Gyerektartás

pappa # 2006.04.23. 05:20

A „farizeusok” kifejezést a képmutató, álszent emberekre használják.

pocak # 2006.04.21. 12:24

Kedves érdeklődő!
Szerintem a 17 éves, ma-holnap felnőtté váló féltestvéreidnek fel kellene venni a kapcsolatot újra az apjukkal.
Az írtad, eleinte hozta-vitte őket, ezek szerint nem közömbös apuka a gyerekei iránt. Azt is írtad, hogy az új feleség is eleinte normális volt. Ha ez a viszony később megromlott, akkor ott mind a két félen múlott a dolog. Te valószínűleg sok mindenről nem tudsz, hiszen te nem játkáltál át, mert nem a te édesapád.
Az írásodból ráadásul az derül ki, hogy nem az apjukra sértődtek meg, az apjuk ellenük nem tett rosszat, max. lehet, hogy nem szólt közbe a vitába, amit az új feleségével folytattak a gyerekek. Lehet, hogy nem helyes, de valahol érthető. Egyszer már elvesztett egy feleséget és egy családot. A jelenlegit már nem teszi kockára.
Ha ezt akkor a gyerekek nem értették meg, nem nagy csoda, hiszen kicsik voltak. De most már majdnem felnőttek, nekik is újra lkellene ezt gondolni, és ők is kezdeményezhetnének, nem kell m,indig mindent csak az apukától elvárni.
A gyerekek megsértődtek az új feleségre, ezért nem mennek az apjukhoz. Nem csoda, ha ezt az apuka zokon veszi. Az írásod alapján a nemfizetés kezdete egybe esik azzal, hogy a gyerekek negligálni kezdték apukát. Valószínűleg ezért döntött úgy apuka, hogy ha ő nem tett a gyerekek ellen semmit, őknekik mégsincs rá szükségük, akkor rendben van, de a pénzére se legyen szükségük. Nem mondom, hogy helyes, de elég emberi gondolkodásmód, és valahol érthető. Az apák se farizeusok. Érző emberi lények, akiknek szintén rosszul eshet az ilyen hozzáállás.
Ezért aztán az nagyon rosszul hozza ki magát, hogy az apukához nem járnak át, tehát az apuka nem kell, de a pénzére azért igényt tartanának.

Nem tudok mást javasolni, jopbban mondva inkább nem akarok.
Tegyék félre a testvéreid azokat a régi sérelmeiket, amiket nem az apjuk okozott, ráadásul aki okozta, mint írod, az se nekik szánta, hisz nem őket szapulta, hanem az anyjukat.

erdeklodo01 # 2006.04.21. 08:27

Sziasztok!

Leírom eddig mi történt:
Anyám sok évvel ezelőtt elvált és van két testvérem abból a házasságból(féltestvérem, 17 évesek). min . 5000Ft/gyerek tartásdíjat ítéltek meg akkoriban amivel rendben is volt minden évekig. Az utóbbi években viszont nem fizet a volt férj, kb 5 éve. Anyám 50%-os rokkant és nem nagyon van jövedelme. Varrónő volt és még esetenként mostanában is varr de ez csak pár ezer Ft bevételt jelent ha adódik munka, ez a legtöbb esetben 5-10ezer Ft közötti összeget jelent havonta és a betegsége is összefügg ezzel tehát hosszú távon már nem bírná csinálni. Máshoz sajnos nem ért és 50 évesen ilyen állapotban nem tudom mit lehetne tanulni hogy dolgozhasson.
Az elmúlt 3 évben kapott az államtól gyerektartásdíj megelőlegezést, de lejárt a 3 év és nem előlegeznek meg többet. Ha jól értelmeztem az infót akkor 3 év sikertelen behajtás után megszűnik az állam általi előlegezés. A gyámügyön azt mondták neki hogy ha fizetett volna ez alatt az idő alatt a volt férj pár ezer Ft-ot akkor max újabb 3 évre megkaphatná, akárha 1 csekket is befit elég. De sajnos nem tett ilyet pedig dolgozik csak feketén. A gyámügy javaslatára feljelentést tett aminek az lett az eredménye hogy megszüntették a nyomozást azzal hogy a volt férj is 50%-os rokkant lett és nincs jövedelme(pedig van).
A gyerekeket eleinte rendszeresen elvitte, de aztán megházasodott újra és kb 4-5 éve nem járnak már hozzá mert az új feleség aki eleinte normálsan viselkedett kiutálta őket, nagyon ellenségesen viselkedett és azt mondták hogy rengeteg alkalommal kellett azt hallgatni hogy miket mondott anyámról alaptalanul(akit egyébként nem is ismer).
Úgy tudom hogy az állam általi előleget majd a házra terhelik amivel ugye megint a gyerekek járnak rosszul hisz sok évvel később emiatt adósságot fognak örökölni.
Fellebbezésnek van helye a határozat szerint amivel megszüntették a "nyomozást".
Én már előre látom hogy nem lesz erdménye, de az nem megoldás hogy én segítek be mindig. A tesóim már dolgozhatnának mint diákmunkás, az öcsém már kipróbálta de elég fárasztó neki még ez és a tanulás rovására megy.
Milyen megoldási lehetőségek lehetnek???
Egyébként az 5000Ft/gyerek tartásdíj sem reális hisz mit lehet venni egy gyereknek ennyi pénzből a mai világban, szóval meg lehet élni így is, de sokat kell nélkülözniük nagyon.
Azt is nagyon irreálisnak tartom hogy akár 1 csekk befizetésével ami úgy érkezik anyámhoz mint tartásdíj már esélye van arra hogy ismét beadja az államhoz a kérelmet a gyerektartásdíj megelőlegezésére. Ha ez tényleg így van hogy lehetne legalább arra rávenni hogy legalább egyszer fizessen tartásdíjat? Beszélni sem könnyű vele mert az új feleség beleszól és amennyire meg tudjuk állapítani a döntéseket inkább ő hozza helyette és ez a nő nagyon ellenséges természetű, volt olyan pár éve hogy csak azért hívta fel anyámat hogy szitkozódjon(pont ott voltam én is).
Az iskola befejezéséig még van kb másfél év és a húgom valószínűleg továbbtanul, az öcsém dolgozni fog de addig is nagyon hiányozna nekik még az a fejekként megítélt alacsony összeg is.
Próbáltam keresni infót ezzel kapcsolatban de nem nagyon találtam így nem tudom milyen lehetőségek merülhetnek fel még ami megoldást jelenthetne.
Bocsánat a hosszú történetért de kb így érthető és köszönöm előre is a segítő válszokat!

pappa # 2006.04.14. 08:49

Fityók, Pocaknak igaza van. Annyit tennék hozzá, hogy az ügyvéd által ellenjegyzett megállapodást a birók jóvá szokták hagyni.

pocak # 2006.04.14. 05:22

G. Andera!
Menj be a bíróságra, és kérd a megítélt gyerektarás végrehajtását. Ekkor egy nyomtatványt kell kitöltened, ha panasznapon mész, akkor a kitöltésben még segítenek is ingyen.
Ezt a nyomtatványt a bíróság elküldi a bírósági végrehajtónak, aki ezek alapján intézkedik a végrehajtásról. Azaz elsősorban megnézi, van e az exednek bejelentett munkahelye, fizetése. Ha van, akkor letiltást küld a munkáltatónak, és te a fizetése 50%-ára jogosult leszel a hátralékos összeg erejéig. Ha feketén dolgozik, akkor ezzel viszont nem megy semmire. Akkor megnézi, van e ingó vagy ingatlan vagyon a nevén. Ha van, akkor lefoglalhatja. Ha nincs semmi, akkor megállapítja, hogy a végrehajtás eredménytelen volt.
És akkor te ezzel az eredménytelen végrehajtásról szóló papírral a kezedben elsétálsz a gyámhivatalba, és kéred a gyerektartás állam általi megelőlegezését. Itt is ki kell majd töltened egy nyomtatványt, és ha a jövedelmed alapján tényleg rászorulsz, akkor 3 évre megelőlegezik neked, tehát 3 éven keresztül az állam fizeti neked. Ha 3 év múlva sem változnak a körülmények, és még mindig rászorulsz, akkor még 3 évre ez meghosszabítható Tehát összesen hat évre.
Ez viszont az exednek nem ad felmentést, az állam számon tartja mint követelést, és adók módjára behajtható lesz tőle, méghozzá kamatostul.
Szerintem világosítsd fel erről, lehet, hogy nem tudja, hogy így sem bújik ki alóla, és csak rosszabbul járhat, mert kamatostul kell majd visszafizetnie.

