leszármazó és házastárs hiányában a szülők örökölnek, a kiesett szülő helyén az ő leszármazói. (Azt úgy, hogy előbb a gyermekek, és ha a gyermek kiesett, annak helyén az ő gyermeke, és így tovább.)
Öröklés
Kedves ObudaFan! A bátyám után nem maradt semmi vagyon csak 4.000.0000 Ft tartozás .Semmi ingatlanja vagy vagyona nem volt. Alkoholista volt. Akkor levélben is elküldhetem a lemondó nyilatkozatot.? A fiaim 28 és 31 évesek. Azért mondtak le a gyerekei is mert csak adósság marad semmi mása nem volt.Előre is köszönöm válaszod és segítséged.Ne haragudj , hogy ennyire érthetetlen vagyok de tőlem nagyon messze áll a jog.
Én elfogadnám levélben a közjegyző helyében, de azért hívd fel a közjegyzőt.
„kötelezhet a bíróság, hogy tulajdonrészemet akár a forgalmi érték alatt a másik tulajdonostársnak, haszonélvezőnek átadjam.”
"Ugyan már, tot54, milyen kérdés ez!?"
Igaza van Ügyvéd Úr felettéb naív a kérdés, de ez a helyzet.Az ügy bíróságon ugyan még nem járt,viszont a haszonélvező egy ügyvéd segítségével "törvényi számítást" is mellékelve szeretné a lakást a forgalmi érték kb feléért megszerezni.
Köszönöm segítségüket!
A forgalmi érték nem az, amit te annak gondolsz. Hanem az, amit a szakértő meghatároz. Ő pedig természetesen le fogja vonni a haszonélvezet értékét. Nyilván nem ugyanannyi a forgalmi értéke egy tehermentes ingatlannak, mint egy olyannak, amelybe a vevő bizonytalan ideig sem beköltözni nem tud, sem nem hasznosíthatja. Ezen magyarázni sincs mit.
Olyan kérdésem lenne, hogy mi történik, a tartós földhasználati joggal bíró személy elhalálozása esetén? Örökölhető a földterület? "Bármit" (kiad, elad, építhet rá, megművelhet, stb) kezdhet vele az örökös? Vagy visszaszáll az államra?
Köszönöm a válaszokat!
Én sógoromnak kérnék tájékoztatást.
Édesapja tavasszal elhunyt,most lesz a hagyatéki tárgyalás.
Mi után kell majd örökösödési illetéket fizetnie?Mert úgy tudom eltörölték egyenesági rokonoknál,de vonatkozik ez építési telekre és termőföldre is???
Vonatkozik.
„A forgalmi érték nem az, amit te annak gondolsz. ”
Különösen az utóbbi évek piaci változásai miatt okoz sokaknak csalódást mostanában a szakvélemény. Messze nem annyit állapít meg a szakértő, mint 2008-ban állapított volna.
„A forgalmi érték nem az, amit te annak gondolsz. ”
Igen, az utóbbi évek piaci változásai miatt jelentősen, de nem 50%-al csökkentek az ingatlaárak. Kivétel talán a bedőlt lakáshitelesek.Ők akár ilyen áron is szeretnének lakáshitelüktől megszabadulni.
Fórum nagyon jó, nekünk laikusoknak nagy segítséget jelent eligazodni a jogi útvesztőkben.
Köszönet mindenkinek !
Mikor felbecsültettük a házunkat a hitelhez, megkérdezte a szakértő mihez kell. Ja, hitelhez? És mennyit akarunk felvenni? Közöltük az összeget, bólintott, jó, arra ki tudja hozni.
De ha pl. örökléshez kell, akár 40%-kal kevesebbre is kihozhatja.
Vannak korrekciós tényezők, amit szakértője válogatja, milyen súllyal vesz figyelembe, pl. hol van az ingatlan.
„De ha pl. örökléshez kell, akár 40%-kal kevesebbre is kihozhatja.”
Ami egyenesági örökös esetén kifejezetten kontraproduktív.
Arra céloztam csak, hogy igen széles sávban annyira hozza ki, amnnyiről a megbízó kéri.
Egyébként akkor még az egyenesági örökösöknek is kellett illetéket fizetni.
A 2006-ban 14 millióra értékelt nyaralót (örökösödés) örültünk, hogy most 7,4-ér el tudtuk adni.
Ha a bíróság rendeli ki, akkor nincs semmiféle kérés.
Tisztelt Szakértők!
Nagybátyámtól örököltem többed magammal egy fél lakást, pár apróbb földterületet. Kérdésem a következő:
Kinek a javára lehet lemondani a földekről? Államéra is lehet, vagy csak a másik örökös javára? És ha neki nem kell? Akkor nem kell illetéket fizetni? Ilyen esetben a lakást külön lehet-e örökölni, vagy csak egyben lehet lemondani az egész örökségről? Köszönöm előre is a választ.
Visszautasítani az örökrészt nem valaki javára lehet, hanem általában, és a sorban következő örököl. Ha egy sorban örökölnétek, és a másik örökös nem utasítja vissza, akkor ő. A mezőgazdasági földterületet külön is vissza lehet utasítani.
