtad explicit, hogy korlátozott vagy hiányzik a belátási képessége.

frusciante # 2017.03.13. 12:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi családi ügyben szeretném a segítségüket illetve tanácsukat kérni.
91 éves édesapám tíz éve megözvegyült, azóta egyedül élt Nagyivánon, egy Karcag melletti kis zsákfaluban, egészen másfél évvel ezelőttig. Mivel egyre kevésbé volt képes önmagát egyedül ellátni, nővéremmel megbeszéltük, hogy hozzá költözik Gyömrőre és vállalja a teljes körű gondozását. Ebben az időszakban állandó téma volt köztünk nővéremmel, hogy miért nem én hozzám költöztetjük be és vállalom én a gondozását. Az indokom az volt, hogy én egy egyszobás, 36 nm2-es, 4. emeleti lakásban élek, lift nincs, így nem tudok neki sem külön szobát biztosítani, sem napi mozgásigényét kielégíteni az adott körülmények között. Emiatt nagyon megromlott a kapcsolat köztem és nővérem ill. az ő családja között és mostanra eljutottunk odáig, hogy teljesen elzárkóznak bármiféle információ adástól vagy kapcsolattartási lehetőségtől az apámmal. Amikor még látogathattam, apám többször elmondta, hogy el akar onnan jönni, mivel állandó abúzusnak van kitéve, verbálisan és fizikailag is. Mivel nagyon törékeny állapotban van, végül arra jutottam, hogy saját lakásomban kialakítok számára egy kis helyet, gondozását átvállalom, hogy megoldjam ezt a másfél éve tartó problémát. Amikor ezt felajánlottam, ismét elzárkóztak és eltiltottak apámtól.
Ügyemmel már megkerestem több hatóságot, a rendőrséget, a családsegítő szolgálatot, de mindenhol azt mondták, hogy tereljem jogi útra az ügyet.
A kérdésem az, hogy milyen lehetőségem van arra, hogy ezt a helyzetet jogi úton meg tudjam oldani, egyáltalán ki vagy milyen szerv tudna segíteni, közbeavatkozni? Szeretném édesapámat magamhoz venni, mivel nem vagyok meggyőződve róla, hogy az igényeinek megfelelő gondozásban van része.

Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2017.03.13. 14:23

Édesapád beszámítható állapotban van? Ha nem, akkor a gondnokság alá helyezését lehet kérni, és a gyámhatóságtól azt, hogy te legyél a gondnok. HA igen, akkor jogi úton legfeljebb akkor lehet tenni bármit, ha őt konkrétan fogva tartják, mert egyéb esetben majd ő eldönti, hol lesz, és oda fog menni.

frusciante # 2017.03.14. 10:31

Édesapám beszámítható ugyan, viszont fekvőbeteg, gyenge és idős, önmagától nem képes arra, hogy ezt kérvényezze vagy elmenjen bárhova is, tehát kvázi mondhatjuk, hogy fogva tartják. A gyámhatóság kimegy ilyen esetekben?

bertadett # 2017.03.25. 08:13

Szakirányú otthonban gondozott, egyik testvére gyámsága alá helyezett egyén két testvérével együtt örökölt - kis, egy-két AK értékű - kárpótlási földjét 13 évvel ezelőtt értékesítették, a vételár gondozott testvérre eső részét a gondnok testvér a gondozott számláján igazoltan elhelyezte. A gyámügy közelmúltbeli ellenőrzése során derült ki, hogy a földrész átírása a földhivatalban nem történt meg, így a gyámügy számára a gondozott nevén volt földterület továbbra is a tulajdonában van. A földhivatal azért nem jegyezte be az adásvételt, mert az ügyvéd által készített adásvételi szerződésen nem szerepel a gondozott, mint tulajdonos neve, csak a két másik testvéré, köztük természetesen a gondnoké. A szerződést készítő ügyvéd azóta elhunyt. A csekély anyagi értéktől függetlenül bántja az idős, 74 éves jó testvért, a gyámot, hogy kétely merült fel tisztességével szemben. Kérdés, lehet-e, érdemes-e bármilyen lépést tenni?

