Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 13:04

leszármazó és házastárs hiányában a szülők örökölnek, a kiesett szülő helyén az ő leszármazói. (Azt úgy, hogy előbb a gyermekek, és ha a gyermek kiesett, annak helyén az ő gyermeke, és így tovább.)

Marcsi62 # 2012.09.04. 15:40

Kedves ObudaFan! A bátyám után nem maradt semmi vagyon csak 4.000.0000 Ft tartozás .Semmi ingatlanja vagy vagyona nem volt. Alkoholista volt. Akkor levélben is elküldhetem a lemondó nyilatkozatot.? A fiaim 28 és 31 évesek. Azért mondtak le a gyerekei is mert csak adósság marad semmi mása nem volt.Előre is köszönöm válaszod és segítséged.Ne haragudj , hogy ennyire érthetetlen vagyok de tőlem nagyon messze áll a jog.

ObudaFan # 2012.09.04. 19:03

Én elfogadnám levélben a közjegyző helyében, de azért hívd fel a közjegyzőt.

tot54 # 2012.09.05. 06:00

„kötelezhet a bíróság, hogy tulajdonrészemet akár a forgalmi érték alatt a másik tulajdonostársnak, haszonélvezőnek átadjam.”

"Ugyan már, tot54, milyen kérdés ez!?"

Igaza van Ügyvéd Úr felettéb naív a kérdés, de ez a helyzet.Az ügy bíróságon ugyan még nem járt,viszont a haszonélvező egy ügyvéd segítségével "törvényi számítást" is mellékelve szeretné a lakást a forgalmi érték kb feléért megszerezni.

Köszönöm segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.05. 11:25

A forgalmi érték nem az, amit te annak gondolsz. Hanem az, amit a szakértő meghatároz. Ő pedig természetesen le fogja vonni a haszonélvezet értékét. Nyilván nem ugyanannyi a forgalmi értéke egy tehermentes ingatlannak, mint egy olyannak, amelybe a vevő bizonytalan ideig sem beköltözni nem tud, sem nem hasznosíthatja. Ezen magyarázni sincs mit.

pannamama # 2012.09.05. 13:11

Olyan kérdésem lenne, hogy mi történik, a tartós földhasználati joggal bíró személy elhalálozása esetén? Örökölhető a földterület? "Bármit" (kiad, elad, építhet rá, megművelhet, stb) kezdhet vele az örökös? Vagy visszaszáll az államra?
Köszönöm a válaszokat!

horvathibi # 2012.09.05. 13:20

Én sógoromnak kérnék tájékoztatást.
Édesapja tavasszal elhunyt,most lesz a hagyatéki tárgyalás.
Mi után kell majd örökösödési illetéket fizetnie?Mert úgy tudom eltörölték egyenesági rokonoknál,de vonatkozik ez építési telekre és termőföldre is???

ObudaFan # 2012.09.05. 13:22

Vonatkozik.

ObudaFan # 2012.09.05. 13:23

A forgalmi érték nem az, amit te annak gondolsz.

Különösen az utóbbi évek piaci változásai miatt okoz sokaknak csalódást mostanában a szakvélemény. Messze nem annyit állapít meg a szakértő, mint 2008-ban állapított volna.

tot54 # 2012.09.06. 09:17

„A forgalmi érték nem az, amit te annak gondolsz. ”

Igen, az utóbbi évek piaci változásai miatt jelentősen, de nem 50%-al csökkentek az ingatlaárak. Kivétel talán a bedőlt lakáshitelesek.Ők akár ilyen áron is szeretnének lakáshitelüktől megszabadulni.

Fórum nagyon jó, nekünk laikusoknak nagy segítséget jelent eligazodni a jogi útvesztőkben.

Köszönet mindenkinek !

wers # 2012.09.06. 09:26

Mikor felbecsültettük a házunkat a hitelhez, megkérdezte a szakértő mihez kell. Ja, hitelhez? És mennyit akarunk felvenni? Közöltük az összeget, bólintott, jó, arra ki tudja hozni.
De ha pl. örökléshez kell, akár 40%-kal kevesebbre is kihozhatja.
Vannak korrekciós tényezők, amit szakértője válogatja, milyen súllyal vesz figyelembe, pl. hol van az ingatlan.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.06. 10:11

De ha pl. örökléshez kell, akár 40%-kal kevesebbre is kihozhatja.
Ami egyenesági örökös esetén kifejezetten kontraproduktív.

wers # 2012.09.06. 10:19

Arra céloztam csak, hogy igen széles sávban annyira hozza ki, amnnyiről a megbízó kéri.
Egyébként akkor még az egyenesági örökösöknek is kellett illetéket fizetni.
A 2006-ban 14 millióra értékelt nyaralót (örökösödés) örültünk, hogy most 7,4-ér el tudtuk adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.06. 10:36

Ha a bíróság rendeli ki, akkor nincs semmiféle kérés.

gobelin56 # 2012.09.14. 10:32

Tisztelt Szakértők!
Nagybátyámtól örököltem többed magammal egy fél lakást, pár apróbb földterületet. Kérdésem a következő:
Kinek a javára lehet lemondani a földekről? Államéra is lehet, vagy csak a másik örökös javára? És ha neki nem kell? Akkor nem kell illetéket fizetni? Ilyen esetben a lakást külön lehet-e örökölni, vagy csak egyben lehet lemondani az egész örökségről? Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # 2012.09.14. 14:48

Visszautasítani az örökrészt nem valaki javára lehet, hanem általában, és a sorban következő örököl. Ha egy sorban örökölnétek, és a másik örökös nem utasítja vissza, akkor ő. A mezőgazdasági földterületet külön is vissza lehet utasítani.

Csabi84 # 2012.09.16. 13:16

Tisztelt Szakértők.
Segítséget szeretnék kérni,önöktől.
Édesanyám idén márciusban hunyt el és végrendelet szerint a mostoha apám örökölt.Megtörtént a hagyatéki tárgyalás amin a testvérem és én lemondtunk a kötelesrész iránti igényünkről.A jegyzőkönyveben benne van hogy élhetek fellebbezéssel ha meggondolnám magam,15 napon belül. De az irat utolsó tétele szerint lemondtam a felbelezési jogomról is...ami nem történt meg.A kérdésem a következő.Mit tehetek ha mégis igényt tartok a köteles részemre?..még 15 napon belül vagyok.
Válaszukat előre is köszönöm.
Csaba

Pillangó13 # 2012.09.17. 07:40

Kérdésem a következő.
Halál esetén a közös lakossági számlát zárolhatják-e a hagyatéki tárgyalásig, függetlenül attól, hogy az elhalálozó csak társszámla tulajdonos?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.17. 08:44

Zárolták?

Pillangó13 # 2012.09.17. 08:51

MÉg nem, ez tulajdonképpen egy jövőre vonatkozó érdeklődés. Az egyik házastárs nevén van a számla és a másik házastárs nyugdíját is erre utalják így neki is van hozzáférése a számlához. Kérdésem arra vonatkozik, hogy ha a másik házatárs elhalálozik, akkor zárlják e ezt a számlát így is hogy ő nem a számlatulajdonos csak a nyugdíja utalódik erre a számlára illetve ezáltal hozzáférése van.

Joker21 # 2012.09.17. 09:40

Tisztelt Szakértők!

A következőre szeretnék tanácsot, ill. segítséget kérni Önöktől:

Édesanyámnak volt egy személyi kölcsöne, melyet nem fizetett rendszeresen, így késedelmi és egyéb kamatokkal terhelt lett. Majd időközben megbetegedett és ekkor szereztem, mint fia tudomást a hitelről, így beszéltem a bankkal, hogy természetesen, mivel nem tud fizetni édesanyám betegsége miatt, így fizetek helyette én. Így is tettem, kettő részletet befizettem. Édesanyám nemsokkal rá elhunyt, így többedmagammal megörököltem a tartozást. Azóta a bank eladta egy faktorcégnek, de (!) 2 hónappal a haláleset után. Azóta különféle kamatokkal terhelik, növelik az összeget. A hagyatéki tárgyaláson nem jelezte a bank igényét.
Kérdéseim a következők:
Terhelheti-e kamatokkal az összeget a faktorcég a haláleset után?
Van-e egyáltalán a faktorcégnek jogosultsága az összeg behajtására, ha a haláleset után veszi át a hitelt a banktól?
Milyen jogai vannak egy efféle faktorcégnek? (Behajthat-e ingóságot, terhelhet-e ingatlant bírósági határozat nélkül?)

Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.09.17. 10:06

Ha a hagyaték átadására még nem került sor, az öröklésben érdekelt azonban valószínűsítette, hogy a hagyatékhoz tartozó vagyontárgy veszélyben van, az öröklésben érdekelt indokolt kérelmére - amíg a leltárt meg nem küldte a közjegyzőnek, a jegyző, azt követően - a közjegyző végzésben biztosítási intézkedésként elrendelheti a leltárba felvett vagyonnak, a vagyon meghatározott részének vagy egyes vagyontárgyaknak a zárolását, ha az pénzforgalmi szolgáltatónál elhelyezett vagy kezelt vagyon. De az szerintem megoldható kellene, hogy legyen, hogy kizárólag a hagyatékba tartozó összeget zárolják.

C a s a b l a n c a # 2012.09.17. 12:31

Pillangó!

Az elhalálozás tényét a közüzemi szolgáltatók felé be kell jelenteni, a számlákat ne mulasszátok el átírni a túlélő házastárs nevére!

Pillangó13 # 2012.09.17. 17:14

Köszönöm a válaszokat!

Erika1966 # 2012.09.18. 08:33

Tisztelt Jogi Szakértő!

Hagyatéki tárgyalás megismétlésére került sor, mert néhai Édesapám második házasságából született két gyermeke az első (rendes) hagyatéki tárgyaláskor letagadott a T. Közjegyző előtt. Ez a megismételt hagyatéki tárgyalás is a második számú lesz ( tekintve a féltestvérek nem akarnak számomra átadni semmit, ezért a közjegyző elhalasztotta a tárgyalást.)
Kérdésem az lenne, hogy az eljárás során a Földhivatal részemre a megismételt hagyatéki eljárás ingatlanra való bejegyzése díját kipostázta, megfizettem, azonban ezt nem éreztem egy személyben kötelességemnek, mivel a "rendes" hagyatéki eljárás a két csaló féltestvérem hibájából van újból lefolytatva.
Most a T. Közjegyző a megismételt hagyatéki eljárás teljes összegét jelezte felém, van-e lehetőségem ebből az összegből a Földhivatali díjat 26.500,-Ft-ot, mint hagyatéki terhet érvényesíttetni, illetve a 95.000,-Ft-os közjegyzői munkadíj harmadrészét kifizetni, mert hárman vagyunk az öröklésben érdekeltek?
Tisztelettel kérem Önt, a jog jelen álláspontja szerint mennyit vagyok köteles most munkadíjba megfizetni? Tisztelettel.