Bármelyik tulajdonostárs követelheti a közös tulajdon megszüntetését. Ha önként nem megy, akkor bíróságtól perben. [Ptk. 5:83. §]
Öröklés
bubika
Érhető hogy a bentlakó tulajdonostárs ágál a lakás eladása ellen hiszen akkor ő hová is menne... / Végső soron senki nem ülhet végtelen időkig valaki vagyoni értékén, tehát amit KBS javasolt. / A bíróság majd árverezést rendel el és ha lesz a lakásra vevő(?), akkor ca 85-85% értéken elkel majd. Az örökrészedet ekként és ekkor fogsz hozzájutni.
----- laikus hozzászóló
Szép Napot!
Közjegyző által hozott hagyatéki végzést megfellebbeztem.Tegnap megkaptam róla a bírósági végzést melyben kötelezik a közjegyzőt,hogy a jelzett hibákat és elírásokat javítsa ki / ez a lényege bírósági végzésnek /.
Még szerepel rajta továbbá az is,hogy a végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.
A fellebbezésért nekem 10 ezer forint illetéket kellett leronom.
Van-e arra lehetőségem hogy ezt a költséget vissza kapjam? Mivel a bírósági végzés alapján teljes mértékben a közjegyző hibázott.
Válaszokat előre köszönöm.
Arról nem rendelkezik a végzés?
A végzést magát nem ismerve az esetleg elképzelhető, hogy kéred a bíróságot, hogy a másodfokú végzését azzal egészítse ki, hogy az ellenérdekű felet kötelezze arra, hogy eed megtérítse. Már ha van ellenérdekű fél.
Szép estét!
ObudaFan
Köszönöm a választ.
Ez a bírósági végzés másod fokú volt melyet a közjegyző kapta meg a bíróságtól, a közjegyző 2 hónap elteltével küldte el a részemre.Ezek után is kérhetem a bíróságtól a kiegészítést?Hány napos határidő van ebben az esetben?
Választ köszönöm.
A kézbesítéstől 15 napon belül még biztosan rendben van.
Szép napot!
Másodfokon a bíróság szerint jár részemre a köteles rész.Innéttől az ingatlan értéke számít mivel pénzben azaz nem vagyoni értékben kérem.
Hagyatékban az ingatlan értéke az ellen érdekű fél
/ testvérem/ bemondása szerint lett megállapítva az önkormányzatnál ezt az információt mondták.
A közjegyző által kiküldött végzésre írásban válaszoltam hogy véleményem szerint az ingatlan értéke többet ér mint a végzésben szereplő érték.Érdemi intézkedés,információ, válasz nem történt.
Kinek illetve milyen fogalmazásban kell jeleznem ? hogy szeretném egy szakember mérje fel és az általa adott érték szerepeljen a hagyatékban.
A hagyatéki leltárba nem lett felvéve az ingóságok,
/ testvér nem akarta / engem soha senki nem kérdezett a hagyaték ügyintézésével kapcsolatban.
Utólag lehet-e kérni az ingóságok leltárba felvételét?
Válaszokat előre is köszönöm.
„Másodfokon a bíróság szerint jár részemre a köteles rész.”
Benne van abban az az ítéletben az is, hogy ez hány magyar forint. Ha nincs benne, akkor meg az van benne, hogy majd az első fok eldönti.
Tulajdonképpen mi a kérdésed?
Amikor a felperes ügyvéd nélkül indít pert, azt hiszi, hogy egyszerű dolga van, mert igaza van.
Ha a kérelemben nem szerepelt az ingatlan értékének a megállapítása, akkor az maradt az önkormányzat által megállapított összegben.
Szép napot!
Köszönöm a válaszokat.
Hagyaték elindítását testvérem intézte az én szóbeli illetve írásbeli engedélyem nélkül a fejem fölött, én erről akkor értesültem először hivatalosan mikor a közjegyző által küldött hagyaték átadó végzést átvettem./ Hagyatéki tárgyaláson nem tudtam részt venni /
Meglepődve vettem tudomást hogy az ingóságok sem kerültek leltárba.