Burn Out # 2017.03.25. 09:00

a gyámügy számára a gondozott nevén volt földterület továbbra is a tulajdonában van” - mondjuk úgy, hogy ez nem csak a gyámügy számára van így ;)

bántja az idős, 74 éves jó testvért, a gyámot, hogy kétely merült fel tisztességével szemben” - nem ő tehet róla, ne bánkódjon emiatt.

Milkoka # 2017.07.17. 20:15

Abban kérek tanácsot, hogy milyen érvek szólnak egy családtag gondnokságának elvállalása mellett illetve ellen. Szeretnék felelősen dönteni. Ha elvállalom, és a gondnokoltam nem akar együttműködni (pl. a többmilliós tartozással terhelt, végrehajtással fenyegetett lakásának eladása, a tartozás rendezése és egy kisebb, olcsóbban fenntartható lakás megvétele ügében, ami megnyugtatóan rendezné az anyagi helyzetét), milyen segítséget kaphatok a döntésem kivitelezéséhez és kitől? Másfelől, ha egy hivatásos gondnokra hagyom a felelősséget, és ő mondjuk nem próbál meg egy kisebb lakást venni a vagyon értékének megőrzése és a gondnokolt ellátására való felhasználás érdekében, hanem egyszerűen csak elkölti a gondnokolt eltartására a vételár maradékát, már ameddig eltart az összeg - kifogásolhatom-e én, mint a gondnokolt rokona (gyermeke) a hivatalos gondnok egyes döntéseit, megakadályozhatom-e, hogy esetleges felelőtlen döntésekkel veszélyeztesse a gondnokolt érdekeit? Beleszólhat-e a lakásvásárlás kérdésébe, annak részleteibe a rokon, ha a döntés joga a hivatásos gondnoké? Van-e olyan kötelessége a gondnoknak, hogy a gondnokolt rokonaival egyeztessen, vagy teljes körű önállóságot élvez (feltételezve, hogy a gondonkság a vagyoni ügyekben teljes korlátozást rendel majd el, ami esetünkben várható)? Minél több fontos szemponttal szeretnék tisztában lenni, de nehezemre esik előre elképzelni, hogy egyáltalán milyen nehézségek adódhatnak az egyik ill. a másik esetben. Minden segítséget előre is köszönök!

alfateam # 2017.07.17. 20:40
Bori Bori # 2017.07.27. 11:22

Jogerős bírósági határozat alapján a gyámhatóság 2017.01.18-án megindította a gondnok kijelölési eljárást. Sajnos azóta csak annyi történt, hogy a családsegítőtől kijöttek egy erőtlen környezettanulmányra a lakásomra (én lennék majd a gondnok, ha egyszer kijelölnek), annak ellenére, hogy az alperes gondnokolt lakóotthonban lakik, életvitelszerűen ott tartózkodik, tartózkodási helyként is a lakóotthon van megjelölve a lakcímkártyáján. Mint később kiderült, a környezettanulmányt kiskorú gyermek gyámjelöléséhez tartozó nyomtatványra töltötte ki az ügyintéző. Ezen kívül semmi, többszöri telefonos és írásbeli felszólításomra sem készítették el gondnok kijelölő határozatot. Kérdésemre, hogy mennyi időn belül kell kiállítaniuk a határozatot, az volt a válasz, hogy minimum 60 nap. Ezen az időpontot többedszer is túl vagyunk. Eljárás meghosszabbításáról nem kaptam semmit. Nem tudok elintézni semmit, a fogyatékossági támogatást elutasították, kínlódtam a fellebbezéssel, mert nem vagyok jogosult semmire. A gondnok kijelölő határozatig az alperes teljes jogú felnőtt, de elintézni nem képes semmit, erről jogerős bírósági határozat van.
Mit csináljak, hogy haladéktalanul kiállítsák a gondnok kijelölő határozatot? Mennyi idő áll rendelkezésükre maximum? Ha ezt átlépik, mi a szankció?