Öröklés


Truckai # 2012.04.18. 13:56

Azt szeretném kérdezni, hogy a nem örökhagyó által írt magánvégrendelet érvénytelen-e, ha azt csak az azt készítő meghatalmazott ügyvéd és egy másik tanú írta alá? Ha érvénytelen, semmis vagy megtámadható? Ha megtámadható, milyen formában? Előre is köszönöm!

neo87 # 2012.04.17. 16:25

Fórumozók, a segítségeteket szeretném kérni!
Nem olyan rég feltettem már ezt a kérdést, de nem kaptam rá választ, hátha majd most.
Aziránt érdeklődöm, hogy édesszüleim bankbetétje,értékpapírja illetve lakásingatlanja után milyen illetékekkel, örökösödési adóval vagy egyéb levonással tartozhatok? Érdeklődésem oka, hogy férjem édesanyja - halála után - folyószámláján lévő összegének csak a felét kapta kézhez, mindenféle értelmezhető magyarázat és indoklás nélkül. Szüleim még élnek, de szeretnék megnyugtatóan elrendezni az öröklést. Mihamarabbi válaszát várva köszönettel: Orsolya
U.i.: ha lehetséges végrehajtási rendelet számát is közöljétek.

Dorottya 73 # 2012.04.17. 15:30

Tisztelettem!
Érdemi választ szeretnék a következő kérdésre:
Édesapám idén februárban hunyt el.Van egy élettárs 16
éve.Az ingatlan jogviszonya tisztázódott még halála előtt,de az édesapám tulajdonát képező autóé nem.Hagya-
téki még nem volt.A kérdés az,hogy az autót használ-
hatom-e.A testvérem nem tart rá igényt.Az élettársnak
van e joga megakadályozni?Ha igényt tart rá mint
együttélésük alatti közös vagyonból szerzett tárgyra,akkor is használhatom-e a hagyatéki tárgyalásig?

Várom válaszát.
Köszünettel: Dorottya

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.17. 15:03

Dina! Az élettárs nem örökös, de közszerzeményre hivatkozva lehet tulajdoni, egyébként pedig elszámolási igénye. Megjegyzem, ilyen összegű tartozások mellett ez öngól lenne, hiszen bizonyos arányban azokért is felel.

Célszerű lenne megbízniuk egy ügyvédet, ha nem akarják valóban egy az egyben visszautasítani az örökséget. (Ami nem feltétlenül az állam öröklését jelentené, lehetnek ott még más örökösök is a sorban.)

Szebievi # 2012.04.17. 13:28

Jó látod, valóban kényelmes ez neki, tudom, ezért is viselkedik szemtelenül! Csak ő már azt hiszi, hogy se nekem és se az anyunak nincs köze a lakáshoz. Lehordott már mindennek, amiért én eladnám a lakást, nyomdafestéket nem tűrő hangon... Köszi az ötletet, én nem tudok odaköltözni a helyébe, mert a párom lakásában lakok. Igen, ő is javasolgatta h adjam el a lakásom, de van két gyerekem és jó az ha van lakása az embernek, ebben a mai világban nem könnyű hozzájutni. Ez az ő baja is... Nem kap hitelt... és én tehetek róla, meg az anyu mert nem fogjuk fel h nincs hova mennie...

Diana3021 # 2012.04.17. 12:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örökléssel kapcsolatosan kérnék "útbaigazítást".

Testvérem fiatalon, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Gyermeke nem született, házas sem volt. 7 éve élt élettársi kapcsolatban, mely nem volt "bejelentve".
Úgy tudjuk ebben az esetben édesanyánk és én leszünk az örökösök. Kérdésem, hogy ez valóban így van-e, vagy az élettárs is örököl?

Az önkormányzatnál az élettárs indította el az örökléssel kapcsolatos ügyintézést, melynek során az alábbiakat adta meg hagyatékként:

  • jelenleg kb. 2,3 MFt-ot érő autó (ez csak egy általunk megbecsült érték), mely jelenleg kb 1,7 MFt CHF hitellel terhelt,
  • jelenleg kb. 300 eFt összegű hitelkártya tartozás,
  • jelenleg kb. 900 eFt összegű személyi kölcsön tartozás.

Ezen felül semmiféle ingóságot sem sorolt fel, mintha a testvérem "nincstelen, földönfutó" lett volna. Holott jelentős értékű, több millió Ft összegű ingósággal rendelkeztek.

A közjegyzőnél először édesanyám érdeklődött az ingóságokkal kapcsolatban, hogy ezt hogyan tehette meg a volt élettárs. A közjegyző akkor neki lényegében csak annyit mondott, hogy az örökségről le kellene mondani és akkor az az államra száll majd.

Ebbe én nem tudtam belenyugodni, ezért én is felkerestem a közjegyzőt. Először nekem is a fentieket mondta, de miután én felsoroltam az általam ismert ingóságokat, akkor azt mondta, hogy hát tulajdonképpen kérhetek egy vagyonleltár felvételét, de sok eredményt nem várjak tőle. Ezt arra alapozta, hogy addigra a volt élettárs "kipucolhatja" a házat, ahol éltek (az ingatlan egyébként a volt élettárs anyjáé).

Kérdésem, hogy ennek valóban ez a menete, ennek ilyen formában kellett bonyolódnia? Az hogyan lehet, hogy édesanyámat nem tájékoztatta a lehetőségekről, engem pedig már igen??? Nem történt itt valami hiba?

További kérdésem, hogy az önkormányzat jegyzője a hagyatéki leltár felvétele előtt értesíti-e a volt élettársat a felvétel időpontjáról? Mert, ha igen, akkor egészen biztos, hogy szinte üres házat fognak találni!

A volt élettárs időközben édesanyámat megkereste egy fizetési felszólítással, hogy az autó részletét ő már ki nem fizette, csináljon vele amit akar. Ekkor én azt mondtam, hogy oké, kifizetjük, de akkor az autót is elhozzuk és ő tovább már nem használja! Persze az általunk kért időpontok neki sosem feleltek meg, így az autó kiadása meghiúsult, emiatt mi sem fizettük ki a részletet.

Kérdezném, hogy a volt élettársnak ki kellett-e volna adnia az autót nekünk, vagy jogszerűen tartja magánál?

A közjegyző még azt is megemlítette, hogy még azt sem tudhatjuk, hogy a volt élettárs lemond-e az autó őt megillető részéről! Na, ezt már végképpen nem értem? Ő is örököl az autóból? Milyen hányadban örökölheti meg? És, ha ez valóban így van, akkor a hitel rá eső részét is megörökli?

Most már végképp nem értem, hogy ki és milyen hányadban és mit örököl a fent felsoroltakból és a hagyatéki leltár által feltárt ingóságokból.

Kérem szíveskedjen nekem ebben segíteni.
Előre is köszönöm.
Üdvözletem:
Diana

wers # 2012.04.17. 12:06

Ingyen használni más tulajdomában is lévő ingatlant kényelmes dolog, ne csodáld, ha morcos az öcsike.
Én a helydben megpendíteném, akkor a te lakásodat adjátok el, ő meg szedje a motyókáját, mert mostantól te fogsz ott lakni.

Szebievi # 2012.04.17. 11:54

Nagyon szépen köszönöm!

ObudaFan # 2012.04.17. 11:47

A perköltséget a bíróság felosztja a tulajdonosok között.

Szebievi # 2012.04.17. 09:45

Köszönöm szépen a válaszod! A perköltséget nekem egyedül kell vállalnom? Az a baj, hogy ha már most is folyamatosan ilyen elutasítóak, attól félek ha letelne a bizonyos 5 év, akkor is azok lennének...Vagy van más lehetőségem? A lakásba nem engednek be...

ObudaFan # 2012.04.17. 09:40

Nagyon jó okot kell hogy mondjon a másik tulajdonostárs ahhoz, hogy a bíróság ne rendelje el a közös tulajdon megszüntetését. A főszabály a megszüntetés.
Ha perelsz, az sem rövid, sem olcsó nem lesz.

Szebievi # 2012.04.17. 08:05

Köszönöm a válaszod! Sajnos a családi kapcsolatunk eléggé megromlott, így engem hibáztatnak, hogy ki akarok ebből a közösködésből kerülni és szintén engem okolnak, hogy miattam nem lesz lakásuk. Ez visszaélés-e? Vagy akár az számít-e visszaélésnek, hogy gátolnak abban, hogy a részemet megkapjam? A visszaélés számomra itt a közös tulajdon megszüntetésénél nem teljesen érthető... Még csak annyit, ha perelek, az több év?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.17. 07:38

Nem igaz.

Szebievi # 2012.04.17. 06:12

Tisztelt Fórumozók!

2008-ban elhunyt nagyszüleink után megörököltük a lakásukat, az édesanyám (aki a lányuk), az öcsém és én. Mindenkinek 1/3- ad tuajdonrésze van. Ezen lakáson jelzálog jog is van, ami az én saját lakásom után mint masik ingatlanfedezetkent kert a bank. Szóbeli megállapodással az öcsém és a menyasszonya költöztek a közös lakasunkba, azzal a kikötéssel, hogy 5 évig laknak ott és ez idö alatt tesznek félre pénzt maguknak, hogy mire az 5 ev letellik legyen kezdőtőkéjük. Ők nem tettek félre azóta sem pénzt, viszont hallani sem akarnak arrol hogy a lakast adjuk el. Az anyum pénzügyileg nagyon nehéz helyzetben van, nekem a hitelem fizetésénél vannak problémáim, mert gyesen vagyok. Kérésem volt feléjük hogy adjuk el és mindenki hozzájuthat a saját orökrészéhez, erre ők sértegettek, elhordtak mindennek, hogy ne zaklassam őket ezzel, mert még az 5 év nem telt le és nekik nincs lakásuk ahova mennének! Anyu nem foglal állást ez ügyben csak mindig azt hajtogatja hogy marakodunk a pénzen. Holott én neki is csak segíteni szeretnék ezzel hogy legyen pénze és ne kelljen nyomorognia, mert nem bírom már ezt nézni! Nyilván ha lenne más pénzem mint ez a tulajdonresz, nem kérnem én sem az öcséméktol a lakas eladasat, bár ahogy viselkednek, nem erdemelnék meg!
Milyen lehetőségem van a sajaát tulajdonrészem megszerzésére? Azt hallottam ha jogi úton kérem a bíróságot a közös tulajdon megszüntetésére, azt nem kapnám meg mert ha ketten nem akarják a lakást eladni akkor a bíroság el fog engem utasítani, ez igaz?
Bocsi, kicsit hosszura sikerült... :)

ObudaFan # 2012.04.16. 21:36

Ha az örökség értéke nem éri el a hagyatéki terheket, nem érdemes felvállalni annak a kockázatát, hogy hibáztok a kielégítési sorrenddel.

rob1226 # 2012.04.16. 20:22

És ha sikerül eladnunk??
Akkor először kifizetjük a lakásra bejegyzett dolgokat, apám egyéb adósságai meg törlődnek??, mert ha jól tudom úgy van h az örökös csak a pozitív dolgok értékéig felel az örökségért...tehát a pozítív már "elköltődött" a lakáson lévő bejegyzések kifizetésére...

ObudaFan # 2012.04.16. 19:22

flitter

Nem olyan nagy az a támadási felület. Azt próbálhatják meg igazolni, hogy eleve színlelt szerződés volt. De ez sem a közjegyző dolga, hanem a bíróságé, ha arra kerül sor.

ObudaFan # 2012.04.16. 19:16

Ez majd a végrehajtó dolga lesz, de ha jelzálog van a házon, akkor először az azzal biztosított követeléseket fogja kielégíteni.

rob1226 # 2012.04.16. 17:51

Tisztelt fórumozók!!

Segítségét kérném bárkinek aki tud információval szolgáni nekem...
Történetünk a következő: édesapám tavaly áprilisban meghalt... a hagyatéki tárgyaláson édesanyám fogadta el az örökséget...
A lakás(értéke kb 25M) kettejük nevén volt amire be volt jegyezve a lakáshitel (svájci frankos: jelenleg 27M), szocpol 2M, egyéb hitel 4M.
Édesanyám így megörökölte a lakás másik fél tulajdonjogát , természetesen a lakáson lévő bejegyzésekkel együtt.
Édesapámnak volt még kb 20M egyéb tartozása is, ami ekkor derült ki.
Kérdésem hogyha eladjuk, vagy elárverezik a lakást melyik hiteleket milyen arányban vagy milyen sorrendben kell kielégíteni??
Főleg itt édesapám tulajdonrésze az érdekes, hogy 1.először a lakáshitel felét kell kifizetni belőle, és utána ha marad akkor az egyéb tartozásokat, vagy 2. a lakáshitel felét és az egyéb adóssággokat arányosan a lakáseladás/árverezés értékének feléből...

flitter # 2012.04.13. 19:58

Üdvözletem!
Annyi lenne a "sztorim", hogy másfél éve az özvegy, gyermektelen nagynéném öröklési szerződéssel reám testálta a lakását. Ezzel semmi gond, most lesz a hagyatéki április végén, mert dec. közepén elhunyt.
DE!
A közjegyző a tárgyalási idézésre küldött levelében azt írja, hogy:
"Kérem, szíveskedjék a tárgyalásra magával hozni az életjáradék teljesítésének dokumentumait!"
A szerződéseben az szerepelt, hogy havi 20.000-et fizetek neki, ami teljesült is, de erről papír, kvázi kézzel fogható bizonyíték nincsen, nem írogattunk pénztári bizonylatokat (habár könyvelő volt aktív korában...).
Kérdésem: gond-e ez, és ha igen, mekkora?
A temetés adminisztratív részét az egyik testvérem intézte, az ő aláírásai szerepelnek a számlákon, ám az anyagi (tehát lényegi és szerződésben vállalt) részét én álltam. Ezt le is papíroztunk, hogy bár ő járt el, de a költségviselő én voltam. Erről van írás.
Mit tesz a jegyző, mit tehet egy-egy esetlegesen megvadult rokon?
Mekkora a támadási felület, ha van?
Köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2012.04.10. 20:56

Ennek az elkésettséghez megint nem sok köze van. Az, hogy valamit nem lehet igazolni, vagy hogy kifejezetten bebizonyosodott egy tényállítás hamis volta, nem határidő kérdése.

nzuzza # 2012.04.10. 13:20

T.Óbudafan! Még a végrendelettel kapcsolatban írnék. Igaza van abban,hogy h.per bármikor indítható, csakhogy a végrend.örökösök "elpuskázták" az újabb lehetőségüket, mivel az "aggálytalannak" kikiáltott,"előkerült" 10.(!) végrendelet hamissága miatt már a közjegyző általi feljelentés nyomán nyomozás folyik. Így ezt már nem tudják új bizonyítéknak beállitva, új perben érvényesíteni. Csak egy lehetőség maradt számukra, kizárólag időhúzás céljából, hogy ilyen képtelen ötlettel álljanak elő fellebbezés gyanánt. Így próbálják "visszaállítani"a telj.hatályú jogerő előtti állapotot, különben az előírt 30 napon belüli perindítás az ideigl.hatályú jogerőre emelkedése uán - nem tudják tartani. Utólag próbálnak mindent "korrigálni", de elkésettségük nyílvánvaló! Ja, és ehhez állitólagos szakértő assisztált. Szóval vannak még elszánt, mindenre képes örökösök.... Üdv. köszönettel: Nagy István

ObudaFan # 2012.04.10. 08:31

Egyrészt kérdés, hogy az a végrendelet érvényes-e. Másrészt a szülőt kötelesrész illeti meg, ha van végrendelet. Az egy más kérdés, hogy jelen esetben az is kérdés lesz, hogy a ház mekkora arányban az elhunyt tulajdona, hiszen lehet, hogy eleve élettársi közös tulajdon.

szilvia1 # 2012.04.09. 15:48

Szép Napot!

Sajnos nem rég hunyt el édesanyám testvére. Neki van egy háza, és élettársi kapcsolatban élt. Nos, az a probléma, hogy ez az élettárs kapja valószínűleg a házat. (a viselkedése ezt mutatja és tavaly a felújítás során pénzbeli hozzájárulást is szolgáltatott). A nagymamám közel 20 évet élt ott bejelentve, de nem volt haszonélvezeti joga, családi problémák miatt elköltözött és elképzelhető, hogy ki is jelentette onnan a gyermeke. Ha van a bácsikámnak végrendelete és mindent az élettársára hagy, ezt meglehet valahogyan fellebbezni? Sajnos nincs szinte semmi papír vagy bizonyíték arról, hogy a nagymamám rengeteg pénzt költött és hitelt is felvett azért, hogy a ház meglegyen, minden az elhunyt nevén van, édesanyám is adott nagyon régen kölcsönt szintén bizonyíték nélkül. Mit lehet tenni abban az esetben, ha ezeket a tényeket nem említi meg az esetleges végrendelet? és ha nincs végrendelet mire lehet hagyatkozni? (úgy tudom arról van papír, hogy az élettárs hozzájárult a felújításhoz).
Köszönöm segítségét!!!

ObudaFan # 2012.04.09. 13:54

A fellebbezés itt mindenképp elkésett, hacsak valami nyomós igazolási ok nem szerepel benne, de ilyet nem írtál. Viszont a keresetlevél maga ettől aligha késett el, tulajdoni per megindításának ugyanis nincs határideje.