Ezek szerint a fejem fölött megkérdezésem nélkül mindent lelehet rendezni?
Kérdésem az, milyen hivatali személy illetve milyen ez irányú szakképzettséggel rendelkező illetékes állapíthatja meg az ingatlan értékét?
Tudtommal még a kerítés kaput sem közelítették meg az érték megállapításnál.
Meggondolandó ezek után jobban járok ha természetben kérem mert úgy kevesebbet bukók / nem számít az érték /
„Benne van abban az az ítéletben az is, hogy ez hány magyar forint. Ha nincs benne, akkor meg az van benne, hogy majd az első fok eldönti.”
Nem ítéletről van szó, azt írta, hogy valamilyen közjegyzői végzést fellebbezett.
Hiszékeny
A hagyatéki eljárásban a jegyző adó- és értékbizonyítványa alapján állapítják meg a becsértéket. Ennek azért elsősorban az illeték kiszabása szempontjából van jelentősége. Ha a kötelesrészben nem tudtok megegyezni, úgyis bírósághoz kell fordulni, ott pedig majd ingatlanforgalmi szakértő állapítja meg az értéket.
A hagyatékátadó végzés nem határoz a köteles részre jogosultságról se pro, se kontra, ebből kifolyólag a vele kapcsolatos jogorvoslati eljárásban sem dönthetnek róla.
Nem lenne egy utolsó dolog, ha legalább egy nagyjából használható tényállást illetve egy konkrét kérdést kapnánk.
Ez így van.
Szép Napot!
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Közjegyzőtől kapott hagyatéki végzés kézhez vétele után felhívtam a közjegyzőt / írásban / hogy a végzésben elírások,és felosztási hibák és az általam kért köteles rész sem szerepel.
Az ellen érdekű fél a köteles részt nem fogadta el.
Közjegyző az elküldött levelemre semmit nem reagált.
Majd kaptam egy újabb végzést melyben felhívta figyelmemet,hogy fellebbezésre rójak le 10 ezer forint eljárási illetéket 8 napon belül.Ezt a közjegyzőnek kellett küldenem a kifogásolt tartalommal és ő továbbította a bíróság felé.
xxxxx-i Törvényszék mint másodfokú bírósági végzést kaptam.
"A másodfokú bíróság a közjegyző végzését fellebbezéssel nem támadott körben - a 6-7.sorszám alatt felvett vagyontárgyakra nézve, azt rész-hagyaték átadó végzésnek tekintve- nem érinti,fellebbezett részben hatályon kívül helyezi, és a közjegyzőt új határozat hozatalra utasítja".
Az ingatlan értéke hagyatékátadó végzésben szerepelt csak.
A kérdésem az lenne : ezek után milyen végzésre számítsak ahol lehetőségem lesz az ingatlan értékének kifogásolására?
A hagyatéki eljárásban éppen bejelentheted, hogy szerinted nem ennyi az ingatlan értéke, de valójában annak lenne értelme, ha a pert elindítanád.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám meghalt, édesanyám és testvéreim vannak. Apám egy évvel a halála előtt átutalt a bankszámlámra 3.5 millió forintot, amiből a saját pénzemmel együtt megvettem a 7 millió forintos lakásomat. Apám ezt a pénzt sosem kérte volna vissza, ezt személyesen kizárólag nekem szánta. Papírt nem írtunk erről, nem is gondoltunk ilyenre. Most olvasok mindenféle dolgot a neten, ami teljesen elbizonytalanít, ezért szeretném kérdezni, hogy a lakásomat érinti-e az örökösödés téma? Igazából az lenne a legjobb, ha nekem a családom lakásához nem lenne közöm, nekik pedig az én lakásomhoz nem lenne közük, és apám pénze sem érdekel, valamint én sem szeretnék fizetni a semmiért. Egyébként az ő lakásuk is kb. 7 millió Ft értékű.
Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Ferenc
Tisztelt Szakértők!
Édesapám meghalt, édesanyám és testvéreim vannak. Apám egy évvel a halála előtt átutalt a bankszámlámra 3.5 millió forintot, amiből a saját pénzemmel együtt megvettem a 7 millió forintos lakásomat. Apám ezt a pénzt sosem kérte volna vissza, ezt személyesen kizárólag nekem szánta. Papírt nem írtunk erről, nem is gondoltunk ilyenre. Most olvasok mindenféle dolgot a neten, ami teljesen elbizonytalanít, ezért szeretném kérdezni, hogy a lakásomat érinti-e az örökösödés téma? Igazából az lenne a legjobb, ha nekem a családom lakásához nem lenne közöm (ez a lakás apám nevén volt), nekik pedig az én lakásomhoz nem lenne közük (ami az én nevemen van), és apám pénze sem érdekel, amit örökölhetnék (kis összegről van szó), valamint én sem szeretnék fizetni a semmiért. Egyébként az ő lakásuk is kb. 7 millió Ft értékű.
Előre is köszönöm a válaszukat! Tisztelettel: Ferenc
jferenc
Ebből a kérdésből nem derül ez ki, mert nem tudni, hogy a testvérei juttatása eléri-e a kötelesrészüket.
Tisztelt ObudaFan!
Konkrét összegeket írok:
- a lakásom 7 millió, amiből 3,5 milliót az általam összespórolt pénzből, 3,5 milliót az apám által a bankszámlámra utalt pénzből fizettem,
- a lakást, ami apám nevén volt, kb. 6 millióra, a benne lévő tárgyakkal együtt kb. 7 millióra becsülték,
- apám bankszámláján halálakor kb. 2.1 millió volt.
Ennyi, ami apám után valamilyen formában maradt. Ha ezt érti köteles rész, ill. juttatás alatt, akkor ezeket az összegeket tudom megadni.
Meg tudná azt írni, hogy ezek ismeretében fogok-e ráfizetni akár az állam akár a családom felé?
Az lemaradt, hogy két testvérem van és az anyám.
Tisztelettel: Ferenc
Annyit tudok még hozzátenni, hogy a testvéreim és az anyám nem kaptak apámtól egy összegben ekkora összeget, míg élt. Viszont apám őket eltartotta, fizette a számlákat, az étkezésüket, mindenféle költségeiket a nyugdíjából. A testvéreimnek munkahelye hol volt, hol nem volt. Igaz, egy összegben nem kaptak ekkora pénzt, de mindent fizetett nekik apám, ami kellett nekik, magyarul eltartotta őket. Apránként azért megkapták ők ugyanezt, mint én. Tisztelettel: Ferenc
Akkor megtarthatod, amit kaptál.
Tisztelt ObudaFan!
Meglehetősen bonyolult az ügy, részletezem. Édesapám a napokban elhunyt. (A szüleim elváltak, külön éltek) Apám a szülei lakásában lakott mindig, a testvérei elköltöztek. A szülei 50 éve haltak meg, de a lakást nem vette meg, nem váltotta ki. A földhivatal alapján 2/6 az ő tulajdona, többi 1-1/6-od a 4 testvérének van bejegyezve.. A kapcsolatot nem tartották, évtizedek óta nem is beszéltek egymással, közben az egyik testvére meghalt, (most derült ki, mert értesíteni akartam), (egyébként ennek a testvérének évtizedekkel ezelőtt elküldte a pénzbeli megváltást, de papír nem keletkezett róla, átírva nem lett a rész, csak édesanyám szava tudja bizonyítani. a másik testvére hollétéről nem is tudunk. Az elmúlt 50 évben az apám tartotta karban a házat és a kertet, semmilyen hozzájárulást nem kapott a testvéreitől. Kérdésem, hogy ebben az esetben, hogy alakul a ház tulajdon részei.
Ebben az esetben valószínűleg érdemes lenne megindítani az elbirtoklás megállapítása iránt a pert.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02