Válás - Vagyonmegosztás - per


ObudaFan # 2018.09.06. 14:13

A házastárs különvagyonához tartozik a házastársi vagyonközösség fennállása alatt részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás.

A közös vagyon megosztása során igényelni lehet a különvagyonból a közös vagyonra teljesített tartozások megtérítését.

Szilagyine84 # 2018.09.06. 17:05

Sajnos én is jogi tanácsra szoruló. Próbálok konkrét kérdéseket írni.

  1. Adott egy közös lakás, közös hitellel. Váláskor számít az hogy ki mennyit adott bele AZ önrészbe? Leirva nincs sehol az adásvételin sincs részletezve, "csak tudjuk".
  2. A férj "kivaltott"eletbiztositasa az ő kulonvagyona? Ha az éves díj a közös számláról ment de az ő nevén van nem kedvezményezett a feleség.
  3. Feleség örökölt fel házat, amit másik orokos fél megvasarolt tőle. Így kp az örökség. Számít váláskor h abból mit vásárolt mire költött a házaspár vagy teljesen mindegy?
  4. Ez lehet hülye kérdés de felettük a szocpolt. Váláskor az is felezodik? Hisz azért valljuk be a női szerep/munka több benne 2 gyerek esetén...
  5. Hazassagkoteskor az alanyok bankszamlajan lévő pénz az kulonvagyon vagy a hazassagkotessel közösse válik?

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2018.09.06. 19:01
  1. Nem. Kivéve a különvagyont, de az általában bizonyítható. Ha nem, akkor megintcsak számítana, de hogy, ha nem vitatja a másik fél?
  2. Ha az életközösség alatt közösen fizettétek, akkor nem, azt is bele kell számolni a közösbe.
  3. Elvileg a különvagyon eladásából vásárolt dolgok is különvagyonok. A gyakorlatban : tudod bizonyítani? Ha a számládra befolyik a pénz, és abból lett véve egy vagyontárgy igazolhatóan (pl. ingatlan, átutalva a vételárrész), akkor könnyű. Minden más eset nehéz. A pénz csak pénz, a számlapénz csak számlapénz, ha jönnek mennek az összegek, hogy bizonyítod, hogy ABBÓL a pénzből vetted?
  4. A háztartásban (és a másik fél vállalkozásában végzett munka) személyes közreműködésnek számít, és számolni kell vele a vagyonmegosztásnál. A közösen felvett szocpol is közös nyilván.
  5. ld. 3.pont. Elvileg igen, gyakorlatilag...
131211 # 2018.09.23. 15:02

A közös vagyon megosztása során igényelni lehet a különvagyonból a közös vagyonra teljesített tartozások megtérítését. Ez mit jelent?
Hogy a szülők által fizetett hitelt lehet sajat vagyonnak igényelni?
Az ajándékozási szerződésként kapott összeg bele van forgatva a házba. A férjemnek ez a pénz nem áll a rendelkezésére. Ez is így különvagyon?
Ha a férj meg akarja tartani a házat de nem kap elég hitelt a kifizetéshez ilyenkor lehet kényszeríteni az eladásra?
Számít az valamit hogy a válás előtt már elköltözök a gyerekkel a közös házból? Ilyenkor a hitelt addig fizetnem kell ameddig a válás nincs kimondva? Elnézést csak nagyon nem értek ehhez.

alfateam # 2018.09.23. 15:07

Itt egy kicsit vissza olvasol és szinte minden kiderül...

ObudaFan # 2018.09.24. 09:40

131211

A közös vagyon megosztása során igényelni lehet a különvagyonból a közös vagyonra teljesített tartozások megtérítését. Ez mit jelent?

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a különvagyonból történt a közös adósság törlesztése, akkor a törlesztett összeg felét lehet kérni a másik házastárstól.

Hogy a szülők által fizetett hitelt lehet sajat vagyonnak igényelni?

A felét követelheti tőled, hiszen a fele eleve őt terhelte.

Az ajándékozási szerződésként kapott összeg bele van forgatva a házba. A férjemnek ez a pénz nem áll a rendelkezésére. Ez is így különvagyon?

Ebben az esetben a házban van egy különvagyoni hányada.

Ha a férj meg akarja tartani a házat de nem kap elég hitelt a kifizetéshez ilyenkor lehet kényszeríteni az eladásra?

Végrehajtás útján árverést lehet elérni.

Számít az valamit hogy a válás előtt már elköltözök a gyerekkel a közös házból?

Persze, például elesel a lakáshasználati jog ellenértékétől.

Ilyenkor a hitelt addig fizetnem kell ameddig a válás nincs kimondva?

Meg ha már ki van mondva akkor is, hiszen az egy közös hitel.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.24. 13:23

(Meglehetősen ritka, hogy a különvagyonból közös vagyoni törlesztést teljesítsenek. A fordítottja jóval gyakoribb: különvagyonba tartozó dolog megszerzéséhez felhasznált kölcsönt a közös vagyon terhére törlesztenek.)

bibóca40 # 2018.10.19. 16:36

Tisztelt Fórumozók!
1.A váláskor külön megállapodásban csak a lakásról egyeztünk meg.Alacsonyabb összeget utalt át a volt férjem, mint a vételár fele.(de ezt csak szomszédoktól tudom, nem volt hajlandó megmutatni az adás-vételi szerződést)
2.Volt 2 autónk, melyeket a házasságunk előtt vett a volt férjem, de a hitelt évekig együtt fizettük.((3,7milliót fizettünk ki az egyik autóra, 1 milliót a másikra)A házasságunk alatt az egyik autó tulajdonjogát átíratta az édesapjára.Mindkét autót ő vitte el a váláskor.
3. Volt egy életbiztosítása, melynek én voltam a kedvezményezettje, ez most nyáron járt le.
4.Illetve volt 3 millió készpénz a számlánkon, ami a váláskor nem volt meg.Feltehetőleg az anyja számlájára került.
5.Volt egy KFt-je is, nem voltam tag, és a házasság előtt alapította. Besegítettem, de semmilyen irat nincs róla.
Voltam 2 ügyvédnél,az egyik szerint pár százezer Ft jár, hagyjam az egészet, a másik szerint kb. 4 millió, ami bizonyítható.
Biztos, hogy átvert, mert 20 milliós házat vett a válás beadása után 3 hónappal hitelmentesen.
Van értelme perelnem?Mi jár nekem?
Köszönettel:K.Á.

ObudaFan # 2018.10.20. 06:42

bibóca40

  1. Látni kellene a megállapodást. De ha a megállapodás szerint ő értékesíti az ingatlant és a vételár fele téged illet, akkor ezzel természetesen el kell számolnia.
  2. Az autók az ő tulajdonában állnak, de az együttélés alatt fizetett törlesztőkrészletek felét követelheted.
  3. Tudni kellene pontosan, hogy mikortól volt neki, de valószínűleg az életközösség megszakadásakori visszavásárlási díjra vagy jogosult.
  4. Ha ez közös vagyon volt és tényleg az anyja számlájára került, akkor a felét követelheted.
  5. Mivel ez megvolt neki az együttélésetek előtt, ebből valószínűleg nem jár.
A Jóhiszemű # 2018.10.20. 11:00

Vagyonmegosztás testvérek között!

Üdv. mindenkinek!

Létezik vagyonmegosztási szerződés testvérek között?

Testvéremmel közösen örökölt ingatlanunkat szeretnénk megosztani a lehető legkevesebb járulékos költséggel, fele-fele arányban.

Pl. Én ápoltam a szüleimet amig ő élte az életét stb. Elköltötte apám pénzét, (ingatlant vásárolt saját névre) így abból nem részesültem. ilyesmire lehet hivatkozni a szerződésben? Efogadja a földhivatal indoklásnak? vagy a NAV?

ObudaFan # 2018.10.20. 13:42

A foldhivatalt egyáltalán nem érdekli ez, csak annyi, hogy legyen meg a bejegyzesi engedély es az ügyvédi ellenjegyzes. Hogy illeték es szja szempontjából ne jarjatok rosszul, azt pedig az okiratszerkeszto ugyveddel kell vegigbeszelnetek, mert tobb mindentol függhet.

bibóca40 # 2018.10.21. 20:20

Tisztelt ObudaFan!

Nagyon köszönöm a válaszod.
Igen, a szerződés szerint a vételár fele járt volna nekem.Az életbiztosítást a házasságkötésünk előtt 4 évvel kötötte.
1.Még azt szeretném kérdezni, hogy a 6%-os bírósági illetéken és az ügyvédi díjon felül, milyen költségei vannak egy vagyoni pernek?
2.Nekem kell bizonyítanom, hogy mennyiért adta el a lakást, hogy együtt fizettük az autók hitelét (csak néhány csekk maradt nálam, eltűntek a költözéskor), az anyja számláját csak rokoni elmesélésből tudom.Ezek egy bírósági tárgyaláshoz nem megalapozottak.Hogyan bizonyítsam?
Köszönettel.

drbjozsef # 2018.10.21. 20:41

bibóca,

  1. Ügyvédi és szakértői lehet. Esetetekben utóbbi nem valószínű, legalábbis ennyiből szerintem nem nagyon kell.
  2. Ha perelsz, szabad bizonyítás van. Erre az okiratok a legjobbak, és esetedben szinte mindenre van. Az adásvételit be kell majd nyújtania, ha kéred, de földhivatalból is beszerezhető (neked nem adják ki, de a bíróságnak igen). Ha kéred, a bankszámláját is be kell adnia, vagy az is kikérhető a banktól, az elutalásban benne van hogy hova ment, ha az anyjához, akkor neki kell megmagyaráznia az okát. Autó hitelét alapesetben dőszabályként mint házasok közösen fizetitek, azt neki kell bizonyítania, ha azt a különvagyonából törlesztette.

Szóval egyáltalán nem állsz rosszul egy perhez, ha a sok gyanúd beigazolódik.

