öröklés?

csivo # 2008.11.20. 08:12

köszönöm a válaszát!

Ebből adódik egy másik kérdésem. Elég bizonyiték-e az az adásvétel ielőszerződés ami a családi ház eladásánál keletkezett és első pontban pontos címmel mint foglaló van feltüntettve hogy édesapám fia nevére iratta ezt a foglalót.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 09:57

Látni kellene az okiratot - de ennyiből azt gondolom, hogy ez csak a foglaló ajándékozására bizonyíték. Ha egyáltalán.

csivo # 2008.11.20. 11:45
Tisztelt kbs! maga a házvolt a foglaló. egy debreceni családi ház lett cserélve 3 ingatlanra. Az első ingatlan volt egy hosszúpályi kertes ház ez képezte a foglalót ez az ingatlan lett a báttyám nevére iratva.Ezt gondolom ági vagyonnak. amásik 2 ingatlan 2 db 1,5 szobás panellakás egyik az én nevemre másik a hugom nevére került.Mindhrom ingatlanon édesapánk haszonélvezeti joga volt bejegyezve.Az előszerződésben tehát ami édesapám és a vevők között került aláirásra.A bátyám ingatlanja került foglalónak ami akkor báttyám nevére került a másik 2 ingatlan pedig a birtokba adás időpontja és a vételár kiegyenlitése.Ebből az elővételi szerződésben foglaltakból látszik hogy ezt az ingatlant ő vásárolta. Viszont a hosszúpályi ingatlan és a 2 debreceni panel megvásárlásánál báttyámnál és minálunk testvéreknél külön adásvételi szerződés van mintha az ingatlanokat saját magunk vettük volna meg.Ezért bizonyitani csak ezzel az elővételi szerződéssel tudom hogy a hosszupályi kertesházat és a másik 2 panelt édesapám vette. De ez elég bizonyité
  • e?
ObudaFan # 2008.11.20. 14:42

Ha abból a szerződésből egyértelműen látszik, hogy a foglaló tárgya az édesapádé volt, és édesapád nem kapott semmilyen juttaást cserébe a bátyádtól, akkor igen. De a Ptk. a visszterhességre állít fel vélelmet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 17:42

Te értetted? Én már ott elvesztem, hogy az apa adta a három ingatlant egyért vagy fordítva.

ObudaFan # 2008.11.20. 18:23

Legalábbis van egy prekoncepcióm, és az alapján válaszoltam. :)

csivo # 2008.11.21. 11:09

Kedves hozzászólók!

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszát! Igen ebből látszik hogy édesapám kapta ezt az ingatlant foglalónak és a báttyám nevére.
A Ptk. szerint akkor mit takar hogy a viszterhességre állit fel vélelmet ez hogy érint engem.Ha ezt bővebben kifejtené megköszönném mert így nem igazán értem.

Tisztelt kbs!
Ez egy sima csere elővételiszerződése 1 debreceni családi ház 3 ingatlanra és némi kézpénzre cserélve amiből az első hosszú pályi ingatlan volt a foglaló a 2 debreceni panel és a kp. a teljes "vételár"

ObudaFan # 2008.11.21. 14:30

Azt, hogy ha ebből vita lesz, akkor, véleményem szerint, Önnek kell az ingyenességet bizonyítania. Ha ugyanis nem volt ingyenes, akkor nem ági vagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.21. 14:37

Valami nem stimmel.
Akárhogy forgatom, mintha azt akarná mondani csivo, hogy az apja adott egy debreceni házat három másik ingatlanért. A három ingatlanból az egyiket a másik fél foglalóként adta.
De ha így történt, hogy lett ebből a fiú tulajdona?
Az ugyanis elég meredek, hogy a cserepartner a foglalót ne a félnek, hanem egy harmadik személynek adja.

csivo # 2008.11.21. 19:44

KEDVES FORUMOZÓK!
TISZTELT KBS!
JÓL ÉRTI.IDE LEMÁSOLOM A SZERZŐDÉS EZEN PONTJÁT.

"1.AZ ELADÓ ELADJA A VEVŐK MEGTEKINTETT ÁLLAPOTBAN MEGVÁSÁROLJA AZ ELADÓ 1/2-ED TULAJDONÁT KÉPEZŐ, A DEBRECENI INGATLAN NYILVÁNTARTÁSBAN ...../. HELYRAJZI SZÁM ALATT NYILVÁNTARTOTT A VALÓSÁGBAN ...U.-.SZ. ALATTI INGATLAN. AZ 1. PONTBAN MEGJELŐLT INGATLAN VÉTELÁRAKÉNT A KÖVETKEZŐKET TELJESÍTIK: A 2000.10.19.NAPJÁN A HOSSZÚPÁLY,....U
  • .SZ. ALATTI INGATLAN MEGVÁSÁRLÁSRA KERÜLT 2500000,-Ft VÉTELÁRÉRT, IFJ. XY RÉSZÉRE."
STB. REMÉLEM ÍGY MÁR ÉRTHETŐBB ÉS TUDNAK SEGÍTENI ABBAN HOGY EZ ELÉG BIZONYITÉK-E ARRA HOGY EZ ÁGI VAGYON.
Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.21. 20:01

Nem érthetőbb. De nekem közismerten gyenge felfogásom van. Ha kiabálsz, akkor is.

csivo # 2008.11.21. 21:53

kedves kbs!
semmi esetre se akartalak megbántani. Nem kiabáltam csak így egyszerübb volt írni. Bocs a félreérthető írásért! :-)

ObudaFan # 2008.11.22. 10:14

Nézd, nekem volt egy predkoncepcióm arra, hogy mit is akarsz mondani, és az alapján válaszoltam, de azért a biztos válaszhoz minden iratot ismerni kellene. Ezért ha biztosra akarsz menni, akkor az egész cuccal keress fel egy ügyvédet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.22. 11:19

Engem az zavar nagyon, hogy foglalóról beszél - és szerintem itt foglalóról szó sincs.
Aztán a szöveg "megvásárolják"-ot ír, ő meg cseréről beszél.
Plusz, mint kiderült közös tulajdon is bejátszott.

Edit38 # 2008.11.24. 16:45

Tisztelt fórumozók! A 13 éves fiam örökségével nem vagyok tisztában. Ha tudnak, kérem adjanak tanácsot, nem szeretném, ha nagyon rosszul járna a gyerek. Örökölt egy lízingelt autót, amit senki nem keres. A rendőrségre és a hagyatékira is beadtam, hogy nem láttuk még. Egy kölcsönbeadási szerződés van nálunk, amiben minden költséget vállalt a kölcsönbe vevő. A hitel február óta nincs fizetve, rajtam követeli a bank a teljes összeget, mint kiskorú gyámján, engem terhel a súlyadó. Ez mind rendben is lenne, ha autó is lenne. Az a baj, hogy rá akarják írni a forgalmit a gyerekre(adósként). Amit pénzt örökölt, a gyámhatóság átutalja a banknak. A Közjegyző csak annyit írt, menjek a tárgyalásra 50 ezerrel. Kinek a dolga megkeresni a kocsit? A hagyaték terhéig felel az örökös, de a bank elviszi az egészet. A közjegyzői munkadíjjal és az illetékkel jócskán mi járunk rosszul. Hol kérhetem hivatalosan az autó keresését? Köszönöm. Edit.

monalisa1 # 2008.11.24. 17:16

A lizingbe adó céget tök nem érdekli, hogy megvan-e az az autó vagy nincs - amíg van aki fizesse a havi részleteket, illetve követelhető tőle a hitelből még visszalévő összeg.

Ha nincs meg az autó be kell jelenteni a rendőrségen. (Vélhetően még a megboldogult életében elpasszolták az autót...)

Ha nincs más öröksége a srácnak csak ez a negatív örökség, nem köteles felvállalni. (Igaz akkor meg Te lépsz a helyébe - végső esetben örököl majd az állam, vagyis bukja az ügyletet a lizingcég.)

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.11.24. 17:46

Ha kevés az esély arra, hogy meglesz a kocsi (vagy arra, hogy a még meglevő értéke egyáltalán elére a hátralevő lízingdíj-összeget) és nincs más vagyontárgy, akkor valóban a legcélszerűbb visszautasítani az öröklést.

Edit38 # 2008.11.24. 17:59

Köszönöm a választ. Ha visszautasíthatom az örökséget, akkor jobb lesz így. Az elutasításra kell a Gyámhatóságtól engedély? Dec 11.-én lesz a hagyatéki. Köszönöm. Edit.

ObudaFan # 2008.11.24. 18:13

Ha kiskorú a gyermek, akkor kell.

Edit38 # 2008.11.25. 11:57

Köszönök mindent, további jó munkát. Edit

ObudaFan # 2008.11.25. 14:34

Nincs mit.

maitai01 # 2008.11.25. 15:49

Nekem az a kérdésem, hogy mi van abban az esetben ha édesapám után nem örököltem semmit, csak egy 126.000Ft-os hiteltartozást. Ráadásul ehez tartozott egy biztosítás is amit 2004-ben kötött és a szerződésben az szerepel hogy ha két éven belül öngyilkos lesz nem fizet, de sajnos most 2008-ban öngyilkos lett.
A lényeg hogy csak ezt a tartozást örökölnénk az öcsémmel, ráadásul a fizetésünkön kivűl nincs semmink.
Se ingatlan, se autó semmi.
A segítséget előre is köszönöm!

maitai01 # 2008.11.25. 15:50

Bocsánat de ha ez számít akkor az említett tartozás folyószámlához kapcsolodó hiteltartozás.

ObudaFan # 2008.11.25. 17:51

Célszerű visszautasítani az öröklést, hogy ne kelljen a közjegyző díját kifizetni. A hiteltartozást így se, úgy se kell, ha nincs pozitív hagyaték.

sziti50 # 2008.11.26. 10:49

Fiamnak és feleségének új ház vásárlásához a beugróhoz kölcsönt vettünk fel, ezt bankszámlájukra utaltuk.
Három év múlva fiam öngyilkos lett és nekünk még négy évig fizetnünk kell a kölcsön törlesztését a bank felé.Így tulajdonképpen a feleség örökli ezt a pénzt, amit mi igazságtalannak tartunk, mert őt nem szeretnénk támogatni.Gyerek nincs.Mit tehetünk, hogy pénzünket visszakapjuk?