Immaculata!
Köszönöm válaszát!Az úriember nem volt társtulajdonos! Csak kérdés az, hogy az gond e, hogy az örökösök nem hagyatékoztak még és az apukája nevén van a föld? Ha nem, akkor ő fogja kérni a bíróságtól,mert az ő elővásárlási jogai sérültek. Mi nem szólhatunk semmit azt tudom, mert harmadik személyek vagyunk. De egyébként szerintem akkor sem tehet valaki olyat, hogy leszántja a másik árpáját mikor még a nevén sincs a föld. Hiszen a 2014. február 14.-én készült adásvételi szerződésben megvett földterület még most sincs bejegyezve neki és az egész földterület használata ennek a földtulajdonosnak van bejegyezve. Mi minden földtulajdonos tudtával és beleegyezésével műveltük a földet! Ugyanott, ugyanannyit amennyit az örökösök 20 éve!
Üdvözlettel:
Andrea
Öröklés
„Mi nem szólhatunk semmit azt tudom, mert harmadik személyek vagyunk.”
:) Kedves Andi!
Meg szoktam fontolni, hogy mit írok.
Kérlek, ha azt írom, hogy haszonbérlőként van jogosultságotok a földtulajdon megszerzésében, akkor ne igazíts ki.
Nem gond, az örökösök bármikor kérhetik, sőt te is indítványozhatod az illetékes közjegyzőnél a hagyatéki eljárás lefolytatását.
OK, Kérdezz, lépésről lépésre és mindent megbeszélünk.
Kedves Immaculata!
Jó helyre írok? A hagyaték már nem téma csak a földvásárlás. Másik fórum témát kellene válasszak? :) Csak egymás között írt szerződésünk van. A földhasználat a 6 tulajdon közül az egyik nevére van bejelentve. Akkor is van elővásárlási jogunk?
"OK, Kérdezz, lépésről lépésre és mindent megbeszélünk."
Úgy érzem ez az oldal valóban azért működik, hogy segítsen nekünk átlag embereknek, akik tudatlanok a jogi témákban. Ismeretlenül, ellenszolgáltatás nélkül megkapjuk. Ez ritka a mai világban! Minden tiszteletem az összes válaszadónak és a legkevesebb amit mondhatok, hogy KÖSZÖNÖM!
Niki1
Amíg a bíróság nem mondja, hogy nem használhatod, addig használhatod. Más kérdés, hogy ha esetleg jogalap nélküli birtokos vagy, akkor a hasznokkal, károkkal, költségekkel utólag el kell számolni.
Cornerstone
:) Igen, itt jó lesz.
1-re van bejelentre, rendben. A bejelentés során a vázrajzon is be volt jelölve, hogy pontosan melyik részt használtátok?
A bejelentett területen túl is van más tulajdonostárssal haszonbérleti szerződésetek? Azt is írd, meg, ha csak szóbeli az a megállapodás.
Kedves Immaculata!
Nem nincs a vázrajzon bejelölve semmi, de a tulajdonosok mind tudják és nem volt probléma közöttünk. Nincs más tulajdonossal haszonbérleti szerződés és szóban sem állapodtunk meg, nem is műveljük a többiek tulajdonát. Csak azt amit már az örökösök 20 éve művelnek, ők egyeztek meg szóban.
Üdv:
Andi
Tisztelt Jogiforum.hu!
Édesapám kapott az önkormányzattól egy levelet,
melyben értesítették, hogy 1975-ben meghalt nagymamám
után egy kis értéktelen földdarabot örökölt. /A
földhivatal most kezdte digitalizálni az iratokat, a
nagymamámnak sok földje volt, a földnyilvántartás pedig
rendezetlen így jöttek rá most, hogy édesapám is
tulajdonos./
Eléggé nonszesz a dolog, tudom. Édesapám, most attól
tart, hogy örökösödési illetéket kell fizetnie.
Nincs elévülési idő? Legszívesenóbben lemondana az
egészről.
Akkor utasíthatja vissza az öröklést, ha még semmit nem örökölt tőle.
Egyébként nem kell öröklési illetéket fizetnie, mivel egyenesági rokon.
Tisztelt Jógi fórum!
Először is szeretném megköszönni eddigi válaszukat.
Mint már egyszer említettem a Nagymamámmal 1996-ban. irtunk egy örökösödési szerződést két tanúval.
Sajnos a mama egy éve elhunyt közben kiderült hogy a mama 2000-be kötött egy eltartási szerződést a "menyivel" de ö előbb meghalt 4 évvel mint a nagymamám.
Így az unokatestvérem örökölt mindent.
Érdeklődni szeretnék ilyen esetben én érvényesíthetem a szerződésemet? Meg igazából azt szeretném megkérdezni ha az "eltartó" előbb meghalt mint az "eltartott"ilyen esetben mi a teendő vagy már nem lehet tenni semmit?
Köszönettel.:maci2005
Hagyatéki eljárás valószínűleg volt - tárgyalás nem volt. Az nem mindig kötelező.
