Nem feltétlenül feleződik. Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
Válás - Vagyonmegosztás - per
Sajnos visszamenőleg bizonyítani semmit nem lehet vagy csak nagyon nehezen. Szerintem korrekt lenne a felezés így, de az nem korrekt,hogy enyém a kocsid fele, mert együtt szereztük, a hűtő meg a többi háztartási gép szintén az enyém, mert az nekem kell. Az ő autója szintén az övé, mert az ő örökségéből vették, de hogy ki vette bele az új motort, hogy működjön, az nem bizonyítható. Egy hosszú pereskedés meg kinek hiányzik, ki fizeti meg? Szerintem az egész nem ér ennyit, a ház kérdése viszont fontos, mert a mi létünk is függ tőle. Köszönöm a segítséget, remélem, mielőbb egyezség születik.
Ha az alperes nem jelenik meg a váláson a felperes kötelessége a közös megegyezést az okok feltárására módosítani? A felperes állítása szerint a bírónő azt mondta vagy el áll a pertől vagy sorolja az okokat.
Fenn is tarthatja a közös megegyezéses bontásra vonatkozó kérelmét - csak akkor azt lehet kapásból elutasítani. Hiszen megegyezés nyilván nincs.
Nincs, de szüneteltetést lehet kérni?
Egyik félnek? Nem.
Mi a véleményetek válási mediációról?
Móni2013
Amennyiben időközben még nem oldódott volna meg a probléma: a telek és a ház továbbra is a te különvagyonod mivel a házasságkötés előtt azok már a tulajdonodban voltak. A házon a szüleid haszonélvezeti joga van, ergo bármikor ajtót mutathatnak a feleségednek.
Ha a gyermekek az anyjukkal mennek akkor az albérletüket neked kell fizetni mivel mint szülő köteles vagy a kiskorú gyermekek lakhatásáról gondoskodni.
- a t.díj dolga.
A feleséged és az anyja rosszul ül a lovon...
----- laikus hozzászóló
Móni2013
Amennyiben még aktuális:
Mivel a házon a szüleid haszonélvezete van, bármikor ajtót mutathatnak a feleségednek...
Ha a gyermekek az anyjukkal mennek akkor az albérletüket (+ rezsi) neked kell fizetni mert a szülő köteles gondoskodni a kiskorú gyermekeik lakhatásáról.
A t.díjat is fizetned kell majd.
A feleséged és az anyja rosszul ül a lovon...
......
laikus hozzászóló
Mivel a kérdező szüleinek haszonélvezeti joga van a házon, bármikor ajtót mutathatnak a menyüknek.
Ha a gyermekek az anyjukkal mennek az apának kell fizetnie az albérletüket + rezsi, mert a szülő köteles gondoskodni a kiskorú gyermekek lakhatásáról.
Aztán a t.díjat is fizetni...
A feleség és az anyja rosszul ül a lovon.
----- laikus hozzászóló
Bocs, a gép lassúbb volt...
Basszus, ezt egy másik topicba írtam.
Kárpótlásul a lentiek miatt:
www.index.hu/…_sem_a_regi/
Tisztelt Fórumozók!
Bár kerestem,de nem találtam hasonló esetet a korábbi kérdések között.
Most jutott el addig a házasságunk,hogy mindketten úgy gondoljuk,hogy le kell zárni.Bár a férjem megegyezni szeretne,de folyamatosan az az érzésem,hogy inkább azt szeretné,hogy az történjen amit ő szeretne.Több gyerekünk van és sok vagyonunk kevés.:)A ház,amiben most lakunk a gyerekekkel (a férjem április óta elköltözött),a házasság megkötése után vettük,a szüleitől kapott pénzből.Természetesen az ő nevére lett írva,nem is szeretném "elvenni",hiszen csak hálás lehetek az anyósoméknak,hogy segítettek rajtunk.Miután elköltözött a férjem, megegyezés az volt,hogy amíg egy gyerekünk is jár iskolába,addig lakhatunk itt.De folyamatosan jön,bejelentés nélkül,s bár tudom,hogy ez az ő tulajdona,nagyon zavaró.A házasságunk alatt 2 autóval gyarapodtunk.Egyik sem nagy szám,az egyikkel ő jár dolgozni,a másikat én használtam a gyerekeket hozni-vinni,stb.Viszont az autóhoz ragaszkodnék,mert tényleg fontos,hogy a sok gyereket tudjam mivel hordani:iskola,óvoda,bevásárlás,orvos,stb. Ugyan én nem jártam munkahelyre dolgozni,de egymás után jöttek a gyerekek,otthon vezettem a nem kicsi háztartást,gyerekeket/férjet tisztességgel elláttam.Viszont most ott tartunk,hogy a kocsi kulcsát/forgalmiját elvette tőlem,hogy addig nem adja vissza,míg a "közös megegyezésbe" nem megyek bele.De nem igazán közös a véleményünk.Azt mondja,hogy a bíróság neki fog kedvezni a kocsi ügyében,mert ő vette.A másik autó nekem nem kell,fele sem.Igazándiból nem akarok átmenni gusztustalanba(bár többen biztattak a ház felének megszerzésére is,a gyerekekre való tekintettel) .A kérdésem az lenne,hogy van-e rá esély,hogy én kapjam meg az autót?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Hacsak az autókat is nem valamilyen szülői segítségből vettétek, akkor mindkét autó a közös vagyonba tartozik, akkor pedig a bíróság azt természetben meg fogja osztani. Legfeljebb aki az értékesebbet kapja, annak a különbözettel el kell számolnia.
Tisztlt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy ha a házasságkötés előtt vásároltunk egy lakást 2/3-as 1/3-ad arányban a Férjem javára, két kiskorú gyermekünk van, akkor ezt hogyan veszik figyelembe? egyáltalán megítélhetik a gyerekeknek és nekem a lakást?Köszönöm előre is.
A gyerekeknek ehhez nemigen van köze, a használatra feljogosítást pedig nem szabad keverni a tulajdonjoggal.
A tulajdonjog pedig lehet, hogy valóban 1/3-2/3 arányú, de lehet az is, hogy más. A közölt adatokból ezt biztosan tudni nem lehet.
Válással kapcsolatosan lenne egy olyan kérdésem, hogy ha valaki beadja a válópert a bíróságnak mennyi időn belül kell kitűznie a tárgyalást?
Kérdezd úgy, mikorra tűzi. Ha nincs szükség hiánypótlásra, akkor két-három hónap. De bírósága, bírója válogatja.
Köszönöm
Nekem októberben adta be a feleségem. Novemberben kaptam kézhez a papírt, amitől leesett az állam, hogy milyen mocskosságokat állít benne. Az első tárgyalás januárban volt. A második március elején. Azóta semmi. Szóval nem valami gyors ez. Így már értem miért tart egy válás 4 évig....
Üdvözlöm!
A segítségét kérném.
Gyermekem apjával a kapcsolatom megromlott(nem bejegyzett, élettársi kapcsolat).A lakás amiben jelenleg élünk 100% tulajdonban az enyém-egy korábbi lakás eladási árából lett fedezve-ami szintén az enyém volt,ekkor őt még nem is ismertem.A felújításra azonban kölcsönt vettünk fel-ez is az én nevemen volt-de valójában ezt ő fizette vissza.A felújítási munkában aktívan részt vett,elég sok szakmunkát ő végzett el.Semmilyen számlával nem rendelkezünk ezekről.Ön szerint mennyi illeti meg?
Várom válaszát.Köszönöm
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Páromnak Szept.végén lesz a 3.bontóperi tárgyalása.Bár állítólag a feleség is szeretne mihamarabb szabadulni,mégis mindig újabb dolgokat talál ki.
De amiben a segítségét kérem most,az a következő:
kb.2 hónapja hozzám költözött a párom mert otthon már nem bírták egy fedél alatt.A feleség folyton ütötte-verte,karmolta a gyerekek szeme láttára is(videó is,kép is készült róla).Így a békesség kedvéért (is)hozzám költözött,így azóta nyugalom van.(nem miatta válnak).Tudtuk,hogy a vagyonmegosztás szempontjából egy lakcímen kell,hogy maradjanak,hogy a feleség ne tudjon arra hivatkozni hogy nem egy a címük már.
Most azt javasolta az ügyvédnő,hogy heti 2szer aludjon otthon mert így kijelentetheti a közös címről mivel nem él életvitelszerűen ott és akkor még tovább húzódik az ügy.Amúgy csak a házassági szerződésben leírt összeget illetve egy kisebb összeget "követel" a párom,ami a házasság alatt befolyt.A szerződés szerint 3,5 Millió Ft illeti a páromat de ezt sem akarja elismerni,kifizetni.De kérdem én,hogy miért kéne akár csak heti 2szer visszamenni az "oroszlán barlangjába",ha úgyis csak vita,verekedés van belőle,amit a gyerekek is látnak?A pénzt úgyis ki kell fizetnie.Nem lehetne arra hivatkozni,hogy azért nem alszik ott már egyáltalán mert attól tart hogy rátámad és ez a gyerekeknek sem tesz jót ha feszültségben élnek.Inkább külön de békében.
Nem gondolom hogy az ügyvédnő javaslata ez esetben helytálló lenne,még akkor is ha a kijelentéssel csak hosszabbodna a kifizetés ideje.
Várom a javaslatát mert úgy gondolom,hogy létezik más megoldás is,és nem kell ott aludnia hetente 2szer,hogy a megillető pénzéhez jusson a párom.
Köszönettel:Hanga
Én csak annyit javaslok a párjának, hogy ne ügyvédnővel képviseltesse magát a válóperben. Főszabály, hogy válóperben csak azonos nemű jogi képviselőt szabad megbízni.
hanga86
Nem a vagyonmegosztás, hanem a lakáshasználat ellenértéke szempontjából van jelentősége az ott lakásnak. Illetve, hogy van-e, annak a megítéléséhez pontosan kellene az ügyet ismerni. És itt van jelentősége annak, hogy jogi képviselővel jár el a párod: ő ismeri az ügy részleteit, mi meg nem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02