hagyatéki tárgyalás

ObudaFan # 2012.11.01. 10:46

Ezt írtam az első mondatban. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 12:07

Tényleg. Bocs. A végén kerestem. :)

mné # 2012.11.02. 12:14

Üdvözletem !
Tanácsot szeretnék kérni a következőkben...
Az elmúlt hónapokban tudtam meg hogy a nagynéném után mint örökös szerepelek, neki nem volt családja így az élő testvéreire ill. azoknak a gyerekeire szállt az öröklés...és itt kezd érdekes lenni.A nagynénémmel szinte egyik testvére sem tartotta a kapcsolatot,de most az öröklésnél az egyik fiú öccse előlépett és ő intéz mindent még a temetést is ő fizette, annak fejében hogy minden örökös lemond a saját részéről...és láss csodát nem tudom mi volt a beetető szöveg de mindenki lemondott én nem tudtam mert most külföldön vagyok, okt 30 -án megvolt a hagyatéki tárgyalás, de amint elolvastam sok minden hiányzik belőle, és nem tiszta számomra...
_ nincs megemlítve az 1M ft os betétkönyv amit a temetésére tett félre még anno. és ezt mindenkinek hangoztatta..
_ nincs megemlítve az a sok arany amije volt, mert az volt a mindene..
_ nincs említve a lakása , hogy az most kié
egy pár éve valami ok folytán az OTP vel kötött valamilyen szerződést az sincs megemlítve, és nem tudni az miről szólt és hogy a lakás most már az OTp -é vagy kié?

Szóval nagyon sok bennem a kérdés, és főleg az hogy ennyire hogyan jött ki most a testvéri szeretet , csak úgy önzetlenül ?? És a temetés összege ki van húzva, nincs ár írva oda a jegyzőkönyvbe ....
Tehát mit tudok tenni, mert 15 nap -ig fellebbezhetek ez iránt ill. ha nem akkor automatikusan a nagybátyámra száll minden?
Elnézést a hosszú levél miatt , de szerintem még maradt ki belőle...aki tud segítsen , mert én nem voltam még ilyen helyzetben és nem tudom hogy ez a normális, vagy én vagyok csak nagyon gyanakvó...
A segítséget előre is köszönöm..

ObudaFan # 2012.11.02. 12:51

Ha te nem utasítottad vissza az öröklést, akkor valószínűleg a végzésben is örökösként vagy feltüntetve. Ha nem, akkor a leírt történetből nem látszik, hogy miért nem.
Ha olyan vagyontárgyak lehetnek, amelyek nem szerepelnek a végzésben, azon nem a fellebbezés, hanem póthagyatéki eljárás, esetleg per segíthet. NEked kell viszont bizonyítani, hogy léteztek ezek a vagyontárgyak, ezek az örökhagyóé voltak és hogy ki vitte el őket. Ha azt tudod, hogy a betét melyik bankban volt, a közjegyző póthagyatéki eljárásban a bankot megkeresheti, így ebben az esetben a bizonyítás egyszerű, de az aranytárgyak ügyében annál nehezebb lehet.
Azt viszont, hogy a végzés ellen érdemes-e bármilyen okból fellebbezni, ez alapján a történet alapján lehetetlen megmondani.

mné # 2012.11.02. 13:14

Arra hivatkoznak, hogy nem vagyok elérhető mivel külföldön vagyok most...de ugyebár még is mindenről tudok...
Tehát csak úgy nem tudnak kirakni belőle, csak ha lemondok róla és írásban...jól értettem ? ha nem teszem meg akkor maradunk ketten örökösök ?
Sajnos nem tudom hogy a betét könyv az hol volt nyitva, de ha nem mondok le akkor gondolom, hogy nem tudja majd felvenni az összeget sem belőle..ha nála van
A papíron van az csak 100E ft ha el lesz adva minden, akkor gondolom a felét megkapom belőle..ugye?
szóval nem könnyű...

ObudaFan # 2012.11.02. 13:34

Nem tudjuk, hogy ki rendelkezhet a számla felett, attól, hogy az örökhagyóé volt, még biztosíthatott rendelkezési jogot bárkinek.

mné # 2012.11.02. 14:59

Köszönöm a válaszokat...

chlovia # 2012.11.04. 10:06

Nagyon köszönöm!

edit82 # 2012.11.07. 12:27

Tisztelt Szakerto!
A kerdesem az lenne, hogy egy ingatlan oroklese eseten a lezajlott hagyateki targyalas utan mennyi idobe telik amig a kozjegyzo elkuldi a papirokat a foldhivatalba es mennyi ido mire en megkapom a vegleges papirokat? Elore is koszonom!

ObudaFan # 2012.11.07. 13:35

Egy-két hónap alatt biztosan bejegyeznek.

mné # 2012.11.07. 14:30

Megkaptam a hagyatéki tárgyalásról a határozatot és egy érdekes dolgot olvastam benne...
Az örökhagyó 2011 ben vásárolt hitelre egy Biopron lámpát aminek az ára 345E ft volt, ennyi van feltüntetve...viszont nekem a kérdésem a következő lenne , ezt a hitelt nekünk örökösöknek kell kifizetni-visszafizetni, vagy ez hogy van ?

Egyjogász # 2012.11.07. 14:46

Ha jogerős a közjegyzői végzés elvileg azonnal meg kellene küldenie a földhivatalba.

Saját tapasztalatom alapján azonban azt mondom, hogy érdeklődj a földhivatalnál, hogy beérkezett-e a közjegyzőtől az irat. Az én esetemben a T. Közjegyző egész egyszerűen elfelejtette beküldeni a földhivatalba a végzést (pedig külön szóltam neki, hogy nagyon sürgős lenne, mert már folyamatban van az ingatlan értékesítése), emiatt majdnem meghiúsult az ingatlan adás-vétele.

Végül is a saját végzés példányomat én adtam be a földhivatalnál, hogy legalább be legyen széljegyezve és annak alapján jegyezték is be a tulajdonjogomat.

Megnéztem, a T. Közjegyzőtől a mai napig nem érkezett be a végzés a földhivatalhoz.......

ObudaFan # 2012.11.07. 15:04

mné

Az örökös az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

mné # 2012.11.07. 15:27

wow..ez nem igazán jó hír..
Most tudtam meg a jegyzőtől, hogy az elhunyt életjáradéki szerződést kötött...
Ebben tud nekem segíteni valaki, ez mit takar?ez tovább él a szerződés, ?vagy mi a teendő vele stb....sajnos ebben a jogi dolgokban nem vagyok otthon, olvasgattam róla a neten, de nem nagyon értem...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.07. 17:13

ez mit takar?ez tovább él a szerződés, ?
Az attól függ, hogy kapta vagy fizette az életjáradékot.

mné # 2012.11.07. 18:02

Fogalmam sincs ,Sajnos én egyáltalán nem tudom hogy hogyan néz ki ez az életjáradék, mert a másik örökös nem mondott róla semmit sem és meg sem mutatta csak utólag a jegyző mondta hogy van , mert rákérdeztem az ingatlanra ...ezért érdekelne, hogy ki? és miért ?és milyen feltételekkel tud ilyet kötni, de leginkább az hogy én maga az életjáradékot honnan tudom megnézni ha a másik fél nem mutatja meg,...érdekes ez az egész, tudom

ObudaFan # 2012.11.07. 18:14

Életjáradéki szerződés alapján az egyik fél meghatározott pénzösszeg vagy terménymennyiség időszakonként visszatérő szolgáltatására köteles.
Ezen belül aztán bármiről szólhat a szerződés. A leggyakoribb, hogy valamilyen ingatlan az ellenérték, de nem feltétlenül van így ez.

mné # 2012.11.07. 18:40

és...a teljes lakás a fedezet az életjáradékért, egy kicsit lehet értetlenkedem, de valami ezzel az örökléssel kapcsolatban nincs rendben, mert 13 örökös volt azok csak úgy rábeszélésre lemondtak én azért maradtam, mert jelenleg külföldön vagyok, de velem is alá akarta íratni a lemondó nyilatkozatot a másik örökös...szóval szerintem valami lehet a háttérben,csak nem tudom hogy mi, mert a másik fél az nagyon ragaszkodók ehhez az örökléshez, és gondolom hogy nem az ingóságok értékéhez ami 100E ft nak a fele...

nicky25 # 2012.11.15. 16:24

A következő problémám lenne: hagyatéki tárgyaláson örököltünk Édesapámtól egy személygépkocsit, amin
1 800000Ft tartozás van a bank felé, és 4 éves. A közjegyző 2500 00ft-ot akart beírni értéknek, de mondtuk, hogy ez csak 1000000 ft-ot ér maximum előzetes érdeklődésünk után. Mivel van rá tartozás ezért nekünk mínusz 800000ft az öröklésünk. Nem értette meg, amit mondtunk, mert az volt a válasz, hogy ő csak 700000ft-ra tartotta a gépkocsi értékét, értsük meg így jól járunk. Megjött a hagyatéki végzés, amelyben a gépkocsi értéke 2500000 ft. ( az új ára volt ennyi)Kérdem én ez úgy jöhetett ki, hogy az adóssághoz hozzáadta a jelenlegi értéket?
Fellebbezhetünk-e emiatt, reálisan gondolkodunk-e, vagy nem értünk valamit? Ha az érték 2000000ft-tal kevesebb lenne, a munkadíjnak is kevesebbnek kellett volna lennie? Abból kaphatunk vissza?
Köszönettel

csilla0909 # 2012.11.19. 18:00

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakban szeretném a segitségüket kérni. Apósom meghalt, a férjemnek vagy egy testvére. Öröklés ügyben volna problémánk. Mi a férjemmel és két gyermekünkel apósomék háza fölé emeletráépitéssel épitkeztünk, itt is élünk. Ezáltal társasházzá lettünk nyilvánitva. Férjem testvére szeretne az örökségéről lemondani a férjem javára az alsó szintből az apai részre nem tart igényt, szeretné ha kifizetnénk innen, amire nekünk nincs sajnos pénzünk. Mi nem kértük hogy az apai részről mondjon le a férjem részére, sőt az anyai részét is rá akarják iratni a férjemre, ha majd anyósom meghal ne legyen ezzel gond, cimszóval. Mi ezt nem akarjuk hisz nincs pénzünk őt kifizetni innen. Tudunk-e valamit tenni? Igy is a mi nyakunkba szakadt igy a hagyatéki tárgyalás teljes közjegyzői dija amire álmunkban sem gondoltunk volna hogy ez igy alakul. Kérem segitsenek valami lehetőséggel, ami esetleg járható ut volna számunkra. Elöre is megköszönjük.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 18:42

Eléggé félrevezető, hogy nem a megfelelő kifejezéseket használod, kevered a különböző jogintézményeket. Mindenesetre a közös tulajdon megszüntetését bármelyik fél kérheti bíróságtól, ha megegyezni nem tudnak. A bíróság pedig főszabályként meg is szünteti a közös tulajdont, ha másképp nem, akkor kényszerértékesítéssel.

csilla0909 # 2012.11.19. 18:51

A hozzászólás nekem szólt KBS?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 18:54

Igen.

csilla0909 # 2012.11.19. 19:07

Köszönöm Kedves KBS, de irja le nekem legyen szives érthetőbben mert nem tudtam értelmezni:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 19:14

Az örökléssel a lakás az özvegy és az örökösök közös tulajdonába került. Bármelyiküknek joga van ahhoz, hogy szabaduljon ebből a kényszerű tulajdonközösségből. Ha a többiek nem hajlandóak erről megegyezni vele, akkor bíróságtól kérheti a megszüntetést. S mivel a bítóság tényleg meg fogja szüntetni a közös tulajdont, jobb és főleg olcsóbb lenne megegyezni, elkerülni a pert.

(Ezt igen nehéz lenne másképp leírni.)