hagyatéki tárgyalás

leila399 # 2012.02.26. 21:52

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám élettársa elhunyt, 3 éve éltek együtt, egy közösen vett házban. Az elhunyt örököse (testvére) a temetés előtt közölte anyámmal, hogy maradhat a házban élete végéig, és nincs semmi követelésük, a bankszámlán maradt összeget is felveheti. Anyu fel is vette az összeget, amiből a temetést fizette ki. A temetés után közölték vele, hogy mégis kell nekik minden, ami az elhunyté volt, és a közös szerzemények fele is, és ezért ők pereskedni fognak. Értetlenül állunk a dolog előtt, mert tisztában vagyunk vele, hogy ez nekik jár, nem értjük miért akarnak pereskedni. A dolog technikai részében szeretnék segítséget kérni, hogy mire számíthatunk, hogyan fog ez zajlani? Valaki kijön felmérni az ingóságokat, és utána ki dönti el, hogy melyik tárgy kié volt és mi a közös szerzemény?

ObudaFan # 2012.02.27. 11:13

Vita esetén nekik kell bizonyítani, hogy egy-egy tárgy az elhunyté volt. Erre nyilván pl. tanúbizonyítást megpróbálhatnak felajánlani. A bankszámlapénz elég könnyen igazolható, ott meg édesanyádnak kell igazolni, hogy a temetésre fordította. Nyilván célszerű lesz édesanyádnak is felajánlani bizonyítást arra nézve, hogy élettársak voltak, és így a vagyon egy részének a tulajdonjoga az övé, ez utóbbi vonatkozásában esetleg viszontkeresetre is szükség lehet, különösen az ingatlan ügyében, ha az közös tulajdon lehet.

kisvirag84 # 2012.02.27. 15:20

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy párom édesapja tavaly augusztusban elhunyt, február 8-án megvolt a hagyatéki tárgyalás, ő az egyedüli örökös. A tárgyalás végén megkaptuk a hagyatékátadó végzést, de azt mondta a közjegyző, hogy ez még nem jogerős, mert el kell küldenie a Földhivatalhoz, a bankokhoz (mert sajnos tartozása volt), a Polgármesteri Hivatalba, illetve a Nav-nak is.
Kérdésem az lenne, hogy az ingatlanra amit örököltünk már van egy vevő, akik szeretnék megírni az adásvételi szerződést, és ezt követően a nevükre írni. Ma kérnünk kellett egy tulajdoni lap másolatot melyen még párom édesapja a tulajdonos. A Földhivatalnak a közjegyző levelét követően át kell írnia a tulajdonost? Mert ezt olvastam. Ez igaz-e?
Lehetséges e olyan, hogy átírás nélkül a vevő nevére kerüljön az ingatlan, vagy mindenképpen át kell írni a párom nevére?
A másik dolog, hogy a leltár felvételekor az ingatlant nagyon alul értékelték, mert az ingatlan értékbecslő ki sem jött a házhoz. Jeleztük a közjegyzőnek, hogy nem értünk egyet az összeggel, mert el szeretnénk adni, és ez pont a fele annak amennyiért 2010-ben véve lett. Jelen állás szerint, ha eladjuk akkor a különbözet után 16 % adót kell fizetnünk. A közjegyző jegyzőkönyvbe foglalta, hogy nem értünk egyet a felértékelt összeggel, ez után lesz valami? Felértékelik újra? Milyen gyorsan történik ez a dolog? Gondolom hónapokba is telhet. De mi nem tudunk annyit várni, mert minél hamarabb el kell adni, a tartozások rendezése miatt.
Mi lenne számunkra a lehető legjobb megoldás?
Választ előre is köszönöm!

Török Mónika # 2012.03.06. 12:50

Édesanyám halála után mennyi ideig lehet lemondani a hagyatékról?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.06. 13:06

Semeddig. Visszautasítani lehet. Ha a közjegyző szab rá határidőt, akkor addig, ha nem szab, akkor a hagyatéki tárgyalásig.

frangelico # 2012.03.06. 16:02

Tisztelt jogi szakértők és fórumozók!
Kérdésem: lehet-e tartásra kötelezni a nevelt gyermeket /67/ özvegyen maradt nevelőapja /86/ tartására????
A családi kapcsolat gyakorlatilag nulla, a haszonélvezetként maradt pénzéből túlköltekezik, annak értékével nincs tisztában.
Házbéli "jóakarói" és "tanácsadói" a maradék vagyon megszerzésében mesterkednek. Gyakoriak az "idegen" látogatók, vendégek nála.
Köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.06. 16:16

Nem. (A "haszonélvezetként maradt pénzt" nem értem, de vélhetően nem is tartozik a kérdéshez.)

sigurnardottir # 2012.03.28. 10:24

Paraméterek: végrendelet van, három örökös közül két örököst nevezett meg ingatlan örököseként a végrendelet. Harmadik örökös - akit kizártak az örökségből - meg akarja támadni majd a végrendeletet, hagyaték még nincs átadva. Kizárt örökös közli közjegyzővel, hogy a végrendeleti örökösök egyikének vezetésével működő cég a hagyatékot képező lakásba van bejelentve. Küzjegyző azt mondja, hogy onnan ki kell jelenteni a céget.
A kérdésem: tényleg meg kell-e változtatni a cég székhelyét és ha igen, akkor a hagyaték átadásáig?

sönike63 # 2012.04.02. 07:48

Sziasztok!
Elhunyt a keresztanyám,aki kézzel írott 2 tanúval aláírt végrendeletet hagyott 2012januárjában.Ebben rám hagyta minden vagyonát.Van egy másik végrendelet is ami 2006-ban készült ügyvéd által,amiben még más az örökös nem én.Ha felveszik a hagyatéki leltárt,akkor kell odaadni a végrendeletet?Mindkét végrendeletet be kell vinni?Ha nem készült volna végrendelet 13 örökös lenne.Őket is behívja a közjegyző,vagy csak akire a végrendelet vonatkozik?Mindkét végrendelet érintettjét behívják vagy csak az utolsót,vagyis engem?
Kedves szakértő bocsi ha hülyeségeket kérdeztem de ezek számomra fontosak.Mivel én vagyok az utolsóban szereplő örökös,esetleg ha mindenkit behívnak engem szétszednek a többiek,akik kimaradtak és az is aki az előző végrendeletben szerepel.
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.02. 07:50

Minden érdekeltet idéznek a hagyatéki tárgyalásra.

sönike63 # 2012.04.02. 07:56

Köszi!
Tehát találkoznom kell minden érintettel.
Ott felolvassák a végrendeletet,vagy csak megmondja hogy ki az örökös?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.02. 08:02

Nem kell találkoznod, ha nem akarsz. Nem mész el és passz.

sönike63 # 2012.04.02. 08:13

Nem kötelező elmenni,akkor sem ha én vagyok az örökös?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.02. 08:20

Nem. De még ha kötelező lenne is a részvétel (nem az), akkor is képviselhet meghatalmazott.

sönike63 # 2012.04.02. 08:23

Kedves KBS!!
Köszönöm!

Anett47 # 2012.05.06. 09:50

tisztelt mindenki !
sürgős segítségre lenne szükségem !

fiam kapott a közjegyzőtől hagyaték ügyben idézést május 17-re , de mivel nem tud elmenni - testvérének adhat -e megbizást a képviseletére - aki szintén kapott idézést- hogy Ő képviselje, azaz nevében és helyette eljárjon a tárgyaláson . A képviseletre való megbizást számítógéppel irnánk , csak az aláírása lenne SAJÁT kezű aláírás, két tanuval aláíratva !
Elfogadható ez a közjegyző által !

nagyon köszönöm, sürgős lenne !

ha távolmarad a fiam és képviselői megbizás sem lesz, következménnyel járhat ?

Anett47 # 2012.05.06. 09:51

tisztelt mindenki !

fiam kapott a közjegyzőtől hagyaték ügyben idézést május 17-re , de mivel nem tud elmenni - testvérének adhat -e megbizást a képviseletére - aki szintén kapott idézést- hogy Ő képviselje, azaz nevében és helyette eljárjon a tárgyaláson . A képviseletre való megbizást számítógéppel irnánk , csak az aláírása lenne SAJÁT kezű aláírás, két tanuval aláíratva !

Anett47 # 2012.05.06. 09:52

tisztelt mindenki !

Anett47 # 2012.05.06. 09:53

tisztelt mindenki !

Anett47 # 2012.05.06. 09:53

tisztelt mindenki !

ObudaFan # 2012.05.06. 10:04

Adhat. A gond csak az, hogy ez külföldön kiállított magánokirat lesz, így a kiállítás helye szerinti állammal fennálló egyezményekre, viszonosságra is tekintettel előfordulhat, hogy felülhitelesítésre, vagy apostille-ra lesz szükség, ami egyrészt költség, másrészt nem lesz kész addig.

Anett47 # 2012.05.06. 10:11

ObudaFan !

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát,sajnos erre gondoltam, mert rövid az idő,

és ha nem megy el erre a hagyatéki tárgyalásra NEM lesz valami szankció, büntetés, stb. ?

megtisztelne válaszával ! üdv.

ObudaFan # 2012.05.06. 12:07

Büntetés nem. De azt, hogy semmilyen hátrány nem következik abból, ha ott nem tud nyilatkozatot tenni, már nem merném kijelenteni.

Katt79 # 2012.05.07. 13:08

sziasztok,
a nagymamám 2011 áprilisában halt meg. a közjegyzö idén februárra tüzte ki az eljárást. Mivel senkinek semmi gondja az örökséggel meg egymással, nem mentünk el, azóta várjuk a végzést. Annyi gubanc van az ügyben, hogy a nagymamám testvére fizette a temetést, ezért a nyugdíjból megmaradt részt, ami az öregek otthonában van, szerette volna megkapni. Két hete már felhívtam a közjegyzöi irodát, hogy érdeklödjek, miért nem történt egy év alatt semmi. Két nem nagyon magabiztos hölgy azt mondta, hogy mivel hagyatéki hitelezö van és nem mentünk el a tárgyalásra, új tárgyalás kell, majd kitüzik az idöpontját. Vagy írjon a nagymamám testvére nyilatkozatot, ha mégsem kéri a pénzt. (és ígérték, hogy a közjegyzö személyesen fog visszahívni, azóta is várom)
Ezt akkor sem értettem, beleolvastam a hagyatéki törvénybe, de ott sem találtam ilyet (azt viszont megtaláltam, hogy törekedni kell arra, hogy a hagyatéki leltár felvétele után két hónapon belül meglegyen a táryalás...). Az anyámnál is volt hagyatéki hitelezö, ráírták a végzésre, hogy kiknek tartozunk. A hagyatéki hitelezöknek nem kellett menniük a tárgyalásra.
A kérdéseim:
1 valóban szükség van új tárgyalásra?
2 ha igen, akkor ez növeli az eljárási költségeket?
3 ugye nem normális, hogy egy év alatt nem lett elhagyatékolva, és ha nem, akkor hol tehetek panaszt miatta?
Köszönöm elöre is! K.

kadaj01 # 2012.05.07. 13:24

Ha panaszt teszel, ki ne hagyd, hogy nem mentetek el a hagyatéki tárgyalásra...