hagyatéki tárgyalás


P.Márton # 2021.06.07. 19:22

Köszönöm a választ ,de leírtam a problémát. Amire a választ keresem. A legjobban az érdekel hogy mi van akkor ha Nővérem nem jelentkezik és vissza küldet minden hivatalos levelet és a hagyatékira sem jön el? Ugyan úgy 50 %-ot örököl majd mit én? Az örökségről csak legvégső esetben mondanék le. De ha Nővéremnek ítélnek 50%-ot akkor, mint irtam már korábban, nem fogom tudni eladni az ingatlant mivel nincs kapcsolatom vele semmilyen szinten.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.07. 17:48

Nem tudsz a "javára" lemondani. Sőt, egyáltalán nem tudsz lemondani. Talán visszautasíthatod a hagyatékot, de egyrészt valószínű, hogy már lekésted, másrészt ha visszautasíthatnád is, annak nem az az eredménye, hogy egyedül a testvéred örököl, hanem a gyermekeid lépnek a helyedbe.

Mi a konkrét problémád? Nekem ez így nem tűnik átgondoltnak.

P.Márton # 2021.06.07. 17:05

Üdvözlöm!

Jelenleg az a helyzet, hogy sajnos Édesapám elhunyt év elején és most folyamatban van a hagyatéki ügye. Sajnos az élet úgy hozta, hogy a rajtam kívüli egyetlen örökössel Nővéremmel, se én se a család nem tartja a kapcsolatot rég óta. Annyira hogy a temetésre se jött haza, amit persze én fizettem. Ő külföldön él ott is van a családja. A hagyatéki leltár papírokat nem vette át. Vissza küldte..Megbízottja sincs itthon aki az ügyét intézze. Egy ingatlan volt Édesapám tulajdona. Arra lennék kíváncsi, hogy ha a hagyatéki tárgyalásra se jön haza akkor mire számíthatok az öröklésben ? Mert ha 50-50 %-ban osztanák el az ingatlant akkor el se tudnám adni, mivel nem lehet elérni Nővéremet. Vagy pl. ha esetleg én le mondanék az én részemről az Ő javára akkor azt hogyan érvényesítenék, ha nem lehet elérni? Remélem nagyából érthetően írtam le a helyzetet.

Köszönettel:

Márton

drbjozsef # 2021.05.13. 10:00

Erika1955,

Igen, a temetési költség az első a hagyatéki terhek sorában.

Minden számlát nyújtsatok be a közjegyzőnek (másolat azért legyen róla), ami a temettetéshez kapcsolódik.

(Az örökösök vitathatják az összeget, de a gyakorlat szerint a helyben szokásos költsége meg kell téríteniük)

Erika1955 # 2021.05.13. 09:22

Üdvözlöm

Igazából nem is ide tartozik a kérdésem !!

Testvérem elhunyt !! A család , mármint a testvérei intézték a temetés költségeit, ami nem kevés. Két gyermeke , nem tartotta az elhunyttal a kapcsolatot, Viszont ők az örökösök. Rendben is van , nincs is ebből, semmiféle probléma. Az lenne a kérdésem , hogy be lehet -e nyújtani a temetés költségeit a gyerekei felé ,a közjegyzőnek átlehet-e adni a hagyatéki tárgyalásra. a költségeket kérni kiegyenlíteni ?

Válaszát előre is köszönön !!

drbjozsef # 2021.04.29. 11:08

Aranka3,

Semmit. Nem kötelező megjelenni.

Megkapja postán a hagyatéki végzést az érintett, benne lesz a jogorvoslat leírása, fellebbezési lehetőség, jó alaposan elolvassátok, ha kifogásotok van, fellebbeztek.

Nem ér hátrány.

Ha végrendelet miatt nem örökölnek a gyermekeid, a köteles részre igényt tarthatnak - de azt kifejezetten kérni kell, a hagyatéki végzéstől függetlenül.

Aranka3 # 2021.04.29. 10:37

Üdvözletem.

Ha nem jelenünk meg a hagyatéki tárgyaláson az mit eredményezhet?Hosszú lenneés bonyolult miért nem szeretnénk megjelenni.
Két gyermekem érintett édesapjuk halála miatt.A kisebbik nem nagykoru a nagyobbik 5 nappal lépi túl a nagykorúság idejét a tárgyaléás napján ő külön idézést kapott.Végrendelet szerint a harmadik legidősebb fiára hagyott mindent az apjuk.
Előre is megköszönöm a választ.

drbjozsef # 2021.01.08. 10:39

Foraminifera,

Ja, ha egyébként neked sem kell, és te vagy az az örökös, aki megjelenik a tárgyaláson, akkor ott a tárgyaláson utasítsd vissza a hagyatékot.

Innentől nem kell foglalkoznod vele. Vagy örökli az örököstárs, vagy végső esetben az állam.

Ha úgy érted azt hogy "nincs szükséged rá", hogy örökölnéd, de eladnád utána, ahhoz tényleg kelleni fog az örököstársad.

drbjozsef # 2021.01.08. 10:36

Foraminifera,

Nem húzódik az semeddig. Ha nem jelenik meg, és se nem képviselteti magát, se nem nyilatkozott előre a visszautasításról, akkor a közjegyző át fogja adni a hagyatékot a törvényes rend szerint : a két örökös 1/2-1/2 arányban megörökli a gépjárművet.

Kiküldi a végzést majd neki is, ha nem felel meg, az abban foglaltak szerint fellebbezéssel élhet.

Ha visszautasítaná a hagyatékot, szerintem az lenne a legjobb, ha felhívná a közjegyzőt, és megbeszéli vele, milyen módon teheti meg, ha már a tárgyaláson megjelenni nem tud. Jogerőig szerintem lehetséges ez még.

Foraminifera # 2021.01.08. 09:31

Tisztelt Szakértők!
Hagyatéki tárgyalás előtt állunk, a hagyaték tárgya mindösszesen egy 4-500 E HUF értékü személygépjármű. Két örökös örökölné, de az már most bizonyos hogy az egyik semmilyen módon nem fog tudni részt venni a hagyatéki eljárásban. Sem lemondani nem fog tudni, sem meghatalmazott útján nem tudja képviselni magát. Mi lesz a gépjárművel, akár évekig (évtizedekig) húzódhat az ügy? Az egyik érintett mi vagyunk, s nekünk nincs ré szükségünk, de a másik örököstárs ahogy említettem biztosan nem lesz elérhető.
Köszönöm a válasz!

drbjozsef # 2019.10.28. 14:54

Az alperest mért tarthat meg olyan részt,ami nem illeti meg, hiszen a testvéremet illette volna meg.

A válasz megint csak ugyanaz. Azért tarthatja meg, mert azt a pénzt az első fokú bíróság jogerősen neki ítélte meg, és ez ellen nem fellebbezett időben az, aki erre jogosult lett volna.

Ez a hajó már elment.

csínytevő # 2019.10.28. 07:00

drb.József! Köszönöm a válaszát. Még lenne egy kérdésem a 2019.10.27.13.30 órakor kelt kérdésemmel kapcsolatban.
Ez esetben én pernyertes lettem. Az alperesnél azért volt édesapám pénze ,mert kivette a takarékból, és ráfogta,hogy ajándék címen azt őt illeti meg. A Tvszék nem ezt állapította meg, ezért kaptam meg az általam követelt 1/3-ot. A testvérem nem kaphatta meg részét fellebbezés hiányában,mert nem mert bevállalni a fellebbezési illetéket.
Most az a kérdésem, hogy van-e értelme részemről új pert indítani a 33 és az 50% közötti különbségért, azaz a 17% hagyatékért.Hiszen akkor engem ugyan úgy megilletne az 50% mint az alperest.A pert végig az 1/3-ért indítottam,éppen ezért mért ne tehetném meg egy újabb 1/3 50%-ért? Az alperest mért tarthat meg olyan részt,ami nem illeti meg, hiszen a testvéremet illette volna meg.

drbjozsef # 2019.10.27. 13:28

csínytevő,

Nem.
Nincs szó semmiféle jogtalan gazdagodásról, nagyon is jogos gazdagodásról van szó, hiszen a fellebbezésre egyaránt lehetősége volt a testvérednek is. Nem élt a jogával - vagyis elfogadta a döntést. Esetében jogerőssé vált, azt már nem vitathatja.

csínytevő # 2019.10.27. 12:30

Ketten testvérek pereltük az alperest, azonos érdekű, örökösödési ügyben. Testvérem az I.fokú ítélet ellen nem fellebbezett, én igen.Másodfokon a Törvényszék nekem adott igazat,így megítélte az általam követelt összeget,azaz a hagyaték 1/3-át. A megítélt összegre lett volna jogosult a testvérem is, azaz 1/3-ra. Fellebbezés hiányában testvérem 1/3 része az alperesnél maradt. Mivel új adat merült fel,ill a jogerős Törvényszéki ítéletből az állapítható,hogy testvérem fellebbezés hiányában nem jutott hozzá a jogos örökségéhez. Így az alperesnél 2/3 rész maradt. A kérdésem,hogy jogalap nélküli gazdagodás vagy más hivatkozással, a testvérem kezdeményezhet-e új pert az alperes ellen,annak érdekében,hogy a jogos 1/3-ad részt megkapja.

DMachine # 2019.10.11. 12:20

drbjozsef,

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2019.10.11. 09:59

DMachine,

Olyan értelemben nem, hogy nélküled is lezajlik, és a "normál menettől" ( végintézkedés nélkül a törvényes öröklés rendje, végintézkedés esetén az okirat tartalma) a hátrányodra eltérni nem fognak. De ha nem vagy ott vagy képviselőd, akkor az esetleg szükséges jognyilatkozatokat sem tudod megtenni. Például kimaradsz egy osztályos egyezségből, ami olyan értelemben lehet "hátrány", hogy jócskán leegyszerűsítheti a későbbi teendőidet. Vagy ilyesmi.

Nem kötelező megjelenni.

Persze, kapsz hagyatéki végzést, ha örökös vagy, és annak ismeretében fellebbezhetsz, ha valami nem stimmel. Az, hogy a megjelenés hiányában például kimaradtál egyezségből, az persze nem alap a fellebbezésre.

DMachine # 2019.10.11. 08:28

Kedves Tagok!

Egy távoli rokon elhalálozása okán lesz hagyatéki tárgyalás (az egyik örökös vagyok, sokan vagyunk, nagy a család)
Az a kérdésem, hogy származik-e bármi hátrányom abból, ha nem jelenek meg a tárgyaláson?

Köszönöm a válaszokat.

Sherlock # 2019.10.05. 07:59

A hagyatékátadó végzéssel fogja bejegyeztetni, amit a jogerőssé válást követően meg fog küldeni a földhivatalnak.

alfateam # 2019.10.05. 07:13

Hova kéne bejegyeznie a közjegyzőnek?

Judith56 # 2019.10.05. 07:08

A közjegyző miért nem jegyzi be a haszonélvezeti jogot hagyatéki eljárás során ? Azt mondja nem foglalkozik ilyennel !

drbjozsef # 2019.09.24. 13:19

Ez azt jelenti, h aki ideiglenesen be van jelentve, ő a birtokos és tulajdonos egyben

Nem. Az a birtokos, aki birtokolja az ingatlant. A lakcímbejelentésnek ehhez nincs közvetlen köze.

és én pedig tulajdonos vagyok, akit ha a birtokos nem enged be, akkor pereskedhetek?
Így van.

És abban az esetben, ha a lakásba nem enged be, csak a kertbe, akkor a kertet nekem kell gondoznom?
Érdekes kérdés. Csak, ha jólesik a kertészkedés.

