Öröklés

TAPA # 2012.10.03. 18:22

Kedves fórumozók

Ez úton szeretnék tanácsot-segítséget kérni a problémámra.
Édesapám 2005-ben elhunyt.
Hagyatéki tárgyalás 2006-ban, rendben lezajlott.
2012.05 hónapban kaptam egy levelet az OTP Faktoring-tól, hogy édesapám a tartozását nem egyenlítette ki az OTP felé, ezért ezt kamatostól fizessem meg.
A hagyatéki tárgyalás során nem léptek fel mint hitelezők, és nekem, tudomásom sem volt eddig a tartozásról.
Kérdéseim:

1. Lemondhatok-e a hagyatékról ennek tükrében?
  2. Hogyan és kitől kaphatok további tájékoztatást a tartozásról?

3.Meg kell fizetnem a kamatot is, vagy csak a tartozást?

4. Milyen pontos jogszabályok vonatkoznak ezekre?

5. Csak a ház amit örököltem az amire terhelhetnek?

6. Az eltelt 7 év után még jogos a követelés?

ObudaFan # 2012.10.04. 11:23
  1. Utólag már nem.
  2. Elsősorban a hagyatéki hitelezőnek kell igazolnia, hogy van követelése, így tőle.
  3. Ha nem évült el, akkor ebben az esetben véleményem szerint legfeljebb az örökrész értékéig tőkét, kamatot.
  4. Ptk.
  5. Az örökrészed.
  6. Könnyen lehet, hogy elévült.
Ellinida # 2012.10.04. 18:01

Jó Estét!
Az volna a kérdésem, hogyha a fiam apja meghal úgy, hogy van egy érvényes házassága egy másik nővel és abból két gyereke, a vagyonának a haszonélvezője a felesége, akkor a kisfiam mikor örököl és milyen részben?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2012.10.04. 18:05

Az örökhagyó halálával és 1/3 részben, de özvegyi haszonélvezettel terhelten. (Ha nincs végrendelet.)

ObudaFan # 2012.10.04. 18:16

Az örökhagyó halálával és 1/3 részben, de özvegyi haszonélvezettel terhelten. (Ha nincs végrendelet.)

Nikolini # 2012.10.04. 18:18

Ez azt jelenti, hogy ha a fiaira iratja át a haszonélvezetet, akkor az én kisfiam "soha" nem lát majd a vagyonból semmit, igaz? legfeljebb a féltestvérei halála után, de már inkább az ő gyerekei. ezt megteheti az apa?

Dr.Attika # 2012.10.04. 18:34

A kérdező azt írta, hogy a leendő örökhagyó vagyona már most a felesége haszonélvezeti jogával terhelt.Így az özvegyi jog már nem hatályosul.

ObudaFan # 2012.10.04. 19:40

Ha tényleg ezt is akarta írni, akkor ez igaz természetesen. :) Én úgy értelmeztem, hogy az özvegyi jogra utalt.

véneceb # 2012.10.07. 18:37

A Ptk. szerint az élettársaknak az együttélésük alatti közös gazdálkodása eredményeképpen megszerzett ingóságok és ingatlanok közös tulajdonnak minősülnek, amelyből az élettársak tulajdoni hányada a szerzésben való közreműködésükkel arányosan alakul. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni.
Az lenne a kérdésem,hogy befolyásol-e valamit az,hogy a lakás és az autó kinek a nevén van? És az,hogy az egyik élettársnak van /nem közös/ gyereke.
Ilyen esetben a gyerek örököl mindent vagy csak az 50%-ot?

jucus74 # 2012.10.08. 07:43

Tisztelt jogi szakértők!
Arra szeretnék választ kérni hogy a szüleimmel házasságom óta megromlott a kapcsolatom ,apám halála után nem kaptam semmit a hagyatéki tárgyalásról , gondoltam a kitagadásra de erről sem érkezett semmi hivatalos értesítés . Mi lehet az oka , és hol tudnék utánajárni ezzel kapcsolatba a dolgoknak. Segítségüket
előre is köszönöm .

ObudaFan # 2012.10.08. 08:34

jucus74

A hagyatéki ügyben eljárt közjegyzőnél lehet érdeklődni.

véneceb

Nem befolyásol semmit. A gyerek azt örökölheti, ami a hagyaték tárgya volt. Ha pedig valami élettársi közös tulajdon, akkor annak csak az örökhagyóra eső tulajdoni hányada tartozik a hagyatékba.

nzuzza # 2012.10.10. 10:53

T. Óbudafan! Egy végrendeleten /l lapos kétoldalas/ az első oldalon az oldalszám karaktert kikaparták hivatalos rendőrségi okmányszakértő szerint. Ennek dacára megszüntették a nyomozást, mondván okirathamisitás nem történt, mert a szöveg ugyanaz, mint a korábban már alakilag hibás végrendeletben volt. Dehát pont azért kaparták ki a karaktert, hogy a kétlapos kétoldalas végrendeletből egylaposat hamisíthassanak. A rendőrségi határozat azt is kimondja, hogy " a lap második oldalán szereplő 2 sz. karakter értelmezhetetlen"
Alaki hibás végrend. esetén az örökhagyó szándéka indiferens, a "favor testamenti" elv nem érvényesülhet. Egyébként a feljelentő maga a közjegyző volt, okirathamisítást jelölt meg. Vajjon mit lép most? Nem áll meg a csalás esete, ill. mivel hivatalosan adták le a közjegyzőnek a kikapart végrendeletet esetleg a hamis tanúzás szóba jöhet? Vagy a rendőrségi határozat a döntő, vagy a közjegyző "erősen aggályos" kitétele eme végrendelettel kapcsolatban. A végrend. örökösök új hagyatéki eljárást akarnak,mondván nincs bűntény. Tényleg nincs? A hagyatéki tárgyaláson egységesen nyilatkoztak arról,hogy a kétlapos kétoldalas az érvényes végrend., azt hitelesítette a közj. Emiatt kapta a törv.örökös meg a hagyatékot, a kapart példány 2 hónappal később "született" Közben hagyatéki pert indítottak, de 3 hóval később egyoldalúan elálltak keresetüktől. Mit lép Ön szerint a közjegyző? Közönöm válaszát: Nzuzza

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.10. 11:05

ObudaFan okos ember, de ezt ő se fogja érteni, megválaszolni pedig végképp nem.

ObudaFan # 2012.10.10. 18:40

Érteni azért értem, mert ennek az ügynek az előzményeiről volt már itt szó egy párszor. De itt már annyi minden történt, hogy az iratok pontos ismerete nélkül teljesen esélytelen bármit mondani.
Nem lehet megspórolni egy ügyvéd felkeresését.

ldd07 # 2012.10.11. 12:38

Tisztelt Jogi Tanácsadó !
Örökléssel kapcsolatos segítségét szeretném kérni.

Férjem Édesapja 1992 szeptemberben elhunyt. Akkori értéken 800.000ft-os ház 1/4 részét férjem örökölte Édesanyja haszonélvezeti jogával terhelten.
1993 tavaszán férjem öccséék a Mamához költöztek.

2004 januárban elhunyt férjem után 2 gyermekem örökölt, a már meglévő Mama és az én haszonélvezetemmel terhelten.

2010 februárban a Mamát ápolási otthonban helyezték el, ahol 2012 októberében hunyt el.
Azt hogy volt-e valamiféle tartási szerződés nem tudjuk. A Mama ápolási otthoni térítési díját a nyugdíja fedezte. A temetés költségeit férjem öccséék fizették,akik jelenleg is az igatlanban laknak, melyen felújítás nem történt az ingatlan terheit ők viselik.

Kérdésem: hozzájutnak -e valaha gyermekeim az édesapai örökségükhöz, az milyen összeg lehet? Nekem mint az 1/4 rész haszonélvezőjének milyen jogaim vagy kötelességeim vannak ?

Ügyvédbank # 2012.10.11. 14:03

Tisztelt Idd07!

Természetesen a férje hagyatékát gyermekei örökölték. Ilyenkor közös tulajdon keletkezik. Tehát az ő tulajdoni hányadukkal rendelkezhetnek az ingatlan felett.

Önnek, mint haszonélvezőnek igen sok joga és kötelezettsége keletkezik. Általánosságban joga van az ingatlant birtokolni, használni.

www.ugyvedbank.hu

ObudaFan # 2012.10.11. 14:54

Kérdésem: hozzájutnak -e valaha gyermekeim az édesapai örökségükhöz, az milyen összeg lehet?

A közös tulajdont meg lehet szüntetni, ha - ahogy várható - az 1/4 rész önmagában értékesíthetetlennek bizonyul. A megszüntetés ideális esetben közös megegyezéssel valósulhat meg, ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor pedig perben.

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani, de családi házas ingatlannál ez kivitelezhetetlen.

A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

A gyakorlatban az érték felett szokott vita lenni, ebben a kérdésben a felek közös megegyezéssel felkérhetnek ingatlanforgalmi szakértőt, ha ez nem megy, a bíróság a perben kirendel egyet.

victor77 # 2012.10.15. 09:12

Üdvözletem!

Kérdésem a következő: Édesanyám meghalt 2 éve, de az ő anyja még él. Édesanyámnak van egy testvére. mivel a nagymama már nagyon öreg, jogilag ki örököl utána csak az élő gyermeke, vagy a halott gyermekének a leszármazottja vagyis Én is?

Ügyvédbank # 2012.10.15. 14:14

Tisztelt Victor77!

A gyermeke, valamint az elhunyt gyermekének leszármazói. Tehát Ön és a nagynénje fog örökölni.

www.ugyvedbank.hu

ObudaFan # 2012.10.15. 14:47

Mégpedig egyenlő arányban.

DobciBari # 2012.10.16. 05:38

Kedves Fórumozók!

Lenne hozzátok pár kérdésem az örökléssel kapcsolatban. Édesapám elhunyt, aki 1/4-ed rész tulajdonosa volt az ő anyja lakásának (aki felerészben tulajdonos, a másik 1/4-ed a nagynénémé). Édesapámnak 3 gyermeke van. Végrendelete nincs. Az ingatlan tulajdonrésze kb. 2 millió Ft-ot ér. Az lenne a kérdésem, hogy a hagyatéki eljárás során kérhetem-e azt, hogy az általam vélhetően megörökölt 1/12-ed részt pénzben fizesse ki a lakásban életvitelszerűen tartózkodó tulajdonos (1/2-ed), hogy a pénzből ki tudjam fizetni a hagyatéki tartozásokat? Jelenleg diák vagyok, jövedelemmel nem rendelkezem.

Köszönöm szépen a választ előre is! Üdv, DobciBari

ObudaFan # 2012.10.16. 05:45

Kérni kérheted, de ha ott nem sikerül megegyezni, akkor pert kell indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt.

DobciBari # 2012.10.16. 07:10

Köszönöm szépen a gyors választ! :)

Üdv, DobciBari

barackfavirág # 2012.10.16. 08:41

Tisztelt Fórumozók szeretném kérdezni ,hogy örököltem egy romhalmaz ház 1/3 át és a kezes voltam valakinek a végrehajtó megterhelte azt a tulajdoni rész is szerettem volna tőle meg szabadulni tehát le mondani az öcsémé a többi rész mi a teendő nekem erre a részre nincs szükségem köszönöm ha valaki tájékoztat!

Pézsmaponty # 2012.10.16. 19:28

T. Fórumozók!
A következőkben szeretném tanácsukat kérni. Édesapám sajnos idén hunyt el. Én házasságon kívül született, de nevére vett gyermeke vagyok. A hagyatéki tárgyaláson megjelentek: törvényes felesége és házasságában született gyermekei. Mindannyian tudnak a létezésemről, de tudomásomra jutott, hogy a hagyatéki tárgyaláson ezt letagadták. Úgy tudom, hogy ilyenkor meg kell nevezni az örökös összes gyermekét ha a megjelentek tudnak róla.
Számukra ez jár-e valamilyen következményekkel (büntetéssel), ha én jelentkezem mint örökös?