Ingatlan biztos, hogy nem volt a hagyatékban, mert akkor tartottak volna tárgyalást. Úgy lehet, rosszul tudod, hogy a ház az apád nevén volt a halálakor. Tulajdoni lapot nézted?
Sztorno. A fórummotor pedig mondjon le!
maci2005
Érvényesítheted az igényedet, a hagyatéki eljárásban jelentsd be az öröklési szerződést.
Kérdés, nem volt-e egyik vagy mindegyik szerződés színlelt.
Hát, azt már annak kell bizonyítania, aki erre hivatkozni szeretne.
Rokonunk elhunyt Amerikában, New York államban. Pénzösszegről és gépkocsiról tudunk, ami örökségnek tekinthető. Nem biztos, hogy a pénzösszeg valóban az ő nevén vagy csak az ő nevén volt a bankban. Felesége amerikai állampolgár. Kérdéseim, hogy
- Magyarországon élő gyermeke hogyan nézhet utána, hogy örökölt-e valamit.
- Mi történik, ha most nem teszi, de később utána akar nézni.
- Tudjuk, hogy él még egy gyermeke valószínűleg az EU-ban, de évek óta hiába próbáljuk megtalálni (Vöröskereszttel nem kerestettük, de e-mail-re nem válaszol, egyéb elérhetőségét nem tudjuk). Őt hivatalból értesíti vajon az amerikai állam a haláleset kapcsán?
- Ha az amerikai feleség a (feltételezett) adókötelezettség megfizetése után önszántából küldd magyar rokonnak pénzt, az után újra adózni kell Magyarországon, mert nem mint "örökség" érkezik a pénz? Hiszen csak a feleség úgy érzi, szeretne belőle juttatni a családnak.
Köszönettel, Idealia
Ki örökli a banki pénzt ha volt halál eseti kedvezményezett az értékpapír számlán de mint kiderült arra nem lehet de van végrendelet is amiben 4 fele megy minden ingó és mint kiderült a pénzt is ingóságnak számít .Ilyenkor mikor a közjegyző lekéri az adatokat a banktól és látja,hogy volt ilyen kedvezményezett akkor ezt is figyelembe veszi vagy csak a végrendeletet?
A végrendelet értelmezése során az örökhagyó feltehető akaratát kell megpróbálni felderíteni és ehhez figyelembe kell venni valamennyi lényeges körülményt. A rendelkezés léte arra utal, hogy az örökhagyó a rendelkezésben foglaltak szerint szerette volna ezt az ingó vagyont juttatni. Tehát véleményem szerint a végrendeletet is úgy kell értelmezni, hogy ennek a lehető leginkább eleget tegyen. Hogy az adott esetben ez a végrendelet hogyan értelmezhető ennek megfelelően, annak a megítéléséhez már ismerni kellene a végrendeletet.
Tisztelt hozzáértők.
Apukám hagyatéki tárgyalása nemsokára lessz és ezzel kapcsolatosan lenne pár kérdésem,
Feleségével volt közös házuk az milyen részben osztódi a feleség és 3 gyermek között?
az egyik testvérünk hosszú évek óta nem adott életjelet magárol,lakcímnyilvántatrásban nem szerepel.ő nélküle is meglessz tartva a hagyatéki tárgyalás
?
Valamint ha öröklök tulajdonrészt a házból az milyen kötelezettséggel jár/panelház/
A gyerekek öröklik egymás között egyenlő arányban, az özvegy haszonélvezetével terhelve.
Meg lesz tartva a hagyatéki tárgyalás.
Köszönöm a gyors választ.Tehát mindenkinek jut 1/3 rész a feleségnek a haszonélvezet csak?
Azt akarta,hogy minden pénzt én örököljek utána ezért is lett a halál eseti kedvezményezettség .Majd rá pár hónapra csinálta meg a végrendeletet melyben azt írta,hogy a minden meglévő ingó és ingatlanát 3-an örököljék.De nem tudtuk,hogy a pénz is ingóságnak számít a közjegyző ezt nem mondta neki . Ezért is nem vetette bele a végrendeletbe,hogy van pénze,hogy erről ne tudjanak és ne örököljék mások, csak akit megnevezett a bankban.Azt sem mondták a bankban,hogy a halál eseti kedvezményezettség értékpapírra nem köthető és ha ki is veszem a bankból mert kitudtam volna , hagyaték tárgyát képezi és el kellett volna számolni az örökösökkel,hogy hova lett a pénz és milyen jogon vettem ki az Ő pénzüket is.
Így megy hagyatékba a pénz csak azért az sem mindegy 3 fele megy e, vagy egy az egyben én kapom hisz azért ez a halál eseti kedvezményezettség megjelölése is valamilyen szinten végakaratnak minősül.
Azért az a rendelkezés a végrendelet formai követelményeinek nemigen szokott megfelelni, ezért kérdés, hogy magát a végrendeletet lehet-e így értelmezni.
Igen akkor valószínű a végrendelet szerint lesz a pénz öröklés.
Ezek szerint a banki haláleseti rendelkezés csak a folyószámlán lévő összegre illetve takarékbetéti összegre vonatkozhat? És ebben az esetben semmiképpen nem képezi a hagyaték részét?
Igen
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02