öröklés?

leslieh # 2008.10.30. 07:21

Tisztelt KBS!

Ha jól értelmezem, akkor a hagyatéki végzésig én volnék a lakás tulaja? A hagyatéki végzésben a lakásból örökölhet az elhunyt (apukám) édesanyja az eddig tapasztalatok alapján? A végzésig neki kötelességem kulcsot adni, ha kér?

Válaszát előre is köszönöm!

kadaj01 # 2008.10.30. 08:44

leslieh! Nem jól értelmezed! A lakást te, és a testvéred öröklitek, azaz a tiétek lesz, nem a tiéd! Természetesen ha apukád édesannyának volt része a lakásban, az továbbra is az őve, és a maradékon feleztek a testvéreddel. Ha a lakás teljesen mértékben apukádé volt, akkor apukád édesannyának semmi köze nem lesz a lakáshoz többet Viszont azt sem nem teheted, hogy a testvéred elöl elzárod a lakást. Az, hogy te oda voltál bejelentve ebben az esetben nem jelent semmit.

leslieh # 2008.10.30. 09:19

KADAJ01! Köszönöm a válaszod. Tudom, hogy nem csak az én tulajdonom lenne a lakás, de erről majd a hagyatéki végzés lesz a mérvadó, ami valószínű az általad elmondottak alapján történik. Apukám anyukájának nincsen tulajdonjoga a lakásban. A kérdésem leginkább arra vonatkozott, hogy a hagyatéki végzésig milyen jogai vannak az elhunyt (apukám) anyukájának? Én úgy gondolom, hogy nem sok vagy tévedek?

kadaj01 # 2008.10.30. 09:37

Jogában áll okoskodni, máshoz nemigazán ebben az esetben. Célszerű a félreértéseket elkerülendő lakást addig nem használni amig a hagyatéki le nem zajlik, gondolom a hölgy is ezt szeretné, azért nem akarja a kulcsokat kiadni a kezéből. Lecserélhetitek a zárat, csak nehogy abból köztetek, testvérek közt legyen vita. Persze a számlákat továbbra is fizetni kell.

leslieh # 2008.10.30. 10:03

Akkor tisztázzuk a dolgokat. Hugommal én teljes mértékben jóban vagyok, vele nincs is vita se ilyen témában, se más témában. Elhunyt (apukám) anyukája a probléma. Állandó lakcímem apukám lakása. Kisajátítja a lakáskulcsot, mert neki volt. Nekem nem volt, mert nem ott laktam valójában, de ott van az állandó lakcímem. Természetesen a hagyatéki végzés előtt a lakást nem fogja használni senki, csupán én fogok néha odajárni a lakással kapcsolatos ügyeket intézni (pl.: közművek, óraleolvasások stb.).
A következőket teszem: szakemberrel feltöretem a zárat, majd zárcsere és a kulcsot magamnak tartom meg, hiszen állandó lakcímem odaszól illetve a lakással kapcsolatos dolgokat is én intézem. Apukám anyukájának nem vagyok köteles kulcsot adni, ha kér se. Majd így várjuk a hagyatéki végzést, amikor egyértelműen világos lesz mindenki számára (leginkább apukám anyukájának), hogy kinek/kiknek a tulajdona lesz a lakás. Ez így helyes megállapítás, igaz???

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.30. 10:08

Felejtsd már ezt az állandó lakcímet! Az égvilágon semmi jelentősége nincs. (És ezt már kadaj is mondta.)

kadaj01 # 2008.10.30. 10:10

Ha ez a testvérednek is megfelel...

leslieh # 2008.10.30. 10:14

Nem lovagolok az állandó lakcímen, nem is az a lényeg. :( Nem is az érdekel leginkább, hogy kié lesz a lakás, hanem, hogy helyes-e lenti megállapítás, helyesen cselekszem-e???

leslieh # 2008.10.30. 10:15

KADAJ01! Neki megfelel, mert ő is így gondolja!

csivo # 2008.10.30. 10:22

KI MIT ÖRÖKÖL HA ATESTVÉREM 1984 ÓTA MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRKÉNT NÉMETORSZÁGBA ÉL MAGYAR FELESÉGÉVEL GYEREK NINCS. A TESTVÉREMNEK MI VAGYUNK 2 TESTVÉRE VÉGRENDELET NINCS.MELYIK ORSZÁG TÖRVÉNYEIT NÉZIK EBBE AZ ESETBEN?

ObudaFan # 2008.10.30. 10:34

Ha MAgyarországon lesz lefolytatva az eljárás, akkor a magyar közjegyző/bíróság az örökhagyó személyes jogaként a magyar jogot fogja alkalmazni. Ebben az esetben a szerzeményi vagyont a feleség, az ági vagyont a testvérek öröklik. Ági vagyon az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy és a testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgya is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.

csivo # 2008.10.30. 10:49

TESTVÉREM 2008.0930-ÁN NÉMETORSZÁGBANHALT MEG. ITT ÉLT 1984 ÓTA MAGYAR FELESÉGÉVEL .1989 UTÁN A PONTOS DÁTUMOT NEM TUDOM KAPTAK LETELEPEDÉSI ENGEDÉLYT.GYEREK NEM SZÜLETETT VAN 2 KERESZTGYEREK.ÉDESAPÁNK TESTVÉREMNEK AJÁNDÉKOZOTT EGY HOSSZÚPÁLYI INGATLANT MELYNEK UTÁNNA NÉZTEM ÉS ÁGI VAGYONNAK SZÁMIT.NÉMETORSZÁGBAN KÖZÖSEN VÁSÁROLTAK EGY HÁZAT JELZÁLOGHITELRE MELYEN MÉG CSAK A KAMATOTT FIZETTÉK KI A TŐKETARTOZÁS 100000 EURÓ ATEMETÉS 3000 EURO VOLT.A FELESÉG SZERINT CSAK ADÓSÁGOT ÖRÖKÖLTÜNK EZÉRT ARRA KÉRT HOGY MONDJUNK LE A JAVÁRA AZ ÖRÖKSÉGRŐL ÉS A TEMETÉSI KÖLTCSÉGBE SZÁLJUNK BE.A MAGYAR TÖRVÉNY SZERINT A FELESÉG AZ ÖRÖKÖS MI TESTVÉREK CSAK AZ ÁGI VAGYONRA TARTHATUNK IGÉNYT Ő AZT ÁLLITJA EZ NEM IGAZ.KÉRDÉSEIM:
MELYIK ORSZÁG TÖRVÉNYEIT VESZIK ALAPUL EBBE AZ ESETBEN.MI MIT ÖRÖKÖLTÜNK,
A KERESZTGYEREKEK LEHETNEK ÖRÖKÖSÖK?
HA A FELESÉG NEM ITT ÉL KÉRHETI AZ ÖZVEGYI JOGOT?
VAN LEHETŐSÉG ARRA HOGY CSAK AZ ÁGI VAGYONRA TARTSUNK IGÉNYT? HA JÁR NEKI AZ ÖZVEGYI JOG AKKOR A TESTVÉREM MÉLTÁNYOSSÁGBÓL /3 GYEREKKEL ÉL EGY 35NM2-ES ALBÉRLETBEN/LAKHAT-E EBBEN AZ INGATLANBA.MELYIK ORSZÁGNAK KELL FIZETNÜNK ÖRÖKÖSÖDÉSI ILLETÉKET ADÓT?
AZ ÖRÖKSÉG HÁNY SZÁZALÉKÁT?ONNAN MI MEGÖRÖKÖLHETJÜK AZ ADÓSSÁGOT?ELVEHETI VALAKI A HOSSZÚPÁLY INGATLANT?
A TEMETÉSÉRT KELL FIZETNÜNK?KÖZJEGYZŐNÉL KELL E JELEZNÜNK TESTVÉREM HALÁLÁT MAGYARORSZÁGON?A HAGYATÉKI TÁRGYALÁS MELYIK ORSZÁGBAN LESSZ?
HA NEM MAGYARORSZÁGON ÉS NEM TUDUNK ELMENNI ELVESZITHETÜNK BÁRMIT AZ ÖRÖKSÉGBŐL?

