Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Szülői felügyeleti jog

alfateam # e-mail 2017.04.22. 19:33

, hogy ne vigye el, hiszen nem tudja mikor mit kell tenni
Vigye csak, add oda neki. Írd le neki mikor mit kell tennie. Had-tudja meg mennyi gond van vele.
Egyébként is éppen úgy szülő ő-is mint Te.

Ha bírósághoz fordulsz és kéred a szülői felügyeleti jogot gond nélkül megkapod, és a tartásdíjról is rendelkezik.

Kisvaki # e-mail 2017.04.22. 19:10

Tisztelt Fórumozók!

Egy kis eligazításra lenne szükségem. Három éve külön vagyok a gyermekem apjától. Szóbeli megegyezés szerint fizeti a gyerektartást. A kisgyerek fél évre rá, a szétköltözésnek, diabéteszes lett. Apukát 1 éve nem láttuk, nem hív, nem jelentkezik. Ha keresem arra hivatkozik, hogy beteg volt, ezért nem jött. Most itt az iskolai beiratkozás,röpke 2 hét alatt, de vissza küldte a kitöltött papírt, így be tudtam íratni a gyereket.Az rendben van, hogy fizet, de felháborít, hogy ennyire nem vesz a gyerekről tudomást. Gondolom nem kell részleteznem, hogy mennyire megváltozott ettől az új helyzettől az életünk, a napi gondokkal én küzdök meg, a munkám megszűnt, mert a gyerek csak délig van oviban. Nem siránkozok,de úgy érzem, hogy nem szeretném apukát mindig keresgélni, ha kell az aláírása, beleegyezése stb..illetve, ha plusz kiadás van a gyereknél, könyörögni kell, hogy szálljon be. Arra gondoltam kérem a bíróságon a gyerekelhelyezés lepapírozását, a szülői felügyeleti jogárok nem szeretne lemondani, mert ez nála elvi kérdés...ugyan nem kíváncsi rá, de mégis. Szeretném, ha a bíróság megnézné a hivatalos jövedelmét, és ha mód van rá, és járna több gyerektartás elfogadnám. Illetve nem tudom, hogy diabéteszes gyermek esetében, kérhetem-e, hogy mivel a gyermek csak 6 éves, nem tudja ellátni önmagát még önállóan (inzulin beadás), és apuka ezekről semmit nem tud, hogy a láthatás csak felügyelet mellett történjen? Nem azt akarom, hogy ne lássa, csak, hogy ne vigye el, hiszen nem tudja mikor mit kell tenni. Elintézhetőek ezek a dolgok így ahogy gondolom, vagy ne így vágjak neki a bíróságon? Köszönöm szépen a válaszokat előre is!

ObudaFan # e-mail 2017.04.13. 20:57

Leende

Nincs olyan szabály, hogy a bíróság nem dönthet ideiglenes intézkedéssel a szülői felügyelet gyakorlásáról is akár, de az tény, hogy csak igen ritkán és indokolt esetben tesz ilyet. Más hatóság meg addig, amíg per van folyamatban, aligha fog eljárni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2017.04.13. 20:55

Szerintem bírósági hatáskör.
149/1997. (IX.10.) Korm.rendelet 18. § (1) Ha az együtt élő vagy különélő szülők a szülői felügyelet közös gyakorlása körébe tartozó kérdésekben nem tudnak megegyezésre jutni, a Ptk. 4:166. §-a alapján a gyámhivatal döntését a lelkiismereti és vallásszabadság körébe tartozó kérdés kivételével bármelyik szülő kérheti.

Szerintem meg nem, mert lelkiismereti kérdésben a bíróság sem dönthet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Leende # e-mail 2017.04.13. 18:46

Kedves József, nem kívánom hogy a helyemben légy most. És igen, keresem a választ, mert kell legyen valami járható út ott, ahol a családsegítő is aggódik, de nem tud mit tenni 1 hónapja.

Kedves Bodorka, köszönöm a válaszod. Egy út amit megpróbálunk, bár a gyámhatóság még ott tart, hogy létezik ideiglenes elhelyezés és azt kérjem, pedig már nincs ilyen. Neked még egyszer köszönöm a segítséget :-)

drbjozsef #   2017.04.11. 12:47

Bodorka ezen valszeg már túl van, egy év után...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tordesillas # e-mail 2017.04.11. 09:29

Bodorka

Szerintem bírósági hatáskör.

