Szerintem a felét is csak akkor, ha az életközösség megszűnése után vette fel, költötte el.
(Megjegyzem, a vázolt tényállásból valami olyasmi valószínűsíthető, hogy vagy automatából vette fel kártyával, vagy neten utalta át. Se egyik, se másik esetben nem nagyon bizonyítható a személye a tagadásával szemben. Ha pedig formailag a férj vette fel, akkor még nehogy az a feleségnek támadjon megtérítési igénye.)
Válás - Vagyonmegosztás - per
„Szerintem a felét is csak akkor, ha az életközösség megszűnése után vette fel, költötte el.”
Persze, vagy ha igazolható, hogy kp-ben elvitte magával.
Akkor egyetértünk.
Köszönöm! Utalasrol volt szo, igy nehezen bizonyithato. A Lent emlietett betegseg miatt, illetve azert, mert nincs tartaleka, igy a ferj a valason minel hamarabb tul akar lenni. Bar amit en kinezek belole, nem fogja tul sokaig elvezni a fuggetlenseget, eleg beteg.
"Utalasrol volt szo, igy nehezen bizonyithato."
Lehet, hogy nehezen, bár szerintem még az sem biztos. A lényeg, hogy nem lehetetlen a bizonyítás! Ismerni kell a konkrét körülményeket a bizonyíthatóság érdekében.
Tisztelt Fórumtagok!
Közös beleegyezéssel történő válás esetén a biróság mennyire hamar adja meg az első tárgyalás időpontját, illetve mennyire rugalmas ezt illetően?
Azért kérdezem, mert mindketten külföldön dolgozunk igy ezt egy kicsit nehéz összehangolni a munkával.
Jelezzétek a keresetlevélben a problémát, és hogy mikor lenne jó az időpont. Főleg vidéki bíróságok esetében látom, hogy rugalmasak, nekik sem hiányzik, hogy feleslegesen tartsanak tárgyalásokat, mert a felek nem tudnak megjelenni.
Mi történik akkor válásnál, ha a negyedik tárgyaláson a felperes akként nyilatkozik, hogy visszavonja a keresetet? Akkor az alperes kérésére folytatják, vagy lezárják, és új keresetet kell beadnia az alperesnek felperesként?
Új keresetet kell beadni.
Tisztelt Segítők!
25 év után a házasság zátonyra futott. Van egy 20 éves gyerek. Aki ősztöl levelezőn Főiskolára megy.
A feleség nem dolgozott 25 éven keresztül. Eleinte leszázalékolt volt, majd jelenleg 40 %-os járadékon van. Dolgozni nem akar.
Közös a lakás 0,5-0,5 arányban. Van egy vállalko-
zás.
A feleség szeretné, hogy a lakásról mondjon le a férj az Ő javára + 100 eFt-t asszonytartást követel. A gyerek után 100 eFt-ot havonta.
Jogosan-e ezek a követelések?
Szeretném segítségüket kérni!
Köszönettel: V.E.
Most egyezkedtek, bárhogy megállapodhattok. De ha azt kérdezed, ebből mit ítélne meg a bíróság, hát, valószínűleg nem sokat.
Inkább úgy pontosabb, hogy ennyi adatból azt lehet tippelni, hogy talán.
Ha a kérdező mondjuk a Demján lenne, akkor valószínűleg megítélik.
De egyébként, minden lényeges körülményt mérlegel a bíróság, beeleértve a felek jövedelmi viszonyait, és a háztartásban és a gyermeknevelésben való részvételt.
De ha a gyerek elmúlt 18 és leveleőzre jár, akkor utána már nem feltétlenül jár, asszonytartás erősen véleményes, az ingatlan pedig sokmindentől függ.
Szóval azért a valóságban _feltehetően_ csöppnyoit túlzottak az igények. Tárgyalási alapnak jó, érdemes mindennek a tizedét ajánlani, aztán lehet egyezkedni. Pl. lemondás az ingatlanról minden más helyett.
Egy jó ügyvéd azért nem árt.
„beeleértve a felek jövedelmi viszonyait, és a háztartásban és a gyermeknevelésben való részvételt.”
Házasságban?! Minden mérlegelés nélkül fele-fele. Ha az asszony megkapja a vállalkozás felét, már nem is lesz szüksége tartásra.
Igaz. Én kérek elnézést.
látni kellene azt az ítéletet, nem csak egy kiragadott részt belőle. meg persze ügyvéddel kellett volna eljárni a perben.
mit szeretnél?
akkor vegyétek meg :)
A vagyoni perben lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését, de mivel a gyerekekkel lakik ott, így is, úgy is a lakott (jobb esetben részben lakott) érték ráeső hányadára tarthat igényt a párod.
Hogy többlethasználati díj iránti igénye lehet-e addig is, ahhoz már látni kellene ezt az egyezséget.
Tisztelt Jogi Szakértő!
Tanácsát kérném az alábbi ügyemben. 33 év házasság után ugy néz ki válni fogunk.
Házaságunk első évében vettünk egy társasházi lakást, amit a szüleimtől kapott pénzből és az én házasság előtti lakásom beszámitásával tudtuk kifizetni. Ebből kifolyólag a lakás az én nevemre/tulajdonomba kerül.
Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a férjemre holtigtartó haszonélveti jogot irattam.
Sajnos a szülőktől kapott pénzről hivatalos papirom nincs, ő letagadja. A lakás beszámitását tudom bizonyitani.
Ilyen esetben válásnál mire számithatok. Egyezkedni nem hajlandó. Agresszivitása miatt beszélgetni sem tudok vele ezekről a dolgokról.
Egy közös gyermekük van, ő már nagykorú. Neki az előző házasságából van egy felnőtt gyermeke.
Tény és való, hogy az ő keresete több volt mindig mint az enyém. De 9 évig 20 %-kal csökkentett mert gyermektartást fizetett.
A lakást mindig közösen tartottuk karban, ujitottuk fel.
Ő most mindennek a felét kéri. Ezzel kapcsolatban mi a jogi tényállás.
Én ami őt megilleti átfogom adni. Csak az ilyenkor milyen rész a lakásból. És ha én kérném, hogy az én részem fizesse ki, az ilyenkor milyen arány?
Igaz az is a közös megtakaritási pénzünkből történne. De a békésség érekében én már azt sem bánom.
Olyan jogi lépés tehető e, hogy a haszonélvezeti jogot visszaveszem tőle, mivel azt a szüleim beleegyezése nélkül tettem, hisz ők adtak a pénzt kizárólag nekem.
Tisztelt karine!
A férjét a haszonélvezeti jogától nem tudja megfosztani akarata ellenére. Élete végéig a lakásban maradhat. A tulajdonjog vonatkozásában, ha nem tudja bizonyítani, hogy a szüleitől kapta a pénzt, akkor a törvényi vélelem alapján házassági közös vagyon része.
A leírt tényállás alapján elvileg töröltethetné a haszonélvezeti jogot; hiszen a téves feltevéssel adott ajándék visszakövetelhető. De ez megint nem az ügy, amit itt távoli hozzáféréssel meg fog oldani bárki is.
Ha ajándék volt a haszonélvezeti jog. Lehetett egyéb megállapodás része is.
Tisztelt Jogi szakértők!
Köszönöm válaszukat, sajnos egy kicsit elkeseritő, de igy jár aki nem biztositja be az igazát előre.
Férjem nem hajlandó semmiféle kompromiszumra. Ha nem tetszik a dolog mehetek amerre látok. Ott tartok, hogy kölcsönpénzből lakást akarok venni a tudta nélkül, mert agressziv és félek vele leülni megbeszélni. Ha nem ugy van ahogy ő akarja akkor sajnos nagy a baj.
A volt saját lakásom papirjai megvannak. A szülői pénz sajnos csak egy papirra van felirva, az nem hivatalos. A régi bankból kivett pénzükről szóló papirokat eldobtuk.
Még egy megoldás jár a fejemben, mi van akkor ha a tulajdonjogom ráiratom a közös gyermekünkre.
Ő már azt emlegeti hogy az előző házasságából született lánya elvált és azt fogja ide beköltöztetni. És én nem tehetek semmit.
Ha mégis hajlandó lenne az eladásba beleegyezni, akkor azt ügyvéd jelenlétében kell lefixálni hogy kinek mennyi jár a lakásból. És a régi lakásom akkori értéke a mérvadó vagy esetleg az változó ingatlan árak miatt több érték?
Ha beadom a válókeresetet a biróság kötelezheti e őt, hogy az én részem kifizesse?
Köszönöm válaszukat.
Karine
„Még egy megoldás jár a fejemben, mi van akkor ha a tulajdonjogom ráiratom a közös gyermekünkre.”
Az semmit nem fog megoldani, az ő hozzájárulása nélkül a közös vagyon megosztásáig ezt jogszerűen meg sem teheted, ha megteszed, viseled ennek a következményeit.
„Ő már azt emlegeti hogy az előző házasságából született lánya elvált és azt fogja ide beköltöztetni. És én nem tehetek semmit.”
Amíg fennáll a haszonélvezete, valóban nem. Hogy azt meg lehet-e szüntetni, ahhoz meg valóban látni kellene az ezzel kapcsolatos iratokat.
„És a régi lakásom akkori értéke a mérvadó vagy esetleg az változó ingatlan árak miatt több érték?”
A régi lakás akkori értéke, illetve annak az új lakásba fordított ára is jelentőséggel bírhat, hiszen meg kell határozni, hogy mi az, ami bizonyíthatóan a különvagyonod. És jelentőséggel bír az új lakás mostani értéke, hiszen az elszámolás az alapján történik, ha már meg van határozva, hogy kinek milyen arányú tulajdonjoga áll fenn az ingatlanban.
„Ha beadom a válókeresetet a biróság kötelezheti e őt, hogy az én részem kifizesse?”
A bíróság meg fogja szüntetni a közös tulajdont. Ha ő vállalja, hogy megváltja a részed, vagy ha bent lakik, akkor kötelezhető arra, hogy mindez úgy történjen, hogy ő váltja meg a te részed.
Egyébként ha teljes egészében a te különvagyonod a lakás, akkor is lehet, hogy van követelése a ráfordítások miatt.
Tisztelt Jogi Szakértők!
1997.októberben 1.2 M ft végkielégítést kaptam. Majd decemberben ismét megnősültem. Igazolhatóan /rokonok,gyerekek,ismerősök mind tudják/ ebből a pénzből kezdtünk épitkezni. Nekem 3 gyermek neki 1 gyermek után kaptunk szoc-pol-t is.
Válás elé nézünk. A vagyonmegosztásnál a fenti okok figyelembe vételével járhat e nekem nagyobb részesedés?
A földhivatalban fele-fele arányban van bejegyezve a tulajdoni rész.
Köszönöm válaszukat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02