ObudaFan # 2018.10.21. 21:35

Mondjuk ha a szerződésbe is valótlan összeget írtak, akkor nem biztos, hogy könnyű lesz a bizonyítás.

drbjozsef # 2018.10.21. 22:09

Ha valótlan összeg szerepelne benne, és annak a felét utalta volna át, akkor simán megmutatná az adásvételit. De minden bizonnyal ez a vevőnek nemigen lett volna érdeke, tehát az igazi összeg szerepel benne, és ezért nem mutatja meg.

ObudaFan # 2018.10.22. 07:25

Általában a vevőnek kockázat az ilyesmi, viszont mégis sokszor belemennek a kisebb illeték reményében.

bibóca40 # 2018.10.23. 11:02

Nagyon köszönöm a segítséget!!!

ObudaFan # 2018.11.16. 18:21

Ronin80

Csak körülbelül lehet válaszolni, mert még így is sok adat hiányzik.

  1. Ami az autó értékéből az életközösség kezdete előtti autó ára volt, az a különvagyonod, ami a házasság alatt felvett hitelre eső rész, az közös vagyon. A házasság alatt megszerzett vagyon főszabály szerint közös vagyon, a szerzési aránytól függetlenül.
  2. Vélhetően ez egy ajándék volt, tehát legfeljebb az ajándék visszakövetelésének a szabályai szerint lehet rá igényt formálni, erről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban
  3. Leginkább a cég külön perben kártérítés kérhet tőle.
  4. Az ingatlan vonatkozásában lehet követelni a magasabb tulajdoni arány megállapítását.
  5. Szakértő akár három is lehet (ingatlan, ingóság, gépkocsi). Emellett jogi képviselő nélkül nem célszerű ennek a pertípusnak nekifutni. Ráadásul ebben a pertípusban a bíróság megosztja a költségeket, így akkor sem valószínű, hogy megtérül a te feled, ha túlnyomórészt pernyertes lennél.
ObudaFan # 2018.11.17. 11:36
  1. A gépjármű-nyilvántartásból kikérhető.
  2. Valószínűleg igen.
  3. Van.
  4. A megtérült úgy értem, hogy nem fogja a bíróság kötelezni a másik felet, hogy ezeket perköltség címén külön térítse meg.

A válás kimondásakor a házról nem kellett rendelkezni, mivel azt addigra azt eladtuk. Az egyezségi jkv-be bekerült az, hogy külön vagyonjogi igényt nem támasztanak a felek egymással szemben (ezt a feleségem ügyvédje súgta oda a bírónak, hogy írja bele). Ez azt jelenti, hogy a fentieket már nem is követelhetem egyébként vagy hátrányból indulok?

Látni kellene a jegyzőkönyvet.

+1 - kicsit messze vagyunk egymástól, én az ország másik felén lakom, de egyébként így is lehetséges lenne, hogy te látod el a jogi képviseletemet?

Nem megoldhatatlan, de ha a tárgyalás is vidéken lenne, akkor ez növelheti a költségeket.

Bernike38 # 2018.11.23. 18:29

Tisztelt Fórumozók!

A férjem beadta a vàlókeresetet.Megkaptam a keresetlevelet.A levélben felszólított a bírósàg,hogy terjesszek elő 45 napon belül ellenkérelmet vagy viszontkeresetet.Érdeklődnék, mi a különbsèg a kettő között,illetve hogy kötelező-e reagàlnom a levélre ha közös megeggyezéssel történik a vàlás. Nincsen közös vagyon és nincsen gyermek.Mi törtènik ha nem nyújtom be egyik iratot (nyomtatvànyt)sem.
Köszönöm segítségüket!Berni

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.23. 18:36

Ha nem adsz be semmit, akkor a bírónak ki kell várnia, amíg eltelik a 45 nap, és csak azután tűzhet tárgyalást.

Nem olyan nagy ügy leírni, hogy "a kereset teljesítését nem ellenzem, sőt, magam is kifejezetten kérem a felperessel kötött házasságom felbontását".

ObudaFan # 2018.11.25. 08:58

Érdeklődnék, mi a különbsèg a kettő között

Viszontkereset esetén te magad is kérsz valamit, amit a kereset nem tartalmaz. Közös megegyezésnél általában nem merül fel, hogy szükséges lenne.

N.T. # 2018.11.26. 22:22

Érdeklődnék, hogy ha 3 éve bizonyítottan külön élek a házastársamtól, van három évvel ezelőtt ügyvéd által készített házassági közös vagyont megszüntető szerződés, akkor hogyan történik a válóper?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 05:51

Gyorsan.

N.T. # 2018.11.27. 09:13

Tisztelt Ügyvédúr!
A házastárs ettől függetlenül, hogy ügyvéd előtt megegyeztünk a közös vagyonunkról, három év eltelte után perelhet tőlem bármit a közös vagyonból? (Most jutott eszébe, hogy mégse kellett volna lemondania a javamra a házról. A két tanuló gyermek velem él,ők már nagykorúak, tartásdíjat nem kapok tőle egy fillért sem.)