öröklés?

-Carla- # 2008.10.13. 11:59

Kedves Mindenki!
Az alábbiakban kérnék segítséget: édesapám 3 hete hunyt el. Számos ingatlan és gépkocsi volt a nevén valamint egy KFt. ügyvezetője volt. Mindez édesanyámmal felesben. Kérdéseim:

1. Gépkocsit örökölhet-e több ember, vagy le kell mondanunk egymás javára?
  2. Ha 3 gyermek a törvényes örökös, lemondhatunk-e pl. gépkocsiról az elhunyt hugának javára?
  3. A Kft-ben 2 tag volt: édesapám, aki elhunyt (nagy tagi többséggel) és édesanyám. Édesapám részét ki örökli?
  4. Amennyiben a Kft-nek adósságai lennének ki felel ezért és milyen mértékig (teljes vagyon, Kft. törzstőke stb.)?
  5. Mivel a hagyatéki tárgyalás lehet 1 év is, a Kft-vel mit lehet kezdeni? Édesapám volt az aláíró, minden hivatalos papírhoz ő kellett. A hagyatéki előtt lehet/érdemes új ügyvezetőt kijelölni? Ő a teljes vagyonával fog felelni?

Köszönöm a segítséget előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:11
  1. Nem örökölhet, hanem örököl. Hacsak másképp nem állapodnak meg.
  2. Nem, a testvér ilyenkor nem örökös.
  3. Az örökösök, ki más?
  4. Maga a kft, ki más?
  5. A hagyatéki tárgyalás lehet, hogy 1 év, de az öröklési bizonyítványt sokkal hamarabb is kiadhatja a közjegyző. Szerintem az alapján már lehet gyakorolni a tagi jogokat. Ügyvezető nélkül a társaság működésképtelen.
-Carla- # 2008.10.13. 12:18

Köszönöm szépen a gyors választ.
Felmerült olyan is, hogy a Kft-t a másik tag örökli, csupán ezért volt ez kérdés.
Illetve olyan is felmerült, hogy az új ügyvezető esetleg teljes vagyonával felel a Kft-ért (mondjuk akkor nem értem miért Korlátolt a felelősség, de mindegy).

A temetési számlákat a hagyatéki leltárnál kell bemutatni, ezáltal az illeték mértéke csökken vagy ez hogy működik?

Életbiztosításnál, ha megvan a kedvezményezett akkor fel kell venni a hagyatéki leltárba?

Egyenlőre ennyi kérdés merült fel bennem, köszönöm előre is a segítséget.

ObudaFan # 2008.10.13. 12:23

Meg kell nézni a társasági szerződést, mert az akár ki is zárhatja az örökls lehetőségét, és ebben az esetben a társaságnak el kell számolnia az örökössel.

A temetési költséget vagy már a leltárelőadóhoz, vagy majd a közjegyzőhöz kell benyújtani, ebben az esetben azt majd az öröklsi illeték alapjából le kell vonni.

Az életbiztosítás nem lesz a hagyaték része.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:25

Felmerült olyan is, hogy a Kft-t a másik tag örökli, csupán ezért volt ez kérdés.

Az özvegy sem örökös, úgyhogy ez sem megy. Hacsak valaki nem kéri a haszonélvezet megváltását, és osztályos egyezség keretében el nem fogadja a kft üzletrészét. De az magában aligha lenne elég.

• Igen, az illő eltemetés költségei csökkentik az illeték alapját.
  • Az életbiztosítás összege nem hagyaték - hiszen nem tartozott az örökhagyó vagyonába.
hanna1 # 2008.10.14. 12:45

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

A következő igen aggasztó helyzetben kérnék szépen segítséget:
Férjem édesapja egy csődbe jutott egyéni vállalkozó, akinek már semmi vagyona nincs, csak nagyon sok adóssága (APEH, bankok, szállítók felé).
Annak érdekében, hogy mi az ő "jóvoltából" ne örököljük meg a fenti kötelezettségeket, melyik lépést lenne célszerűbb megtennünk:

1. Még most, míg él, közjegyző előtt lemondani az öröklésünkről? vagy
  2. Elég halála után lemondanunk az öröklési jogunkról?

Biztosra szeretnénk menni, ui. nem szeretnénk, ha ő miatta tönkremenne az életünk. Ügyvédnél még nem voltunk.
A válaszokat előre is köszönöm!
Hanna

ObudaFan # 2008.10.14. 12:47

Az örökös legfeljebb a hagyaték értékéig felel a hagyatéki tartozásokért. Ezzel együtt vagy életében egy vele kötött megállapodással lemondhattok a hagyatékról, vagy halála után a hagyatéki eljárásban visszautasíthatjátok azt.

hanna1 # 2008.10.14. 13:14

Köszönöm a gyors választ!
De melyik a biztosabb megoldás??
Kihez kell fordulnunk e megállapodás megírásával kapcsolatban?

ObudaFan # 2008.10.14. 18:35

Tökmindegy, bőven elég lesz a hagyatéki eljárásban visszautasítani.

pittyky # 2008.10.16. 12:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy fontos dologban kérném a segítségeteket.
Nagyszüleimmel egy háztartásban élünk (édesanyám szülei). Édesanyám és a nagymamám évekkel ezelőtt öröklési szerződést kötöttek. Nagymamámé a ház 1/8 része. Azonban anyun kívül még van 3 másik házasságból származó gyermeke, akikkel csak ritkán, szinte nem is tartják a kapcsolatot, leginkább akkor ha segítség kell. Attól félünk, h halála esetén majd hirtelen jelentkeznének a gyerekei és követelnék a részüket. Egyi gyereke bevonta egy cégbe édesanyámat majd mikor csődbe ment lelépett, azóta rosszban vannak (de ez majd egy másik fórumra fog tartozni), másik gyereke rengeteg szívességet kért az évek során, mostanában viszont talán érzi h majd nemsokára pénzhez juthat, így rendszeresen (kb havonta) tartja a kapcsolatot a mamámmal, felhívja telefonon vagy eljön ebédre...
Kb 20 éve a mamám örökségmegváltás címen kiadott a gyerekeinek elég sok pénzt (akkor sokat ért), azonban sajnos semmilyen dokumentumot nem írtak erről.
A kérdésem a következő lenne: hogyan tudnánk megoldani, hogy ne részesüljenek az örökségből, és jussunk abba a helyzetbe h anyunak a saját házunk megváltása érdekében rengeteg pénzt kelljen kifizetnie.
Az örökségből való kizárás feltételeit tudomásom szerint nem merítik ki, hogyan lehetne elérni h a kötelesrészt se követelhessék?
Gondoltunk arra h lemondatjuk őket, azonban nem valószínű, hogy belemennének.
Mit tegyünk?

Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2008.10.16. 17:01

A kizárásnak nincsenek feltételei, a kitagadásnak vannak. Viszont az öröklési szerződés kizárja a többi örökös kötelesrészi igényét, így ha a szerződés a teljes hagyatékról szól, akkor az a legjobb megoldás.

pittyky # 2008.10.16. 17:58

Először is köszönöm szépen a gyors választ!
Megnéztem közelebbről a szerződést: Az ingatlannal kapcsolatban kötötték, mikor beköltöztünk (lassan 20 éve), le van fektetve, h az ingatlanrészben "egyedüli és kizárólagos" örökös az édesanyám. Ezen kívül nincs más vagyona nagymamámnak.
Akkor ez így rendben van? Nem lesz gond?
Köszönöm!

ObudaFan # 2008.10.17. 18:54

Ha a szerződés nem színlelt, és alakilag sem hibás, akkor valószínűleg nem.

Impossible # 2008.10.18. 00:54

hanna és obudafan,

"Tökmindegy, bőven elég lesz a hagyatéki eljárásban visszautasítani." (idézet obudafan-tól)

Nem tökmindegy. A lemondás kihathat a leszármazókra, a visszautasítás pedig nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.18. 06:28

Főszabályként a lemondás sem hat ki a leszármazókra. [Ptk. 604. § . bekezdés]

ObudaFan # 2008.10.18. 10:40

És a leszármazók is visszautasíthatnak. Tehát: tökmindegy.

vasparipa # 2008.10.19. 10:46

Tisztelt Mindenki!
A következő ügyben kérnék segitséget:
Nagypapám hagyatéki tárgyalása szeptemberben volt. Ekkor az örökösök (nagypapám lánya és két unokája) egyetértettek abban, hogy a törvényes örökösödési rendtől nem kivánnak eltérni. Igy nagynéném 2/4-ed, mig mi 1-1/4-ed részben örököltünk egy ingatlant és értékpapirokat. A probléma, hogy mielőtt a bank zárolta volna a számlát nagynéném az elhunyt megbizottja segitségével felvette a pénzt. Ebből el is jutatott valamenniyt, de kevesebbet, mint az örökösödés szerint járt volna. A különbözet fejenként valamivel több mint fél-fél millió forint.
Az lenne a kérdésem, hogy megéri-e perre vinni a dolgot, milyen esélyeink lennének, esetleg valami jogi úton megelőzhető-e hogy az ingatlan körül is felfordulás legyen?

Előre is köszönöm a választ

pasthine # 2008.10.19. 12:41

Tisztelt mindenki !

Szeretnék választ kapni arra,hogy alakiságnál az "Eltartási és öröklési "szerződésnél lehet-e kifogást emelni,ha a szerződés egy lapra van írva és csak a lap másik oldalán van csak aláírás.

Előre is köszönettel ...

ObudaFan # 2008.10.19. 12:43

Attól függ, hogy akkor most ez öröklési, vagy tartási szerződés. Öröklési szerződés így biztosan nem érvényes. Tartási szerződés érvényes, csak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésre nem jó.

ObudaFan # 2008.10.19. 12:45

vasparipa!

Polgári pert indíthattok, hogy milyen eséllyel, azt innen megmondani nem lehet, mert nem tudjuk, hogy mire hivatkozik a másik fél. elképzelhető, hogy valamilyen saját követelését (pl. hagyatéki tartozást) elégítette ki belőle. Ha ilyesmire nem tud hivatkozni, akkor meg fogjátok nyerni a pert.

pasthine # 2008.10.20. 12:29

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm gyors válaszát ez egy szerződésen belül készült, mely úgy kezdődik „"Eltartási és Öröklési szerződés”".Ideiglenes hatályú végzést kaptam a közjegyzőtől amely szerinte alakilag kifogástalannak látszik.Én lennék a törvényes felmenőági örökös 50% -ban,és csak így tudtak „"kitagadni az örökségből”".1995 -ben készült ügyvéd ellenjegyezte és maga az ügyvéd volt az egyik tanú.Kétszer kaptam meg a szerződést a közjegyzőtől.Az első egy aláíratlan szerződés volt mindenki részéről melyet kifogásoltam a második szerződést elküldte a közjegyző kérésemre, mely u.az több helyen az elírásokba belejavítva.
Lehet egy ilyen szerződést érvényesnek és kifogástalannak érvényesíteni?Helyesen járt el a közjegyző?3 hetem van különben a szerződés érvényes lesz.

Várom válaszát T. egy fórumozó

ObudaFan # 2008.10.20. 16:32

Látni kellene az iratot.

leslieh # 2008.10.30. 06:57

Üdvözlök mindenkit!

Aki a jogban egy kicsit is jártas, az biztos tud a kérdésemre válaszolni.
Nem rég elhunyt apukám, végrendelet nincs. 2 gyermeke volt (egyik én vagyok), él az édesanyja, édesanyámtól már elváltak régebben.
A hagyatéki végzés során mire lehet számítani? Kik lehetnek az örökösök?

leslieh # 2008.10.30. 07:05

Még egy kérdésem lenne, szerintem tudom a választ, de biztosra szeretnék menni.
Édesapám halála előtt, beleegyezésével bejelentettem magam az ő lakcímére állandóra, így ketten voltunk oda bejelentve, de én nem ott laktam. Apukám anyukájának és neki volt a lakáshoz kulcsa. Apukám halála után az ő anyukája nem hajlandó kiadni kezéből a kulcsot, ámbár ő nincs oda bejelentve.
Ha én odamegyek a lakáshoz és egy szakembert megkérek arra, hogy törje fel a zárat és utána cserélje is ki, akkor nem követek el törvénybe ütköző cselekményt?? Csak én vagyok már bejelentve oda állandó lakcímre.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.30. 07:09

A törvényes örökösök első sorban a leszármazók. A hagyaték megnyíltával tulajdonosa lettél a lakásnak, a tulajdonos miért ne cserélhetne zárat? A többi tulajdonos jogait ezzel természetesen nem korlátozhatod - magyarán: nekik is kell kulcsot adni; különösen, ha kérik.