Gyerektartás és láthatás

Tordesillas # 2009.03.21. 17:51

Nem.Szó sem lehet itt semmiféle jogtalanul felvett tartásdíjról.
Ugyanis a jog szerint ő a gyerek apja. Ha apaság vélelmének megdöntése iránti perben megdöntik ezt a vélelmet, arra hivatkozva lehet kérni a tartásdíjfizetési kötelezettség megszüntetését és ha azt megszüntetik onnantól kezdve nem kell fizetnie,de ez csaj jövőre szóló (ex nunc) hatállyal történik.

monalisa1 # 2009.03.21. 21:09

Értem és köszönöm.

Glencora # 2009.03.22. 20:00

Kedves monalisa ,nem tudom miért gondolja mindenki azt,hogy külföldön kolbászból van a kerítés.Sajnos az élet nem olyan könnyű és mindent sajár erőből kell összerakni,mert itt nincs rokon sem barát ha bajban vagy. A németek 90%-ka albérletben lakik,tehát egy külföldinek semmi esélye lakást venni( egy 28 éves használt lakás pl. 130ezernél kezdődik).A segélyhez úgy jutottunk hozzá,hogy a párom már dolgozott itt,és ez idő alatt nem élt a munkanélküli segéllyel. A lakbér sem kevés egy 10m2-es szoba konyha használattal pl.250-450€,attól függ,hogy milyen városrészben van.Mi a lakásért havi 650€ fizetünk, a szociális iroda megszabja,hogy egy 3 tagú család csakis 75 m2 feletti vagy egy háromszobás lakásban lakhat és még élni is kell valamiből.Nem panaszkodom,mert nekünk idegeneknek így is sikerül kijönni a pénzből de egy német ebbe belerokkanna, csak az a baj hogy a havi 200 € amit küldeni kéne tartásdíj címén elvenné sz összes megélhetésre szánt jövedelmünket. Nekünk újra kéne kezdeni az életünket és így nem fog menni.Az exnejnek elég sok befolyik havonta,mivel tartási szerződése van a nagypapival aki tiszt révén jó magas nyugdíjjal rendelkezik, az élettársának is, aki velük él ,jó keresete van és az ex is aki az első házasságában nem dolgozott egy percig sem most megtanult dolgozni és közalkalmazottként szerintem ő sem panaszkodhat.

Glencora # 2009.03.22. 20:06

Folytatva az előbbi gondolatsort,én úgy gondolom,hogy nagyon sok esetben a nőkből a bosszú hajtja ki a 40-50% tartásdíjat,mert az ők életüket akarják minden áron bebiztosítani,csak arra is kéne gondolni,hogy esetleg mit érez egy gyerek amikor az apa nem tud fizetni és az adósok börtönében köt ki,mert mindenéből kicsavarta egy furfangod ügyvéd a saját megkeresett pénzéből.A másik dolog pedig az hogy a XXI. században nevetségesnek tartom,hogy egy olyan polgárjogi tőrvény van hatályban amelyet akkor hoztak amikor biztos kommunizmus volt és mindenkinek kötelessége volt dolgozni.Ez a múlté.és figyelembe kéne venni ,hogy az ember elveszítheti a munkahelyét és a nevetséges törvények miatt vagy külföldre kényszerül vagy hajléktalan lesz.
Ez a nem mindegy Magyarországon.

zimcsi # 2009.03.23. 05:36

Glencora!

Szia!

Megkérdezhetem,hogy Németországban ki kaphat munkanélküli segélyt,és mennyi ideig?
És kaphat-e egy időben Németországban és Magyarországon is egy időben?

Köszönöm válaszod!

zoejane # 2009.03.23. 08:26

Köszönöm az ötleteket, javaslatokat.
Ezek szerint van megoldás, csak utána kell járni.
Egy szipla vérvizsgálat elegendő lehet, vagy DNS-vizsgálattal érdemes alátámasztani az igazunkat?
Úgy gondolom, az utóbbi nem megingatható, míg a vérvizsgálatban találhatnak némi kivetnivalót, vagy újbóli vizsgálatot rendelhetnek el.
Viszont ennek összegét (ami gondolom több tízezer forintot jelent) az érintett fél nem tudja biztosítani.
Az eddig kifizetett tartásdíj visszakövetelhető?
Pontosabban a bíróság kiadhatja-e követelés gyanánt a pervesztesnek?

ObudaFan # 2009.03.23. 11:27

Azt a bíróság fogja eldönteni, hogy a bizonyítás tekintetében mit tart szükségesnek. Adott esetben elképzelhető, hogy elég lesz a vérvizsgálat, de annak eredményétől függően szükség lehet DNS-tesztre is. A már kifizetett tartás nem követelhető vissza.

zoejane # 2009.03.23. 11:35

Köszönöm ObudaFan!

Ha még bármilyen kérdésem, kérésem lenne, bizalommal fordulok hozzátok!

pebevi # 2009.03.23. 12:31

Sziasztok! Szakértő segítségét szeretném kérni, mert tanácstalan vagyok... A páromnak van az előző élettársi kapcsolatából egy lánya aki már elmúlt 10 éves de a gyerektartáson és láthatáson folyamatas a vita az exszel, mert nem született semmilyen írásbeli megállapodás kettőjük között és ha az anyának pénz kell mindig fenyegetőzik hogy nem engedi át a gyereket. Ez eddig bevált és mindig sikerült így pénzt kicsikarnia, de már van egy közös gyerekünk is és a párom az állását elveszítette egy éve, így csak havi húszezret tudunk kigazdálkodni nagynehezen azt sem mindig hó első napján pontosan (amúgy általában főleg az én családom segít és amíg nem volt közös babánk én adtam a pénzek nagyrészét és vettünk sok ruhát, könyvet, játékot is, amit most is kap amikor jut rá). Hogy induljunk el hogy legyen erről valami bírósági papír? Mennyibe kerül egy ilyen procedúra? Párom attól fél hogy utólag is fizetnie kell és az eddigi pénzekről nincs bizonyíték hiszen csak néha ment utalással. A lényeg hogy a zsarolás szűnjön meg mert az már az egészségi állapotát is veszélyezteti, pár éve majdnem szívrohamot kapott egy ilyen fenyegetőzés alkalmával. Minden tanácsot megköszönök!!!!

kisokos # 2009.03.23. 12:49

pebevi,

A láthatást és a tdíj fizetést nem lehet ilyen módon összekötni. Nem úgy megy, hogy "ha fizetsz, akkor láthatod".

Tekintve, h sok a súrlódási pont, ezért célszerű lenne a bíróságtól kérni a gyermekkel kapcsolatos kérdések (elhelyezés, szülői felügyelet, tdíj, kapcsolattartás) teljes szabályozását.

Párom attól fél hogy utólag is fizetnie kell
a kereset beadását megelőzően max 6 hónapra visszamenőleg kérhető a tdíj. Azért legyetek annyira körültekintőek a továbbiakban, h ezután nyoma maradjon a fizetésnek.

kisokos # 2009.03.23. 13:00

A keresetet az alperes (anya) lakhelye szerint illetékes városi/kerületi bíróságnál kell beadni. 3 példány és 15e Ft illeték (ha jól emlékszem). Nyilván szükséged lesz ügyvédre is, akit te fogsz fizetni. Kb. ennyibe kerül az, hogy végrehajtható döntés születhessen és a zsarolási potenciál lényegesen mérséklődhessen. Hosszabb távon biztosan megtérül. Azt azonban látni kell, hogy nincs az a jogrend, amely képes lenne megvédeni az ex minden manipulatív zsarolási trükkjével szemben.

Glencora # 2009.03.23. 19:39

szia zimcsi, Németországban csak azt illeti meg a munkanélküli segély, aki itt munkaviszonnyal rendelkezett.Az unióba lépés óta úgy tudom,hogy megszűnt az a lehetőség, hogy akár otthon minimálbért kint pedig órabért keressen az ember.Szerintem a segélyt sem folyósítanák két helyről,mert a magyarok tuti megszüntetnék olyan címen,hogy két helyről nem adható. Egy biztosat tudok: az én TB biztosításom megszűnt Magyarországon,pedig csak 10 hónapja vagyok Németországban.

anonim79 # 2009.03.23. 20:46

Kedves fórumozók!
Szakértő segítségére lenne szükségem.
Nekem van egy 5 éves sérült kisfiam.Az apukájával szétváltunk, megszületett a bírósági végzés, miszerint a mindenkori fizetésének a 25%-át kell adnia de minimum 20000Ft-ot.
A helyzet az az hogy kiment külföldre dolgozni és csak 20000Ft-ot kapok tőle.
Nézik e külföldön, vagy ott le lehet-e vonatni a fizetéséből a 25%-ot, vagy hogyan tudnék hozzájutni ahhoz, ami járna nekünk?
Erre szeretnék mielőbbi választ kapni.
Mit tudok tenni, várom a válaszokat, előre is köszönöm.
(Mivel kint dolgozik így csak neten tarja a kisfiával a kapcsolatot.)

Edit

Grád András # 2009.03.23. 20:52

Kedves Anonim79!

Elvben külföldön is lehet letiltatni, de ez sokban függ attól, hogy uniós ország-e, illetve ennek esetleges hiányában a viszonosságtól stb., ami már nemzetközi magánjog. Az uniós ország esetében ez viszonylag sima ügy, a többi esetben vagy macerás vagy gyakorlatilag lehetetlen. A végrehajtás elrendelését a bíróságnál lehet kérni, amelyik annak idején meghozta a határozatot. Legcélszerűbb, ha bemegy a bírósági panasznapra, ahol valaki fogalmazó vagy titkár segít. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

zimcsi # 2009.03.24. 07:27

Glencora!

Köszönöm,hogy válaszoltál!
Még akkor így felmerül bennem még egy kérdés:
mennyi ideig kell Németországban dolgozni ahhoz,hogy a segély járjon valakinek?

zimcsi # 2009.03.24. 07:32

Anonim79!

Hasonló cipőben járok én is.
Az a helyzet,hogy nekem az ügyvédem azt mondta,hogy ahhoz,hogy vonható legyen a kinti fizetésből a tartásdíj,ahhoz neked tudnod kell a munkahely nevét,címét,mert a bíróság nem nyomozza ki.
Uniós országról van szó.

Árpád12345 # 2009.03.24. 09:11

Sziasztok !

A volt feleségem jó anyagi körülmények között él, élettársával, bár minimálbérre van lejelentve , de mégis futja minden évben külföldi körutakra , illetve egy felsőkategóriás autó fenntartására stb.

Emellett a fiam havonta kb 10 napot tölt velem a megállapodásunk szerint.

A kérdésem a következő : van-e olyan hogy túlzott mértékű tartásdíj ?
Kérhetem-e a csökkentését ? Ha igen hogyen és mennyi esélyem van a pozitiv elbírálásra ?

Ha nem akkor van-e arra lehetőség hogy a tartásdijra
kifizetett összeg felhasználását felügyeljem,
pl. közös számla a gyerek nevére stb.
konkrétan hogy a levont összeg minden Ft-ja a
gyermekem tartására irányul-e , és nem a volt feleségem illetve élettársa életkörülményeinek
javitására ?

Az exem 53.000 Ft-ot kapott a munkáltatómtol havonta, ill. mivel nemrég megszünt a mhelyem, kapott még kb 500.000 Ft-ot amit a számomra fizetett végkielégítésből vontak.

Szerencsére azóta van új mhelyem, kb. hasonló összeget vonnak havonta gy.tartásra, de szeretnék biztos lenni abban hogy az adott összegeket a 14 éves
gyermekem tartási költségeire forditja-e, illetve a fenntmaradó összeget, a kisfiam számára mint megtakarítást félreteszi-e ?

van-e erre valami esélyem ?

Köszi a választ előre is ?

monalisa1 # 2009.03.24. 09:41

Árpád12345

Ha kétely merül fel, hogy a t.díj maradéktalanul nem a gyermekre kerül felhasználásra - és ezt egy 14 éves srác már jól el tudja mondani -, a gyámügynél lehet panasszal élni. Aztán ők vagy elszámoltatják az anyát vagy sem...

Ettől függetlenül fordulhatsz a bírósághoz és kérheted a t.díj mérséklését, bár ha az apának van miből fizetni (...) akkor nemigen szokták vizsgálni az anya életkörülményeit.

Javaslom próbálj kapcsolatot találni dr. Grád András ügyvéd úrral., ő többek közt több mint tíz évig volt válóperes bíró, így nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik az ilyesmi ügyekben - bizonyára készséggel ad tanácsot, javaslatot. (Őt kettővel lentebb megtalálod.)

Monalisa
laikus hozzászóló

kisokos # 2009.03.24. 09:52

Szia Árpád,

van-e olyan hogy túlzott mértékű tartásdíj?
Jogilag nincs. Csak olyan van, amit a bíróság jogerősen megítél. Lehet hivatkozni arra, hogy ez bőven meghaladja a gyermek célszerű, reális és átlagos szükségleteit, de kevés az esély rá, hogy csak emiatt csökkentik a tdíjat, ha egyébként a teljesítőképességed nem változott. Tudom, h sokak számára az 53e Ft nagyon nagy összeg, de manapság ez egyre kevésbé kirívó, ha egyébként az apuka fizetése ezt megengedi.

van-e arra lehetőség hogy a tartásdijra
kifizetett összeg felhasználását felügyeljem

Igen, ráküldheted az exre a gyámhivatalt ilyen alapon, de azon kívül, hogy ezzel folyamatosan zaklatod, elég kevés célt tudsz elérni a gyakorlatban. A gyh-k elég anyapártiak... ráadásul a max, amit elérhetsz, hogy felszólítsák, hogy ezután tényleg a gyermekre fordítsa az összeget. A fizetendő tdíj emiatt nem lesz kevesebb.

a fenntmaradó összeget, a kisfiam számára mint megtakarítást félreteszi-e ?
A tartásdíjat a folyamatosan és rendszeresen felmerülő kiadásokra kell fordítani, nem szolgálhat megtakarítás forrásául. Természetesen az év hónapjai nem egyforma kiadásokat követelnek (pl. iskolakezdés), amelyre fel lehet készülni előzetes megtakarítással. Itt inkább arról van szó, hogy nem lehet a tdíj egy részét évekig félretenni, mert az valóban azt igazolná, hogy túlzott mértékű.

lajoska32 # 2009.03.24. 10:08

Árpád!nyugodj meg,simán elmegy az a pénz a gyerekre.Annak meg örülj,hogy a gyerek egy felsőkategóriásban utazik,mert pl. a "mi autónkkal" nem túl szerencsés fejreállni!Azt nem írtad utazik-e velük a gyerek,mert akkor kevés is az a havi 50000!

Árpád12345 # 2009.03.24. 10:30

Kedves Kisokos, Monalisa !

Köszönöm az objektiv, értelmes válaszokat véleményeket!

Árpád

Tamara32 # 2009.03.24. 12:21

Drága Kisokos!
Nem tudom mit szólnál hozzá ha havi 10000 Ft tartásdíjat kéne beosztanod a gyerekedre,és mást nem finanszíroz az apuka. A bíróságra meg hiába megyek,hogy emeljenek egy kicsit,nem tesznek semmit.Így ne mondd hogy elmegy az 50000 a gyerekre havonta.Ha luxuscikkeket kap minden hónapban,akkor igaz.

kisokos # 2009.03.24. 13:10

Kedves Tamara32,

Az a helyzet, h az ember szinte bármekkora összeget rá tudna költeni a gyermekeire, ha lenne neki. Tudom, h igazságtalan ezt szükségletnek beállítani, mégis elég tipikus. Hidd el, nem kevés anyát ismerek, aki nevetségesen alacsonyak tartaná még az 50 ezret is, de olyat is, akinek akár egy 25 ezres tdíj már maga lenne a mennyei jótétemény. Ismerek olyan apákat is, akik azért küzdenek, hogy "csak" 50 ezret kelljen fizetniük, de szintén süket fülekre találnak. Érthető, ha felháborodik az anyuka, akinek 10,000-ből kell kihoznia gyermeket, és hiába kér emelést, míg a másik oldalon felháborodik az apuka, amikor a bíróság nemhogy 50,000-et, de akár 80-100 ezret is csont nélkül megítél, és hiába kér csökkentést.

Nem tudok mit szólni hozzá, sajnos ilyen a rendszer. Nem abszolút korrekt és nem is igazságos.

Poppy # 2009.03.24. 18:06

Szeretném megkérdezni, ha van egy bizonyos % gyerektartási levonás az apa fizetéséből, és közben jön egy bírósági letiltás az apának(banki törlesztés nem fizetése miatt), akkor lehet-e (a bírósági levél kézhezvétele után) utólag korrigálni a gyerektartási levonást, hogy az elérje az 50 %-ot, és a bank ne tudja levonni a fizetésből?

Ha esetleg a gyerektartás már régebb óta 50%, akkor vonhatnak-e le a banki tartozás miatt többet a fizetésből, vagy az összes levonás maximum 50% lehet?

Köszönöm a választ

(Még mielőtt elítélne valaki, hogy csalni szeretnék, előre megírom, hogy nem rólam van szó, az csak nekem lenne előny, ha a bank tudna levonni törlesztést)

monalisa1 # 2009.03.24. 18:34

A t.díj az első és csorbíthatatlan. Ha azon kívül még marad "hely" a bérből az 50%-ig akkor a bank is elvégzi a maga levonását részben-egészben. Ha a banknak és/vagy egy esetleges magánhitelezőnek jelen idő szerint már nincs mód levonást eszközölni akkor "türelemmel" várnak míg a gyermek fel nem nő és a t.díjra már nem lesz jogosult.

A béren kívül bírósági végrehajtással is lehet követelést érvényesíteni, ha az illetőnek esetleg van a nevén ingatlan vagy értékesebb ingóság.

Arra ügyelni kell, hogy egy pénztartozás 5 év után elévül, vagyis ezen időn belül egy tértis levélben időnszakonként fel kell szólitani a fizetéstre, így az elévülés megszakad ill. újra indul az 5 év.

Monalisa
laikus hozzászóló