Örökölt ingatlan eladása


Moszi75 # 2018.06.25. 15:34

Tisztelt Szakértők!

Szüleim meghaltak, tőlük házat örököltünk testvéremmel 50-50% arányban, amin hitel van. Nemrég meghalt a testvérem. A házastársával évek óta nem beszélünk, 3 gyerek van ott. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. A házat szeretném eladni, a hitelt a ház árából visszafizetni. Nem tudom, hogy a hagyatéki tárgyaláson a testvérem családja hogy fog dönteni. Meghirdettem a házat, ha akadna vevő mi a teendő.
Válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2018.06.26. 04:16

Moszi,

a saját részedet eladod amikor akarod, legfeljebb értesíteni kell a testvéred feleségét, mert neki és a gyerekeknek, vagyis az testvéred örököseinek elővásárlási joguk van mint tulajdonostárs.
(Feltételezem, se Te, se ők nem ebben az ingatlanban laknak)

Az ő részüket természetesen semmilyen formában nem tudod eladni. Mert az övék.

Tehát, ha az egészet szeretnéd, hogy megvegye valaki, akkor meg kell keresned a feleséget, leülni vele, és megbeszélni hogyan legyen. Természetesn a hitelt is örökölték, tehát ezügyben kell megegyezni, bár elvileg nem atomfizika ez, mert 50-50% tulajdonnál elvileg a hitel is fele-fele, ezt legfeljebb az befolyásolhatja, ha egyikőtök (Te vagy a testvéred) többet törlesztett esetleg a eddig, mint a másikotok.

A kulcsszó a megegyezés.

psyanna # 2018.06.26. 05:50

nonolet

engem az egész nem érdekelt addig, nem is foglalkoztam vele, amíg a hátam mögött a nagynéném nem kötött vele egy eltartási szerződést, amivel beintézte maguknak a 6/5 részét..én nem értem mit nem lehet ezen felfogni..
pont én nem akartam ezzel az egésszel foglalkozni..
ide csak ilyen agresszív, kötekedő nyomik járnak, akik nem képesek tárgyilagos tanácsot adni?!

psyanna # 2018.06.26. 05:53

*5/6

psyanna # 2018.06.26. 06:00

ja és én élek vele egy házban, és segítek neki minden nap és nekem erre sose jutott vna ilyet csinálni, ők meg 100 km-re vannak..a nagyanyám meg mikor aláírta, a saját bevallása szerint nem volt tisztában azzal, hogy ez pontosan mit is jelent..remélem így már valaki képes valami értelmeset is mondani..

drbjozsef # 2018.06.26. 06:34

psyanna,

igen, nyomi válaszolók járnak ide, de hát nyomi kérdésre nem lehet doktori disszertációt írni.
Vagy hülyeséget írsz, vagy utólag jössz elő dolgokkal.
Eddig szó se volt róla, hogy Te laksz együtt a nagyival.

Tehát. Az alap az, hogy a saját vagyonával a nagymamád azt csinál amit akar. Akár el is adhatja a lakást idegennek, akár elajándékozhatja bárkinek. Tehát pusztán mert a nagymamád semmiféle "jogosultságod" nincs az értékeire - amíg él.

Köthet tartási szerződést is akárkivel, szabadon. De ha ilyet köt, akkor a másik félnek kötelezettségei lesznek : a szerződéstől függően biztosítani kell az étkezését, lakhatását, ruházatot, gyógyszert, gondozást, későbbi temettetést.

Ha ezeket a nagynénéd nem csinálja, hanem veled lakik, és legalábbis természetben Te gondozod, akkor lehet valamiféle jogosultságod, vagy inkább a nagymamádnak, hogy felbontsa, vagy módosítsa a szerződést.

Első körben le kellene ülnötök a nagynénéddel és megbeszélnetek, hogy ki mit akar, mit vállal, és ezért mit kaphat cserébe. Ha Te is gondozod a nagyit, neked is járhat valami ezért. De ez nem automatikus. Közös megegyezéssel a mamád és a nénéd módosíthatja a szerződést, ha akarják.

