A régi Ptk szerint(gondolom az vonatkozik rám mert előtte halt meg a párom mint ahogy az Új megjelent) jár e az élettársnak haszonélvezeti jog?És özvegyi haszonélvezeti jog?
Öröklés
Nem jár.
Tisztelt hozzáértők,fórumozok
Az apu nevén volt ház aki meghalt.Az anyukám nem örökölt semmit. van 2 testvér aki örökölte az 50-50%.az egyik gyerek mindig otthon volt,és hozzájárult a lakás fenntartásához.A másik 20 éve nem és nem is akar hazaköltözni semmi pénzel nem járult soha a ház költségvetéséhez.Lehet-e elbirtoklási pert indítani, avagy hogyan szerezem meg azt a részt ami az anyut illetné meg.köszönöm aki tudja rá a választ.
Kedves Hozzáértők!
Ma volt elhunyt apám hagyatéki tárgyalása. Örökösei: a gyermekei (én és testvérem) valamint özvegye (4 éves házasok)
Hagyaték része: bankszámlán 400.000 Ft. valamint apróbb vagyontárgyak összesen kb. 50.000 Ft értékben
Tények: apám 2013 decemberében eladta különvagyonát képező családi házát 10 millióért. 2014 január közepén meghalt. Kérdeztük az özvegyet, hogy hol a pénz, mire ő azt válaszolta, hogy apánk átutalta az ő bankszámlájára ajándékképpen (mindezt halála előtt 5 nappal, a kórházból vitte ki az özvegy a bankba).
Mellesleg az özvegy hozta a temetés költségeit, amit kér is levonni a hagyatékból, és éppen az is 400.000 Ft, tehát pont nullára jövünk ki.
Halasztás kértünk a hagyatékin, mert most gondolkodik az özvegy, hogy megegyezzünk-e. Van értelme perre vinni az ügyet kötelesrész cimén? Kötelesrész cimén mennyit követelhetünk a nővéremmel? (5 milliót?)
Kötelesrész?! Ahhoz előbb bizonyítania kellene az özvegynek, hogy tényleg ajándékba kapta azt a pénzt.
Köszönöm a kommentet, de ennél egy kicsit részletesebb választ szeretnék, ha lehet.
Van értelme perre vinni az ügyet? Ha igen, milyen alapon és mennyit tudunk követelni?
Ügyvéd szerint ajándékozás szóban is történhet, igy gondolom a bizonyitas az özvegy részéről kipipálva. Vagy hoz egy ismerőst, aki tanúsitja, hogy apám ezt akarta. Biztos meg tudja oldani azt is.
A válasz az volt, hogy minimum a felét kérhetitek, de jó eséllyel az egészet.
Köszönöm a hozzászólást.
Házastársak voltak, és elhunyt apámmal együtt mentek a bankba halála előtt pár nappal, hogy mindent az özvegynek utaljanak. Özvegy azt mondta a hagyatékin, hogy ajándékba kapta. Utánanéztem a dolgoknak, és megtudtam, hogy "szokásos mértéket meg nem haladó ajándék értéke" valamint "a házastárs részére nyújtott tartás értéke" NEM számit bele a kötelesrészbe. Namármost, a 10 millióból mennyi lehet szokásos mértékű ajándék a feleségnek? Valamint lehet hogy az özvegy tartásra kapott pénzre is fog hivatkozni, mivel ügyvédje a hagyatékin megjegyezte, hogy "más jogcimeken", gondolom majd a perre kitalálják pontosabban. (apám rákban hunyt el, pár hónap alatt vitte el, tartásra nem volt szüksége nagyon).
Ilyenkor is kell az özvegynek mindezeket bizonyitania,(legfőképpen az ajándékozást) vagy a törvény "alapból" mellette áll mivel házastársak voltak, és elég ha állitja, hogy szóban történt minden?
andrea@36
A kérdésedben aztán minden keveredik mindennel. Hogy édesanyádat megillette-e tulajdonjog, az attól függ, hogy közös vagyoni ingatlanról volt-e szó, ez pedig a kérdésedből nem derül ki. De ez édesanyád joga, nem a tiéd. Ha te vagy az örököse, akkor is csak abban az esetben van ennek jelentősége, ha rád hagyta az ingatlant, hiszen a törvényes öröklés rendje szerint ketten örököltök.
Nem lehet kizárni, hogy elbirtoklással megszerezhető az ingatlanhányad, de a bíróság fokozottan fogja vizsgálni, hogy sajátként birtokoltál-e. Arra az időre, amíg esetleg édesanyád haszonélvezete alapján laktál ott, nem kezdődött el elbirtoklási idő, ez biztos.
Eurika1969
Ennek már semmi köze a szokásos mértékű ajándékhoz, én a helyedben perelnék a kötelesrészért.
Köszönöm ÓbudaFan,
Számszerűsítsün akkor....kötelesrész címén engem és a nővéremet annak fele illet meg, ami nekünk, mint törvényes örökösöknek jutna. Akkor a 10m fele az 5 millió. Ezt követelhetjük a nővéremmel közösen kötelesrészként? Ha mi ezt megnyerjük perben, akkor ezt nem kapjuk meg "tisztán", hanem bekerül a hagyatékba, jól tudom? Tehát akkor ott az özvegynek megint egy gyerekrésznyi jut majd, ha meg akarjuk váltani az özvegyi haszonélvezeti jogot?
Ez jár nektek pénzben és teher nélkül, nem kerül a hagyatékba.
Pénz ajándékozása valóban nincs szerződéshez kötve, csak ingóságé? Akkor is ha 10 millió Forinot ajándékoznak? Most voltam egy ügyvédnél tanácsadáson, és ő mondta, hogy szóban is elajándékozhatta elhunyt apám a pénzét az özvegynek, és nekem kellene az ellenkezőjét bizonyitanom. Ezt még nem hallottam...
Miért kellett eladni az ingatlant?
Kedves Fórumozók!
Az ügyben szeretnék érdeklődni, hogy édesanyám halála előtt folyószámlájának kedvezményezettje a testvérem volt, de halála után a hagyatéki végzésben már én is szerepeltem mint örökös. A kérdésem az lenne, hogy jogom van-e a halálozás előtti pénzmozgási adatokat kikérni a pénzintézettől.
Az özvegy hajlandó peren kivül egyezkedni. Azt már itt megvitattuk, hogy peres úton szinte "biztosan" kapnánk minimum 5 milliót köteles részként. Hogyan tudnánk ezt az összeget megkapni tisztán a hagyatéki tárgyalás lefolytatása során? Ügyvédje mindkét félnek van, a miénk azt mondta, hogy majd "felbruttositjuk", ugyanis ha ő bead a hagyatékba X összeget, akkor abból az ő özvegyi haszonélvezeti jogát nekünk meg kell váltani, ami egy gyerekrész. Tehát ahhoz, hogy mi 5 milliót kapjunk tisztán, az özvegynek kb. kicsivel 7 millió felett kell beadni a hagyatékba. Más ötlet erre nézve? Kötelezően csak egy gyerekrésszel lehet megváltani az özvegyi haszonélvezeti jogát? Ha mindegyik fél beleegyezik abba, hogy 500.000 Ft-ért az özvegy lemond özvegyi jogáról, az nem megoldható? Az nem fog ajándékozásnak számitani már, hiszen fizettünk a megváltásért, nem igaz?
Eurika1969
Válaszolj a kérdésemre.
Immaculata, elnézésedet kérem, nem tudtam, hogy nekem szól a kérdés.
Az ingatlant azért adta el elhunyt apám, mert már nem lakott benne (2010-ben házasságot kötött mostani özvegyével, és kb. 2012 környékén hozzáköltözött. De hivatalosan lakcímkártya szerint csak halála előtt 3 héttel jelentkezett be.). Akarata szerint unokának akart belőle lakást venni, de ez nincs végrendeletbe hagyva, de összes testvérei tanúsítani tudják, hogy ezt akarta, mivel őket kérte fel, hogy segítsenek lakást keresni az unokának.
Azt is tudjuk, hogy eredetileg 14 millióra volt hirdetve, de özvegye nyomására odaadta 10 millióért. Özvegy tisztában volt vele, hogy ha apám meghal, akkor a családi házunkból apám különvagyonát képezvén, semmit sem kapna. Így ügyeseb manipulálva apámat, eladta vele 10 millióért. Az összeg apám külön bankszámlájára érkezett a vevőtől 2013 december közepén. Apám 2014. január 19-én elhunyt, bankszámlájának egyenlege 490.000 Ft. Kérdésünkre, hogy hol a pénz, özvegy ügyvédjének válasza az volt, hogy apám az özvegynek ajándékozta. Erre tudomásunk szerint halála előtt 4 nappal került sor személyesen a bankban. Bocsánat, kicsit hosszúra sikeredett...
Immaculata! Tudnál tanácsot adni mit csináljunk? A meg nem térített kárunk behajtását kezdeményezzük polgári peres eljárásban, vagy birtokvédelmi eljárást kezdeményezzünk? Van esélyünk a bírósági per megnyerésére?
Üdv: Cornerstone
Eurika1969
„Akarata szerint unokának akart belőle lakást venni, de ez nincs végrendeletbe hagyva, de összes testvérei tanúsítani tudják, hogy ezt akarta, mivel őket kérte fel, hogy segítsenek lakást keresni az unokának.”
„Azt is tudjuk, hogy eredetileg 14 millióra volt hirdetve, de özvegye nyomására odaadta 10 millióért. Özvegy tisztában volt vele, hogy ha apám meghal, akkor a családi házunkból apám különvagyonát képezvén, semmit sem kapna. Így ügyeseb manipulálva apámat, eladta vele 10 millióért.”
Nagyon jó. Eurika, erről beszéltél az ügyvédeddel?
Testvérek, ingatlanközvetítő, egyéb ismerősök ezt tudják tanúsítani, akkor az egész örökségért kell perre menni.
Az özvegy azért ment bele gyorsan a peren kívüli egyezségbe, mert tudta, hogy így jár a legjobban.
Azt is tudjátok bizonyítani, hogy 14 mFt-ért hirdették az ingatlant, ráért volna még azt eladni, de miután édesapátok betegsége kiderült és az állapota súlyosbodott, az özvegy gyorsan erőltette az eladást.
Az orvosokkal a nővérekkel is lehet beszélni a betegségről stb.
Beszéld át az ügyvédeddel. Nem kell elkapkodni a számolást.
„Most voltam egy ügyvédnél tanácsadáson, és ő mondta, hogy szóban is elajándékozhatta elhunyt apám a pénzét az özvegynek, és nekem kellene az ellenkezőjét bizonyitanom.”
Szóban is lehet pénzt ajándékozni, de az erősen vitatható, hogy neked kellene az ellenkezőjét bizonyítanod per esetén.
Cornerstone
:) Azt kellene megmondanod, hogy a tulajdonos kéri-e a szerződés érvénytelenítését.
Amennyiben nem, úgy szerintem Neked kellene, mint elővásárlásra jogosultnak (persze még ezt sem tisztáztuk, hogy a vevő jogát megelőződ-e). Ebben a perben kérheted a szerződés érvénytelenítését, a birtokvédelmet és a károd megtérítését.
A területet évek óta kialakult gyakorlat szerint művelitek, ezt minden akkori és új tulajdonosnak fel kell mérnie, mert közös tulajdonú terület használata esetén a tulajdonostársak egymás birtoklásához való jogát nem akadályozhatják.
Azt is el kell döntened, hogy a birtokvédelem mellett milyen kárt szeretnél érvényesíteni. Van-e még lehetőséged újra bevetni a területet, vagy a beszántott terményed árát kéred érvényesíteni.
ÓbudaFan,
A halála előtt pár nappal utalta át apám az özvegy számlájára a pénzt, mindketten személyesen voltak jelen a bankban. Az özvegy állítása szerint ezt ő ajándékba kapta apámtól. Szerződés nem kötelező ehhez az ügyvéd szerint. És ekkor mondta az ügyvéd, hogy akkor nekünk is érvelni kellene majd, hogy ha nem ajándék jogcímen, akkor miért utalta át apám személyesen az özvegynek a pénzt? Gondolom itt tudjuk felsorakoztatni majd apám testvéreit, hogy keresték a házat az unokának apám kérésére, mivel arra szánta a pénzt. De gondolom az özvegy is tudja hozni a barátait tanunak, hogy nem is az unokának akarta, hanem maguknak a lakást. Szerintem meg vagyunk lőve itt.
„érvelni kellene majd, hogy ha nem ajándék jogcímen, akkor miért utalta át apám személyesen az özvegynek a pénzt?”
Ezt magyarázza meg az özvegy.
Pontosan kinek az ügyvédjével tárgyalsz? A tieddel, vagy az özvegyével? Mert nem mindegy.
Immaculata köszönöm részletes válaszod.
Igen, nekünk vannak tanuk, de ahogy írtam ObudaFannak is, neki is lesznek tucatjával. Azonkívül abban a kórházban dolgozott, ahol apámat utolsó heteiben ápolták, ismerte az összes orvost és nővért, szinte baráti viszonyban vannak, szóval nekünk kedvező orvosi véleményre nem számítunk.
De ha az biztos lenne, hogy a 9.5 milliós vételár felét kötelesrészként megkapnánk peres úton, akkor perelnénk,tart ameddig tart, mert most üzenget, hogy max. 2.5 milliót hajlandó adni.
Igen, az ügyvéd tudja mindezt, de akkor is azt javasolja, hogy peren kívül egyezzünk meg.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02