Pézsmaponty
Elvileg szerintem járhatna, de nem nagyon láttam még ilyesmi miatt büntetőeljárást. Viszont gondolom, nem is ez igazán a lényeg.
Pézsmaponty
Elvileg szerintem járhatna, de nem nagyon láttam még ilyesmi miatt büntetőeljárást. Viszont gondolom, nem is ez igazán a lényeg.
Üdv!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a tegnapi nap folyamán egy hagyatéki tárgyaláson örököltem egy személygépkocsit. Viszont el szeretném adni, előtte azonban a nevemre kell íratni, hogy ezt megtehessem?
Igen.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem.Házasságban élek. Egy vállalkozásom van, aminek a bevételéből egy külföldi ingatlank kívánok vásárolni. Teljes egészében a saját nevemre kívánom venni az ingatlant, férjem csak haszonélvezője lenne. A kérdésem a következő. A férjem előző kapcsolatából van egy gyermeke. A későbbiekben az öröklésnél gyermek az apja után erre a lakásra is igényt tarthat? (Bizonyítani tudom, hogy a vállalkozásom bevételéből vettem.) Nem teljesen tiszta itt az öröklés, mivel házasságban élek, közös vagyon stb. Köszönöm a válaszokat. (még mielőtt valaki támadna ez miatt, a férjem az előző kapcsolatából született gyermekre átiratta az előző kapcsolatában szerzett ingatlan apára eső részét. Tehát nem kisemmizésről van szó)Köszönöm a válaszokat.
A vállalkozásod bevétele főszabály szerint közös vagyon, attól függetlenül, hogy kinek a nevére írjátok. Ezen leginkább házassági vagyonjogi szerződéssel lehet segíteni.
Kedves Szakértők, a következő kérdésem merült fel: ha az egyik házastárs meghal, akkor - ha jól értem, mivel a házassági vagyon közös szerzemény - a bankszámlája fele az életben maradt házastársé, míg a másik fele az általános örökösöké. De mivel a túlélő házastárs bankszámlája is közös vagyon, annak a felét is ki kell fizetni a meghalt fél örököseinek? Köteles a túlélő házastárs nyilatkozni minden számlájáról és minden egyéb vagyontárgyáról? A válaszokat előre is köszönöm.
Timot
Obudafan köszönöm a válaszát.
Főszabályként közös vagyon és így főszabályként annak a fele is a hagyaték része. Kifizetni viszont az özvegyi jog miatt nem kell.
Tisztelt Szakértők!
Feleségem elhunyt. Mindketten második házasságban éltünk. Neki van egy lánya, nekem meg egy fiam. Közös gyermek nincs.
Van egy közösen vásárolt nagy értékű házunk, melynek a fele az én nevemen, a másik fele az elhunyt feleségem nevén van.
Kik és hogyan örökölnek végrendelet hiányában.
szete
ObudaFan Köszönöm a válaszát
Kedves ÓbudaFan,
köszönöm szépen a választ, bár nem lett számomra sokkal egyértelműbb a helyzet. Az özvegyi (használati?) jog eddig csak ingatlan, illetve szokásos/szükséges berendezési tárgyak vonatkozásában élt a tudatomban. Gondolom egy folyószámla kissé más eset, és a válasza felveti bennem azt a kérdést, hogy akkor ha a túlélő házastárs is meghal, a folyószámlája/bankbetétje/egyéb pénze felét a korábban meghalt házastárs örökösei öröklik? (Mondjuk abban az egyszerűbbnek tekinthető esetben, ha a két halál között rövid idő telik el, és így a két időpontban nincs lényeges eltérés se a pénzeszközök nominális, se a reális nagysága között? Másrészt nyilván a kérdést az veti fel, hogy a két fél örökösi köre nem azonos.)
Mielőtt bárki ír választ, gyorsan megpróbálom elolvasni a most megtalált másik topikot: http://www.jogiforum.hu/forum/35/12288 hátha már van erre válasz, aztán írok újra.
„Kik és hogyan örökölnek végrendelet hiányában.
szete”
Az örökhagyó gyermeke örökli a hagyatékát, haszonélvezettel terhelten.
Timot, valamit félreértesz, azért bonyolítod túl. Pedig egyszerű. Az elhunyt halálának pillanatában aktuális számlaegyenleg felét örökli az örököse. Haszonélvezettel terhelten, ezért nem nyúlhat hozzá. (A haszonélvező meg azért nem nyúlhat hozzá, mert nem az övé.)
A kamatok a haszonélvezőt illetik, így ennek az összegnek hozadéka nem lesz, nem fog nőni. Ha a haszonélvező is meghal, akkor az örökös megkapja ezt az összeget, a maradék pedig nyilván a volt haszonélvező örököseié.
Megjegyzem ez a konstrukció senkinek sem előnyös, meg kellene egyezni.
Néhány oldalt visszaolvastam, az már tiszta, hogy mi lesz az (elsőként) meghaló házastárs számláinak sorsa, viszont még mindig bizonytalan vagyok abban, hogy a túlélő házastárs a saját nevén levő (meg úgy egyébként is minden (nem jogi, csak gyakorlati) tekintetben saját) számláival mit kezdhet, mit kell kezdjen. Az elsőként meghaló házastárs hagyatékába ez (vagy fele) bekerül végül?
Kedves KBS, közben válaszolt, mialatt írtam, és ez a fele már világos, de azért köszönöm a választ. A megegyezési lehetőségeket is elolvastam a másik topikban, azokkal nincs is gondom.
Ja és tudom, hogy nem kedvelik a teoretikus kérdezőket, de szerencsére még nem halt meg senki (legalábbis azok közül, akik halála számomra érdekes). Viszont már erősen megégettem magam egy hkv felosztásánál, nem szeretnék még egyszer ennyire pórul járni, ezért igyekszem inkább előbb körbejárni a lehetőségeket. És leginkább nem is az érdekel, hogy nekem mi juthat (özvegyi jog stb.), hanem az "én gyerekeim, Te gyerekeid, mi gyerekeink" halmazok közötti elosztások, de a leszármazói örökségeket már ki bírom számolni, ha az özvegyi örökségek sorsa tiszta.
Mindegy, kinek a nevén van a számla. Közös. Mindegyik.
tegnap kaptam egy behajto cegtol
egy levelet hogy edesanyam aki
mar meghalt hitelt vett fel, es hogy
en orokoltem a tartozast.. ez egy
szemelyi kolcson, regebben
anyukam mammamal eggyutt mas
hitelt is felvett mamam hazara volt
hagyateki targyalas ott csak a haz
egy harmada volt az oroksegem
mivel ezt elfogadtam de ezen is
tartozas volt de meggyeztunk ezzel
a ceggel aki megvette hogyha
odadom elengedik a tartozast ez igy
is lett, a hagyateki papiron csak ez
a hazresz szerepel, mi kozom van. a
szemelyi hitelhez? hiszen. ez nem
szerepelt sehol es amugysem tudom
kifizetni a nevemen semmi sincs
semmi nem az enyem, a hagyateki papíron ez a szemelyi hitel nem szerepel, 2004es hitel, a masik kerdesem hogy jovedelem igazolas nelkul hogy lehet hitelt felvenni? mert édesanyamnak nem volt es kezes sincs.
Lényegtelenek a kérdéseid. Mikor halt meg az örökhagyó?
Köszönöm szépen a válaszokat, most már látom, hogy ÓbudaFan a legelején is ezt mondta, csak a válasz tömörsége miatt nem volt világos, hogy a kérdésem minden részére vonatkozik.
a problemat probaltam rövíden leirni. 2008ban halt meg,
Ha feltételezem, hogy addig fizette a kölcsönt, akkor az örökrésszel illetve az értéke erejéig felelsz a tartozásokért. Kérdés, hogy annak az ingatlanhányadnak az értéke, amelyet hitelezői igény fejében átengedtél, hogyan aránylott a kiegyenlített hitelezői igényhez. Ha nem volt magasabb annál, akkor nincs mit követelni tőled. (Föltéve, hogy feltételezhetted, hogy a hagyaték fedezi az összes tartozást.)
amit atengedtem ennek a cégnek az ingatlan 1/3ad resze volt ennyit örököltem belőle csak, 2millió 600ezer forint volt rajta a tartozas, es most 1,5millió forintot akarnak tőlem, követelni, 2004ben lett felveve ez a szemelyi hitel 2005ben mar felmondtak a szerzodest, 2009ben jart volna le ha lett volna fizetve, valamennyi biztosan volt fizetve, nincs munkahelyem es szívessegbol lakok valakinel ugytudom akkor nincs mit lefoglalni sem.
Akkor már csak az a kérdés, hogy örököltél-e bármi mást is, amit viszont nem adtál át. Ha nem, akkor nem tartozol.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02