Gyerektartás és láthatás

Tündér4 # 2009.10.29. 08:37

Közben kiderült, hogy az egészséges gyerek nincs is a városban, tehát az anyának az a kifogása is kamu volt, hogy a három gyereket csak egyszerre hajlandó odaadni.

Nem általános az a kapcsolattartási gyakorlat, hogy a beteg gyerek marad otthon, az egészséges vihető láthatásra?
A gyerekek csak együtt "mozoghatnak"?

Tündér

kisokos # 2009.10.29. 13:55

Nem általános az a kapcsolattartási gyakorlat, hogy a beteg gyerek marad otthon, az egészséges vihető láthatásra?
Nem, ugyanis ha a gyermek betegsége miatt marad el a láthatás, akkor azt a következő hétvégén pótolni kell. Ha csak az egészséges gyermek megy, akkor hogyan lesz a következő hétvége? Jön a meggyógyult gyermek, de az egészséges már nem, hiszen ő volt múlt hétvégén? Vagy nem pótolják a felek a betegség miatt elmaradt kapcsolattartást?

A gyerekek csak együtt „mozoghatnak“?
Nincs ilyen jogszabály, de a legtöbb praktikus indok szerintem emellett szól.

Tündér4 # 2009.10.29. 17:28

Kedves Kisokos!

Kezd világosság gyúlni a fejemben! :)
Így leírva egészen érthető és életszerű is az együtt mozgás.
Nálunk eddig nem volt a pótlás biztosítva, és az anya a szerinte beteg gyereket visszatartotta.
Orvosi igazolást soha nem mutatott be sem betegségről, sem gyógyulásról.
Ezt kérheti a Párom?

Tündér

ObudaFan # 2009.10.29. 18:15

Kérheti.

MrTP # 2009.10.30. 03:46

Surgos Kerdes.

Kulfoldi lakos vagyok nem tudok Mo-ra menni a gyerektartasi perre, meghatalmazassal kepviselhet-e engem valaki, akinek adnek egy nyilatkozatot es a szukseges bizonyito dokumentumokat, hogy eljarjon az erdekemben? sajnos az a birono egyik perrol sem ertesitett ki es igy a felperes elmondasa (nem pedig bizonyito dokumentumok) alapjan lett megitelve a gyerektartas osszege, ami sokkal magasabb osszegre lett kirova, mint az en Netto jovedelmem + eltiltott a gyerek lathatasatol is. Szoval nagyon kene, hogy valaki segitsen nekem, mert igazsagtalanul es jogellenesen bannak velem Mo-on.
Elore is koszonom az informaciokat.

• T-
MrTP # 2009.10.30. 03:48

Surgos Kerdes.

Kulfoldi lakos vagyok nem tudok Mo-ra menni a gyerektartasi perre, meghatalmazassal kepviselhet-e engem valaki, akinek adnek egy nyilatkozatot es a szukseges bizonyito dokumentumokat, hogy eljarjon az erdekemben? sajnos az a birono egyik perrol sem ertesitett ki es igy a felperes elmondasa (nem pedig bizonyito dokumentumok) alapjan lett megitelve a gyerektartas osszege, ami sokkal magasabb osszegre lett kirova, mint az en Netto jovedelmem + eltiltott a gyerek lathatasatol is. Szoval nagyon kene, hogy valaki segitsen nekem, mert igazsagtalanul es jogellenesen bannak velem Mo-on.
Elore is koszonom az informaciokat.

• T-
ObudaFan # 2009.10.30. 10:09

Képviselhet, de nem akárki.
Képviselhet téged egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, ügyvéd, vagy ügyvédi iroda.

Colorpoint # 2009.10.30. 21:53

T. Jogi Tanácsadó!

Abba a sajnálatos helyzetbe kerültem, hogy az apa két heti láthatásának korlátozását kérjem a gyámhivataltól. Mivel kiskorú bántalmazása történt és a gyermek nem egészséges, igazságügyi szakértőt rendeltek el. Ebben a stádiumban tartunk jelenleg. Azóta, hogy hivatalosan kértem a láthatás megváltoztatását, nem kapok gyerektartást. A bíróság 2003.évben a gyerekelhelyezésre és gyt. összegére vonatkozón bírósági végzést hozott. Az akkor megállapított 21.000 Ft gyt. nem a fizetése alapján, hanem egy közösen megegyezett összeg volt. Az elmúlt 7 évben is ezt kaptam, igaz volt némi kivétel, mert tavaly nyáron egy havi gyt-t megtagadott pont az iskolakezdésre, mondván, hogy nála volt összesen egy hónapot, arra a hónapra miért fizessen. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e az összeg 2009. évi megélhetésének megfelelő megemelését, ennek a fizetése 20 %-a az alapja? Számít-e, hogy saját cége van, ill. gondolom az számít, hogy a cégnél mennyi bérrel van bejelentve. A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e. Illetve még azt kérdezném érdemes-e összevontan kérnem a gyerekláthatás és gyt. ügyet, vagy ez utóbbiban a Bíróság az illetékes? A jelenlegi törvény szerint visszamenőleg 6 hónapra lehet még kérni az elmaradt gyt. megfizetését? Számíthatok-e arra, hogy esetleg még kevesebbet állapítanak meg. Figyelembe veszik-e a körülményeket, hogy miért nem kapok gyt. és milyen kényszerűség vitt arra, hogy ilyen beadványt adjak a gyámhivatalba? Ez esetben lesz-e nekem perköltségem?

