Előlegezni meg annak kell, aki bizonyít.
De ilyen perekben leggyakrabban közösen kell előlegezni is, viselni is.
Válás - Vagyonmegosztás - per
Tisztelt Fórumozók!
Egy barátom válás előtt van és szeretne pár kérdést feltenni az oldalon, amit én tolmácsolok:
Volt Feleségemmel megromlott a kapcsolatunk, ezért beadta a váló keresetet. Igénye a törvény által biztosított maximum gyerektartás. Ha jól tudom, ez az összeg a havi jövedelem 40%-a. Jelenleg közös lakásunkban élünk, melyet fele-fele arányban birtoklunk. A jövőben albérletbe fogok költözni.
Kérdéseim a következők lennének:
1. Ha a bíróság megállapítja a 40%-ot, akkor az albérlet összegét levonják-e a 40%-ból?
2.Van-e jelentősége annak, ha a bejelentett lakcímem a jelenlegi közös lakcímem marad és az albérleti címem nem lesz bejelentve?
3.Ha tárgyalás időpontjáig kevesebb összegben meg tudok állapodni feleségemmel és úgy megyünk a bíróságra, akkor módosulhat-e a feleségem által eredetileg benyújtott igény (jelen esetben a törvény által biztosított maximális összeg)?
4.Befolyásolhat-e bármit is, ha már a válás előtt albérletbe költözök?
5.Kérhetem-e a 40% csökkentését az albérleti díj fizetésére hivatkozva?
6.Kérhetem-e a 40% csökkentését arra hivatkozva, hogy a gyerekek sokat lesznek velem, illetve, hogy szeretnék vásárolni nekik ajándékokat, egyéb apróságokat, ruhákat?
7.Ha nem tudok megélni a gyerektartással és albérleti díjjal csökkentett jövedelmemből, és/vagy munkanélküli leszek, hogyan módosul, illetve módosul-e a gyerektartás díja?
8.Attól, hogy külön fogok lakni, módosulhat-e a tulajdoni viszonyom a közös ingatlanban, amelyben feleségem továbbra is lakni fog?
9.Ha a jelenlegi közös ingatlan eladásra kerül, módosulhat-e fölfelé az egyébként maximálisan megállapított gyerektartás?
10.Van-e jogom, illetve milyen jogom van a válás kimondása után a közös tulajdonú lakás látogatására, ha albérletben fogok élni?
Az előbbi témakörhöz kapcsolódóan (albérlet) nekem is felmerült egy kérdésem.
Véleményem szerint a gyerektartás külön ügy.....nem keverendő.
Viszont ha a barátom elköltözik (mert az együtt élés lehetetlen) és a felesége kizárólagos használati jogot kér és megkapja azt a közös ingatlan haználatára, akkor későbbiekben kérhet-e albérleti díjat a férj?
Ha ennyi kérdése van, bízzon meg ügyvédet. Egyébként is célszerű lesz, pláne ha vita van a felek között.
Én is ezt javasoltam neki, de anyagi okok miatt nem tudja bevállalni.....
Akinek a vagyoni jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet bízzon meg, az a kormányhivataltól kérhet támogatást, amellyel jogi segítő szolgáltatását veheti igénybe ingyenesen.
„Igénye a törvény által biztosított maximum gyerektartás. Ha jól tudom, ez az összeg a havi jövedelem 40%-a.”
50%. De ha csak egy gyerek van, esélytelen.
„1. Ha a bíróság megállapítja a 40%-ot, akkor az albérlet összegét levonják-e a 40%-ból?”
Nem.
„2.Van-e jelentősége annak, ha a bejelentett lakcímem a jelenlegi közös lakcímem marad és az albérleti címem nem lesz bejelentve?”
Ebből a szempontból nincs, de egyébként a bejelentés kötelező, ha változik a lakóhely, vagy ha tartózkodási helyed lesz.
„3.Ha tárgyalás időpontjáig kevesebb összegben meg tudok állapodni feleségemmel és úgy megyünk a bíróságra, akkor módosulhat-e a feleségem által eredetileg benyújtott igény (jelen esetben a törvény által biztosított maximális összeg)?”
Ha meg tudtok egyezni, és nem nyilvánvalóan alkalmatlan az az összeg a gyermektartás finanszírozására, akkor a bíróság jová fogja hagyni az egyezséget.
„4.Befolyásolhat-e bármit is, ha már a válás előtt albérletbe költözök?”
Persze, lakáshasználati jog ellenértékére nem lesz esélyed.
„5.Kérhetem-e a 40% csökkentését az albérleti díj fizetésére hivatkozva?”
Nyilván a gyermektartás mértékét befolyásolják a kiadások.
„6.Kérhetem-e a 40% csökkentését arra hivatkozva, hogy a gyerekek sokat lesznek velem, illetve, hogy szeretnék vásárolni nekik ajándékokat, egyéb apróságokat, ruhákat?”
Ez viszont nem befolyásolja.
„7.Ha nem tudok megélni a gyerektartással és albérleti díjjal csökkentett jövedelmemből, és/vagy munkanélküli leszek, hogyan módosul, illetve módosul-e a gyerektartás díja?”
A kiskorú gyermek után a tartást a szülő a saját szükséges tartása rovására is köteles megfizetni.
„8.Attól, hogy külön fogok lakni, módosulhat-e a tulajdoni viszonyom a közös ingatlanban, amelyben feleségem továbbra is lakni fog?”
Nem.
„9.Ha a jelenlegi közös ingatlan eladásra kerül, módosulhat-e fölfelé az egyébként maximálisan megállapított gyerektartás?”
Nem.
„10.Van-e jogom, illetve milyen jogom van a válás kimondása után a közös tulajdonú lakás látogatására, ha albérletben fogok élni?”
Ha magad költözöl el, akkor nyilván kizárólagos használati jogot kap a feleséged.
„Viszont ha a barátom elköltözik (mert az együtt élés lehetetlen) és a felesége kizárólagos használati jogot kér és megkapja azt a közös ingatlan haználatára, akkor későbbiekben kérhet-e albérleti díjat a férj?”
Többlethasználati díjat csak akkor kérhet, ha a lakás mérete akkora, hogy még a gyermekek lakhatásának biztosításához képest is nagy.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Szép Napot Mindenkinek!
Házaspár ismerőseink válni szeretnének.
A tények:
A férfi oldaláról az előző kapcsolatból van egy gyermek, aki az édesanyjával él. A jelenlegi kapcsolat kezdetén a férfi saját vagyonnal rendelkezett (ház), a högy nem hozott semmit a házasságba.
A több, mint 10 év együttélés alatt még kettő gyermek született és férfi által hozott vagyon tovább gyarapodott (ház bővítés stb.).
A közelmúltig a kizárólagosan a férj nevén lévő házat a feleség kérésére közös névre íratták.
Kérdésem: válás esetén figyelembe veszi-e a bíróság a hozott vagyont, ill. a jelenlegi 50-50%-os tulajdoni hányad miatt hogyan osztandó a vagyon. Ráadásul a ház értékének 30%-ának megfelelő összegű hitel van a házon (ami az együttélés alatt keletkezett).
Az egy ajándékozás volt, hogy 50-50% lett a vagyon, így az ajándék visszakövetelésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha a férjnek (is) felróható a házasság felbontása, akkor nem lehet visszakövetelni. Az adósság az közös.
> „6.Kérhetem-e a 40% csökkentését arra hivatkozva, hogy
> a gyerekek sokat lesznek velem, illetve, hogy szeretnék
> vásárolni nekik ajándékokat, egyéb apróságokat, ruhákat?”
>
> Ez viszont nem befolyásolja.
Az, hogy havi hány napon át látja el a gondozó szülő a gyereket, annak azért jelentős hatása van arra, hogy mennyi lesz a gyermek jogos szükséglete, aminek kielégítésére a gyermektartásdíjat fizetni kell. A különélő szülőnek is valamiből etetnie kell a gyermeket, amikor nála van, nem?
A gyakorlatban ezzel nem lehet érvelni a tartásdíj-megállapításnál?
T.Ügyvédurak!
Válással kapcsolatban kérdezném,hogy ha van egy lakás,aminek a jelenlegi értéke kb.11,5 millió Ft,(az egyik fél kifizette már különköltözés után külön vagyonból a hitelt,ami 4,5 millió Ft volt.Ezt nem kell bizonyítani,mert teljes ez ügyben az egyetértés),és van egy autó ami kb.3 millió Ft-ot ér,de van rajta még 1,5 millió Ft hitel,akkor hogy kell kiszámolni,hogy kinek mi jár? Lakás szeretné az megtartani aki végtörlesztett,az autót pedig a másik fél.Mi/mennyi pénz "jár "még az autó mellé? Az autó hitelestől lenne a másik félé.(nem tudom ez mennyire számít)Válaszukat előre is köszönöm!
T.Ügyvéd urak!
Válóperrel kapcsolatos kérdésem lenne!
Adott egy lakás ami 11,5 millió Ft-ot ér,és egy autó ami 3 millió Ft-ot,de van rajta 1,5 millió Ft hitel.
A lakáson azért nincs,mert az egyik fél különköltözés után végtörlesztett 4,5 millió Ft-ot,teljesen külön vagyonból.Ezen nincs vita a felek között! A kérdés csak az volna,hogy ha az aki végtörlesztett szeretné magának a lakást,a másik fél pedig hitelestől vinné az autót,akkor kinek mi jár még,hogy igazságos legyen az osztozkodás? Hogy kell kiszámolni?
Válaszukat előre is köszönöm!
tisztelettel.most 10 éve házaságunk alatt a szüleim vettek nekem 1 házat.azt eladtam és építettem belőle egy másikat.a tulajdonlapon egyedül szerepelek.a házat 90 % sikerült befejezni abból a pénzből.6 éve egyedül felvetem 1 kölcsönt 4 milliot abból kb 1 millió a ház befejezésére költötem.2 miliot teljesen újból bebutoroztam stb.1 miliót közösen elköltötünk másra.válás esetén a nejem eből mit tud követelni mert a lakást a hiányomba félig kiüritette már 2 hónapja kiköltőzőt.mindent amit elvit még 15 évig kell fizessem a banknak mivel a hitel csak az én nevemen volt.1 kiskoru gyerekem van akit elvitt magával.és többször kivitte az órszágbol a tudtom engedélyem nélkül
Lolka, ez szabad megállapodás tárgya. Amit mindketten elfogadhatónak tartanak, az a jó.
„6 éve egyedül felvetem 1 kölcsönt 4 milliot ”
Nem. Azt közösen vettétek fel. S ha abból fejeztétek be az ingatlant, akkor az is közös, az arányokon lehet vitatkozni.
De azt, hogy mit követelhet, kérdezze az asszony. Te pedig azt kérdezd, megalapozott-e a követelése - de csak akkor, ha már követel. Addig nyugi.
még anyit hozzátenék hogy ezelőtt 10 éve 3 milioból amit a szüleimtől kaptam épitettem fell.a hitel 4 milió amit mint mondtam most mivel frankba vettem fell lett 6 milio.a ház a bank szerint 7 milióra van értékelve.ha kiköltözöt a házbol van joga visszajönni?tulajdonos egyedüli vagyok vagy ez nem számit semmit.
Ha vita van, akkor a bíróság dönt az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan használatáról.
De még nincs vita. Tehát megint egy olyna kérdés, ami még fel sem merült.
lolkababa
Abból egy ilyen megállapodásnál nyilván érdemes kiindulni, hogy mit ítélne a bíróság. De a kérdésedből ez nem igazán vezethető le, mert azt sem tudjuk, hogy ebből mi közös vagyon, mi különvagyon. Nem tudjuk, mitek volt a házasság előtt például.
ferenc 1
Te annak a felét követelheted, amit a banknak megfizettél. Ő meg a házból követelhet arányosan tulajdoni hányadot.
T.ObudaFan,és KBS!
Megállapodás nincs ami mindkettőnknek jó lenne,ezért kérdezem,hogy hogy számol a bíróság?
Minden közös vagyon,csak a külön költözés után végtörlesztett 4,5 millió Ft a külön vagyon.Ez igazolható is,de vita sincs rajta! Így tudnak tanácsot adni? KÖSZÖNÖM!
Kérheted a felének a megtérítését.
Egyébként ha jól számolom, matematikailag annak, aki az autót kapja, jár még 2 millió 750 a másiktól, de ez szerintem csak egyezséggel megy.
Tisztelt ügyvéd úr !
Érdeklődöm, hogy mi a jelenlegi eljárás vagyonmegosztás esetén, ha ingatlan lízingről van szó ? Válás esetén ha az egyik fél átveszi a szerződést es az addig közösen fizetett lízing díjakat, akkor a masik fél számára mit kell kifizetnie ? Csak a bank felé addig befizetett tőke összegét vagy a kamatokat is ? Az ingatlan jelenleg a bank nevén van. Teljes törlesztéskor kerül a lízingbevevő nevére.
Köszönettel,
VBK001
Jó vigyázni vele, mert a másik házastárs adós marad, amíg a lízingcég a kötelemből ki nem engedi.
De nyilván nem csak a tőkeösszeg fele jár ebben az esetben.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02