Öröklés

ObudaFan # 2013.02.01. 14:39

Ha bemész a földhivatalba, tulajdonosként betekinthetsz az iratokba, és akkor megtudod, hogy honnan van neked ez az ingatlanrészed.

ObudaFan # 2013.02.01. 14:44

Mikor érdemtelen valaki ?

Ptk. 602. § (1) Érdemtelen az öröklésre

1. aki az örökhagyó életére tört;
  2. aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  3. aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.

(2) Az érdemtelenség nem vehető figyelembe, ha az érdemtelenségre vezető magatartást - bárki ellen irányult is - az örökhagyó, illetőleg az, aki ellen irányult, megbocsátotta.

(3) Az érdemtelenségre csak az hivatkozhat, aki az érdemtelen személy kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.

melinda55 # 2013.02.02. 13:14

Tisztelt Fórumozók!
Segitséget szeretnéK kérni!Örököltünk a nővéremmel egy ingatlant,amit elszeretnénk adni,már vevőt is találtunk rá.Tulajdoni hányad az enyém,24/54 a nővéremé is 24/54 és a néhai öcsém gyerekeié 3X 2/54
Sajnos a gyerekek nem akarják eladi,mivel nagyon kevés pénzt kapnának belőle.Sőt az egyik gyereknek még teher is van bejegyezve!
Kérdésem?Van valami megoldás,hogy a beleegyezésük nélkül is ellehessen adni?Hogy tudnánk eladni?
Segitséget előre is köszönöm!

Üdvözlettel:melinda

Sherlock # 2013.02.02. 13:29

Kérhetitek a közös tulajdon megszüntetését a bíróságon, vagy eladhatjátok a ti tulajdoni hányadotokat és aztán a vevő kérheti ugyanezt. Igazából őket kéne meggyőzni, hogy 2/54 tulajdoni hányad nem jó semmire.

melinda55 # 2013.02.04. 16:28

Kedves Sherlock!
Köszönöm szépen a segitséget,de sajnos a vevő igy nem veszi meg,velük meg nemlehet beszélni!Ha nincs más megoldás,marad a biróság!!
Üdvözlettel:melinda

judit35 # 2013.02.06. 11:40

Tisztelt Forumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő dologban: 11 éves koromban a szüleim elváltak,apám elköltözött otthonról.Az apám gyerektartást nem fizetett,mert "ott hagyta a lakás felét" címszóval,De ez nem igaz,mert az apámra eső törlesztőrészletet anyám fizette,magyarul megvette a lakás felét tőle.Erről ügyvéd által írt papír van.Apám újra nősült,lett másik két gyereke az új házasságból.Én semmit nem kaptam azóta sem tőle egy-két ruhán kívül .Úgy tudom,hogy a másik két gyerek nevére lett íratva mind a két ingatlan,további anyagi tartalékaikat nem ismerem.
A kérdésem az lenne,hogy engem végrendelet hiányában ki lehet e teljesen zárni az örökségből?

Válaszát előre is köszönöm!

Sherlock # 2013.02.06. 12:29

Végrendelettel sem.

ObudaFan # 2013.02.06. 12:36

Viszont itt nem is végrendeletről van szó. A válasz meg attól függ, milyen jogcímen és mikor lett a "nevükre íratva" az ingatlan. Ha ugyanis valamilyen visszterhes jogcímen, ami esetleg valós ügylet, akkor ez után nem jár kötelesrész sem. Ha ajándékozás volt, akkor pedig abban az esetben jár kötelesrész, ha az ajándékozás az örökhagyó halála előtti 15 éven belül történt.

judit35 # 2013.02.06. 13:43

Tisztelt ObudaFan!

Ezt sajnos nem tudom,de szerintem még egész kicsi korukban lett a nevükre íratva,épp azért,hogy én és a testvérem ( aki már azóta sajnos meghalt),ne részesüljünk semmiből.Ha jár valami akkor milyen százalékban?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.02.06. 13:54

Valószínűleg semmilyenben. De a földhivatalban be lehet tekinteni a tulajdoni lapba és akkor kiderül, hogy milyen jogcímen és mikor szerezték az ingatlant a jelenlegi tulajdonosok. Ahhoz képest lehet biztos választ adni.

kozsu87 # 2013.02.07. 16:06

A volt férjem életmódja miatt számítani lehet arra,hogy a lányom adósságot örököl. /közüzemi számla, hitel/ Mi a teendő?

ObudaFan # 2013.02.08. 09:02

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.

minami # 2013.02.10. 04:10

minami
Kérdésem a következő.
Édesapám elhunyt. Bejegyzett élettársa volt, hat évig éltek együtt.

Az ingatlan, ahol a fiammal együtt hármasban éltek, törvényileg a fiam tulajdonában van.
A felét édesanyám halála után én örököltem, s a fiamra írattam, majd kis idő elteltével édesapám is lemondott az unoka javára, haszonélvezet nélkül.
Örökölhet-e valamit a hölgy, ingóság... egyebek?
Közös szerzemény nincs. Jelent-e az valamit, hogy a hölgy ugyan már elköltözött, de még az ingatlan a bejelentetett állandó lakcíme.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.10. 07:53

Édesapám elhunyt. Bejegyzett élettársa volt,
Édesapád? És bejegyzett élettárs? Ez így együtt elég érdekes. (Különösen azért, mert a bejegyzett élettárs intézménye nem egészen három éve létezik.)

Egyébként hogy a fenébe örökölné a fiad lakását?

ObudaFan # 2013.02.10. 10:58

Bejegyzett élettársi jogviszony csak azonos nemű párok között jöhet létre, az, ha a különneműek regisztráltatják közjegyzőnél az élettársi jogviszonyt, az nem ez. És így végrendelet nélkül öröklési jogi jogkövetkezménye sem lehet.

ML55 # 2013.02.10. 12:13

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem az lenne,hogy 15 éve válltam,egyedül neveltem 2 gyermekem,apjuk újra házasságot kötött,ingatlanai jelenlegi felesége,s azóta született gyermeke nevén van,ő csak haszonélvező,vajon ki tudja-e így játszani,hogy majdan gyermekei semmit se örököljenek???
Köszönöm előre is a választ.
M.

ML55

ObudaFan # 2013.02.11. 08:56

Jelen állás szerint semmit sem örökölnek, kivéve ha ajándékozás jogcímén szerzett a jelenlegi feleség és gyerekek, és az ajándékozást követő 15 éven belül meghal az apuka.

szaniko86 # 2013.02.11. 09:52

Tisztelt Fórumozók!

Én is szeretnék egy kérdést feltenni.
Párom nagymamája néhány hónapja meghalt. 2 ingatlana volt. Már megvolt az értékbecslés. Az örökös 3 testvér.
Az egyik anyósom. Mi szeretnénk az egyik ingatlant megváltani, csak az a baj, hogy a másik testvér is szeretné. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy mégis mi tudjuk kifizetni neki az 1/3-ad részét a lakásnak?

Előre is köszönöm a válaszokat!

szaniko86 # 2013.02.11. 11:48

Igen, tudom, hogy anyósom örökli.
Lehet, hogy nem voltam teljesen érthető.
Szóval van 3 testvér. Van 2 ingatlan. Két testvér szeretné ugyanazt az ingatlant megváltani, tehát a másikat kifizetni. A kérdésem az, hogy van-e rá jogi mód, hogy anyósomnak előjoga legyen kifizetni a testvérét a lakásból?

Előre is köszönöm!

Pruszlik # 2013.02.11. 12:29

Tisztelt Szakértők!

Édesanyám hosszú betegség után halt meg.Most lesz a hagyatéki tárgyalás.Édesapám már 10 évvel ezelőtt meghalt.Ketten vagyunk testvérek.A húgom le kíván mondani az őt megillető anyai résztől,mert én ápoltam Édesanyámat.Családi házról és termőföldről van szó.

Kérdésem a következő:
Ez ajándékozás-e?
Kell-e ez után illetéket fizetni?
Ha meg akarom venni a 4.negyedrészt is tőle,akkor olcsóbb-e ha azt is odaajándékozza,és a hagyatékin kívül megegyezünk és kifizetem az Ő apai részét?

Vagy örökölje meg Ő,és én utána vegyem meg?
De gondolom,akkor az már adás-vétel,és másképpen működik.
Köszönöm válaszukat!

lajcsó # 2013.02.11. 13:49

Nem ajándékozás, nem adásvétel, hanem osztályos egyezség! Az erre irányuló szándékotokat időben jelezni kell a közjegyzőnek mert osztályos egyezség a hagyatéki eljárás jogerős befejezéséig köthető!
"osztályos egyezség: a hagyatéki eljárásban az örökösként érdekeltek között létrejött - a hagyatékban való részesedés mellett és kizárólag a hagyatéki vagyonra (annak egészére vagy részére) vonatkozóan kötött -, a hagyatékból való részesedést a hagyaték megnyíltára visszamenőleges hatállyal meghatározó, élők közötti jogügyletnek nem minősülő egyezség;"

szaniko86 # 2013.02.12. 08:05

Tisztelt Szakértők!

Nagyon fontos lenne, ha választ kapnék a kérdésemre:

Nagymama halála után, hagyatéki során:
Van 3 testvér. Van 2 ingatlan. Két testvér szeretné ugyanazt az ingatlant megváltani, tehát a másikat kifizetni. A kérdésem az, hogy van-e rá jogi mód, hogy az egyiknek előjoga legyen kifizetni a testvérét a lakásból?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 16:09

Nincs. Ha nem egyeznek meg, minden dolog az öröklés aránya szerint közös tulajdon lesz. A közjegyző nem bíró.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 16:12

Lajcsó, az idézettel megindokoltad, hogy miért nem osztályos egyezség a kérdező által elképzelt ügylet.
a hagyatékban való részesedés mellett ”.
Ez így ajándlkozás lenne, combos illetékkel.

Pruszlik # 2013.02.13. 06:59

KBS-ügyvéd és Lajcsó!

Köszönöm a válaszokat,de a hiba az én készülékemben lehet,mert én ebből egy szót sem értek.
A testvérem lemond az anyai 1/4 részéről a javamra,az apai 1/4 részt pedig megvenném.Kérdésem az,hogy lehet-e?
És hogyan jövök ki ebből legjobban?
Ebben majd tud nekünk segíteni a közjegyző a hagyatéki tárgyaláson,vagy oda már "felkészülten" kell menni?