Nagyon köszönöm a sok feltett kérdésemre a választ! Nagyon fontos lenne, egyedül maradtam beteg gyerekemmel, aki a történtek után látni sem akarja az apját annyira fél tőle. De ettől még az apjának is gondoskodnia kellene róla...

MrTP # 2009.10.31. 04:09

Nagyon Koszonom a felvilagositast, meg egy pontosito kerdest feltennek? Az edesapam testvere egyenes agu rokonnak szamit?

fazsolt # 2009.10.31. 15:18

Sziasztok!

Válás, 2 gyerek, láthatás szabályozva a szokásos módon. (2 hetente + szünet fele) A papírban benne van, hogy a felek ettől eltérően megállapodhatnak.
Történt:őszi szünetben megbeszéltük, hogy eltérően a papírtól nálam lesznek a gyerekek végig. (október 22-étől november elsejéig) Előtte napokban jön a telefon, hogy csütörtök helyett csak szombaton tudom elhozni őket. Jó, megértem, a gyereknek volt programja.
Az érdekes most jön. Pénteken a gyerekek mondanak ezt azt az exem új férjéről, ami nekem nem tetszik. (gyereket úgy bünteti az új "apuka", hogy kiteszi a lépcsőházba őket) Felhívom az exemet, amiből persze veszekedés lesz, majd azt kéri, hogy azonnal vigyem a gyerekeket haza, vagy ők jönnek érte el. Ennek természetesen nem teszek eleget, márcsak azért sem, mert este fél 10-kor történt. Kicsit később jön az ultimátum, hogy rendben, akkor másnap 4-re. (megjegyezem, hogy még így is több, mint 24 órával előbb "kéri" a gyerekeket, mint az eredeti megállapodás)
Ennek sem tettem eleget, mert a gyerekeknek program lett csinálva vasárnapra is. Újra jön a telefon, hogy keressek egy jó ügyvédet!
Az ügy fontos momentuma, hogy mindkét gyerek egyértelműen megmondta az anyjuknak is, hogy nem akarnak hazamenni még!!

Mi a hivatalos eljárás ebben az esetben? Papírt persze nem írtunk arról, hogy miben állapodtunk meg láthatás kapcsán, mert eddig sem volt rá szükség. Mi alapján dönt az illetékes hivatal? Ugyanúgy, mint általában és elhiszi, amit az anya állít?
Mikor avatkozhat be a rendőrség? Elviheti-e jelen állás szerint tőlem őket?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.31. 18:04

A gyámügyön kell panaszt tenni az új apuka nevelési módszeréről.

Sly13 # 2009.11.04. 11:58

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni a következőben:

Nem voltam házas, az élettársamtól van egy közös gyermekünk, de a volt élettársam folyamatosan zsarol a gyerekkel, vagy ideadja, vagy nem. Tehát sajnos a gyerek issza meg a levét annak, hogy ő így viselkedik. Nekem ez nagyon fáj, mert a gyermekünk sínyli meg a dolgot. Próbáltam vele nagyon sokszor normálisan leülni megbeszélni a dolgot, de egyszerűen, nem lát annál tovább, hogy engem elveszített, ezért haragszik rám, és a gyerekünkel zsarol. Nem tud belenyugodni, hogy én nem akarok tőle semmit. Több tanú is van rá. Nem adta a gyereket a nevemre, egyszerűen nem lehet rábírni. Én mondtam, hogy mindent megtennék, hogy lássam a gyerekemet, de tőle nem akarok semmit. Nekem van saját életem, de attól még a gyermekem a gyermekem. Sajnos más megoldás nincs, be kell adnom a kapcsolattartásit (láthatásit). Én csak azt szeretném, hogy akkor lássam a gyerkemet, amikor a gyerek akar látni, vagy én, és nem ő szabja ezt meg.
Nem volt még ebből semmi hivatalos ügy, most szeretném kezdeményezni hivatalosan a dolgot.

HOVÁ KELL FORDULNOM ELŐSZÖR, HOGY BEADJAM A LÁTHATÁSIT?

Nagyon köszönöm a segítséget előre is.

kisokos # 2009.11.04. 12:17

Sly13,

Ha csak a kapcsolattartás a probléma, akkor a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalhoz. Ha az elhelyezés és tdíj kérdésében is vita van, vagy szeretnétek hivatalossá tenni, akkor a bírósághoz. Ha a bírósághoz fordulsz, akkor érdemes egyúttal a kapcsolattartás szabályozását is kérni, így kihagyható a gyh-s kör. Talán érdemes lenne megpróbálkozni mediációval is, még mielőtt bíróságra terelnéd az ügyet.