149/1997. (IX.10.) Korm.rendelet 18. § (1) Ha az együtt élő vagy különélő szülők a szülői felügyelet közös gyakorlása körébe tartozó kérdésekben nem tudnak megegyezésre jutni, a Ptk. 4:166. §-a alapján a gyámhivatal döntését a lelkiismereti és vallásszabadság körébe tartozó kérdés kivételével bármelyik szülő kérheti.

drbjozsef #   2017.04.11. 08:51

Leende,

ez egy fórum, több topikkal. Általában mindenhol ugyanazok válaszolnak. Már vagy három topikban feltetted a problémádat, van, ahol kaptál rá választ is. Mire számítasz?

Addig írod be újra, meg újra, amíg neked tetsző választ nem kapsz?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Leende # e-mail 2017.04.11. 07:05

sziasztok, jogi oldalról kérek segítséget. ha jól tudom már nem dönt a bíróság ideiglenes szülői felügyeleti jogról, csak a kapcsolattartást szabályozza. addig mindkét szülőnek joga van egyformán a gyerekhez. na most nálunk mindkét szülő szeretné ezt a jogát gyakorolni, válás most fog kezdődni. a gyerekeket kell járatni óvodába, oda beiratáshoz 2 szülő aláírása kell. ha teszem azt elköltözök a gyerekekkel, és baviszem reggel az oviba, apuka bármikor elhozhatja. szülőök nem egyeznek meg és így beindul a gyerek lopkodás és a bíróség annak ítéli meg a gyerekeket, akivel ténylegesen több időtt töltöttek ezalatt. hogy leget ezt a gyereklopkodós időszakot kivédeni a gyerekek érdekében, ugyanis apuka ott tart hogy anyóst felbélelte éljen haszonélvezeti hogval így tegyn ki engem mint anyukát a lakásaból, ahol mi tőle különálló lakrészben lakunk. Én nemveltem eddig nagyrészt a gyerkeket, most ez könyörtelen, hogy ki akarnak dobni és nem tudom hogy tudom megvédeni magunkat a gyerekekkel. gyámügy látja mi van, de nem cselekszik, mert azt mondja látszik mi történ, de nem tud eljárást indítani. a s egítséget előre is köszönöm.

pazs #   2016.04.08. 10:00

A gyámhatóság.

Bodorka #   2016.04.08. 09:27

Jó reggelt!
Szeretném megkérdezni a jelenlévő ügyvédeket, hátha tud nekem valaki megoldást a következőkre.

  1. a felügyelet közös a 10 éves gyermek felett
  2. a kötelező hit/erkölcstan oktatás tekintetében a szülők nem jutnak egyezségre. Az apa hittant szeretne, az anya erkölcstant.
  3. Az iskola a nyilatkozatokat április végéig várja vissza a szülőktől.

4.A gyermek az apa idejében (5 nap) vallásos életet él, a másik időszakban (9 nap) nem.
5. A gyermek kevéssé szereti az apa idejében a vallásos életet, vagyis ezt mondja anyának (nyilván kétfele is meg akar felelni), de ha anya kéri, hogy kérdezzék meg apával közösen őt is, melyikre szeretne járni, apa elzárkózik ettől .)
Kérdésem: ha nincs közös és azonos nyilatkozat az iskolában a szülők részéről, ki dönti el, mire fog járni a gyerek jövő tanévben?

nagyon szépen közsönöm előre is!

timcsi40 # e-mail 2016.04.04. 08:34

Köszönöm, ez igazán részletes! Sajnos nekem nem jó hír.Nem tagadott ki,"csak" nem vett tudomást a létezésemről.Ha az elején tudtam volna,hogy ezt így is lehet,ahogy írod ,akkor így teszek,de biztos voltam benne, hogy nem lehet olyan a törvény,hogy állami gondozott és családba kiadott gyereknek kötelezettsége lehet a szülővel kapcsolatban.:-(
2 héttel anyám halála után kaptam a levelet X várostól a halálhírről ( az a város,ahol meghalt ).Felhívtam X város ügyintézőjét,hogy miért nem akarom elrendezni a temetést.Azt mondta,hogy ez elfogadható indok,írjam is meg,amit mondtam. Azt gondoltam,hogy ezzel vége.Az az önkormányzat, ahol élek, azt mondja, hogy ők ilyen esetben nem köteleznének, emberségből,és ott is azt mondták,ahol még nemrég éltem.
Október elsején halt meg anyám és november 3.-án volt a temetés.Ekkortájt kaptam levelet arról,hogy X város Y falun behajtotta a költséget.Y falu volt az utolsó lakcímkártyán szereplő lakhely,pedig már nem is élt ott egy ideje.Ez az Y falu kötelez engem.Tényleg azért fellebbeztem,mert mindenki azt mondta,hogy jogos.Persze ez nem segít rajtam a bíróságon.Most már tudom.
Van egy apám is,aki akár el is sétálhatna előttem,nem ismerném meg.Fogalmam nincs róla,hol él.Ezek alapján őt is nekem kell majd eltemettetnem.Igazságtalanság.Ha így lesz,jön a hamvak szélbe szórása...

elfmage999 # e-mail 2016.04.02. 23:18

timcsi40:

Az amit Obudafan beidézett az sajnos nem a javadra szól.

Amit még hozzá tudok fűzni, hogy a temetés költségének összegét lehet vitatni.
Ha eleve nem is tudtál arról, hogy temetési kötelezettséged van akkor nem is volt módod tájékozódni és olcsóbban megoldani a temetést.

Pl csak hamvasztást kérsz és a hamvakat (tiszteletadás mellett) a szélbe szórod, stb.

A jogszabály alapján bukta, de ha rá tudsz mutatni az eljáró önkormányzat mulasztására, akkor bizonyos költségeket biztosan a felróható mulasztásukra lehet visszavezetni.

Már feltéve ha nem tudtál a kötelezettségedről.

Érdemtelenség a törvény szerint nem merülhet fel, de ettől még érvelhetsz vele, a bíró nem valószínű hogy helyt ad neki.

Az, hogy milyen módon nem tartottad a kapcsolatot nem kell nagyon bizonyítanod, mivel a szemben álló fél valószínűleg nem fog tudni ellenbizonyítani. Viszont nem is arra alapozza a követelést, hogy te kapcsolatban voltál, csak arra hogy te lennél az örökös.

Ha tudnád igazolni, hogy az elhunyt még életében kitagadott, az valószínű segítene, mert az az örökösként való jogállásodat komolyan érinti.

timcsi40 # e-mail 2016.04.02. 19:13

Nagyon szomorú, hogy a sok nevelőotthonos gyereknek ki kell fizetni az őket eldobó szülők temetését. Anyámat nem ismertem, gyerekeim sem ismerték őt. Alkoholista, börtönt is megjárt ember volt. Elvette a családban élés lehetőségét. Testvéremet 28 éves korom óta ismerem csak. Őt örökbe fogadták. Arról nem is beszélve, hogy a temetés számláját nem làttam, de köztemetés, hamvasztás, kolumbárium fülke hogyan került 265.910 Ft-ba?Egyébként az az önkormányzat, ahol élek, azt mondja, hogy ők ilyen esetben nem köteleznének, mert emberség is van a világon. Sajnos nem minden ember egyforma.Itt is tudják, hogy létezik a lent említett törvény. Bocsánat, de le kellett írnom.

ObudaFan # e-mail 2016.04.02. 10:30

Itt az érdemtelenségnek nincs jelentősége véleményem szerint.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

timcsi40 # e-mail 2016.04.02. 07:57

Amit ObudaFan írt, arról van tudomásom. elfmage999: Azt tudom bizonyítani, hogy 10 éves koromig anyám felém sem nézett, akkor született a bírósági határozat, de a mamám sajnos 20 éve meghalt, így nem tud kiállni mellettem. A 17 éves fiam sosem látta anyai nagyanyját. Nem tudom, hogy Ő tanúsíthatná-e ezt. Kiskorú és befolyásolhatóságra hivatkozhatnának. Szerinted? Ilyen esetben lehet-e hivatkozni az érdemtelenségre? Csak olyan eseteket látok itt, amik nagykorú gyerekek és tartásdíj miatt vannak, de szülővel szemben is megállja a védelmet? Köszönöm a választ, bárki is adja!

ObudaFan # e-mail 2016.04.01. 12:31

1999. évi XLIII. törvény

20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

  1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

c)végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;

d)az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

timcsi40 # e-mail 2016.03.31. 15:10

Köszönöm szépen! Remélem a bíró is így fogja megítélni !

timcsi40 # e-mail 2016.03.31. 15:10

Köszönöm szépen! Remélem a bíró is így fogja megítélni !

elfmage999 # e-mail 2016.03.31. 12:12

Timcsi40:

Ha nem akarod kifizetni akkor csak az van ha megpróbálod.

Amit mondtál azt írd meg, csatold a bizonyítékaidat és bízva bízzál.

Esélyed szerintem van, nagyon többet nem tudsz tenni.

timcsi40 # e-mail 2016.03.31. 10:20

Kedves Fórumozók!Egy gyermeket elvesz a gyámügy a szüleitől,gondatlan magatartás miatt.Nevelőotthonba kerül,aztán családba kerüléssel a nagymamához.Az anya sosem látogatja a gyerekét,a 17 éves unokája sem látta soha.Aztán meghal az anya és a gyermeknek bíróságra kell mennie,mert nem akarja kifizetni a temetési költséget.(A fórum hagyaték témájában írtam emiatt,de ott visszautasítás és egyéb miatt,ez szerintem másik téma,ezért írtam ezt ide).Az egyik város gyámügyi osztályán azt mondják,hogy nyert ügye van a nevelőotthonról és a bírósági úton családba kerülésről szóló papírral,a másik város gyámügyén pedig azt mondják,hogy mivel ez csak a szülői felügyelet szüneteltetését jelenti,ezért vesztek.DE soha nem látogatott,és soha nem fizetett gyerektartást és semmi kapcsolatunk nem volt.A TI tudásotok szerint,most akkor van esélyem vagy nincs ?Ha ennek az iratnak a benyújtása önmagában kevés, mit tehetnék még ?Köszönöm a választ !!

ObudaFan # e-mail 2015.05.03. 19:34

Önmagában a közös felügyelet annyit jelent, hogy a gyermek nevében a jognyilatkozatokat közösen teszitek meg, vagyis a gyermeket érintő kérdésekben közösen hoztok döntést. Ehhez kapcsolódó, de külön kérdés a gyermekkel való kapcsolattartás kérdése, így az osztott elhelyezés.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Bori Bori # e-mail 2015.05.01. 20:54

Ancsipancsi
Közös felügyelet esetén is az egyik szülőnél helyezi el a bíróság a gyereket. Nagyon ritkán engedélyezik az 1 hét apánál, 1 hét anyánál variációt, gondolom azért, mert ez nem szolgálja a gyerek érdekét. Gondoljunk bele, annak a gyereknek nincs otthona, hetente költözik, mint a vándorcirkuszosok. Anyagi része, hogy nem kell gyerektartást fizetni, a szülők 50-50%-ban jogosultak a családi pótlékra, és a családi adókedvezményt is 0,5 db gyerek szorzóval igénybe vehetik mindketten.
Esetemben mindenben meg tudtunk egyezni az apával, amíg a gyerek óvodás, nagyrészt apánál van, mert az ő lakóhelyéhez van közel az ovi. Iskolát az én lakóhelyemnél választottunk, akkor a hétköznapokat ennek megfelelően nálam fogja tölteni. A bíróság nálam helyezte el a gyereket. Gyereken és pénzen nem veszekedtünk soha, minden másban igen.
Veletek kapcsolatban az merült fel bennem, hogy ez a fajta egyetértés nálatok nem fog működni, ha az apa már az elején zsarolgat. Ne ijedj meg, ne dőlj be a fenyegetésnek, a bíróságon nem hülyék ítélkeznek. Természetesen ez csak az én észrevételem, hagyd figyelmen kívül, ha nem így gondolod.
És várd meg egy jogász válaszát is, mert én nem vagyok az.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Ancsipancsi #   2015.05.01. 20:31

Köszönöm szépen gerbera317 a válaszod. :-)
Igazából rosszul tettem fel a kérdést, mert a lényeg kimaradt...
Szóval én szeretném a gyerek felett gyakorolni a felügyeletet, de ő ebbe természetesen nem egyezik bele és nagylelkűen felajánlotta a közös megoldást, azonban ha nem egyezek bele ő szeretne kizárólagos lenni.

gerbera317 # e-mail 2015.05.01. 19:46

A szülői felügyelet a kiskorú gyermek gondozásának, nevelésének, vagyona kezelésének, valamint törvényes képviseletének jogát és kötelességét, továbbá a gyámnevezésnek és a gyámságból való kizárásnak jogát foglalja magában.

Nahát, én egész' idáig azt hittem, arról szól, hogy kiné' legyen a gyerek.