Orokles , vagyonmegosztas

the big cat # 2005.08.29. 15:09

Pereld be a bankot amiért nem fizeti ki neked a neked járó összeget. Téged egyáltalán nem érdekel, hogy kinek, miylen jogalapon fizetett, és a bíróságot is igen hidegen fogja hagyni. természetesen késedelmi kamatostul, és a költségidet is kérd.

the big cat # 2005.08.29. 15:10

Vagy egy pillanat, a közjegyzői hagyatéki végzés az nem végrehajtahtó véletlenül közvetlenül? Mert ha igen, akkor ha a bank nem fizet, rájuk küldeni a végrehajtót.

viktor99 # 2005.08.29. 15:19

Ez teljesen jogszerü?
Igy müködik?

viktor99 # 2005.08.29. 15:31

Gyakorlatban, milyen lépéseket kell tennem? Menjek a végrehajtóhoz és az majd intézkedik, vagy hogyan?

derill # 2005.08.29. 16:50

Fizetési meghagyás. Elmész a birósághoz, kérsz egy nyomtatványt, kitöltöd, beirod a tényleges összeget és a kamatokat. Aztán a bank vagy fizet, vagy ellentmond.

Ha ellentmond, perré alakul.

Kicsi az esélye annak, hogy a bank nyer ugy, hogy nem fizet és azt sem közli, hogy miért nem, mert neki banktitkai vannak.

Ha ugyanis lenne ilyen lehetőség, akkor senki nem tenné bankba a pénzét. Kifizetik a számlámon lévő összeget valakinek, aztán közlik, hogy banktitok? Nem rossz buli, beszállnék:)) nekem is fizethetnek ilyen alapon:))

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

alorinc # 2005.08.31. 11:58

esetleg kedvezményezett volt a feleség? Mert akkor felvehette

derill # 2005.08.31. 16:18

Azt irta, hogy a hagyatékátadó végzés szerint ő örökölte: "Hagyatéki eljárás során a közjegyzö szerint is engem illet meg az összeg."

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

viktor99 # 2005.08.31. 19:40

Hagyatékátadó végzés szerint én örököltem.
Nem tudom,de ha kedvezményezett volt a feleség ,akkor nem jár nekem semmi?Hagyatéki eljárás során miért nem tisztázta,van ennek jelentősége?

derill # 2005.08.31. 20:40

Van, de ezt a közjegyzőtől kérdezd inkább, ismerni kellene ugyanis az iratokat. Õ viszont ismeri, és a szabályokat is. Ha ugyanis a feleség a kedvezményezett, ezt egyrészt bizonyitania kell (banki igazolással), másrészt akkor nem tartozik a hagyatékhoz, tehát a hagyatékátadó végzésben nem adhatták át Neked. Tehát közjegyző!

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

viktor99 # 2005.09.01. 04:56

Névre szoló betétszámlája volt,3vagy 6 hónapra lekötve.A közjegyzö ezért mondhata hogy engem illet.Az hogy kedvezményezett vagy csak meghatalmazott volt az jelent valami különbséget?Mert elképzelhetetlenek tartom az elöbbit,mert rossz házasságban éltek,válás előtt alltak.
A közjegyző is hasonlókat mondott,hogy ez a végzés végrehajtható,és nem nekem kell perelnem őt henem ellenkzőleg.A jogerős végzést követően nem élt fellebezéssel.

alorinc # 2005.09.01. 13:02

azért írtam, hogy nem perelheted be a bankot, a közjegyzőt azért mert vki aki jogosult volt felvette az összeget, bár Téged illet. Kedvezményezettként csak hozzáférhetett a bszlához, de az örökhagyó halála pillanatábana hagyaték mint egész száll át az örökösre, vagyis Rád.

Megint más tészta, hogy a feleséget (feltéve, h. a feltételek fennáltak: életközösség nem szűnt meg, etc.) özvegyi jog illeti meg a betétre is, azaz a betét kamatai őt illetik, míg a tényleges összeg téged.

viktor99 # 2005.09.01. 14:59

Köszönöm mindenkinek aki a kérdésben segitett tisztán látni.

viktor99 # 2005.09.01. 15:31

Meghatalmazottként is fenáll:"csak hozzáférhetett a bszlához, de az örökhagyó halála pillanatábana hagyaték mint egész száll át az örökösre, vagyis Rád." ???

Köszönöm még1x.

viktor99 # 2005.09.06. 05:23

Beszéltem a közjegyzövel és hasonlókat mondott( Kedvezményezettként csak hozzáférhetett a bszlához, de az örökhagyó halála pillanatábana hagyaték mint egész száll át az örökösre, vagyis Rád. )
Azt hogy felvette ezt a pénzt elismerte,a hagyatéki végzésben szereppel.Akkor most a végrehajtóhoz vagy a fizetési meghagyást válaszam,melyik az előnyösebb.Persze még most sem tudom hogy jogosan vette-e fel az összeget,és kiváncsi vagyok,mert amikor a bankban jártam fél fülel hallotam az alkalmazottól "hogy ebből valakinek nagy baja lesz"és utána elültetett az asztalától majd később hivatkozott a banktitokra.

zengő # 2005.09.10. 10:42

Sziasztok!
Kérdésem a következő:
A közjegyzőnél készített szerződésből/pl.:házassági/,ill. végrendeletből a közjegyző köteles-e megőrízni példányt?
Ha köteles,egy esetleges hagyatéki eljárásnál,ha pont az adott közjegyző végzi,a rendelkező előzetes hozzájárulása nélkül nyilvánosságra hozhatja-e,esetleg kötelessége-e?
Hagyatéki eljárásnál lehet-e másik közjegyzőt kérni?

haniel (törölt felhasználó) # 2005.09.10. 18:32

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

derill # 2005.09.10. 20:51

Ez igy igaz. Viszont a szerződés megtámadható, ugyanis a gyerekek eleve tartásra kötelesek. Tehát pl. amennyiben mindkét gyerek egyformán gondoskodott a szülőről, ez esetben meg tudja támadni, és nagyon valószinü, hogy sikerrel. Vagy ha bizonyitható, hogy szinlelt szerződés volt, tehát nem történt ellenszolgáltatás, ez esetben semmis a szerződés.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

alorinc # 2005.09.12. 08:32

zengő:
A közjegyző az általa készített, nála letétbe tett végintézkedést megőrzi és lejelenti a Végintézkedések Országos Nyilvántartásába. Ha az örökhagyó után megkezdődik a hagyatéki eljárás (az utolsó lakhely és az elhalálozás hónapja szerinti ) az illetékes közjegyző KÖTELES lekérdezni ezt a nyilvántartást és bekérni a végrenedelet, etc. hiteles másolatát a készítő közjegyzőtől. Az ilyen végrendelet nem vész el.

Benike01 # 2005.09.12. 09:09

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Édesanyám már 20-éve élettársi kapcsolatban él
közös lakásban az élettárs szeretné a lakás rá esö részét rám hagyni szeretném meg tudni hogy ez milyen modon lehetséges?

alorinc # 2005.09.12. 13:49

Kérdéseim:
Élettárs családi állapota?
Gyermekei száma?

szemes # 2005.09.12. 18:24

Hello Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni!
Édesapámnál tavaly novemberben tüdőrákot állapítottak meg, melyből úgy tűnt,hogy májusra "felgyógyult",ám júniusban visszaesett és augusztusban meghalt. Mikor kiújult a betegsége felhívott (június végén) és elmondta hogy végrendelkezni akar, és ehhez kérte a pontos lakcímeünket (a nővéremét és az enyémet) ill a személyi adatokat. Megkaptuk a végrendelet másolatát, és megdőbbenve olvastuk,hogy minden vagyonát a feleségére(a mostohaanyánkra) hagyta , bennünket végakaratával "az általa birtokolt 1/2 tulajdoni hányadú ingatlan kötelesrészére szorít".Több furcsa dolgot fedeztem fel a végrendelettel kapcsolatban:

• tudomásom szerint június-júliusban végrendelkezett, ám az irat februári keltezésű
  • ránk vonatkozóan semmilyen személyes adatot nem tartalmaz úgymint név,cím szül.idő stb.,ilyeneket csak a feleségnél találtunk.
  • a végrendeletet géppl írták és gyanús édesapám aláírása

A kérdésem az lenne, hogy ezen észrevételekkel együtt a végrendelet érvényes -e, ,illetve a végrendeletet szerkesztő ügyvéd lehet-e tanu? Ha érvényes , akkor mit jelent ez esetben a kötelesrész? Ha megtámadnánk a végrendeletet számíthatunk -e arra ,hogy nyerünk ha csak a gyanú van de bizonyíték nincs az irat kétes eredetére?
Ha februárban kemoterápiás kezelés alatt állt, nem kell -e orvosi igazolás a beszámíthatóságról?
Előre is köszönöm a segítséget!

derill # 2005.09.13. 09:34

A kemoterápiás kezelés a beszámithatóságot általában nem befolyásolja. A végrendeletet látni kellene ahhoz, hogy tudni lehessen, hogy érvényes-e. Van két tanu? Ha egyértelmüen kiderül, hogy rólatok szól, akkor nem fontos, hogy adatok is legyenek benne. Az 1/2 volt az összes vagyona, vagy volt más is? Mert a teljes vagyon vonatkozásában jár a köteles rész. Esetleg irásszakértővel vizsgáltassátok meg az aláirást.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zengő # 2005.09.14. 12:36

alorinc!
Köszönöm a válaszodat.
Még azt szeretném megkérdezni,hogy mi a helyzet a közjegyzőnél kötött házassági szerződéssel?Abból is marad nála,elküldi valahova?Az is kevésbé támadható,mint az ügyvédnél kötött?

ebern # 2005.09.17. 17:24

Köszönöm Derill, a testvéreim nem akarták hogy visszajöjjön, beleavatkoztak és azt mondták ha az együttélés visszaáll akkor a tulajdonjog újra közös és férjem családja örököl, amit férjem sem szeretne. Az ingatlan piacon van, idősek vagyunk, gyermekeink külföldön élnek így nyugdijas otthonba költözünk.

derill # 2005.09.17. 21:24

ebern: jó döntés, sok sikert!

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu