Válás - Vagyonmegosztás - per

ibi1974 # 2011.08.29. 14:56

Ja elfelejtettem! idézlek: "A bírói egyezséget meg lehet támadni fenyegetésre alapozva annak megszűntétől egy éven belül, ha a fenyegetés igazolható."
Próbálta támadni, de a bíróságon elhajtották azzal, hogy az exnek meg kell majd jelennie a tárgyaláson,de mivel ő rögtön a válóper után el is hagyta az országot ezért ezt sem lehet véghez vinni!

ObudaFan # 2011.08.29. 15:28

tibor1960

Pont ez a baj, hogy a bíróságnak ebbe a helyzetben a tulajdonjogi helyzetet érdemben kell vizsgálnia.

ibi1974

a bíróságon elhajtották azzal, hogy az exnek meg kell majd jelennie a tárgyaláson,de mivel ő rögtön a válóper után el is hagyta az országot ezért ezt sem lehet véghez vinni!

Ettől még éppen le lehet folytatni a pert, hirdetményi idézéssel.

És ha most válóper után vesz autót ingatlant, akkor már az sem közös?

Csak akkor, ha a megosztott közös vagyonból lett vásárolva.

tibor1960 # 2011.08.29. 16:03

Tisztelt ObudaFan!

Ez nekem nem baj,meg van minden bizonylatom amivel tudom bizonyítani hogy mi fizettük ki közösen a lakást.A feleségemnek csak egy kamu kamatmentes kölcsönszerződése van a barátnőtől.Állítása szerint ő vette egyedül abból a kölcsön kapott pénzből a lakást.
Lehet értetlen vagyok,de kérdésem továbbra is arra irányulna,tárgyalja-e érdemben ez a bíróság az ügyet,vagy feleségem kérésének megfelelően bevárhatja a bontóper eredményét?

ObudaFan # 2011.08.30. 09:06

Bevárhatja.

tibor1960 # 2011.08.30. 12:43

Köszönöm a válaszokat ObudaFan.

ObudaFan # 2011.08.30. 20:18

Nincs mit.

sutyo2010 # 2011.09.03. 09:48

Tisztelt Fórum!

Röviden leírom a történetemet és utána felteszem a kérdéseimet, abban a reményben, hogy segít itt vki.
Tehát,
2007. májusában kezdődött a válóperem, 2 közös gyermek, sok-sok hitellel, közös lakás nem volt. A hiteleket én fizettem egyedül az ex semmit, nem is érdekelte a dolog, hiszen az én nevemen voltak a hitelek, de fontos megjegyeznem, hogy a házasság ideje alatt vettük fel csak mivel az exnek nem volt jövedelme, ezért mindig én kaptam meg a hitelt. 2 évig tartott a válóper és a 2 közös gyermeket én kaptam meg. 2009. májusában a 2. fokú bírósági ítélet jogerős lett, tehát azóta kellene az exnek gyermektartást fizetnie, teszem hozzá, hogy a mai napig egyetlen egy fillért sem fizetett még.Közben gyermeket szült, a rendőrség és a bíróság nem is tudod foglalkozni a behajtással, mivel nem volt jövedelme.

Kérdéseim:

1. Idén áprilisban az ex kiment az USA-ba egy barátnőjével a 2 saját gyermekét pedig otthon hagyta az anyjánál semmilyen gyámsági átruházás papír nélkül.A kettő kislány nem az én vészerinti gyermekem, csak a legkisebb kislánya az én nevemet viseli, mivel a jogerős válást követően, illetve a gyermek születése között nem telt el 300 nap és nem ment férjhez. Tartozok-e én felelősséggel a kislány irányában? Gyámhivatal tud-e nekem segíteni, abban hogy az ex USA beli lakcímének munkahelyének kinyomozásában? Gyámhivatal intézkedhet-e amiatt, hogy az ex itthon hagyta a gyermekeit? Be lehet-e hajtani az, ill. igényelni lehet-e ex USA beli munkahelyétől a gyerektartás levonását?

2)Végre sikerült visszafizetnem a hiteleket és most már szeretném jogi úton is a vagyonmegosztást rendezni. Gond-e hogy kettő éve már elváltunk? Az ex USA-ban - apja szerint nyaral, de valójában dolgozik - ,távollétében is lehet pert indítani? Amennyiben a bíróság megítéli a követelésemet az USA-val van vmilyen fajta egyezném Magyarországnak a behajtás érvényesítésem teljesítésére?

Segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.09.03. 10:20
  1. Ami ebből téged érint, az az, hogy apaság vélelme megdöntése iránt pert indíthatsz. A gyermektartást jó eséllyel be lehet hajtani külföldről is.
  2. Véleményem szerint az lenne az okos megoldás, ha a közös tulajdon megszüntetését magadhoz váltással kérnéd, és ennek a körében számítanád be az ő tartozását. Meg lehet indítani a pert.
reka003 # 2011.09.03. 11:07

Nem kapok kulcsot a közös ingatlanhoz!

ObudaFan # 2011.09.03. 11:18

A jegyzőhöz fordulhatsz birtokvédelemért.

sutyo2010 # 2011.09.03. 11:31

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ!
A 2. pontban a választ nem nagyon értem hogy mit is kell beadnom a bíróságra. Hol tudnék ennek utána nézni itt a neten? Igazából nem akarok ügyvédet fogadni.
Ez mit jelent:
"közös tulajdon megszüntetését magadhoz váltással"
Kiegészítés: mivel nagy összegről van szó, elkerülhető a részemről bármifajta letét, illeték a bíróság felé?

előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.09.03. 11:37

Közös tulajdon megszüntetése iránti keresetet. Illetékfeljegyzési jogot kérhetsz. Ha nagy összegről van szó, akkor érdemes ügyvéddel eljárni. Még mindig kisebb az ügyvédi munkadíj összege, mint a kár, amit elszenvedhetsz.

sutyo2010 # 2011.09.03. 11:45

OK, köszönöm a választ!

reka003 # 2011.09.03. 11:52

Segítséget szeretnék kérni mert nem tudom mi tévő legyek.Nem kapok kulcsot a volt férjemtől a közös ingatlanhoz.Röviden leírom az esetet.Megegyeztünk ügyvéd előtt hogy kifizet és akkor lesz az övé az ingatlan ha engem a bank kienged az adósság kötelék alól.A volt férjem megmondta hogy 2011 január 31-ig elkel hagynom az ingatlant.El is költöztem a közös gyermekünkkel aki 3éves.Mire oda került a sor hogy kifizessen nem lett belőle semmi mert a bank nem engedett ki a kötelem alól.Akkor monda az ügyvéd hogy a szerződés érvénytelen és bármikor vissza költözhetek az ingatlanba.Kértem kulcsot a volt férjemtől de nem adott sőt azt mondta semmi közöm az ingatlanhoz.Hozzá teszem hogy se kifizetve nem lettem és kulcsot sem kaptam.Az lenne a kérdésem hogy ilyen esetbe mit tudok tenni?Még csak most akarom bírósára vinni a dolgot de nem tudom hogy miket követelhetek.Kérhetek-e tőle albérleti díjat?

ObudaFan # 2011.09.03. 11:59

Kérhetsz többlethasználati díjat.

sutyo2010 # 2011.09.04. 18:32

Még egy kérdés:
A kérelmemhez elég csatolnom a havi számlaértesítőket vagy szükséges a pénzintézetekkel kötött kölcsönszerződés másolata is.

ObudaFan # 2011.09.04. 22:01

Valószínűleg szükséges.

sutyo2010 # 2011.09.05. 12:48

köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.09.05. 12:55

Nincs mit.

keselyű # 2011.09.06. 20:00

A BÜK Elnökségének nincs hatásköre a tulajdonostársak közötti jogvita rendezésére. Amennyiben jogerős bírói ítélet kötelezi a tulajdonostárs ügyvédi irodát az ingatlan kiürítésére, akkor nyílik meg az ügyvédi kamarának a lehetősége arra, hogy igazgatási úton fellépjen az ügyvédi irodával szemben.

Véleményetek szerint ez a szöveg kire vonatkozik?Mindenkire?Csak az ügyvédi irodákra?Csak a tulajdonostárs ügyvédi irodákra?
Fontos lenne,kérlek segítsetek?

ObudaFan # 2011.09.06. 21:01

A BÜK-nek kivel mással szemben lenne bármilyen hatásköre, mint ügyvédekkel és ügyvédi irodákkal szemben?

keselyű # 2011.09.06. 21:18

Feleségem ügyvéd.Válunk.Bejelentettem az BÜK-nek,hogy mint az ingatlan egyik tulajdonostársa nem járulok hozzá ahhoz,hogy a közös ingatlanunkban tovább működtesse az irodát.Kértem a Kamarát,kötelezze a feleségemet,költöztesse máshová az irodát,hogy én is használhassam a közös ingatlant addig is amíg a bontóper tart.(Ez ugye több évig is eltarthat.)A BÜK erre az elnökségi határozatra hivatkozva ma elutasította a kérésemet.Nem nagyon értem hogy jön ez ide.Az ingatlannak nem tulajdonosa az ügyvédi iroda,ráadásul én nem kértem a Kamarát,hogy bármilyen jogvitába beavatkozzon.Most írom a fellebbezést,de nem tudok mit kezdeni ezzel a határozattal.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 05:21

Kár fellebbezned. A kamara tényleg nem döntheti el ezt a jogvitát.

keselyű # 2011.09.07. 05:41

Tisztelt KBS!

Nem értek Veled egyet.Én nem kérem a kamarát,hogy a feleségemmel folytatott bármilyen jogvitámban döntsön.Én azt állítom,hogy 1/2 arányban tulajdonosa vagyok egy ingatlannak,ahol a feleségem ügyvégi irodát működtet.Most mint tulajdonos nem járulok tovább hozzá,hogy ott ügyvédi irodát működtessen, és erre hivatkozva kizárjon engem az ingatlanból.
Szerintem ezzel a 2004 270/3/4 sz.elnökségi határozat alapján a helység használatának jogcíme megszűnt,ezért joggal kérhetem az iroda elköltöztetését.
Mind emelet köszönöm szépen a választ Neked is és ObudaFannak is.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 09:26

A másik tulajdonos sem járul hozzá?