Ha nem tudok megegyezni, akkor a mamád indíthat pert bíróságon, hogy az változtassa meg a szerződést, mert kevesebbet teljesít a nénéd, mint amit vállalt (HA kevesebbet teljesít). Te legfeljebb a mamád halála után támadhatod meg a szerződést, hogy színlelt volt, és a valóságban te tartottad el a mamádat.

Mondjuk az alapján, hogy te simán belemennél a 66-33 elosztásba, az következik, hogy bár nálad lakik, nem te tartod el, és tényleg teljesít valamit a nagynénéd. Ez esetben elég nehéz dolgod lenne a bíróságon is (meg a nagymamádnak is).

Üljetek le beszélni. Ez a legjobb megoldás. A másik a pereskedés, sokszázezer forintért, összeveszéssel, több éves idegörlő procedúrával.

drbjozsef # 2018.06.26. 06:35

A nagymamádnak kell legyen példánya a szerződésből. Olvasd el, mi van benne. Nézd meg, mit vállalt a nagynénéd. Teljesíti?

psyanna # 2018.06.26. 07:09

Ők fizetik a rezsit és bizonyos gyógyszereket és néha (max havi 2x) ránéznek. Én viszem neki amit kér pl a boltból és természetesen nem kérem el az árát, mert nekem ez természetes + járok hozzá, hogy otthon mit kell csinálni, segíteni, vagy rohangálni vmi után, ami szintén az, és sose jutott vna eszembe erre semmilyen szerződést kötni. A rezsi és a gyógyszerek miatt mennék bele az említett felosztásba, és mert alapvetően engem nem a pénz érdekel, hanem az, h legyen igazság, ezért is vagyok ilyen mocskosul csalódott, hogy ilyet léptek a hátam mögött.
Mint megtudtam a nagymamám el se olvasta szerződést, a minap mondta, hogy ott van a szekrényben és még egyszer meg se nézte..én is megbeszélést forszíroztam, amire a nagynéném elutasítóan és arrogánsan válaszolt, hogy ő nem (szerintem ilyet csak az csinál, akinek vaj van a füle mögött).
Jogi procedúrákat nem akarok indítani, ha a nagymamám a teljes igazság tudatában azt mondja, hogy ő szerinte ez így jó, onnantól már az egészet mindenkinek a lelkiismeretére bízom, habár neki még a %-ok és a törtek arányát és jelentését is nehéz elmagyarázni, mert csak azt hajtogatja, hogy ő nem tud ilyeneket... Azért kérek tanácsot, hogy ha ezt a megbeszélést sikerül megvalósítani, akkor tudjak érvelni, hogy mit hogy kellett volna, és legyen megalapozva, amit mondok.

Moszi75 # 2018.06.28. 13:36

Az egész ingatlant kellene eladni, úgy kifizetnék a hitelt és mindenki élhetné a saját életét. Nem lakunk benne. Köszönöm a segítséget.

nonolet # 2018.06.28. 16:44

psyanna

Úgy tűnik, hogy: ALAPVETŐN OKÉ az a szerződés!

A nagynéni fizet nem is keveset...
Cserébe lesz egy ingatlana, MAJD EGYSZER.

A nagyika pedig nem is akarja vissza csinálni.
A jelek szerint.

Az, hogy te ezzel kiestél a jóból.
kb. senkit nem érdekel rajtad kívül.
Pláne nem "jogilag".

A nagyi ÉL és döntött!!! ez van.

Persze próbálkozhatsz a döntése módosításával...
De ahhoz meg kell őt győznöd! és/vagy a nagynénit.
Ennyi.

Ha nem tudod meggyőzni őt/őket, akkor így jártál.

nonolet # 2018.06.28. 16:46

Moszi75

Vedd meg az örököstől a részét.

Aztán úgy adod el, ahogy csak akarod...

slimria # 2018.06.28. 18:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremmel 1/2-1/2 arányban örököltük meg szüleink családi házát, a telekkel együtt.
A felét 2007-ben, édesanyánk halála után, majd a második felét 2014-ben édesapánk halála után.
A telket a házzal együtt 6 millióra értékelték a hagyatéki tárgyaláson.
Most a telekből megosztással szeretnénk eladni egy részt, 3 és fél millió forintért.
Várhatóan mennyit kell az értékesítés után adóznunk?

Moszi75 # 2018.06.28. 19:16

nonolet

Sajnos nincs hatmillióm.

ObudaFan # 2018.06.29. 04:56

slimria

Édesanyátok része után nem kell adózni, édesapátok esetén pedig a különbözet 15%-ának a 30%-a az adó.
Tehát azt is tudni kellene, hogy mekkora részt adtok el.

Anci53 # 2018.06.29. 07:33

Azt szeretném megtudni, ha a szülő gyermeikeinek ajándékozta 1/2 tulajdon részét az ingatlanból, majd azt visszakéri a gyerekektől, a visszaadott ingatlan a szülőnek új beszerzése, vagy visszaáll a régi rend. Értékesités miatt kérdem, tehát eladás esetén adózni kell-e a szülőnek a visszakapott ingatlana után?


Üdv.

Azt szeretném megtudni, ha a szül? gyermeikeinek ajándékozta 1/2 tulajdon részét az ingatlanból, majd azt visszakéri a gyerekekt?l, a visszaa

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.29. 08:06

Szövegezés kérdése.

ObudaFan # 2018.06.30. 08:41

Szövegezéstől függetlenül kockázatosnak tartom, hogy az adóhatóság álláspontja az lesz, hogy új szerzésnek minősül.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.30. 08:45

Van döntvény is róla, hogy ha a felek felbontják a szerződést, akkor úgy kell tekinteni (adóhatósági szempontból is), mintha a szerző meg sem szerezte volna az ingatlant. (A döntvény konkrétan arról szól, hogy a szerzéskor megfizetett illetéket vissza kell fizetni, de szerintem az elvi lényeg ugyanaz.)

ObudaFan # 2018.06.30. 10:11

Én csak illeték vonatkozásában emlékszem ilyen döntvényre.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.30. 11:34

Azt mondtam. Meg azt is, hogy az elvi lényeg ugyanaz: úgy kell tekinteni, mintha meg se szerezte volna az ingatlant.

(Megjegyzem, polgári jogi szempontból ez soha nem is volt vitás, csak az adóhatóság próbálkozott - a maga szempontjából érthető módon egy "unortodox" értelmezéssel.)

ObudaFan # 2018.07.01. 06:15

Én azt gondolom, hogy mivel szja vonatkozásában nincs döntvény, ezt - az egyébként szerintem is helyes értelmezést - azért a NAV vitássá teheti az alapján, hogy az Szjatv. 62. § (6) az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett állapothoz köti a szerzést. Márpedig a szerződés felbontása esetén is az ingatlan-nyilvántartásban az új dátummal fog szerepelni a tulajdonjog bejegyzése.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.01. 07:59

Erre hivatkoztak az illetékre nézve is. :)

ObudaFan # 2018.07.01. 10:07

Hát ez az :)

nonolet # 2018.07.01. 13:47

"Márpedig a szerződés felbontása esetén is az ingatlan-nyilvántartásban az új dátummal fog szerepelni a tulajdonjog bejegyzése."

De ez ekkor nem szerzés... hanem csak visszajegyzés.
Gondolom.

GHE1985 # 2018.07.17. 15:04

Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan problémám lenne,hogy édesapàm 7 hónapnyi kórhàzi kezelés utân ( szellemileg teljesen épp volt), 1 hónapja elhalàlozott. A napokban történt a temetése, ahol is,én nem is a bàttyàmtól hanem annak exbaràtnőjétől értesültem arról,hogy édesapàm lakàsàt,a halàlra előtti napokban/hetekben eladta a bàttyàm az apàm közös beleegyezésevel,majd ez az összeg egyből a bàttyàm bankszàmàjàra került. Màs vagyona nem volt,akkor ez azt jelenti,hogy én búcsút inthetek az én részemnek? A bàttyàm kikötötte az exbaràtnőnek,hogy nekem el ne mondja a lakàseladàst.