Sly13 # 2009.11.04. 17:26

Köszönöm szépen a segítséget! Előre is!
Így fogok tenni, és a gyámhivatalhoz fogok fordulni.

Sly13 # 2009.11.05. 12:37

Üdvözletem,

Ismét lenne egy kérdésem.
Ha nekem nincs bejelentett munkahelyem, az befolyásol valamit azon, hogy láthatom-e a gyermekemet vagy sem? Ezt vizsgálni fogják?
Attól félek nem kapom meg a láthatást, akkor megőrülök, ha nem láthatom a gyermekemet. Nem tudom, hogy ott mit vizsgálnak, félek, hogy az exem kitalál majd egyéb dolgokat, hogy ne kapjam meg a láthatást. Sajnos képes rá. Ettől félek. Nagyon rosszindulatú.

Köszönettel

ObudaFan # 2009.11.05. 12:48

Nem befolyásolja.

zsuzsabe # 2009.11.10. 10:41

Szép napot!

Válófélben vagyok a férjemtől, két gyermekünk van akik a különélésünk óta (másfél éve) velem vannak. A két gyerekkel egy bőrönddel költöztünk el és nem kérek mást csak gyerektartást. Volt már egy gyermektartási per amit én indítottam el és egy ideiglenes döntés született arról, hogy a férjemnek fizetnie kell. Ez már két hónapja volt és nem fizet és mivel ő az ügyvezető igazgató így a munkahelyével sem tudok mit kezdeni.
A válást végül is ő adta be az ideiglenes döntés után és a bíróság összevonta a két pert.
addig amíg nem lesz végleges döntés van valami lehetőségem arra, hogy kapjak gyerektartást anélkül, hogy a férjemet feljelenteném a rendörségen?

pazs # 2009.11.10. 11:02

Feljelentheted, persze, de miért nem kérsz inkább végrehajtást?

zsuzsabe # 2009.11.10. 11:25

Az az igazság, hogy teljesen laikus vagyok ezen a téren és azt az infót kaptam, hogy ideiglenes döntés lévén nem kérhetek végrehajtást csak feljelentést tehetek amit én elég furának találtam ezért is irtam ide....
Ha megtehetem, végrehajtást hogy kérhetek?

ObudaFan # 2009.11.10. 14:45

Az elsőfokú bíróságon, az erre szolgáló formanyomtatvány kitöltésével. Panasznapon ebben segítenek.

ObudaFan # 2009.11.10. 14:46

Az elsőfokú bíróságon, az erre szolgáló formanyomtatvány kitöltésével. Panasznapon ebben segítenek.

esőcsepp # 2009.11.11. 13:24

Tisztelt Fórumozók!
Oly sokszor segítettetek nekünk, most is ebben reménykedem.
Rövid tényállás:
Férjem előző kapcsolatában születet egy most 8,5 éves fiú.(Jelenleg gyermekelhelyezés megváltoztatása per folyik. A gyerek jelenleg az anyánál van elhelyezve.)
Majd ott egy másik apától egy lány (3 éves).
Mindkét gyermekével az "anya" Mo. másik csücskébe költözött hirtelen, hogy egyik apa sem láthassa a gyerekét.
A kapcsolattartást minden eszközzel akadályozza mindkét apánál és családjuknál.
Legutóbb azért nem adta oda, mert szombaton iskolája lesz a gyereknek.
Mi biztosítottuk róla szóban és írásban is, hogy a pénteki átadást követően nem jövünk haza, hanem másnap elvisszük suliba a gyereket, mégsem adta.
Írtunk a gyh-nak és a hivatal a nőnek adott igazat. ÖRÜLET!!!!
Még azért is hozzájuk fordultunk, hogy segítsenek a kapcsolattartás megbeszélésében, mert az anya a hivatalos Oktatási rendelettől nem hajlandó eltérni és ingázunk a két város között a gyerekkel (több száz km).
Most ott tartok, hogy szabadságot fogunk kivenni és pénteken felmegyünk a hivatalba.
Az eddigi ügyintézőnket áthelyezték a szociális osztályra (vagy hová). Akire maradtunk, kissé úgylátszik elfogult.
Mit lehet tenni?

S.O. S.
esőcsepp

b.zoli # 2009.11.11. 13:35

Egy kérdésem lenne hozzátok.Ha rendszeresen fizetem a gyerektartást ,lehetséges hogy a volt párom nem engedi h lássam a gyereket?Azt mondja hogy láthatom a gyereket ,de a mostani párom nem lehet a ott.Pl. ha haza akarnám vinni a gyerekem a lakásomba akkor el kell hogy küldjem a párom??Koszi a válaszokat.

kisokos # 2009.11.11. 13:54

Akire maradtunk, kissé úgylátszik elfogult.
Mit lehet tenni?

Vigyetek magatokkal ügyvédet, vagy készüljetek fel saját magatok nagyon jól a gyámhatóságokról szóló törvényből.

ObudaFan # 2009.11.11. 13:54

Ez akkor sem lenne lehetséges, ha nem fizetnéd rendszeresen. A gyámhatósághoz fordulhatsz.