hagyatéki tárgyalás


Esztó40 # 2019.09.24. 06:11

Köszönöm válaszát!
Van még néhány kérdésem. Amennyiben nem lesz hagyatéki tárgyalás, az eljárás megszüntetéséről engem, mint érintett örököst értesít-e a közjegyző?
Mit jelent a kis értékű ingóság fogalma? Pl. arany ékszer, utolsó havi nyugdíj, amit az elhunyt halálát követően felvett az eltartó?

drbjozsef # 2019.09.24. 05:07

Esztó40,

Igen, így van.
Ha nincs a hagyatékban a Hetv.20§(1) szerinti vagyontárgy, akkor a közjegyző nem tart hagyatéki tárgyalást, és az eljárást is megszünteti.

Ha szerinted van olyan vagyontágy, ami indokolja a hagyaték átadását, akkor indíthatsz póthagyatéki eljárást. A kisértékű ingóságok nem ilyenek.

Ez a gyakorlatban annyi, hogy aki hozzájut ezekhez, azé lesz. Ha ebből akarsz, akkor a testvéreddel kell megegyezned. (Vagy megvenned a neten amit árul.)

Esztó40 # 2019.09.24. 04:36

Tisztelt Jogtudók!
Ketten vagyunk testvérek. Anyánk ez év márciusában elhunyt. A nővérem élt vele 20 éve, így eltartási szerződést kötöttek. Ezt az eltartási szerződést még nem láttam. Anyánk utolsó három évében már nem hagyta el a házat. A nővérem vette fel a nyugdíját, intézte az ügyeit, így a temetését is. Azt gondoltam, a hagyatéki tárgyaláson megismerhetem az eltartási szerződést, megegyezhetünk az apróbb ingóságok dolgában, hiszen vannak tárgyak, amelyeket szeretnék megtartani. Ehhez képest az interneten árulja ezeket a dolgokat. Amikor ezzel szembesítettem, az ügyvédje közölte, hogy nem lesz hagyatéki tárgyalás, mert még az örökhagyó életében a nővérem nevére került az ingatlan. Nem értem. Miért nem?
Érdekes. Egyébként ő lakik benne az ingatlanban. Ezt is jó lenne rendezni. ebben az esetben tényleg nem szükséges hagyatéki tárgyalást tartani?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.17. 21:20

Ha kifizeted a tartozást, akkor nem számít.

Kriszta20 # 2019.09.17. 17:09

Igen, rosszul fogalmaztam, tehát visszautasíthatom. A végrehajtás kifizetése már folyamatban van, csak az ügyintézés időben összefolyik a másik üggyel. A fedezetelvonási ügylet mit jelent?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.17. 15:12

Nem mondhatsz le - visszautasíthatod a hagyatékot. De az is fedezetelvonó ügylet.

Az miért nem opció, hogy végre van miből kiegyenlítened a tartozásodat, hogy megszabadulj a végrehajtástól?

Kriszta20 # 2019.09.17. 14:29

Tisztelt szakértők!
Édesanyám elhunyt, én vagyok a törvényes örökös. Ingatlant örökölnék tőle. Azonban végrehajtási eljárás van folyamatban a saját ingatlanomon ellenem. Kérdésem, hogy a hagyatéki tárgyaláson lemondhatok-e gyermekeim javára az édesanyám ingatlanának örökléséről vagy nem. Ha nem, akkor automatikusan én öröklöm és az örökölt ingatlanra is végrehajtást jegyeznek be?
Remélem érthető volt. Köszönöm a választ előre is.

Immaculata # 2019.09.15. 18:20

Smudo

Ez ajándékozás.

drbjozsef # 2019.09.15. 16:42

Smudo,

a közjegyző szerint osztályos egyezség egy örökség esetén nincs lehetőség, mert az osztályos egyezség lényege az, hogy a tulajdonközösséget megszüntesse.

A feltétel igaz, a következtetés nem szerintem, így ebben a formában nincs is közük egymáshoz.

Az osztályos egyezségnek három feltétele van :

  • csak az örökösök köthetik
  • csak a hagyaték tárgyai szerepelhetnek benne
  • mindenkinek kell örökölnie valamit.

Ezért "egy" örökség esetén, ha az nem megosztható, akkor nem lehet ilyet kötni, mert valaki nem fog örökölni.

Esetetekben szerintem lehet. Minden további nélkül lehet a 1/4-1/4 öröklés helyett 1/8-3/8 arányú. Mindenki örököl valamit (ami egyébként valami ingóság is lehet, csak van bármi, egy könyv, egy ruha, egy szalvéta. Akármi lehet.)

Megjegyzem, ha nem lehetne, akkor sem nagy gond mert az egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes. Tehát osztályos egyezség nélkül is, kérésetekre, a közjegyző minden további nélkül ajándékozásként is az okiratába foglalhatja az óhajotokat, legfeljebb kicsit több jattot kér érte.

Smudo # 2019.09.15. 16:32

Tisztelt Fórumozók!

Az elhunyt tulajdonában egy ingatlan 1/2 része volt, egyéb örökség nincs. Törvényes örökösei a testvére, valamint az édesanyja. Kérdésem az lenne, hogy köthetnek-e osztályos egyezséget a hagyatéki eljárás során? A testvér szeretné az örökrészének (a lakás 1/4-ének) a felét az édesanyjának átadni, aki így 3/8 részt örökölne, míg a testvér 1/8 részt. Egyébként az ingatlan másik fele már a testvér tulajdonában van, azaz, ha osztályos egyezséget kötnek, akkor neki összesen 5/8 tulajdonrésze lenne az ingatlanban. Sajnos az osztályos egyezséggel kapcsolatban konkrétumot az Interneten nem találtam, a közjegyző szerint osztályos egyezség egy örökség esetén nincs lehetőség, mert az osztályos egyezség lényege az, hogy a tulajdonközösséget megszüntesse.

Bízom benne, hogy sikerült érthetően leírnom a kérdésemet:-).

Várom és előre is köszönöm a válaszokat!

lak17 # 2019.09.12. 06:25

drbjozsef

Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2019.09.11. 07:43

A második tárgyaláson mind a három fő részt fog venni.

Akkor nem értem. Minek az egyezség előre? Mármint, okirat formában, mert hát az nem baj, ha nem ott kezdtek vitatkozni. Ha megegyeztetek, akkor elmondjátok a közjegyzőnek, ő okiratba, a hagyatéki végzésbe foglalja, és kész, nem is kell tanú, hiszen a közjegyző okirata közokirat, az "erősebb" is, mint a t.b.e.magánokirat. Ott már felesleges ilyet csinálni. Azt hittem, nem lesznek ott a tárgyaláson a többiek.

Ne hagyjátok magatokat lerázni. Dolgozzon meg a közjegyző a pénzéért. Ez persze konfliktussal járhat...

lak17 # 2019.09.11. 07:29

drbjozsef

Köszönöm a választ.
Nem voltam tisztában,hogy ez
"teljes bizonyító erejű egyezség"
megjelenítése a "teljes bizonyító erejű magánokirat".

A második tárgyaláson mind a három fő részt fog venni.
Ezt mondták,remélem így is lesz.
Azt gondolom,hogy ügyvéddel készíttetem el a magán okirat megfogalmazását és ott írnánk alá a közjegyző előtt.
Szerinted ez járható út?
Tanúnak, akik ott dolgoznak azokat felkérhetem?
Vagy mielőtt oda megyünk oldjuk meg az aláírásokat tanukkal együtt.
Az első tárgyalásnál nem volt segítőkész a közjegyző.Nem hallgatott meg senkit csak mondta a magáét jó hangosan,szinte kiabálva.
Nem szeretnék konfliktust vele,ezért szeretnék felkészülten oda menni.

drbjozsef # 2019.09.10. 13:49

A teljes bizonyító erejű magánokiratban leírt, egyezség megfelel e?
Meg. De hát ezt kérte a közjegyző is, ha jól értelek, miért ne felelne meg?

Ha igen, annak mit kell tartalmaznia az egyezség tárgyán kívül?
Neveket, adatokat, aláírásokat, dátumot, keltezést, szóval a szokásost. Egyszerű, nem többszörösen összetett, világos, pontos, modorossággal nem tűzdelt leírása annak, amit akartok. Semmi extrát.

Ha nem,akkor hogyan oldjam meg, ha mind a hárman máshol élünk igen messze egymástól?
Máshogy nemigen megy, mert ha nem egyezséget vinnél, hanem meghatalmazást mondjuk, akkor annak is ugyanúgy két tanús okiratnak kellene lennie, vagyis pontosan ugyanott vagy.

Nem tudom, hogy tanúztatod le az aláírásaikat, ha messze vannak, de azt tanácsolnám, semmi szabálytalan ne legyen (tanúk később kerülnek rá pl.), mert ha meggondolja magát valaki, akkor abból csak a probléma leszen.

lak17 # 2019.09.10. 13:41

Kovács Béla Sándor,kb. eddig a megállapításig jutottam el én is ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.10. 13:15

Lefordítom: emilben nem kommunikál, az emilben érkezett üzeneteket el sem olvassa.

lak17 # 2019.09.10. 13:05

Tisztelt fórumozók!
Segítség kérés, a jog útvesztőjében.

Eset röviden:

  • volt egy hagyatéki tárgyalás,ahol azt mondta a közjegyző,hogy ha megegyeztünk, akkor majd vigyük a következő tárgyalásra magunkkal az teljes bizonyító erejű egyezséget
  • ott szerettük volna ezt megtenni,de azt mondta erre ő nem ér rá és úgy is lesz egy másik tárgyalás,mert most nem született döntés

Ezek után e.mailon kértem tőle segítséget,hogy mit kell ennek tartalmaznia és elég e ha teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaljuk mi magunk illetve azt is megkérdeztem,hogy ezt ott helyben nem lehet e intézni a következő tárgyalásnál.
(mivel az örökösök nem egy helyen élnek)

A következő választ kaptam segítség helyett:-
Ismételten tájékoztatom, hogy a közjegyző jogszabályi felhatalmazás hiányában nem fogadhat el elektronikus beadványt. Kizárólag az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfelektől, és kizárólag az ügyfélkapun feladott, elektronikus aláírással ellátott beadványt fogadhat el joghatályosan.
Megértését köszönöm: dr.Bp.közjegyző

Én nem adtam be semmit se,csak segítséget kértem a már fent leírtakról.

Na mindegy.

Kérdésem:
A teljes bizonyító erejű magánokiratban leírt, egyezség megfelel e? Ha igen, annak mit kell tartalmaznia az egyezség tárgyán kívül? Ha nem,akkor hogyan oldjam meg, ha mind a hárman máshol élünk igen messze egymástól?

Várom a hasznos tanácsokat.
Köszönöm

Arykadar # 2019.09.09. 17:35

Valóban lehetett a közjegyzőnek igaza, mert hát lehet, hogy a 2x2=5 csak még nem bizonyította senki. De jelen pillanatban a fele ingatlan kétharmada semmiképpen sem lehet a negyed ingatlan kétharmadával egyenlő. De nem is kell számolnia tudni a közjegyzőnek, neki azt kell tennie, amiért megfizetjük, azaz osztályos egyezség keretén belül úgy osztani fel a hagyatékot, ahogy az örökösök kérik. Ő úgy is akarta, csak miután én írtam neki az e-mailt, ezért úgy gondolta, hogy csak az én örökrészemről van szó, holott az e-mailben is a teljes hagyaték megosztásáról írtam. De nem csak ebben hibázott, hanem abban is, hogy nem hívta fel az öcsém figyelmét a jogkövetkezményekre (illeték), holott ez a kötelessége lett volna. De ezek nem kérdések, a Törvényszék pontosan leírta, hogy mely paragrafusoknak nem tett eleget. De azért köszönöm a választ.


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 16:26

(Szerintem a közjegyzőnek igaza volt. De hát nem ismerjük a részleteket, ilyen az, amikor az egyik fél egyoldalú előadására kéne hagyatkoznunk.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 16:23

Egyáltalán nem kell ott lenned a tárgyaláson.

Arykadar # 2019.09.09. 11:01

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszát. Szabadságot valóban nem kötelező kivenni, lehetne fizetetlen igazolt távollét is. Ami a díjazást illeti, az első tárgyaláson 100 ezer forint volt a fizetendő összeg, most csak 30 ezer forint van előírva. A hiba pedig abban volt, hogy azt nyilatkoztuk, hogy a hagyaték (az ingatlan fele) 2/3-ad része az anyukám, egy harmad része az öcsém nevére kerüljön. A közjegyző azonban az én 1/4-es örökrészemet osztotta fel 2/3-1/3 arányban. E tévedésből adódóan öcsémnek illetéket volna fizetnie. A félreértés csak a határozatból derült ki. Miután a megegyezésről a közjegyző előzőleg e-mail értesítést is kapott, a Törvényszék elmarasztalta a közjegyzőt és utasította új tárgyalásra. Ilyen helyzetek nem fordulhatnának elő, hogyha az lenne mindenhol a gyakorlat, ahogy most a férjem hagyatéki tárgyalásán történt, ott az elhangzottakról jegyzőkönyvet kaptunk, elolvastuk, és aláírtuk.


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 10:03

Miért kellene szabadságot kivenned?

Az eljárási díjat egyébként nyilván nem kell újra megfizetni. (Kivéve, ha nem egészen az a helyzet, mint amit előadtál.)

Arykadar # 2019.09.09. 09:08

Tisztelt Ügyvédek!
Édesapám hagyatéki végzésében a közjegyző tartalmi hibát vétett, emiatt fellebbezést kellett benyújtanunk 10 ezer forintos illetékbélyeggel ellátva. Most 6 hónap után megérkezett a végzés a fellebbezésre, ebben elismerik a közjegyző hibáját, és utasítják őt újabb tárgyalásra. Az idézést meg is kaptuk, de az idézés szerint újabb 30 ezer forintos munkadíjat kell fizetnünk majd. Ez jogos így? Mi megfizettük egyszer már a munkadíjat, a hibája miatt 10 ezer forint illetéket fizettünk, most újabb szabadságot kell kivennünk, és még újabb munkadíj is jár neki?
Válaszukat előre is köszönöm.


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

drbjozsef # 2019.04.13. 16:52

Anina98,

Az ingatlan adó- és értékbizonyítványát a helyi polgármesteri hivatal adóosztálya állítja ki. Ha nem értesz egyet az értékével ott kell beadnod panaszt. Kérdezz ott, hogy pontosan mi és hogyan kell hozzá.

Anina98 # 2019.04.13. 16:15

Kedves Kovács Béla,

esetleg Te nem tudnál valami támponot adni a kérdésemmel kapcsolatosan?

A kérdésem arra vonatkozott - az előző válaszolónak ez nem jött át - hogy az ingatlanbecslés valóban történhet személyes megtekintés nélkül, bemondásos alapon?

Ha nem - nyilván nem - akkor mit lehet tenni ezesetben a közjegyzőnél?

Nagyon köszönöm a válaszodat.