Kedves fórumozók!Érdeklődni szeretnék ,kérem segítsenek.Édesanyánk meghalt ,ketten öröklünk a húgommal .A családi ház amiben édesanyám egyedül élt a húgom tulajdona.A benne lévő ingóságokat(ékszer,érme,festmény...) felesbe örökölnénk.Viszont tatarozás címszóval teljesen kiürítette a lakást csak pár bútort hagyott benne.Hogyan tudom bizonyítani, amit már elvitt a férje lakásába ,hogy édesanyánké volt ,nem a húgomé?? Helyszíni szemlét kérhetek ,de minek hisz az értékek már nem ott vannak. Azonkívül pedig nászajándékba még 1990-be kaptam egy kis önkormányzati lakást. Megvásároltam,majd építkeztünk és , hogy a gyerekekre a szocpolt megkapjam anyukám papíron megvette tőlem a lakást, amit eddig ki is adott albérletbe.Mivel anyu tulajdona húgom kéri a felét, mit tehetnék?? Harmadik dolog 2008-ba vettünk egy kocsit , mivel nem volt elég pénzünk plussz CHF hitelt is felvett anyukám ezért az ő nevén van a kocsi.Fizetni már nem kell ,de a hugica ennek is kéri a felét!!!.Mellékesen a férje és az apósa is ügyvéd ,mit tegyek?? Előre is köszönöm a választ,üdv.
Öröklés
„Hogyan tudom bizonyítani, amit már elvitt a férje lakásába ,hogy édesanyánké volt ,nem a húgomé?”
Szabad bizonyítási rendszer van. Bármivel bizonyíthatsz, ami alkalmas rá, hogy meggyőzze a bíróságot az állításod valóságosságáról.
Ilyesmit reálisan tanúkkal lehet bizonyítani, ha vannak.
Fénykép, számlák, bármi. De tapasztalom szerint ha az ellenérdekelt fél vitat, és nem teljesen hülye, akkor az ilyen bizonyítás gyakorlatilag lehetetlen.
Ezért mondom, hogy tanúkkal. Úgy van igazából esély. Már ha vannak. :)
T.jogi fórum.Segitséget szeretnék kérni az alábbi témában.Édesanyámnak és testvéreinek van egy közös tulajdona.ez egy házból és mögötte levö belterületböl ált.A házat 1952-ben államosittták.Amögötte levő belterületi telket nem.Ezt idáig nem örököltük meg az azóta elhunyt édesanyánktól,mert az unokatestvérem müvelte eddig.Most elhunyt és beadtuk a pothagyatéki eljárásra.Az unokatestvéremet eddig beengedték a házon keresztül a mögötte levő telekre,hogy müvelje.A házból kulturház lett,majd épitettek máshol kulturházat és az épületet kiadták egy kinainak,és el akarják adni.Jeleztem a polgármesteri hivatalban,hogy szeretnénk az épület mögötti területre bemenni,mert mi avagyunk az örökösök.A polgármesteri hivatal azt mondta miért nekik kellene bejárást szolgalmi utat biztositani.A telkünkre máshol nem tudunk bejutni.Ilyenkor mi a teendő,válaszotokat várom Rózsika 101
„Ilyenkor mi a teendő”
Ügyvédet megbízni.
Tisztelt fórumozók! Egy öröklési csomag tartalmazott, x mennyiségü becsődölt bank által kibocsátott (mostanra értéktelen) értékpapirokat, melyekre a most véget ért örökösödési eljárás befejeztével tetemes mennyiségü illetéket róttak ki. mit lehet tenni ilyen esetben? Ez volna tiszteletteljes kérdésem!!
Tisztelt Obudafan!
Azt szeretném kérdezni, hogy örökölt pénz ajándékozását a hagyatéki tárgyalást, a személyes beleegyezést, aláírást követően vissza lehet-e vonni, és ha igen, akkor mit kellene tenni, és mivel jár egy ilyen dolog? Tisztelettel: Ferenc
jferenc
A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.
Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.
A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.
luiji
A NAV illetéket kiszabó végzése ellen fellebbezésnek van helye, végső soron pedig bírósághoz lehet fordulni a jogerős határozattal szemben.
rozsika101
Ha a másik telek tulajdonosával megegyezni nem lehet, pert kell indítani, hogy a bíróság alapítson átjárási szolgalmat.
Üdv.Mindenkinek!
Többen örököltünk házas ingatlant / elhalálozás idő pontjában egyik örökös sem volt lakcímileg bejelentkezve/. Az egyik örökös a többi örökös tudta nélkül lakcímileg bejelentkezhet-e tartózkodási illetve állandó lakcímre?
A hagyaték még folyamatban van de az egyik örökös a lakcímileg már oda van bejelentkezve a közjegyzői levél szerint.
Válaszokat köszönöm.
Hiszékeny
Lakcímbejelentéshez az egyik tulajdonos beleegyezése is elég.
A kérdés csak az, hogy a bejelentkezés időpontjában jogilag kié volt az ingatlan és ki írta alá a lakcímbejelentőt? Esetleg a helyi okmányirodába be lehet menni és el lehet mondani, hogy nincs még meg a jogerős hagyatéki végzés és átírás stb... hátha segítenek.
Mit számít?
Köszönöm a választ.
Apai részről már korábban 1/4 részt én örököltem, 1/4 részt a testvérem örökölte.Anyai elhalálozásakor indult a maradék hagyatékolás ami még nem zárult le.3 örökös van de az egyik osztályos egyességgel lemondott az öröklésről a szóban lévő testvér részére.
Én meg sem lettem kérdezve így bele egyezni sem tudtam.
Az anyai rész hagyatékolása folyamatban van.
/Testvérem azért jelentkezett ki egy másik lakcímre hogy önkormányzati segélyre jogosult legyen több évvel ezelőtt/
Ezek alapján az Én bele egyezésem nélkül bejelentkezhetet-e?
Válaszokat köszönöm.
Aki tulajdonos, bejelentkezhet a többi tulajdonos tudta nélkül.
De KBS kérdése jogos: mit számít?
pazs köszönöm a válaszodat.
Én abba a tudatban voltam / vagyok hogy ha egy ingatlanon lakcímileg be vagyok jelentkezve akkor más jogaim vannak mint csak tulajdonosként.
A lakcímbejelentés nem keletkeztet jogokat, nem attól lakhat valaki valahol, hogy rá van írva a lakcímkártyájára (hanem - jó esetben - azért van ráírva a lakcímkártyájára, mert joga van ott lakni és él is ezzel a jogával).
Ráadásul, ugye, te is bejelentkezhetsz tulajdonosként.
pazs köszönöm a választ.
Valószínűleg én is befogok jelentkezni.
Ha a testvéremtől kérek kulcsot és nem nyitja az ajtót / lehet hogy tudatosan / ha erőszakkal jutok be a saját tulajdonomba lehet hogy rabosítva elvisznek a rendőrök.
De ha lakcímileg be vagyok jelentve és úgy jutok be erőszak által mert a kulcs vagy nyit vagy nem akkor már ne hogy elvigyenek a rendőrök a saját bejelentett lakásomból.
Ez tudom hogy nem jog de lehetőség és nem mindegy.
Istenem...
Üdv.Mindenkinek!
Igen ha mindenki törvény tisztelő lenne nagyon sok jogi
ember munkájára nem lenne szükség.
Csatlakozom KBS-hez.
De most komolyan: van problémád azzal, hogy a testvéred ott lakik? Szeretnél te is ott lakni? Mit szeretnél elérni?
„Anyai elhalálozásakor indult a maradék hagyatékolás ami még nem zárult le.3 örökös van de az egyik osztályos egyességgel lemondott az öröklésről a szóban lévő testvér részére.
Én meg sem lettem kérdezve így bele egyezni sem tudtam.”
Ehhez nem is kellett a hozzájárulásod.
„Ha a testvéremtől kérek kulcsot és nem nyitja az ajtót / lehet hogy tudatosan / ha erőszakkal jutok be a saját tulajdonomba lehet hogy rabosítva elvisznek a rendőrök.
De ha lakcímileg be vagyok jelentve és úgy jutok be erőszak által ”
Tévedés. Ha be vagy jelentve, ha nem, pert indíthatsz a lakáshasználat iránt és arra az időre, amíg ki vagy zárva, többlethasználati díj megfizetése iránt.
pazs
Az nem zavar ha ő ott lakik,én nem akarok oda költözni.
De azt tudni kell:
- édesanyánk által félre tett pénzt / temetés és hagyatékolásra,biztonsági tartalékot / sajátjának tekintette és költötte holott ő sem ott lakott lakcímileg
- temetéskor már a távolabbi rokonoknak úgy adta elő minden az ővé
- temetés után elégetett sok mindent /még a bútorokat is/
- kb. 15 éve munkanélküli agglegény / szesz, kávé, cigi megjár neki /
A félelmem az hogy olyan egyénekkel keveredik össze akiknek nem jó a szándékuk, a szomszédok elmondásai erre utalnak.
Mivel a ház 1/4 része már enyém apai ágról, és attól tartok az is elúszik,adósságot halmoznak fel számomra.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02