Az egyrészt attól függ, hogy Ön milyen jogcímen örököl, másrészt attól, hogy milyen más (potenciális) örökösök vannak.
hagyatéki tárgyalás
Akkor nem kell kifizetned.
Tisztelt Jogászok!
A segítségüket szeretném kérni az ügyben, hogy nemrégiben elhunyt a nagymamám(édesapám részéről) és sajnos édesapám sem él már, ezért most hagyatéki tárgyaláson kell részt vennünk. Viszont én nem szeretnék ezen részt venni, hanem egy ügyvédet szeretnék megbízni a képviselettel.
Tudnának ebben nekem segíteni?
Hol tudnék letölteni ilyen hivatalos megbízást?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Zsolt
Ne izélj már! Elmész az ügyvédhez, megbízod. Legyél nyugodt, képes lesz megírni egy meghatalmazást, nem kell vinned neki "ilyen letöltött hivatalos megbízást".
Ami az önkorrekciót illeti, azt nem kellene. A végén még ajándéknak tekintené az adóhatóság a forgalmi értéket meghaladó összeget, és annak megfelelően illetéket vetne ki rá.
OFF
Veletek is megesik, hogy hozzászóltok egy rovatban, és mire felkülditek, egy másikban jelenik meg? Le a fórummotorral!
ON
Köszönöm szépen a választ!
kbs, velem ez többször is előfordult már, aztán magyarázkodhatok...
Nekem egy olyan problémámvan hogy édes anyámnak édesapám után özvegyi joga van az ingatlanon ha újra meg házasodik mi ben változik az özvegyi joga, az új férjnek lesz-e bele szolási joga az ingatlan változásaiba,illetve szerez-e özvegyi jogot vagy bármi mást?! Még egy kérdésem lenne az özvegyi jog át ruházhato-e családtagnak vagy csalátagon kivüli személynek? Köszönöm válaszukat!
bea
Sziasztok! Következő bonyolult helyzet állt elő: örökhagyó1 és örökhagyó2 külön-külön haláluk esetére a másikra végrendelkezett. örökhagyó2 elhunyt -> örökhagyó1 örökölt volna, de a hagyatéki tárgyalás előtt örökhagyó1 is elhunyt. Örökhagyó1 egy törvényes örököse van.
A kérdésem, hogy szerintetek hogyan zajlik ilyenkor le az eljárás?
Mi a kérdésed? Örökhagyó1 nem csak örökölt volna, hanem örökölt is. Utána meg az ő örököse. A második hagyatéki eljárást majd felfüggesztik az első végéig, ha ez szükséges.
Egy elhunyt személy hogy örököl?
Az öröklés az örökhagyó2 halálának pillanatában következik be, akkor örökhagyó1 még élt, nem? Persze az tovább tart, míg kiderítik, hogy pontosan mit is örökölt, de amint az megvan, az örököse is megkapja.
Tisztelet mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni, hogy póthagyatéki eljárás keretein belül végrendelet hiányában, három testvér milyen jogcímen adhatja a törvényes örökségét (ingyen, a legkisebb kiadással, illeték, stb.) apjuknak, elhunyt édesanyjuk túlélő házastársának, aki egyébként haszonélvezője lesz a termőföld ingatlannak. Van -e lehetőség ezt tárgyalás nélkül lebonyolítani, és ha igen, hogyan.
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Ha nincs leszármazója egyik testvérnek sem, akkor visszautasíthatják a hagyatékot, és így az apjuk örököl. A termőföld ingatlant külön, a hagyaték többi elemétől függetlenül is vissza lehet utasítani.
Köszönöm a válaszát, minden testvérnek van leszármazója, úgyhogy ez nem lehet megoldás. A hagyatéki eljárás keretén belül külön költség nélkül lehet nem örököstársnak ajándékozni, átruházni, átengedni, stb...?
Lehet. Bár az özvegy szerintem nem örököstárs, de nem örököstársnak is át lehet engedni vagyontárgyat a hagyatéki eljárás keretében, és mivel itt a megajándékozott az anya, illetékvonzata sem lesz.
Apa, elnézést.
Üdvözletem!
Szeretnék segítséget kérni.
Édesapám félévvel ezelőtt elhunyt. A hagyatéki tárgyalásra meghívó levelet két nappal a tárgyalás előtt keltezték meg, így a három egyenesági örökösből kettő nem kapta meg, így a tárgyaláson sem jelenhetett meg. A közjegyző szerint sok követelés van a hagyatékkal szemben, de van olyan,amelyről nem tudja megmondani,hogy pontosan mennyit követelnek, és azt sem,hogy mi alapján. Ennek ellenére azt akarja,hogy fogadjuk el. Hiába vagyunk egyenesági örökösök, örökösödési illetéket akar felszámolni. A tárgyaláson megjelent örököstől megtagadta,hogy pontosan megnézze,hogy milyen követelések is vannak, és nem akarja írásban sem kiadni, arra hivatkozva,hogy a másik két örökös nem jelent meg. A közjegyző azt mondta,hogy 15 napon belül a másik két örökösnek is meg kell jelennie a később kitűzendő tárgyaláson, amennyiben nem, úgy a nevükben ő elfogadja a követeléseket.
Kérdésem: Tényleg elvárható,hogy úgy fogadjuk el a hagyatéki tárgyalást,hogy nem tudjuk,pontosan mennyivel, ki és milyen alapon terheli meg a hagyatékot? Az örökösöknek tényleg nincs joga megtudni,hogy kik, mivel terhelik meg a hagyatékot? Nem kaphatunk róla írásos anyagot? Az egyenesági örökösöket tényleg illeték megfizetésére kötelezik mostanában? Ha nem tudok megjelenni a tárgyaláson, valóban elfogadja a közjegyző helyettem a hagyatékot?
Ha nem, milyen lépéseket kellene tennem?
Előre is köszönöm a válaszokat: D.
Valamit félreérthettél. Több valamit.
Kedves Kovács Béla,
(ha nekem írta az előző hsz-t)
tételezzük fel,hogy nem értettem félre semmit, és,hogy Abszurdisztánban sok minden megtörténhet. Ebben az esetben mit tegyek?
Nem szeretem a mit tegyünk, ha Izland hadat üzen típusú kérdéseket.
De egész pontosan szerinted mit érthettem azon félre,hogy a levél keltezése 2011 október 3, a tárgyalás pedig 5? Vagy mit érthettem azon félre,hogy "Meg tetszik tudni mondani,hogy mennyi összeget követel XY cége?" Válasz: "Nem." Illetve mit lehet azon félreérteni,hogy egyenesági örökösként kell-e örökösödési illetéket fizetni?
„A hagyatéki tárgyalásra meghívó levelet ”
Az nem meghívó, hanem idézés.
„Ennek ellenére azt akarja,hogy fogadjuk el. ”
A hagyatéki hitelezők követelései nem szorulnak elfogadásra. A közjegyzőnek egyébként is nyóc, hogy te elfogadod vagy nem.
„ amennyiben nem, úgy a nevükben ő elfogadja a követeléseket.”
Lmf.
„rökösödési illetéket akar felszámolni. ”
Majd a NAV. A közjegyzőnek ilyen hatásköre nincs.
Etc. Mert lenne még.
Egyetértek mindennel, amit említett. Mindazonáltal úgy gondolom,hogy nem a lényegre válaszolt:
Nem kellene lennie egy "ügyintézési határidőnek?" Valóban bevett gyakorlat,hogy két nappal a tárgyalás előtt küldenek egy idézést?
Valóban nem kell megmondani a közjegyzőnek,hogy milyen összeget és miért követelnek a hagyatékon? Tényleg nem is kell tudnia,hogy mi az?
Ha nem a közjegyzőnek kell az örökösödéi illetéket kiszabnia, akkor miért akarta,hogy ott helyben kifizessenek neki 70000 ft-ot? Miért mondta azt, hogy "Hogyhogy nem hoztak pénzt,mikor tudták,hogy hagyatéki tárgyalásra jönnek?"
Jelzem, mindennek során két személy volt jelen, az egyik egy egyenesági örökös, aki fizikus és egy joghallgató, aki nem örököl, de mindketten egybehangzóan állították a fentieket.
Mégegyszer elnézést kérek pongyola fogalmazásomért, sajnos tőlem a jog nagyon távol áll, én rendszerint embereknek segítek. Úgyhogy kérem, az előző válaszában finoman elrejtett gúnyos hangnemet csak akkor használja a továbbiakban, ha valóban nem tud a fenti kérdésekre válaszolni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02