pocak # 2006.04.14. 05:10

Fityók!
Semmit nem ér az ügyvéd előtt kötött megállapodás gyerektartás ügyben. Az csak arra jó, hogy az ügyvéd megéljen. Rajtad nem segít.
A bíróság ugyanis nem fogadja el.
Ha bíróság előtt köttök megegyezést, az ítélet hatályú lesz, tehát ahhoz jogkövetkezmények párosulnak. Például az, hogy utána két éven belül csak kivételes esetben lehet a megváltoztatását kérni. Tehát anyuka fél év múlva nem nyújthat be keresetet, hogy "meggondoltam magam, még több kell". Míg ha ügyvéd előtt egyeztek meg, akkor utána bármilyen rövid idővel is bíróságra fordulhat.
Ne félj a bíróságtól. Ha mindketten kompromisszumkészek vagytok, és meg tudtok egyezni, ahogyan az ügyvéd előtt, akkor a bírósági per sem lesz se bonyolultabb, se költségesebb, se hosszabb.
Ha anyuka nem hajlandó bíróságra menni, és ő feszegeti az ügyvédi egyezséget, akkor a mögött 99% hátsó szándék van. Légy óvatos.

Fityók # 2006.04.14. 04:40

Pappa!
Ismét köszönöm válaszod. Érdemes tehát aláírni egy ilyen megállapodást, vagy inkább térjek ki előle és fizessem írásos megállapodás nélkül a megemelt összeget?
Fityók

pappa # 2006.04.13. 17:05

Fityók, ha valami baj üt be, illetve a jövedelmed jelentősen csökken, akkor kérheted a biróságtól a gyerektartás csökkentését tekintettel a megváltozott körülményekre ugyanúgy, mint az anya az emelést, ha a jövedelmed jelentősen növekszik és ez a tudomására jut.

G.Andrea, azt javaslom, menj be személyesen a biróság panasznapjára,ahol mindent részletesen elmagyaráznak és segitenek kitölteni a szükséges papirokat is.

Fityók # 2006.04.13. 15:46

Kedves Pappa!
Köszönöm a választ, de... Ha most jobban megy a "szekér" és fizetni tudom és reális is az összeg, az jó. De ha munkanélküli leszek, rokkant, tartós betegállomány, minimálbéres+2 eltartott kiskorú mellettem?
A "nincsből" is kell fizetni? Miért kötünk ügyvédnél fix összegű megállapodást, amit évente az KSH inflációs asdatai alapján emelünk, ha az bármikor felrúgható?
Köszönöm a segítségét.
Fityók

G. Andrea # 2006.04.13. 08:59

Szép napot!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy hogy tudom a gyerektartást behajtatni a gyermekem édesapján.
Jóformán egyedül nevelem a fiamat születése óta. Többször visszafogadtam az apját és soha nem fizetett. Tavaly januárban (mert feljelentettem) voltunk a bíróságon, ahol megítélték a havi 10 e Ft-ot (nincs bejelentett munkahelye az ex-nek). Pár hónapig fizetett. Aztán megint összeköltöztünk, és most januárban végleg külön mentünk. A gyereket azóta egyszer volt hajlandó meglátogatni, viszont gyerektartást azóta sem kaptam. Hiteget, ígérget. Persze nem hiszem el egy szavát sem. Most felhívtam a bíróságot, hogy újra feljelentem, és be kell küldjem a papírokat egy levéllel, melyben leírom a fentieket.
Az lenne a kérdésem, hogy mi az a végrehajtás? Mert ezt mondták a telefonba nekem. Az állam fogja kifizetni? De hogy hajták be rajta? Nem a szüleivel él, oda hiába mennek bármit lefoglalni (hívő szülők, 11 gyerekkel). Mindig máshol lakik, feketén dolgozik. Nem érhető el még telefonon sem. Kétes barátai vannak, és most is közmunkára kéne mennie egyéb bűncselekmény miatt, amit még tavaly húsvétkor követett el. Szóval káosz! Hogy kapom én meg a gyerektartást? Ja és még annyi, hogy akkor a bíróság visszamenőleg megítélt a javamra 70e Ft-ot és azt sem kaptam meg.
Előre is köszönöm tanácsukat: G. Andrea

glitter # 2006.04.13. 07:58

Olyan eseten, ha a munkáltatót kötelezi a gyermektartásdij kifizetése (közvelten bírósági letiltás miatt) és azt nem teljesiti akkor hova fordulhatok? Segitségeteket előre is köszönöm.

pappa # 2006.04.12. 08:56

Az anyának joga van keresetet indítani bármikor.
Nem fizethetsz a megállapodásban foglalt összegnél kevesebbet akkor sem, ha a jövedelmed kevesebb lesz, mert az anya kérheti utólag a különbözetet és meg is itélik neki.
Érdemes olyan fix összegű, nem százalékos megállapodást kötni, amit problémamentesen fizetni tudsz.

Fityók # 2006.04.12. 06:11

Élettársi kapcsolat után gyermekem anyjától
tíz éve külön élünk. A 13 éves fiam után fizetett gyermektartást most peren kívűl, ügyvéd előtt megemeljük, rendezzük -közös megállapodással.
Kérdés 1: joga van-e az édasanyjának -esetleges jobb anyagi helyzetem esetén- a megkötött megállapodás ellenére keresetet indítani?
Kérdés 2: ha anyagi helyzetem romlik és a jövedelmem 20%-a nem éri el a megállapodott összeget, fizethetek-e kevesebbet(20%-ot)?
Köszönettel várom válaszukat.

ObudaFan # 2006.04.06. 19:31

pation!
Nyilván az ítéletben nem csak a fix minimum összeg, ahnem %-os marasztalás is szerepel, így csak végrehajtási kérelmet kell erre a %-ra benyújtani a bírósághoz.
Nincs is sok értelme pert indítani, mert az összeg "emelése" egyszerűen a végrehajtás útján elérhető, hiszen a %-os összeget hajtják be. Ugyanakkor a minimum összeg emelése perben is csak akkor érhető el, ha tartósan kint él az illető.

ObudaFan # 2006.04.06. 19:28

berva! Ha ítélet, vagy bírói egyezség alapján fizette eddig a tartást, akkor csak az elsőfokú bíróságon végrehajtási kérelmet kell előterjeszteni. Ha viszont csak jószántából fizette, akkor tartás iránt pert kell indítani. A tartásdíjat legfeljebb a keresetlevél benyújtásától visszafelé számított 6 hónapig lehet érvényesíteni.

monalisa1 # 2006.04.06. 09:24

Pation: ha a volt férjed jelen angliai munkavállalása netán itthoni cég kiküldetéseként valósult meg, akkor tartásdíj felemelése iránti perben a bíróság megkeresésére a munkáltató köteles az elérhető havi jövedelméről igazolást adni.

Ha egyénileg tartózkodik Angliában - vagy bárhol a világban - és ekként keresett/vállalt munkát, akkor a kettőtök közti megegyezés látszik megoldásnak.

Egyébként egy közel érettségi előtt álló fiú neveléséhez a 15 E Ft hozzájárulás nem sok...

Mindenképpen fordulj bírósághoz és kérd a járadék felemelését., ha van M.országi állandó címe azt kell megadni.

Berva: a tartásdíj fizetési kötelezetség a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok befejezéséig jár.

Fordulj mielőbb bírsághoz, ahol is köteles lesz a jövedelméről/javairól elszámolni, melynek ismeretében a bíróság a járadékot felemelheti.

berva # 2006.04.05. 09:04

Üdvözletem! Először írok én is, és megerősítést, illetve tanácsot kérek. 8 hónapos kismamaként váltam el, a lányom azóta már másodéves, nappali tagozatos egyetemista. Mindvégig egyedül neveltem és nevelem. Az apjával saját elhatározásából tartja a kapcsolatot, ebben nem korlátoztam és nem köteleztem. A gondom most az, hogy tavaly nyár óta nem hajlandó az exem gyt-t fizetni, mert szerinte csak 18 éves koráig volt erre köteles, állítólag az "ügyvédje" tájékoztatta így. Jövedelmét még sejteni sem tudom, mivel a feleségével alapítottak egy kft-t, ebből élnek 3-an, cseppet sem rosszul. A gyt-t, míg fizette, gyermekemnek adta kézbe, vagy az ő nevére postázva, kikerülve a letiltásos megoldást, mert volt egyéni váll. is, egy általa "meghatározott" összeget kapott. Hogyan tudnék hatni rá, hogy visszamenőleg - a törvény szerint 6 hónapra - is fizessen? Mindenképpen bíróságra kell mennem?

pation # 2006.04.05. 05:55

Hello! Most írok először a fórumba. Már sok helyen próbáltam utánajárni a problémának, de sajnos sehol sem kaptam megfelelő választ. Volt férjem Angliában dolgozik. Szeretném megemeltetni a gyerektartás összegét a kinti keresetéhez közelítve. Előtte majdnem 10 évig az USA-ban volt, akkor nem tudtam elintézni hivatalosan a keresete utáni tartásdíjat. Most fix 15 E Ft-ot kapunk, ami elég szánalmas összeg egy 17 éves fiú neveléséhez egyedül. Kérem, ha valaki tud tanácsot adni, segítsen!

ObudaFan # 2006.04.04. 21:41

És kérni kell a végrehajtás felfüggesztését. A per maga fél év alatt lemehet, ha nem fellebbez a másik fél, ha igen, akkor kb. 1 év.

Macaroon # 2006.04.04. 19:52

Sok helyen kérdezték ezt, majd válaszolnak érdemesebbek, de a férjednek kell kérni annál a Bíróságnál amelyik anno megítélte az exnek. De gyorsan! :-)

orsi9 # 2006.04.04. 11:20

Sziasztok!
Gyerektartásdíj megszüntetése ügyében szeretnék tanácsot kérni.
Férjemnek első házasságából van két gyermeke. Az első már évek óta dolgozik, igy ő már nem kap gyerektartásdíjat.
A második gyerek, 2006. januárjában fejezte be felsőfokú tanulmányait, szerezte meg a diplomáját. 23 éves.
Van két kiskorú gyermekünk ( 9 és 13 évesek ) akik ellátásáról még gondoskodnunk kell.
Mit tegyek, mit tehetek annak érdekében, hogy férjem fizetéséből ne vonják tovább a gyerektartásdíjat. Visszamenőleg kérhetem-e ( 2006. márc.1-től ) ; mi a módja annak, hogy a per jogerős befejezéséig a munkáltató letétként kezelje, ne fizesse ki a pénzt? Kb. mennyi idő alatt zajlik le a per?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

derill # 2006.04.02. 21:31

Szerintem előbb beszélj vele, hát ha hatásos. Mondd meg, ha perre kerül sor, akkor lehet, hogy többet állapítanak meg. Adja oda a fizetése felének egynegyedét gyerekenként és ez esetben nem kell per, viszont Te se követelj többet, mert ennél többet nem valószinü, hogy megállapítanának. A maszekolást pedig bizonyitani kell.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

április # 2006.04.02. 19:43

Sziasztok!
9 éve váltam el, akkor 2 közös gyermekünk után 16,6-16,6%,ill. minimum 2x5500 Ft gyt ítélt a bíróság. Az exnek akkor már volt egy házasságon kívüli gyermeke, akinek a mai napig havi 4000 Ft-ot fizet. 2 éve született meg a jelenlegi párjától a 4. gyereke, most kitalálták, hogy ő megy gyesre és csak a minimumot fogja fizetni. (Eddig kb havi 20-21000 Ft-ot kaptam. Szerintetek érdemes -e bírósághoz fordulnom a minimum összeg megemelése miatt, főleg, hogy az én nagyobbik gyerekem egyetemista lesz ősszel, a kicsi középiskolás. Bizonyítani nem tudom, de rengeteget maszekol, így, hogy az élettársa vissza ment dolgozni, jóval több a havi jövedelmük.

derill # 2006.04.02. 15:15

mucuska kérdezz, ha nem ide való, majd kiderül.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mucuska # 2006.04.02. 15:03

van éppen most itt jogvégzett ember? Nemzetközi magánjogi, de azon belül családjogi problémában lenne kérdésem. Ide tartozik az?

bambaliba