Esztó40 # 2019.09.24. 11:26

Ez azt jelenti, h aki ideiglenesen be van jelentve, ő a birtokos és tulajdonos egyben, és én pedig tulajdonos vagyok, akit ha a birtokos nem enged be, akkor pereskedhetek?
És abban az esetben, ha a lakásba nem enged be, csak a kertbe, akkor a kertet nekem kell gondoznom?
Egyébként én szeretném megvásárolni az ingatlant, ezt jeleztem is irányukba, de irreális árat kérne érte.

drbjozsef # 2019.09.24. 07:58

Az eltartási szerződést honnan és kitől kaphatom meg?

Senkitől. Nem vagy részese, nincs hozzá közöd, nem KELL odaadniuk, megmutatniuk.
Ha úgy érzed, nem áll meg, nem jogos, pert kell indítanod, akkor megismerheted. Addig csak ha maguktól odaadják.

Én melyik részét használhatom az ingatlannak?
Ha jól értem, van birtokosa, tehát semelyiket. De felhívhatod a birtokost, hogy az osztatlan közös tulajdonodat szeretnéd használni, tehát vagy beenged birtokon belülre (ha természetben nem megosztható az ingatlan, akkor a törvény szerint közösen, egyformán használhatjátok), vagy tulajdonrész arányos használati díjat fizet neked a részed használatáért.

Annak terheit, hasznát ki viseli?
A használattal összefüggőeket (pl. rezsi) a használó, a tulajdonnal összefüggőeket (adók, felújítás, közös költség) a tulajdonosok a részeik arányában.

Milyen lehetőségeim vannak?
Attól függ mit akarsz. Kérhetsz érte használati díjat, de el is adhatod a részedet, nem kell az engedélye hozzá, csak elővételi joga van a tulajdonostársnak. A legcélszerűbb persze az lenne, ha meg tudnátok egyezni, és eladod neki a részed.

Esztó40 # 2019.09.24. 06:30

Elnézést! Úgy látszik egy kicsit szétszórt vagyok! Még egy kérdésem lenne. Az eltartási szerződést honnan és kitől kaphatom meg? Tudniillik még nem láttam. Sem a testvérem, sem az ügyvédje nem adja át, többször kértem. Semmi kedvem a bíróságra járni, azt gondoltam a hagyatéki tárgyaláson ezt is megismerhetem. Kíváncsi lennék annak tartalmára. A ház negyed része az én tulajdonom. Én melyik részét használhatom az ingatlannak? Annak terheit, hasznát ki viseli? Szóval nagyon sok kérdésre szeretnék választ kapni. Milyen lehetőségeim vannak?

drbjozsef # 2019.09.24. 06:23

Esztó40,

Hetv.20.§(1) Leltározni kell a hagyatékban lévő

  1. belföldön fekvő ingatlant,
  2. belföldi cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaságban, illetve szövetkezetben fennálló tagi (részvényesi) részesedést,
  3. lajstromozott vagyontárgyat, valamint
  4. az ingó vagyont, ha értéke a törvényben megállapított öröklési illetékmentes értéket meghaladja.

A "d" pontra :

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
16. § (1) Mentes az öröklési illeték alól:

  1. az egy örökösnek jutó ingóörökség 300 000 forint forgalmi értéket meg nem haladó része. Az értékhatár megállapításánál a más címen illetékmentes ingóságot, továbbá az örökhagyó gépjárművének, pótkocsijának értékét, ruházatát és a személyes használatra szolgáló szokásos mértékű vagyontárgyait figyelmen kívül kell hagyni

(Bár esetetekben, mint egyenes ági rokon örökösök, teljesen illetékmentesen örökölnétek mindent).

Ha az önkormányzat illetékese nem állít össze hagyatéki leltárt, akkor el sem indul az eljárás, nem értesítenek a megszüntetésről sem.

Ha valamilyen eljárásban szükséged lesz az öröklési rend igazolására (vagyis hogy örökös lettél volna, ha lett volna hagyaték), akkor bármikor kérhetsz a közjegyzőtől öröklési bizonyítványt.

De mondom még egyszer : A GYAKORLATBAN az ingóságok azé, aki ráteszi a kezét. Hagyatéki eljárásban nemcsak adott ingóság tulajdonjogát lehetetlen szinte bizonyítani, hanem egyáltalán a létezését is. Ez így megy.