Gyerektartás és láthatás

kisokos # 2009.09.21. 10:21

Kedves verde,

A Google-ba beütve, hogy "válási mediáció" több lehetőséget is fog találni. Magam is foglalkozom ezzel, de itt szeretném elkerülni az önreklámot, ezért ha ilyen kérdése van, akkor kérem, hogy privátban folytassuk a beszélgetést (az aláírásban szereplő linkre kattintva fog találni elérhetőséget és további infot a mediációról.)

Az átadott ruhákkal kapcsolatban talán szintén hasznos lenne egy füzetet vezetni. Egy átadás-átvételi lenne a legjobb, de erre kevés esélyt látok. Érdemesebb írni, hogy mit adott oda és mi nem jött vissza. Az sem árt, ha ezt a másik fél tudomására is hozza, aki ilyenkor elkezd azon gondolkodni, hogy vajon mit akarhat ön ezzel bizonyítani, mire készül. Sokan inkább felhagynak a bosszantó magatartással, ha tudják, hogy "nyoma maradhat", amelyet később felhasználhatnak ellenük.

Dejdej # 2009.09.22. 20:02

Kedves fórumozók! én azt szeretném kérdezni, hogy ha már azt nem tilthatom meg a fiam apjának, hogy láthassa a gyermekét (Sajnos( pedig volna rá okom), azt megtilthatom-e,szabályozhatom-e, hogy az éppen aktuális ku..-i viszont ne láthassák? Tehát szabályozhatom-e hogy csak apja meg a fia ketten lehetnek,akár elutazás bármi.Sajnos a mostani nőjének (szinte havonta új van) van egy fia pár év van a két fiú között és nagyon szeretnék ha ők jóban lennének! Én viszont nem és úgy gondolom, hogy nem kellene kitenni egy 3 éves kisfiút annak, hogy az apja ép kivel van.Jól gondolom? megtehetem? akkor is ha esetleg ezzel a nővel a volt párom házasságot kötne v legalábbis összeköltöznének?

gambler # 2009.09.22. 20:41

Nem, nem gondolod jól ! És nem is teheted meg !

monalisa1 # 2009.09.22. 20:47

Jog szerint nincs módodban "szabályozni" hogy az apa és a fia közti kapcsolatban adott esetben harmadik ill. negyedik személy is részt vegyen, vagyis amikor a kisfiu láthatáson van akkor OTT van, és ebbe bele kell nyugodnod. Vagyis végre próbáld lezárni magadban a volt pároddal szembeni ellenségeskedést - bármi is volt az oka.

Amúgy kevésbé hihető, hogy a férfi havonta (...) más nővel van - hiszen mint kicseng az írásodból: a jelenlegivel tartós párkapcsolatra készül.

A két kisfiú barátkozását pártolni kellene, nem pedig ellene "küzdeni"...

És ne feledd, hogy amikor a fiad náluk van, az a nő viseli gondját és foglalkozik vele, tehát számodra sem lehet közömbös hogy miként! Éppen ezért próbálj normális viszonyt kialakitani vele - bármennyire is nehezedre esik.

Adódóan azt másik kisfiut meghívhatnád magatokhoz egy-egy hétvégére!...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ronapan # 2009.09.23. 07:39

szép napot mindenkinek !
bonyolult egy dolog ez a gyermektartás és láthatás dolog amiben az én tapasztalatom az hogy a biroságon csakis az anya érvényesül !/saját tapasztalat/
volna is egy kérdésem ismét mint volt is már. feljelentett a voln feleségem tartásdíj elmulasztás ügyben a rendörségen.a lényeg az hogy a tavaji évben tulfizetésem volt azon oknál fogva hogy ha gondom támad pénzügyben ne legyen lemaradásom. ez évben lemaradtam mint ha elöre láttam volna a dolgot. kihlgatásra vittem a csekkeket és jeleztem hogy nincs lemaradásom hisz tavalyi évben tulfizetésem van és igy nem lehet lemaradásom. a rendörnö válasza az volt az tavaly volt ez meg most van. a tavalyi tulfizetésem pereljem vissza ha gondolom hát mit ne mondjak jol meglepödtem. kérdésem az hogy ez igy van e vagy a rendörnönek halvány fogalma nincs miröl is van szo ?
remélem érthetö amit irok mert már belezavarodok jo öreg családjogi törvényeinkbe:-)
Ui: törvényhozoink foglalkozhatnának már ezzel is hogy legyen ij törvény olyan ügyekben ahol egyértelmüen a férfi a vesztes ha igza van akkor is.

kisokos # 2009.09.23. 07:55

ronapan,

nem értem ezt a túlfizetés dolgot? Hogyan lett megállapítva a tdíj? Százalékos formában, de min X Ft, vagy fix összegben? Túlfizetés csak utóbbi esetben lehetséges...

ronapan # 2009.09.23. 08:07

tisztelt kisokos.
fix összeg de egyébként is regisztrált munkanélküli vagyok / sehonnan nem kapok juttatást/ bocsi ! igen százalék vagy x összeg mint általában ez szokás is.

kisokos # 2009.09.23. 08:55

Ha a jövedelem %-ban lett megállapítva, akkor nem értelmezhető a túlfizetés akkor sem, ha min. összegnél többet fizettél.

_Wasp_ # 2009.09.23. 09:48

kisokos: százalékos megállapításnál is lehet túlfizetés természetesen, nyilván elírtad, csak nehogy félreértés essék.

A túlfizetés visszaperlésére viszont semmi esély nincs.

A kérdés az, hogy a túlfizetés tényéről tudott e a tartás jogosultja, illetve tisztában volt-e azzal, hogy ezt azért kapja - kvázi előlegként - hogy ne legyen gond az esetleges gazdasági nehézségek miatt.

Egyébként a bűncselekményi jelleg megállapításához szükséges a felróhatóság, tehát ha azért nem tud fizetni mert semmi jövedelme nincsen (és akarata ellenére elhelyezkedni sem tud), akkor ez nem valószínű.

Ettől még a polgári követelés fennáll, és abba bele sem lehet számítani azt a már felélt tartást, amit nem előleg címén adott.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judit67 # 2009.09.26. 08:06

Azt szeretném megkérdezni, hogy bírói határozat nélkül köteles vagyok-e odaadnia a fiamat láthatásra? Milyen időközönként és mennyi időre? Szinte semmiben nem tudunk megegyezni, ő úgy gondolja, minden hétvégén joga van elvinni, és ami bosszantó, hogy hétközben is állandóan megjelenik, borítva ezzel programot, tennivalót, és egyáltalán: ha külön élünk, akkor külön élünk, ne járkáljon kedve szerint ki-be az életünkben, amikor neki tetszik (amikor meg úgy gondolja, hogy a barátnőjével van, akkor indoklás nélkül lelép, emiatt kértem, hogy egyezzünk meg végre a láthatásban és közben ne járkáljon ide).
Valóban semmi közöm, hogy hová viszi hétvégén a gyereket, csak akkor, ha valami baj történt, mert figyelmetlen volt? A fiam apjának tavasszal enyhe agyvérzése volt, és minden láthatás egy rettegés számomra, hogy nem vezetés közben történik-e vele valami.
Köszönöm a válaszokat.

nandy # 2009.09.26. 09:05

Nem akadályozhatod a láthatást akkor sem, ha nincs bírói ítélet.
De célszerű lenne megegyezni a hogyan-miként-ben. Ha nem tudtok megegyezni, akkor ahhoz már bíró is kell.

nandy # 2009.09.26. 09:06

Ahhoz természetesen nincs joga, hogy előzetes egyeztetés nélkül bármikor elmenjen a gyermekért, és ezzel felborítsa a napi programot.

Ebben az esetben jogosan mondhatod azt, hogy nem viheti el a gyermeket, jöjjön pl. hétvégén.

Judit67 # 2009.09.26. 09:53

Igen, még egy apróság az előzőhöz: soha nem voltunk házasok, soha nem is éltünk együtt.

Judit67 # 2009.09.26. 10:38

Köszönöm a gyors válaszokat. Még egy kérdés: ahhoz joga van, hogy bárhol bármikor megjelenjen, ha pl. játszótéren vagyunk? Tudom, nem akadályozhatom az ő szabad mozgását, de épp ezért akarok vele egyezségre jutni, hogy ne ki-be járjon az életünkben, hanem akkor vigye kéthetente a fiamat, legalább nekem is van egy szabad hétvégém, de most már hónapok óta nem írja alá a megállapodást, és szerintem azért, mert most kéthetente délelőttönként találkoznak, plusz ugye mikor ő 'erre jár', és hát így neki kényelmes. A fiamnak sem jó ez, mert ő sem tudja, ahogy én sem, 'apa mikor jön?'. Nyáron telt be a pohár, amikor az új barátnőjével el-elment kirándulni, és a fiam kérdezgette, hol van apa, miért nem jön apa? Köszönöm, hogy meghallgatnak és mondanak valami biztatót, rend(szeresség)et akarok végre az életünkben és kiszámíthatóságot.

Tündér4 # 2009.09.26. 10:50

Kedves Judit67!

Ha közösen gyakoroljátok a szülői felügyeleti jogokat, akkor neki pont annyi joga van, mint neked!

T.

nandy # 2009.09.26. 11:09

Lehet, hogy h.lye kérdés, de jogilag ő az apja? Elismerte az apaságát, ő szerepel apaként a szüleétsi ak. kivonaton?

Ha nem tudtok megegyezni, nem írja alá a megállapodást, akkor tovább kell lépni. Bíróság előtt talán érdemes lenne mediátorhoz fordulni.

nandy # 2009.09.26. 11:11

De addig is állj a sarkadra, ne hagyd, hogy ki-be mászkáljon az életetekbe.
Amíg engeded, addig nem lesz változás, mert nincs rákényszerítve. Olyan ez, mint a gyereknevelés... Következetesen, határozottan, de megértően.

kaméleon # 2009.09.26. 11:16

Tartok tőle, hogy amíg a kérdező a többi szülőnek másik topic-ban ilyen tanácsokat ad, addig semmi nem lesz a segítségére. Sem mediátor, sem bíróság.

A gyerekeid soha nem fogják megbocsátani neked – ezt értsd szó szerint, felnőttkorukban sem -, hogy elhagytad az anyjukat egy másik nőért, és ezt anélkül is fogják tudni, hogy az anyjuk akár egy szót is szólna erről nekik, rájönnek ők maguktól az igazságra.

Hondas # 2009.09.26. 16:41

Tisztelt fórumozók! Egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hozzátok, hogy a tartósan beteg gyermek kapcsolattartása az apa felé hogyan működik.
A fiam most 18 hónapos. Júniusban voltunk tüdőtükrözésen,és megállapították hogy a fiamnak krónikus aszthmatikus bronchitise van,emellett allergia rhinitis is..tehát obstruktív tüdőbetegség.
Ilyenkor hogyan zajlik az apai kapcsolatartás?
Előre is köszönöm a segítséget!

Grád András # 2009.09.26. 16:45

Kedves Hondas!

Pontosan ugyanúgy, mintha a gyermek makkegészséges lenne, azzal a különbséggel, hogy oda kell adni vele a gyógyszereit, és elmagyarázni a kapcsolattartó szülőnek ugynazt, amit az orvos elmagyarázott ezzel kapcsolatban Önnek. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Hondas # 2009.09.26. 16:54

Elég körülményes a pici kezelése,még én is nehézkesen oldom meg sokszor..a baj hogy elfullad,és az apa nem ismeri a gyermek reakcióit. Eddig 7 hetes kora óta 2 hetente egy órát kapott, úgyhogy most nem tudom hogy mennyi időt szabhatnak ki.

Grád András # 2009.09.26. 17:09

Kedves Hondas!

Ha jól értem, az apának több időt kellene agyermekkel töltenie, hogy ismerhesse a reakcióit. Úgyhogy célszerű lenne jobban bevonni a dologba, mert abban ne reménykedjen, hogy majd a bíróság azt mondja, hogy "A gyermek orvosi kezelésre szorul? Nos, akkor az apa nem láthatja többet!" Ezt gondolom Ön sem gondolná komolyan. (Mellesleg alig taláni olyan gyereket, akinek ilyen vagy olyan baja ne lenne, kinek enyhébb, kinek súlyosabb, vagyis ennyi erővel a fél ország nem vihetné el a gyermeket kapcsolattartásra.) Szóval tessék megtanítani az apát a gyermek "kezelésére" a gyermek érdekében! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Hondas # 2009.09.26. 17:26

Nem azt írtam hogy ne láthassa....a gond meg csak az hogy ő csak azt mondogjatja hogy nem beteg a gyerek amikor januártól fogva -pár hetes szünetekkel folyamatosan beteg..és ezt orvosilag leellenőrizheti az apa is...Én kértem hogy adja be a gyógyszereit,mert az ő feladata is..de azt mondta nem az ő dolga..és még csak erőfeszítést sem vett arra hogy a gépeit megnézze,hiszen még csak a kezeit sem mossa meg ha a gyerekhez nyúl,még a teli pelus kivétele után sem..ez a szomorú...
Ilnyekor hogyan lehet gyereket rábízni?

Hondas # 2009.09.26. 17:38

még egy kérdésem lenne az Üyvédúrhoz. A gyerektartás összegét befolyásolja a gyermek tartós betegsége,hogy rendszeres gyógyszerezésre szorul? Én havi szinten körülbelül 10-15 ezret költök csak gyógyszerre,blokkokat elrakom. Közgyógy még nincs meg,de nem mindet kapunk meg rá sajnos.
Köszönöm a segítséget.

Grád András # 2009.09.26. 17:42

Kedves Hondas!

Nyilván egyetértek egy csomó higiéniai szabállyal (pl. kézmosás stb.), de higgye el, a gyermek egészége alapvetően nem ezen múlik. Pl. Svédországban rengeteg az allergiás, sokszorosa az európai átlagnak, és amkor az okát keresték, rájöttek, hogy a túlzott higiánés szabályok az okai. Minden gyermeknek meg kell enni az orvosok szerint átlag évi 1 kiló koszt, mert ez is erősíti az immunrendszerüket. Az anyák pedig legyünk őszinték, hajlamosak a gyermekek betegségeit kicsit túlaggódni, amivel semmi gond, ha úgy tetszik, ez a dolguk, az apák meg mások, ezért van szükség mindkét szülőre. :-) Nyugalom: A bronchitis az egyik legkevésbé súlyos betegség, ami csak elképzelhető, nem érdemes a gyermekbe fölöslegesen betegségtudatot táplálni, mert ha betegként, pláne súlyos betegként éli meg saját magát, ainél "élet-halál kérdése", hogy beveszi-e a gyógyszerét, abból még rengeteg pszichés problémája lesz az életben. Üdv: