Gyerektartás és láthatás

anya 45 # 2009.03.24. 22:47

Sziasztok!
Mit tehetek, ha a volt férj és annak anyja valótlan állítása alapján a gyámhivatal megbírságol? Ugyanakkor vannak velük ütköző vallomások az én oldalamon, de ezt úgy tünik a gyh. figyelmen kívül hagyja.
Nem az összeg nagysága okoz problémát, a törvényességbe és igazságosságba vetett hitem csorbulása okozott óriási traumát.
Tényleg így mennek a dolgok? Valóban diktafonnal, kamerával kell élnem, vagy a szomszéddal az oldalamon, hogy mindig mindent igazolni tudjak. S olykor talán ez sem lenne elég?

Nem a gyerekek érdekeit kellene figyelembe vennie elsősorban a fent nevezett intézménynek?
Gyermekeit egyszer fenyegeti, hogy többet nem jön értük, máskor követeli jogait.
Egy apa, aki egy éve nem fizet tartásdíjat és más módon sem járul hozzá gyermekei tartásához
A bíróság kilátásba helyezte, hogy ingatlanára végrehajtási jogot jegyeznek be az elmaradt tartásdíj miatt, erre "elajándékozta" az anyjának. Bár a végrehajtó gyorsabb volt, így a végrehajtási jog már rákerült, mire a tulajdonos-váltást bejegyezték. De lehet ebből pénz a közeljövőben?

Örülnék a segítő tanácsoknak.

Valóban győz a hazugság?

zimcsi # 2009.03.25. 07:59

Helló Mindenkinek!
Most egy olyan kérdésem lenne,hogy:
ha az exem volt munkáltatójának írunk egy levelet,hogy mikortól meddig,mennyi fizetésért,és hol dolgozott,akkor kötelesek-e válaszolni,vagy csak bírósági felszólításra?
A levelet ügyvéd írta,és beleírta azt is,hogy ez egy tartásdíj megállapodáshoz kellene.

A választ köszönöm előre is!

kalamalyka # 2009.03.25. 08:01

Szerintem ha nem váaszol, akkor nem elmarasztalható érte. A bíróság kérésre kötelező válaszolnia, de erre nem hiszem.

helena77 # 2009.03.25. 10:28

Anya45!

Hasonló cipőben járok, hátha tudnánk segíteni egymásnak, írhatnál egy emailt nekem ide: helena77@citromail.hu

Üdv.:
Hella

zimcsi # 2009.03.25. 10:51

Kalamalyka!

Nem is válaszolt,csak én naivan úgy gondoltam,hogy hátha fog.Meg nekem a külföldi munkáltatója neve kellett volna,és a címe.Azt gondoltam,hogy ha már úgy sem dolgozik ott,akkor kiadhatták volna.

Köszi a válaszod

Szatti # 2009.03.25. 12:25

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy valós-e a következő állítás:

ha az exfeleség a közös gyermek után gyermektartást igényel (bírósági ítélet), akkor az apa jelenlegi feleségének jövedelme és vagyona közös tulajdonnak számít?
Tehát ha az apának nincs jövedelme, akkor a jelenlegi feleség munkabéréből is köteles gyerektartást fizetni az exfeleség felé, aki neveli a gyermeket?

Köszönöm a válaszokat.

kisokos # 2009.03.25. 12:45

Szatti,

Nem igaz.
A bíróság vizsgálhatja az új házastárs jövedelmi viszonyait is annak érdekében, hogy felmérje a kötelezett vagyoni, jövedelmi viszonyait, de csak a kötelezett saját jövedelme szolgálhat a tdíj alapjául, az új házastársé nem. Az új házastárs eltarthatja a párját ideiglenesen vagy tartósan is, de nem köteles eltartani a partner korábbi kapcsolatából származó gyermekeket, ha azok nem élnek vele közös háztartásban.

Szatti # 2009.03.25. 12:55

Köszönöm Kisokos.

Tehát ha jól értelmeztem a leírtakat, akkor:
ha apa keres annyit, amennyi hogy kifizethető belőle a gyerektartás (pl. 25ezer), és a feleség eltartja őt tartósan, akkor végrehajtható az apa bevétele? (pl. ha ez a bevétel rokkant nyugdíj - pl. 50ezer)

kisokos # 2009.03.25. 13:01

Szatti,

alapszabályként a nettó jövedelem 15-25%-a a tdíj. A bíró ezen belül mérlegelhet, figyelembe véve az ügy egyéb körülményeit. Ilyen egyéb körülmény, hogy mi az új házastárs és így az új család jövedelme.

végrehajtható az apa bevétele?
Persze. Amit a bíróság jogerősen megítél, az végrehajtható.

ObudaFan # 2009.03.25. 13:05

Nézd, a szülő a saját szükséges tartása terhére is köteles a kiskorú gyermeket eltartani, így 25e Ft-ból is lehet tartásdíjat megállapítani. De nem azért, mert az új házastárs/élettárs/barátnő jövedelme annyi, amennyi.

Szatti # 2009.03.25. 13:07

Köszönöm szépen Kisokos és Obudafan!

Glencora # 2009.03.25. 20:09

zimcsi,legalább 2 évet,vagy német házastársat kell keresned. :)Ám abban az esetben német nyelvvizsgát kell tenned.

Glencora # 2009.03.25. 20:22

ObudaFan,az lenne a kérdésem,ha esetleg egy ffinek megállapítanak 50ezerFt gyerektartásdíjat,azzal az indokkal,hogy külföldön nem követhető a jövedelme , tőrvényes? Itthoni minimumot,meg a keresetből százalékot semmit,ez jó így? Pl az én férjem nem csak, hogy alig tudja kifizetni a tartásdíjat,ráadásul nem is tudja látni a gyerekeit,mert az ország másik sarkában laknak és nagyon drága az út.Ameddig külföldön dolgozott,a gyerekek teljesen elszoktak tőle,mert Ő volt az egyedüli kereső a családban ,nem is keresik.Csak akkor írnak ,ha az apjuk megszólítja őket.Külföldön dolgozó ember jövedelme igen is nyomon követhető,mert sokkal szigorúbbak az előírások mint Magyarországon,ráadásul senki nem bolond feketén dolgozni,mert kiutasítják az országból. Nekem nagyon elavultnak tűnik ez az 1952-es családjogi tőrvény. Szerintem az apák érdekeit is figyelembe kéne venni a mai világban és esélyt adni az újrakezdéshez.Legtöbb ffi az új párja segítségével tud csak boldogulni,de ha annak is van gyereke,nem fog mindenről lemondani a másikért.
Tehet-e olyat végső elkeseredésében,ha nem tudja fizetni a tartásdíjat hogy lemond a gyerekeiről,mert ebben az esetben nem kötelezhető a fizetésre?

ObudaFan # 2009.03.25. 20:51

Egy olyan ítélet törvényességéről , amelyet nem ismerek, nem tudok nyilatkozni.
Nem tud lemondani a gyermekeiről úgy, hogy ne kelljen tartásdíjat fizetnie, hacsak a másik szülő hozzájárulásával valaki a gyermekeket örökbe nem fogadja.

Bea11 # 2009.03.25. 21:00

Árpád12345

A gyámhivatal a tartásdíj felhasználását a családgondozó javaslatára vizsgálhatja. Tehát, ha kérelmet nyújtasz be a gyámhivatalhoz, akkor ők jó esetben megkeresik a gyermekjóléti szolgálatot, és ha ők úgy látják, hogy az anya nem a gyerekre költi a tartásdíjat, akkor lesz belőle ténylegesen vizsgálat.

Glencora # 2009.03.26. 21:11

ObudaFan,köszönök minden felvilágosítást. :)

Dadry # 2009.03.27. 09:43

Szép napot!

A következőkben kérem segítségüket! A barátomnak van egy kislánya, fizeti/fizette eddig rendesen a gyerektartást és megy is érte 2 hetente. Most a hónap elejétől munkanélküli, még nem talált semmit, de még a munkanélküli segélyt sem kapta meg. Az anyuka fenyegeti, hogy nem viheti el a picit, ha nem fizet, de hát ez nem az ő hibája, mivel nincs más jövedelme, amiből fizethetné és mivel még nem fizetett a munkaügy, addig miből...? Meg a munkaügyi központnak is le lett jelentve, hogy neki tartási kötelezettsége van.
A kérdésem az lenne, hogy megteheti-e az anya, hogy nem adja oda a gyereket ez miatt? Jogos ez?
Ha az apa munkanélküli, kérheti a bíróságot, hogy bírálja felül a gyerektartást? Mert az anya a férjével és annak szüleivel nagy jólétbe él, külföldi út, 2 autó, stb..., viszont a barátom az apjával él, csak ő keres, mióta kedvesem munkanélküli.
Várom válaszukat!

ObudaFan # 2009.03.27. 10:01

Nem teheti meg az anyuka, ha megteszi, akkor a gyámhatósághoz kell fordulni.
A gyermektartás mérséklése iránt lehet pert indítani.

kisokos # 2009.03.27. 10:05

A kérdésem az lenne, hogy megteheti-e az anya, hogy nem adja oda a gyereket ez miatt? Jogos ez?
Nem. Ha mégis megteszi, akkor kérni kell a gyh segítségét. A kapcsolattartás nem a tdíj fizetés fejében jár, hanem két független dolog.

Ha az apa munkanélküli, kérheti a bíróságot, hogy bírálja felül a gyerektartást?
Igen, ez olyan önhibáján kívüli, méltányolható körülmény, amelyet a bíróság jó eséllyel figyelembe vesz. 2 fontos dolog: egyrészt a csökkentés a keresetlevél beadását megelőző max. 6 hónapra visszamenőleg kérhető, másrészt a tárgyalás és döntéshozatal 6-9 hónapot is igénybe vehet. Ha ezalatt talál közel hasonlóan fizető állást, akkor hiába volt a per.
Amíg a bíróság másképp nem dönt, addig fizetni kellene legalább a min. tdíjat. Ha erre sem képes, akkor beszélje meg az anyával, hogy ne végrehajtást kérjen, hanem a tdíj állam általi ideiglenes átvállalását. Ezzel mindketten jobban járnak. Az anya számára gyorsabb, mint a végrehajtás és nem vágja le vele az "aranytojást tojó tyúkot". Az apa pedig törleszt az államnak, ha talál munkát és újra lesz jövedelme.

Dadry # 2009.03.27. 10:16

Köszönöm a gyors válaszokat, talán ezzel kicsit meg tudom nyugtatni, mert eléggé elkeseredett, hogy most mi lesz, mivel imádja a picit!
Amikor még dolgozott, többször felkereste az anyuka, hogy ez kell a gyereknek, meg az, ezt vedd meg, meg azt....de sose mondott nemet, mivel az övé is a gyerek. Nem értem, hogy miért nem érti meg a mostani helyzetet! Már egyszer azzal is fenyegette a barátomat, hogy elviszi pszichológushoz a picit, és akkor lemondhat róla, erősen célzott rá, hogy ez a bosszú, amiért elváltak, holott nem a kedvesem akarta.
Az a baj, hogy egy apának szinte semmi joga nincs, egy anya bármit belemagyaráz még a kicsibe is.

Üdv. Dadry

kisokos # 2009.03.27. 10:31

elviszi pszichológushoz a picit, és akkor lemondhat róla
Azért ez nem ilyen egyszerű. Legfeljebb akkor mondhat le róla, ha rá tudják bizonyítani, hogy a kapcsolattartás során a gyermek fizikai veszélynek, szexuális zaklatásnak, erős és lelki torzuklásokat okozó érzelmi zsarolásnak van kitéve. Esetleg alkoholista, drogfüggő, v. pszichiátria kezelésre szorul.

Az a baj, hogy egy apának szinte semmi joga nincs, egy anya bármit belemagyaráz még a kicsibe is
A gyermekbe igen, de a kirendelt pszichológusba nem. Lehet, h az anya járna rosszabbul, ha valóban megvizsgálnáa gyermeket egy pszichológus...

Gyöngyusz # 2009.03.27. 10:40

Sziasztok,

azt szeretném megkérdezni, hogy ha az apának erre a hétre van láthatása, de a szombat az munkanap és a gyermeknek iskola van, elviheti?
ha el akarja vinni és ez miatt nem engedem el, akkor feljelenthet a gyámhivatalnál?
előre is köszi a választ,
Gy.

Dadry # 2009.03.27. 10:41

Hála Isten, egyik veszély sem áll fent, az anyuka azzal érvelt, hogy a gyerek össze van zavarodva, hogy nem tudja, hol jó neki. Ezt abból vonta le, hogy az egyik láthatás után a kicsi azt mondta, hogy nem akar még hazamenni, mert jól érezte magát az apjával. Ekkor az anya úgy döntött, hogy a pici össze van zavarodva, meg hogy ez lelki sérülést okoz neki. Ha nem váltak volna el, akkor az a sok vita és veszekedés nem okozott volna lelki sérülést?
Az biztos, hogy az anya is mindent megtesz a gyerekért, elismerem, de nem hiszem, hogy a csöppségnek jót tesz, hogy még mindig így megy a marakodás kettőjük között.

_Wasp_ # 2009.03.27. 10:53

Gyöngyusz # 2009.03.27. 11:40

nem állapíták meg ilyen esetben a felróható felelősségedet, de a pótlást a vonatkozó határozat alapján biztosítanod kell majd. (Vagy állapodj meg az apával, hogy iskola után vigye el a gyermeket.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.03.27. 10:55

korrekció: ha nem ütközik a láthatás kezdő időpontja az iskolával, és ő is el tudja majd oda juttatni (tehát nem maradna ki a gyermek az iskolából) akkor nincs indoka annak, hogy ne kelljen odaadnod.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása