Orokles , vagyonmegosztas

DI DI # 2005.07.04. 17:24

Köszönöm a választ derill.

felix-bad ragaz # 2005.07.04. 21:11

Engem nagyon érdekelne, hogy a hasznonélvezeti jog milyen formában és mértékben korlázható.
felix

ildikó31 # 2005.07.05. 06:50

kedves felix-bad ragaz!

Semmilyen formában, sehogy sem korlátozható!

ildiko31

Kála # 2005.07.05. 07:25

Persze, ha pénzben megváltod a haszonélvezeti jogot, akkor a probléma máris megoldva.

derill # 2005.07.06. 08:56

A leszármazók kérhetik az özvegy haszonélvezeti jogának korlátozását. Ez olyan esetekben fordulhat elő, ha mondjuk az özvegy nem lakik abban az épületben, amelyen haszonélvezeti joga van (pl. nyaraló esetén), a biróság ez esetben meghatározhatja, hogy az év mely időpontjában nem élhet haszonélvezeti jogával. Vagy ha pl. több lakásról van szó, egyikbe az özvegy lakik, másikba pl. egy leszármazó, ez esetben a leszármazó kérheti, hogy az özvegy haszonélvezeti jogát a biróság az általa lakott lakás esetében korlátozza, ellenkező esetben az ő lakhatása megoldatlan lenne. A biróság itt mindig mérlegel, hogy az özvegynek tényleg szüksége van-e a haszonélvezeti jog gyakorlására, vagy kizárólag a joggal való visszaélés miatt akar élni vele. Pl. ha soha be sem tette a lábát a leszármazó által lakott lakásba, akkor tuti korlátozni fogja.

Pénzben megváltani sajnos csak akkor lehet, ha az özvegy belemegy. Viszont az özvegyi haszonlvezeti jog egyrészt csak egy ujabb házasságkötésig tart, másrészt lehet kérni a megváltást, ami azt jelenti, hogy akkor nem lesz özvegyi joga, hanem örökösként egy gyermekrésznyit örököl az özvegy.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

habcsok # 2005.07.08. 08:13

Egyezségi ajánlat/nyilatkozat (mi a neve?) szövege mi? Kösz

derill # 2005.07.08. 08:41

Kérelem, és a hagyatéki eljárásban kell előterjeszteni. A szövege az, hogy kéred - és elmondod az indokaidat - hogy az özvegy haszonélvezeti jogát korlátozzák - és elmondod, hogyan képzeled a korlátozást.

Vagy megegyezel az özveggyel, hogy kérje a megváltást - egy gyermekrésznyit örökölne ez esetben, és ezt elmondod neki, meg azt is, hogy az özvegyi jog csak addig tart, amig nem köt ujabb házasságot, tehát mérlegeljen. És ezt csak a hagyatéki eljárásban lehet, tehát később nem lesz rá lehetősége. Aztán hagyod kicsit gondolkodni, és a hagyatéki tárgyaláson rákérdezel, illetve ujból felteszed az ajánlatot.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

rollings # 2005.07.14. 19:10

Állásfoglalást szeretnék kérni a következő ügyben. 2001-ben nősültem, feleségemnek van egy korábbi házasságából származó fiú gyermeke, aki nevelt fiamként velünk él, de nem vettem a nevemre. Van egy húgom, mindkét szülőm él. Kérdésem, hogy halálom esetén ki örökli a nevemen lévő lakást, és az autót?

Kála # 2005.07.15. 05:10

A törvényes öröklés rendje szerint a szüleid, de a lakáson a feleségednek holtig tartó haszonélvezete lesz.

krgin # 2005.07.15. 09:47

X 89-ben vette feleségül Y-t. X-nek már a házasság előtt elkészült 5 szobás háza, amelyre OTP és munkahelyi kölcsönt egyaránt felvett. Házasság után még 2 évig fizették az OTP tartozást (összesen 60e Ft-ot), majd napjainkig a munkahelyi kölcsönt (havi 500,- Ft).
Most válni szeretnének, vajon Y azzal, hogy részt vett a házra felvett hitelek visszafizetésében, szerzett-e tulajdonjogot a házra, vagy készpénzben kielégíthető.

X kért meg, hogy megkérdezzem ezen fórumban, előre is köszönöm a válaszokat!

rollings # 2005.07.15. 10:24

Kedves Kála!
Mi a megoldás arra, hogy halálom esetén a feleségem örökölje ezen dolgokat, esetleges egyszerre bekövetkező halálunk esetén pedig a nevelt fiam?

Kála # 2005.07.15. 10:49

Szerintem ebben az esetben a legjobb megoldás az lenne, ha végrendeletet írnál. (Ráadásul ezt tetszőlegesen tudod módosítani a későbbiekben is, ha esetleg szükségessé válik.)

derill # 2005.07.15. 10:55

rollings: nem csak a lakáson, hanem a kocsin is, és nem holtig tartó, hanem özvegyi, ami azt jelenti, hogy házasságkötéssel megszünik.

Krgin: tulajdoni igényt támaszthat, de pénzben is kielégithető.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

krgin # 2005.07.15. 13:25

derill: köszönöm! szóval megegyezés kérdése?A pénzbeni követelés inflációkövető, vagy fix, az eredeti összeg? A tulajdonjog hogy számolandó? Összességében kábé 75,- Ft-ról (ha inflációt nem számolunk) van szó, ez egy 15 milliós háznál elég pirinykó tulajdoni hányadot eredményezhet...

derill # 2005.07.15. 13:53

Igen, megegyezés kérdése. Fix összeg az amit a biróság megállapít, ha per lesz mégis, és ha nem fizeted meg, onnan indul a kamat.

Eléggé kizártnak tartom, hogy 75 forintról lenne szó. Azt irtad együtt éltetek, és az alatt közösen fizettétek a hitel összegét. Nem hinném, hogy 150 ft volt a hitelrészlet. Ne sumákolj, mert azt igen rosszul tolerálom, remélem ez volt a humor.

Házasság után még 2 évig fizették az OTP tartozást (összesen 60e Ft-ot), majd napjainkig a munkahelyi kölcsönt (havi 500,- Ft).

Gondolom havi 60 ezret, tehát ez 720 ezer a feleségre, és plusz a munkahelyi kölcsön fele. A lakás akkori értékéhez viszonyitottan számold ki, hogy ez hány százalék volt, nézd meg a mostani értékét, és annak ugyanilyen százaléka jár a feleségnek.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pazs # 2005.07.15. 14:29

Kála, miért nem rollings felesége örököl leszármazó hiányában, miért a szülei?

derill # 2005.07.15. 14:55

A felesége örököl, ha nincs leszármazó a szülők csak az ági vagyont.

607. § (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.
(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl.
608. § (1) Leszármazók és házastárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

rollings # 2005.07.15. 15:11

Mit jelent az "ági vagyon" kifejezés? Ne haragudjatok, mivel egymásnak ellentmondó információkat olvastam, kérem, hogy tisztázzuk, hogy kinek van jogi végzettsége, és kérem, hogy ő adjon nekem biztos információt.
Köszönöm a segítséget.

derill # 2005.07.15. 15:35

Azért másoltam be neked a jogszabályt, hogy abból Te is látod. Egyébként lehet, hogy itt mindenkinek jogi végzettsége van. A jog viszont igen kiterjedt, előfordul, hogy valaki valamire rosszul emlékezik (80 ezer jogszabály van hatályban, tehát ilyen előfordul bárkivel).
Egy hibás számitógépről például 8 informatikus 10 féle hibát és javitási módot állapithat meg, és lehet, hogy mindnek igaza van, de lehet, hogy mind téved. Akik itt válaszolnak sokszor rutinból válaszolnak, nem néznek mindennek utána, ezért fordul elő, hogy valaki téved, akkor a másik kijavitja.
Ildikó31 ügyvéd, én pedig jogász vagyok, a többiről nem tudom. Kála jó válaszokat szokott adni, ez volt kivétel, de a kivétel erősiti a szabályt, mint tudjuk. Én is és Ildikó is tévedett már és még fogunk is valószinüleg.

Az ági vagyon az, amit Te a szüleidtől vagy nagyszüleidtől kaptál, erre a szüleid igényt tarthatnak.
Ági öröklés
611. § (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

rollings # 2005.07.15. 15:55

derill, köszönöm a segítséget.

Kála # 2005.07.15. 16:52

Köszi Derill a helyesbítést, ezt valóban igen rendesen elnéztem... Mindig kiderül, hogy igaza volt egyik professzoromnak aki azt mondta, hogy fejből soha ne mondjunk semmit, csak azt jegyezzük meg, hogy mit hol kell keresni.

derill # 2005.07.15. 18:08

A professzorodnak biztos igaza van, de nem lehet könyvekkel felfegyverkezve járkálni - sokszor nem is otthonról irok, hanem ahol gépet találok onnan -, és nem hinném, hogy bárkinek is káptalan a feje. Én is örülök, amikor kijavitanak, ha elirok valamit. Van, hogy fáradtan ülök neki éjjel, és másoknál is sürün látom ezt. De azért vagyunk sokan, hogy segitsünk egymásnak, és figyeljünk egymásra. Látod elsőre én sem vettem észre, hogy nem jól irtad, csak amikor pazs rákérdezett, akkor néztem meg. Én is irtam már rosszat, sőt, ráadásul ugy, hogy nem elirtam, hanem rosszul tudtam. Ez arra is jó, hogy ilyenkor felhivják a figyelmemet arra, hogy nézzem meg ujra. Ráadásul sokszor a szabályok kétpercenként változnak. Egyik pillanatban jól tudsz valamit, másik pillanatban elavul. Legtöbbünknek pedig nincs CD jogtárunk.

Ezeket azért is irom le, hogy a kérdezők lássák, nem is olyan egyszerü kapásból válaszolni, főleg egy-egy bonyolultabb kérdésre. Aki rendszeresen válaszol az tudja csak, hogy milyen nehéz, és tudom, hogy sok ügyvéd olvassa a fórumot rendszeresen, de a legtöbbjük nem meri felvállalni a válaszadást a tévedéstől való félelmében. Nekünk ugyanolyan kellemetlen érzés, amikor tévedünk, de legalább fel merjük vállalni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

alorinc # 2005.07.20. 12:48

Rollings:

derillt kiegészítve (figyelembe véve azt a lehetőséget, hogy hugod is van):

Ptk 611.§(2) Ági öröklésnek van helye testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgyra is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.

Ha örökbefogadod nevelt gyermeked akkor ő lesz a törvényes örökösöd és feleséged az özvegyi jog jogosultja.

alorinc # 2005.07.20. 12:52

Fontos hangsúlyozni, hogy a vagyontárgy ági jellegének a tárgyi feltétele az, hogy a lentebb meghatározott személyekről öröklés vagy ingyenes juttatás útján szálljon rád (mint jövőbeni örökhagyóra)

Ha az öröklés nem ingyenes (pl. öröklési szerződés) akkor az ilyen módon tulajdonodba került vagyontárgy nem minősül ági vagyonnak. Úgyszintén ha nem ingyenesen hanem visszterhesen szerezted felmenőidtől testvéredtől, annak leszármazójától (pl. adásvétellel).

derill # 2005.07.20. 15:07

alorinc: még van huga, ezért nem irtam:)) igy a hugától még tuti nem örökölt ági vagyont.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu