alorinc:) erre gondoltam. öröklési jogi szempontból a lemondás kétoldalu, polgári jogi szempontból pedig az átruházás szintén kétoldalú, márpedig itt csak egy oldal van (esetemben egy "lemondó" nyilatkozatot küldtem, nem is jártam a közjegyzőnél, tehát nem kötöttünk semmiféle szerződést).
Más egy írott szabály, és más a gyakorlat. Tulajdonképpen a lemondás szabályai érvényesülnek azzal a kivétellel, hogy nem szerződésben és nem élők közt történik, hanem egyoldalú jognyilatkozattal és halál után. Aztán a jog variált egyet és kinevezte a dolgot átruházásnak (anélkül, hogy néhány dolgot tisztázott volna, pl. jogcim).
Az viszont tuti, hogy az átruházásnak egyetlen szabálya sem érvényesül, se szerződés, se ügyvéd (hiszen ingatlannál ügyvédkényszer is van), se adó, se vagyonátruházási illeték, hanem bedugták az öröklési szabályok alá, még a jogcim is öröklés, hogy még jobban hasonlítson az öröklési jogról való lemondásra.
Jól mondtad, tulajdonképpen joglemondás:), ami nem azonos sem az átruházással, sem az öröklési jog fogalma szerinti lemondással.
Ezért érdekes a jog, mert lehet vele "játszani".
arturio: Ne aggódj, az ajándék visszakövetelhető, márpedig Te jogosult vagy a köteles részre.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu