Kovács Béla Sándor, köszi a választ, rendkívül informatív volt és sokat segített...
Elsősorban az érdekelt volna, hogy elméletileg jog szerint a nagyapám fél részének a fele engem illet-e, vagy nem.
Kösz.
Kovács Béla Sándor, köszi a választ, rendkívül informatív volt és sokat segített...
Elsősorban az érdekelt volna, hogy elméletileg jog szerint a nagyapám fél részének a fele engem illet-e, vagy nem.
Kösz.
Tisztelt ObudaFan!
Röviden a történet. Balesetet okoztak egy a tulajdonomban levő járművel. A járművön nem volt biztosítás. A mabisz fizetett a biztosító helyett. Közben beperelt engem, és első körben 1.2millió forint fizetésére köteleztek. Második körben már 5.3millió volt a követelésük.Válaszod szerint a gyermekek örökölhetik.A fontosabb viszont az, és itt jön a kérdés, megtehetem-e, hogy csak a felét fizetem ki? Másik felét meg a feleség. Nagyon fontos kérdés, mert éppen válunk. Köszönöm.
Ezt a nagyapád tudja rendezni, és úgy, ahogyan ő akarja.
Kedves Hozzáértők!
Kérdésem a következő:
Nagypapám idősek otthonában él. Most úgy döntött, hogy a házát el szeretné adni. A ház 1/4 részben a nagybátyám, 1/4 részben az én, 1/2 részben a nagypapám nevén van.
A kérdés az, hogy a nagypapám 1/2 részét lehet-e letéti számlára helyezni a későbbi viták elkerülése céljából (nagybátyám több, mint valószínűleg szeretné ezt a részt is magának megtartani). Ha nem kerül letéti számlára, akkor a későbbiekben hogyan lehet élni az ő fél részére vonatkozó öröklési jogommal?
Kérdésem még az, hogy nagypapám kb 5 millió Ft-ot tartalmazó bankszámlájának felügyeleti joga kié lesz? Ezt is szeretnénk közjegyzővel hitelesíttetni, mert nagybátyám erre is igényt tartana.
Tudom, amíg él a nagypapám, ne gondoljunk erre, de az ő kérése az, hogy ne legyen vita a halála után, és ezért szeretném jogszerűen rendezni, és erre rávenni nagybátyámat, akinek eszében sincs.
Köszönettel.
Is.
Segítséget szeretnék kérni,a következő problémára:Az elhunytnak, sem a szülei,sem a férje,nem él már! Gyermeke nem született!Testvérei közül négyen élnek,ketten elhunytak!Kérdéseim:Csak az élő testvérek örökölnek,vagy az elhunyt testvérek gyermekei is?
beegess
Elvileg van mód, de nekem az a tapasztalatom, hogy egy hagyatéki tárgyaláson azért gyakran merül fel sok apróbb-nagyobb kérdés, ami miatt azért érdemes inkább részt venni.
nagyj
Megjelent, már válaszoltam is rá. A gyerekek örökölhetik az örökrészük erejéig, a feleséged meg valószínűleg nem lesz felelős érte. De a biztos válaszhoz tudni kellene, mi ez a bírság pontosan.
Újfent nagyon köszönöm a segítséget! Időközben megérkezett az idézés a tárgyalásra, mert az özvegy kategórikusan kijelentette, hogy hiában van két ági örökös, de mindenre igényt tart, bár a közjegyző által felvett jegyzőkönyvben egyértelműen le van írva, hogy a két ági ingatlan az ági örökösöké. Azt szeretném kérdezni, hogy van arra mód, hogy a két testvér egy egy nyilatkozatban leírja, hogy elfogadja az örökséget, de nem kíván részt venni a hagyatéki tárgyaláson? Azt hiszem az előzőek ismeretében ez természetes, a felesleges konfliktus senkinek nem tesz jót és úgy emlékszem, hogy nem lehet kárára a testvéreknek, ha nem jelennek meg. Köszönöm még egyszer!
Tisztelt Fórum!
Eddig nem jelent meg a beírásom sehol sem.Gondoltam megpróbálom itt is.Kaptam egy több milliós büntetést.Kérdésem az lenne,hogy örökölhetik-e gyermekeim?Ha nem tudom kifizetni.Illetve mivel házas vagyok,azt szeretném,hogy az asszony fizesse ki felét.Lehetséges ez?Még egy,házasságom alatt alapított vállalkozásom közös vagyon-e?Köszönöm.
Tényleg ? De jó ! :D
Köszönöm szépen a választ !
Akkor az nem lesz ági vagyon.
1974-ben vásárolták közösen, fele-fele arányban tulajdonosok, és mindent közösen csináltak vele.
„mivel ági öröklés is van ebben az esetben,”
Csak lehet.
De zárjuk rövidre: mikor és milyen módon szerezte a házaspár az ingatlant, ki a telekkönyv szerinti tulajdonos?
Dehogynem KBS, köszike, értem amit írtál: a megmaradó házastárs örököl.
Viszont ObudaFan válaszát is értelmezve mondom, mivel ági öröklés is van ebben az esetben, ezért ha az egyik örököl a másik két testvérével osztozik az elhunyt részén, akkor gondolom egyenlő arányban megy a köteles rész, tehát a saját fél háza mellé a másik fél egyharmadát örökölhati. Ha a másik a túlélő fél, akkor a megmaradónak az elhunyt egy testvérével kell osztoznia, tehát az első esteben az egész házra nézve egy fél és egy 1/6-od az örökölt rész, míg a másik esteben a fél mellé + 1/4-et örököl a tovább élő.
Nincsenek rosszban a rokonsággal, viszont egyásra számíthattak eddig is.
Ha esetleg rosszul értelmeztem a válaszokat kérlek javítsatok ki,de ha jól gondolom, akkor is jelezzétek köszike.
És erre mondom, hogy gáz, mert a kis ház értéke nem annyi, hogy a másik felének töredékrészével elég legyen egy jobb otthonban egy beugróra.
Köszönöm mindkettőtöknek a felvilágosítást, hát akkor így kell hozzáállni a dolgokhoz, most még időben vannak :)
Nem figyeltél.
Köszönöm a választ, házasok persze, :)
Értem, sőt sejtettem, hogy így van,akkor a tovább élőre gondok várnak, esetleg van valami használható tanácsotok ? - mert ameddig mindketten jól vannak nem akarják meglépni ezt, szívesebben vannak a sajátjukban, csak aggódnak a jövő miatt :(
És még házastársak esetén sem lehet kizárni az ági vagyont, hiszen vannak testvérek.
Épp csak azt nem írtad, hogy házasok-e. Mert a házastárs leszármazók híján törvényes örökös, az élettárs meg nem.
Barátaink idős emberek, gyermekük nincs. Kell-e végrendeletet készíttetniük, hogy egyikük halála esetén a másik legyen a kizárólagos örökös?
Mindkettőnek vannak testvérei, és azoknak családjuk, és azt szeretnének, hogy a túlélő szabadon rendelkezzen a kis házzal, és ha akar bemehessen szoc.otthonba, de ha a felét örökli az oldalági rokonság akkor a fél ház kevés a beugróhoz.
A végrendelet ebben az esetben megoldás , És mi van a köteles résszel ?
A legegyszerűbb az lenne, ha a testvérek írásban bejelentkeznének örökösnek a közjegyzőnél.
Köszönöm szépen a megerősítést. Azt szeretném még kérdezni, hogy mint testvéreket a hagyatéki tárgyalásra idézik? Illetve hogyan kell hivatkozni az ági vagyonra? Mit kell tenni? Úgy gondolom, hogy az özvegy szeretné mellőzni a testvéreket! Megteheti?
Azzal a kiegészítéssel, hogy az ági jellegre kifejezetten hivatkozni kell, a közjegyző hivatalból nem vizsgálja.
Az az örökölt vagyontárgy ági vagyon, a testvérek öröklik.
TFórum!
A következő problémában kérem a tanácsaikat: 3 testvérből 1 testvér elhunyt, az elhunytnak nincs más rokona mint a felesége és a két testvére. A feleség mindenre igényt tart, azonban a 3 testvérnek van közös tulajdonában (volt) egy szülőktől örökölt kertes családi ház és 1 ha termőföld. A kérdésem az, hogy mire tarthat igényt a két testvér?
Valamint az egyik testvér fizette ki a szülői házat terhelő hitelt, valamint ő fizeti 15 éve a biztosítást, az áram, víz és gáz rendelkezésre állást, illetve a helyi adót is. Akár a hagyatéki eljárás során tehet valamit a testvér, vagyis hogyan juthat a pénzéhez?
Nagyon köszönöm előre is!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02