Ha nem a te neveden "futottak" azok a fránya közműórák, akkor szerintem lazán menj be a közműékhez: az órákat kéred a nevedre íratni - ennyi. Az hogy netán tartozás maradt vissza a szegény megboldogult után, sajnálatos, de te nem laksz ott stb., tehát a fogyasztáshoz/tartozáshoz semmi közöd.
öröklés?
„Értem, aminthogy azt is, amit KBS írt,”
Sajnos, nem érted. Én éppen azt írtam, a közműdíjakkal nem tartozol, ha nem neked volt szerződésed. Ezért egyezkedni sem kell velük - hacsak nem érzel a fizetésre erkölcsi kötelezettséget.
Szerintem közös költséggel tartozol.
Félreérthetően fogalmaztam, köszönöm, és így értem:
Az elmaradt közműköltségeket nem, a társasházi közöset viszont a jog szerint ki kell fizetnem.
Erkölcs:
A 3 érintett céghez eleve fizetési-, és új szerződéskötési szándékkal mentem.
Ebből 1. (villany) rendben, kifizettem, új szerződés is van.
A 2. nincs új szerződés, de eddig nem is kérte az elmaradt fűtési díjat, viszont küldi a mostani szlákat, amit fizetek is.
A 3.-kal -társasházkezelő- nem boldogultam, kérésem ellenére nem adnak tételes számlát, nem hajlandók szerződést kötni, mondván, nekik van (a halotté? a társasházé?). Csekket sem küldenek. De levélben tételes bontás helyett, amit kértem, leírták az egyösszegű! tartozást, s kézzel, egy papírra, dec. 31.-én mennyi volt a vízóraállás (akkor vették át a társasházat).
Eszerint az ezévi 2 hónap alatt, amig élt, a nagybátyám 39! m3 vizet fogyasztott! A múltévi elmaradtja a lépcsőházba kiírt cca 4000 helyett 20000 ft lett. Az ezévi elmaradt meg a 39 m3 víz+csatornadíj. Tehát az egyik a kiírt szerint, a másik 1 személynél fizikailag lehetetlen!
Nos, ezért kezdtem gyanakodni, nincs rendben valami, és a jogaimnak utánanézni!
Te nem a "társasházkezelőnek" tartozol, hanem a társasháznak. Ők csak beszedik. (A boltban sem a pénztárossal szemben van fizetési kötelezettséged.) A társasházzal meg nem kell szerződést kötnök, mert a jogviszonyotok törvényen alapul, az a társasház alapító okirata hozta létre.
A vízdíj meg valószínűleg a közös költség része - különben nem a közös képviselettel megbízott szervezet szedné be, hanem a vízműtársaság. (Vagy az ő megbízottja.) A közös költséggel pedig, mint azt már többször leszögeztük, tulajdonosként te tartozol.
Értem, szeretném hinni, jól is! Végiggondoltam.
Tehát a társasház közös képviselőjét (és nem a kezelőjét) kell megkeresnem. Vagy ügyemben lakógyűlést összehívnom, a Tsasházi törvény szerint, amit ismerek.
S emellett a többi szolgáltatót is megkeresni ugyanígy, akik külön szolgáltatnak.
Egyezkedni, vagy fizetni.
Helyesbítés:
A tsasház közös képviselőjét kell megkeresnem, vagy lakógyűlést össsszehívnom a Tsasházi törvény szerint.
- szerződés nem kell, a törvény szerint.
- egyezkedni, vagy fizetni.
A többi közműszolgáltató, aki külön szolgáltat.
- új szerződés
- a Ptk szerint az örökségem erejéig tartozom az örökölt adósság megfizetésére.
Szerintem akit te "kezelőnek" nevezel, az a közös képviselő. A közös képviselő ugyanis nem szükségszerűen természetes személy.
Olykor összemosódnak a dolgok :).
Talán a közös képviselő (természetes személy) is tagja a társasház által megbízott Társasházkezelő Kft-nek. (Bár ennek célszerűségét a tulajok szempontjából nem helyeslem! De ez másik téma. Meg egyébként is, írtam, eladom.)
Tisztelt Fórumozók!
Apámmal nem tartottam a kapcsolatot. Nem volt igazán beszámítható, beteg volt, gyámot neveztek ki mellé.
Amikor megtaláltak mint örökös, felajánlották, hogy lehet köztemetést kérni, én ezt választottam.
Most lesz a hagyatéki tárgyalás. Kiderült, hogy az örökség egy 200000 Ft-os betétkönyv. Mire számithatok a tárgyaláson? Kit hivnak még meg rajtam kivül? Én vagyok az egyedüli örökös. Az önkormányzat behajtja rajtam a temetés költségeit? Érdemes foglalkoznom az örökséggel, vagy esetleg le is mondhatok róla?
Köszönöm a segitséget!
Behajtja. HA volt végrendelet, akkor még a végrendeleti örököst, ha nem, akkor az esetleges többi gyermeket, és az esetleges özvegyet fogják idézni. Vissza is utasíthatod, döntsd el.
Általában az idézésen megjelölik, hogy kik kapják még, ill. hogy ki lesz még jelen a tárgyaláson, nem?
És mi a módja a visszautasitásnak, vagy lemondásnak?
Tulajdonképpen ez szinte csak a temetésre elég. Bár nem tudom az mennyibe került, hogy ezt honnan lehet(ne) megtudni.
Nem fogja az idézés tartalmazni, hogy kik kapták még meg.
A hagyatéki eljárásban írásban, vagy a hagyatéki tárgyaláson szóban lehet a visszautasító nyilatkozatot megtenni.
Megkérdezed az önkormányzatot.
Hát igen...én meg is kérdeztem.
De ilyen infot nem adnak ki.
Gondolják ha már ilyenre folyamodtam, akkor nem tartozik rám...
Akkor majd a hagyatéki eljárás során bejelentik.
Köszönöm a gyors válasz(oka)t ObudaFan.
Nincs mit.
Hagyatéki tárgyalással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Ha nem tudok részt venni a tárgyaláson, adhatok meghatalmazást valamely családtagomnak, hogy képviseljen engem (és érdekeimet) a tárgyaláson. Mit kell tartalmaznia a meghatalmazásnak? Hogy kell kinéznie tartalmilag és formailag? Kell hozzá 2 tanú? Köszönöm előre is, ha valaki segít.
Távolléti akadályoztatás esetére, igen, lehet meghatalmazást adni hozzátartozónak, hogy helyetted és nevedben (is) eljárjon a hagyaték ügyében. A pontos nevek, lakcímek, szem.ig. számok, valamint két tanú akik igazolják: az okiratot te készítetted ill. azt előttük írtad alá.
Pár mondat az egész, valamint a szükséges adatok, mindenkinél - egy oldalon elfér.
Monalisa
laikus hozzászóló
Csak hozzátartozód, vagy ügyvéd lehet meghatalmazott.
Hozzátartozó az egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.
T. ObudaFan!
Annyit szeretnék még kérdezni, hogy a takarékbetétkönyv után kell-e örökösödési illetéket fizetni.
Ha az önkormányzat behajtja rajtam a köztemetés költségeit, akkor annyival kevesebb az örökség?
Vagyis az után kell adót fizetnem, vagy az egész után, és csak utána vonja le tőlem?
A közjegyzői dijat mindenképpen nekem kell fizetnem, akkor is ha visszautasitom az örökséget?
- Nem kell.
- Annyival.
- Csak ha nem utasítod vissza.
Ha ezt az örökséget visszautasítom (apámét), akkor érinti ez automatikusan az ő szülei utáni örökséget is? Vagyis a nagyszülő után is jár(na) nekem.
Illetve ki tudtak-e már ugy zárni, hogy átiratta a másik gyerekére, h. én ne örököljek? Ha esetleg már átiratta, akkor van-e valami kötelező örökösödési rész?
Ha az ő szülei még életben vannak, akkor nem jelenti automatikusan.
Végrendelettel kizárhatott, ebben az esetben neked kötelesrész jár, ami a törvényes örökrész fele.
Ha a nagyszülőnek van két gyereke, és az egyik meghal, akkor az örökség hogy oszlik?
A gyerek 50 %-ban,
a másik gyerek után az unoka szintén 50%-ot kap?
Ha a nagyszülő életében a házát ráíratja a gyerekére, az már nem támadható. vagy igen?
50-50%.
Támadhatónak nem támadható, de ha nem visszterhes az ügylet, akkor az unokának jár a kötelesrész.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02