Tisztelt Szakértők.
Segítséget szeretnék kérni,önöktől.
Édesanyám idén márciusban hunyt el és végrendelet szerint a mostoha apám örökölt.Megtörtént a hagyatéki tárgyalás amin a testvérem és én lemondtunk a kötelesrész iránti igényünkről.A jegyzőkönyveben benne van hogy élhetek fellebbezéssel ha meggondolnám magam,15 napon belül. De az irat utolsó tétele szerint lemondtam a felbelezési jogomról is...ami nem történt meg.A kérdésem a következő.Mit tehetek ha mégis igényt tartok a köteles részemre?..még 15 napon belül vagyok.
Válaszukat előre is köszönöm.
Csaba
Kérdésem a következő.
Halál esetén a közös lakossági számlát zárolhatják-e a hagyatéki tárgyalásig, függetlenül attól, hogy az elhalálozó csak társszámla tulajdonos?
Zárolták?
MÉg nem, ez tulajdonképpen egy jövőre vonatkozó érdeklődés. Az egyik házastárs nevén van a számla és a másik házastárs nyugdíját is erre utalják így neki is van hozzáférése a számlához. Kérdésem arra vonatkozik, hogy ha a másik házatárs elhalálozik, akkor zárlják e ezt a számlát így is hogy ő nem a számlatulajdonos csak a nyugdíja utalódik erre a számlára illetve ezáltal hozzáférése van.
Tisztelt Szakértők!
A következőre szeretnék tanácsot, ill. segítséget kérni Önöktől:
Édesanyámnak volt egy személyi kölcsöne, melyet nem fizetett rendszeresen, így késedelmi és egyéb kamatokkal terhelt lett. Majd időközben megbetegedett és ekkor szereztem, mint fia tudomást a hitelről, így beszéltem a bankkal, hogy természetesen, mivel nem tud fizetni édesanyám betegsége miatt, így fizetek helyette én. Így is tettem, kettő részletet befizettem. Édesanyám nemsokkal rá elhunyt, így többedmagammal megörököltem a tartozást. Azóta a bank eladta egy faktorcégnek, de (!) 2 hónappal a haláleset után. Azóta különféle kamatokkal terhelik, növelik az összeget. A hagyatéki tárgyaláson nem jelezte a bank igényét.
Kérdéseim a következők:
Terhelheti-e kamatokkal az összeget a faktorcég a haláleset után?
Van-e egyáltalán a faktorcégnek jogosultsága az összeg behajtására, ha a haláleset után veszi át a hitelt a banktól?
Milyen jogai vannak egy efféle faktorcégnek? (Behajthat-e ingóságot, terhelhet-e ingatlant bírósági határozat nélkül?)
Segítségüket előre is köszönöm.
Ha a hagyaték átadására még nem került sor, az öröklésben érdekelt azonban valószínűsítette, hogy a hagyatékhoz tartozó vagyontárgy veszélyben van, az öröklésben érdekelt indokolt kérelmére - amíg a leltárt meg nem küldte a közjegyzőnek, a jegyző, azt követően - a közjegyző végzésben biztosítási intézkedésként elrendelheti a leltárba felvett vagyonnak, a vagyon meghatározott részének vagy egyes vagyontárgyaknak a zárolását, ha az pénzforgalmi szolgáltatónál elhelyezett vagy kezelt vagyon. De az szerintem megoldható kellene, hogy legyen, hogy kizárólag a hagyatékba tartozó összeget zárolják.
Pillangó!
Az elhalálozás tényét a közüzemi szolgáltatók felé be kell jelenteni, a számlákat ne mulasszátok el átírni a túlélő házastárs nevére!
Köszönöm a válaszokat!
Tisztelt Jogi Szakértő!
Hagyatéki tárgyalás megismétlésére került sor, mert néhai Édesapám második házasságából született két gyermeke az első (rendes) hagyatéki tárgyaláskor letagadott a T. Közjegyző előtt. Ez a megismételt hagyatéki tárgyalás is a második számú lesz ( tekintve a féltestvérek nem akarnak számomra átadni semmit, ezért a közjegyző elhalasztotta a tárgyalást.)
Kérdésem az lenne, hogy az eljárás során a Földhivatal részemre a megismételt hagyatéki eljárás ingatlanra való bejegyzése díját kipostázta, megfizettem, azonban ezt nem éreztem egy személyben kötelességemnek, mivel a "rendes" hagyatéki eljárás a két csaló féltestvérem hibájából van újból lefolytatva.
Most a T. Közjegyző a megismételt hagyatéki eljárás teljes összegét jelezte felém, van-e lehetőségem ebből az összegből a Földhivatali díjat 26.500,-Ft-ot, mint hagyatéki terhet érvényesíttetni, illetve a 95.000,-Ft-os közjegyzői munkadíj harmadrészét kifizetni, mert hárman vagyunk az öröklésben érdekeltek?
Tisztelettel kérem Önt, a jog jelen álláspontja szerint mennyit vagyok köteles most munkadíjba megfizetni? Tisztelettel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02