öröklés?

monalisa1 # 2008.07.23. 22:20

Ha nem a te neveden "futottak" azok a fránya közműórák, akkor szerintem lazán menj be a közműékhez: az órákat kéred a nevedre íratni - ennyi. Az hogy netán tartozás maradt vissza a szegény megboldogult után, sajnálatos, de te nem laksz ott stb., tehát a fogyasztáshoz/tartozáshoz semmi közöd.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.24. 07:05

Értem, aminthogy azt is, amit KBS írt,

Sajnos, nem érted. Én éppen azt írtam, a közműdíjakkal nem tartozol, ha nem neked volt szerződésed. Ezért egyezkedni sem kell velük - hacsak nem érzel a fizetésre erkölcsi kötelezettséget.
Szerintem közös költséggel tartozol.

tartozas # 2008.07.24. 22:27

Félreérthetően fogalmaztam, köszönöm, és így értem:
Az elmaradt közműköltségeket nem, a társasházi közöset viszont a jog szerint ki kell fizetnem.

Erkölcs:
A 3 érintett céghez eleve fizetési-, és új szerződéskötési szándékkal mentem.
Ebből 1. (villany) rendben, kifizettem, új szerződés is van.
A 2. nincs új szerződés, de eddig nem is kérte az elmaradt fűtési díjat, viszont küldi a mostani szlákat, amit fizetek is.
A 3.-kal -társasházkezelő- nem boldogultam, kérésem ellenére nem adnak tételes számlát, nem hajlandók szerződést kötni, mondván, nekik van (a halotté? a társasházé?). Csekket sem küldenek. De levélben tételes bontás helyett, amit kértem, leírták az egyösszegű! tartozást, s kézzel, egy papírra, dec. 31.-én mennyi volt a vízóraállás (akkor vették át a társasházat).
Eszerint az ezévi 2 hónap alatt, amig élt, a nagybátyám 39! m3 vizet fogyasztott! A múltévi elmaradtja a lépcsőházba kiírt cca 4000 helyett 20000 ft lett. Az ezévi elmaradt meg a 39 m3 víz+csatornadíj. Tehát az egyik a kiírt szerint, a másik 1 személynél fizikailag lehetetlen!

Nos, ezért kezdtem gyanakodni, nincs rendben valami, és a jogaimnak utánanézni!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 06:51

Te nem a "társasházkezelőnek" tartozol, hanem a társasháznak. Ők csak beszedik. (A boltban sem a pénztárossal szemben van fizetési kötelezettséged.) A társasházzal meg nem kell szerződést kötnök, mert a jogviszonyotok törvényen alapul, az a társasház alapító okirata hozta létre.

A vízdíj meg valószínűleg a közös költség része - különben nem a közös képviselettel megbízott szervezet szedné be, hanem a vízműtársaság. (Vagy az ő megbízottja.) A közös költséggel pedig, mint azt már többször leszögeztük, tulajdonosként te tartozol.

tartozas # 2008.07.25. 14:36

Értem, szeretném hinni, jól is! Végiggondoltam.

Tehát a társasház közös képviselőjét (és nem a kezelőjét) kell megkeresnem. Vagy ügyemben lakógyűlést összehívnom, a Tsasházi törvény szerint, amit ismerek.
S emellett a többi szolgáltatót is megkeresni ugyanígy, akik külön szolgáltatnak.

Egyezkedni, vagy fizetni.

tartozas # 2008.07.25. 15:03

Helyesbítés:

A tsasház közös képviselőjét kell megkeresnem, vagy lakógyűlést össsszehívnom a Tsasházi törvény szerint.

• szerződés nem kell, a törvény szerint.
  • egyezkedni, vagy fizetni.

A többi közműszolgáltató, aki külön szolgáltat.

• új szerződés
  • a Ptk szerint az örökségem erejéig tartozom az örökölt adósság megfizetésére.
Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 17:20

Szerintem akit te "kezelőnek" nevezel, az a közös képviselő. A közös képviselő ugyanis nem szükségszerűen természetes személy.

tartozas # 2008.07.25. 23:49

Olykor összemosódnak a dolgok :).

Talán a közös képviselő (természetes személy) is tagja a társasház által megbízott Társasházkezelő Kft-nek. (Bár ennek célszerűségét a tulajok szempontjából nem helyeslem! De ez másik téma. Meg egyébként is, írtam, eladom.)

pandas # 2008.09.30. 19:07

Tisztelt Fórumozók!

Apámmal nem tartottam a kapcsolatot. Nem volt igazán beszámítható, beteg volt, gyámot neveztek ki mellé.
Amikor megtaláltak mint örökös, felajánlották, hogy lehet köztemetést kérni, én ezt választottam.
Most lesz a hagyatéki tárgyalás. Kiderült, hogy az örökség egy 200000 Ft-os betétkönyv. Mire számithatok a tárgyaláson? Kit hivnak még meg rajtam kivül? Én vagyok az egyedüli örökös. Az önkormányzat behajtja rajtam a temetés költségeit? Érdemes foglalkoznom az örökséggel, vagy esetleg le is mondhatok róla?

Köszönöm a segitséget!

ObudaFan # 2008.10.01. 10:04

Behajtja. HA volt végrendelet, akkor még a végrendeleti örököst, ha nem, akkor az esetleges többi gyermeket, és az esetleges özvegyet fogják idézni. Vissza is utasíthatod, döntsd el.

pandas # 2008.10.01. 10:43

Általában az idézésen megjelölik, hogy kik kapják még, ill. hogy ki lesz még jelen a tárgyaláson, nem?

És mi a módja a visszautasitásnak, vagy lemondásnak?
Tulajdonképpen ez szinte csak a temetésre elég. Bár nem tudom az mennyibe került, hogy ezt honnan lehet(ne) megtudni.

ObudaFan # 2008.10.01. 11:54

Nem fogja az idézés tartalmazni, hogy kik kapták még meg.

A hagyatéki eljárásban írásban, vagy a hagyatéki tárgyaláson szóban lehet a visszautasító nyilatkozatot megtenni.

Megkérdezed az önkormányzatot.

pandas # 2008.10.01. 12:16

Hát igen...én meg is kérdeztem.
De ilyen infot nem adnak ki.
Gondolják ha már ilyenre folyamodtam, akkor nem tartozik rám...

ObudaFan # 2008.10.01. 12:33

Akkor majd a hagyatéki eljárás során bejelentik.

pandas # 2008.10.01. 18:13

Köszönöm a gyors válasz(oka)t ObudaFan.

ObudaFan # 2008.10.01. 19:42

Nincs mit.

hajka # 2008.10.05. 09:33

Hagyatéki tárgyalással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Ha nem tudok részt venni a tárgyaláson, adhatok meghatalmazást valamely családtagomnak, hogy képviseljen engem (és érdekeimet) a tárgyaláson. Mit kell tartalmaznia a meghatalmazásnak? Hogy kell kinéznie tartalmilag és formailag? Kell hozzá 2 tanú? Köszönöm előre is, ha valaki segít.

monalisa1 # 2008.10.05. 09:42

Távolléti akadályoztatás esetére, igen, lehet meghatalmazást adni hozzátartozónak, hogy helyetted és nevedben (is) eljárjon a hagyaték ügyében. A pontos nevek, lakcímek, szem.ig. számok, valamint két tanú akik igazolják: az okiratot te készítetted ill. azt előttük írtad alá.

Pár mondat az egész, valamint a szükséges adatok, mindenkinél - egy oldalon elfér.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.10.05. 13:44

Csak hozzátartozód, vagy ügyvéd lehet meghatalmazott.
Hozzátartozó az egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.

pandas # 2008.10.08. 08:50

T. ObudaFan!

Annyit szeretnék még kérdezni, hogy a takarékbetétkönyv után kell-e örökösödési illetéket fizetni.
Ha az önkormányzat behajtja rajtam a köztemetés költségeit, akkor annyival kevesebb az örökség?
Vagyis az után kell adót fizetnem, vagy az egész után, és csak utána vonja le tőlem?
A közjegyzői dijat mindenképpen nekem kell fizetnem, akkor is ha visszautasitom az örökséget?

ObudaFan # 2008.10.08. 09:21
  1. Nem kell.
  2. Annyival.
  3. Csak ha nem utasítod vissza.
pandas # 2008.10.08. 10:07

Ha ezt az örökséget visszautasítom (apámét), akkor érinti ez automatikusan az ő szülei utáni örökséget is? Vagyis a nagyszülő után is jár(na) nekem.
Illetve ki tudtak-e már ugy zárni, hogy átiratta a másik gyerekére, h. én ne örököljek? Ha esetleg már átiratta, akkor van-e valami kötelező örökösödési rész?

ObudaFan # 2008.10.08. 10:11

Ha az ő szülei még életben vannak, akkor nem jelenti automatikusan.

Végrendelettel kizárhatott, ebben az esetben neked kötelesrész jár, ami a törvényes örökrész fele.

pandas # 2008.10.08. 10:49

Ha a nagyszülőnek van két gyereke, és az egyik meghal, akkor az örökség hogy oszlik?
A gyerek 50 %-ban,
a másik gyerek után az unoka szintén 50%-ot kap?

Ha a nagyszülő életében a házát ráíratja a gyerekére, az már nem támadható. vagy igen?

ObudaFan # 2008.10.08. 19:12

50-50%.

Támadhatónak nem támadható, de ha nem visszterhes az ügylet, akkor az unokának jár a kötelesrész.