csivo # 2008.10.30. 10:53

KÖSZÖNÖM A VÁLASZT !
AZ HOGY MELYIK ORSZÁGBAN LESZ AZ ELJÁRÁS LEFOLYTATVA AZ MITŐL FÜGG?

ObudaFan # 2008.10.30. 12:32

A magyarországi ingatlanra lesz itthon hagyatéki eljárás. Az ági vagyonra lesz özvegyi joga a túlélő házastársnak, annak ellenére, hogy nem itthon él. Az öröklési illetéket itthon kell megfizetni, méltányosságból lehet kérni törlést, mérséklést, halasztást, részletfizetést.

csivo # 2008.10.30. 14:13

köszönöm a válaszát

ObudaFan # 2008.10.30. 15:44

Nincs mit.

-Carla- # 2008.10.30. 17:53

Kedves Mindenki!

Annyi kérdésem lenne, hogy a temetési költség a hagyaték értékét csökkenti vagy az illetéket? Mert marhára nem mindegy...
Bármelyik is legyen melyik törvénnyel lehet alátámasztani?

Köszönöm előre is.

leslieh # 2008.10.30. 18:05

Carla! Nagyon jó a kérdés, én is kíváncsian várom a hozzáértő választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.30. 21:08

A hagyaték nettó értékét és ezzel az illeték alapját csökkenti. Ez következik a Ptk-ból, amely szerint az illő eltemetés költsége hagyatéki tartozás, és az illetéktörvényből, amely szerint az illeték alapja a nettó hagyaték.

(Ha nem így lenne, akár negatív hagyaték után is lehetne egész szép illetéket fizetni.)

lajos777 # 2008.11.18. 16:51

"Óriási" vagyont örököltem. 50 - azaz ötven - négyzetméter szántóföld. Mindez a földhivatal állitása szerint 1988-ban történt - épp 20-éves voltam. Eddig mit sem tudtam erről, mig a minap jött egy levél a helyi vizgazdálkodási társaságtól, hogy x összeg tartozásom van és igyekezzek rendezni mert végrehajtás is lehet belőle.
Kérdéseim: 1., Lehetek-e ugy örökös, hogy nem is tudok róla? 2., Visszamenőleg, meddig terjedhetnek az ilyen és ehhez hasonló követelések? 3., Hogy tudnék a legkisebb költséggel megszabadulni a "hatalmas" örökségtől?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.18. 17:12
  1. Igen.
  2. Nem értem a kérdést.
  3. Nyilván úgy, ha eladod.

(Megjegyzem: 50 négyzetméter szántója aligha lehet bárkinek is. Ekkora külterületi ingatlan szerintem nem létezik. Talán osztatlan közös tulajdonbnan van eszmei hányadod.)

csivo # 2008.11.19. 20:44

Tisztelt forumozók
Az édesapám a báttyám nevére vásárolt házat 2000-ben ami egy előszerződésen szerepel ami egy nagy családi ház cseréjekor mint foglalót kapot az édesapám de az adózások végett ezt az ingatlant a végleges adásvételi szerződéssen a báttyám vette meg. Kérdésem evvel kapcsolatban ,hogy ez az ingatlan ági vagyonnak számit-e?
A választ előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 20:46

Miért, meghalt a bátyád?

csivo # 2008.11.19. 20:53

Tisztelt kbs!
Igen .
Október 30. án már írtam ide,és választ is kaptam.De időközben felmerült hogy esetleg nem számit ági vagyonnak ez az ingatlan.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 22:14

Ha ajándék, akkor igen. De ha vitatják, akkor bizonyításra szorul.