Gyerektartás

Sasfioka # 2006.11.23. 18:52

Kérdés gyerektartás ügyében.

Van arra lehetőség, hogy egyösszegben fizessen valaki gyerektartást? Ezt meg lehet valósítani a gyámhivatalban? Vagy pl. úgy, hogy van egy ingatlan, és azt a gyermekek nevére iratni. (Max haszonélvezetet tartani fenn), meg pl. földtulajdont adni a gyerekeknek, melynek van éves bérleti díja, amely őket gyarapítaná? Erre van lehetőség? És így nem a munkabérrel lenne a gyerektartás megfizetve?
Konkrétan testvérem gyerektartási kérdésben akar "megállapodni", de a feleség hajthatatlan. Testvérem nem akarja azt, hogy a bérének negyven százaléka le legyen tiltva, ezért akar egyösszegben fizetni, hogy aztán a bérét békénhagyják. Jelenleg 50 000 Ft gyerektartást fizet havonta. Viszont ez az összeg drasztikusan csökkenhet, mert ez az állása nem biztos, hogy megmarad. Õ hajlandó lenne kb. 3.500.000 Ft-ot egyösszegben vagy tulajdonban megfizetni (föld és lakóingatlan) Gyerektartást az egyik gyerek után még 10 évig, a másik után még 6 évig kell fizetnie. Vagyis az általa ajánlott három és félmillió forint bizony nem rossz ajánlat (figyelembe véve a banki kamatozást is, meg minden ilyesmi, a földből származó bevételről nem is beszélve - éves szinten 100-200e Ft)

Vagyis a kérdés egyszerűen: Van lehetőség arra, hogy a gyerektartást egyösszegben (kp-ben vagy tulajdonban) megfizessen? Ezt hogy lehet megvalósítani, ha az anya ilyenről hallani sem akar?

SF

ObudaFan # 2006.11.18. 09:16

Erre a hónapra is fizetni kell.

bootmaker # 2006.11.18. 04:38

Nincs olyan, akkor is fizetni kell, mert állitólag a tartásdij évi átlagra van kalkuálva.

B

Smalex # 2006.11.17. 21:26

Tud-e valaki olyan paragrafusról, ahol arról írnak vagy arra utalnak, hogy a gyerektatást nem kell arra az 1 hónapra fizetni, amikor a gyerek szünidőt tölti a másik szülővel, és így a szülő természetben gondoskodik róla.

ObudaFan # 2006.11.16. 19:58

A maximum a jövedelme (nem a bejelentett, hanem a tényleges) 50%-a. A tartásdíj mértéke elsősorban a gyermek rászurultságának mértékétől függ (pl. van-e valamilyen betegsége, jár-e különórákra, stb.), másodsorban a szülők jövedelmétől. Bármilyen bizonyítást (pl. tanúk) bejelenthetsz a tényleges jövedelme tekintetében. Ha többet ítél a bíróság, mint amennyit most fizet, a hátralék megfizetésére is kötelezni fogja.

monik # 2006.11.16. 07:33

Sziasztok!

Mi van abban az esetben, ha még csak ideiglenes döntés született, és a bíró nem döntött a gyerektartás összegéről. Mi kértünk egy bizonyos összeget, de volt párom, annak harmadát fizeti. Visszamenőleg is kifizette azt az összeget amit ő gondolt.
Abban az esetben, ha a bíróság magasabb gyerektartást ítél meg, visszamenőleg is fizetnie kell a különbözetet?
Segítsetek már abban, hogy a bíróság mi alapján dönt az összegszerűségről?
Én úgy tudom, hogy a jövedelem alapján.
De kedves párom minimálbéren van bejelentve, viszont a bíróságon kérkedett luxus körülményeivel.
Mi az a maximum, amit lehet kérni?

ObudaFan # 2006.11.15. 19:36

Gyermektartásdíjat - hacsak a jogosult nem tud méltányolható okot a mulasztásra - legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni. Egyébként viszont a nem teljesített tételek vonatkozásában lehet kérni késedelmi kamatot.

ataneroctogon # 2006.11.15. 13:41

Kedves fórumtagok!!

Megszeretném kérdezni, hogy 7 éves elmaradt gyermektartásdíjra lehet-e felszámoltatni kamatot?

köszönöm

kissember # 2006.11.14. 18:17

Én ugyan nem vagyok ügyvéd, de nekem is voltak ilyen kérdéseim a tartásdíjjal kapcsolatban. Biztosan fognak erre válaszolni, de szinte ezer százalék, hogy arra az időszakra is fizetni kell, amikor éppen nálad van a gyerek. Ez egy rendszeresen fizetett összeg, vagy havi fix összeg, vagy százalékos a jövedelmed alapján. Én is háborogtam ez ellen, de végülis ha belegondolok, akkor a szabadságra is fizetést kapok, pedig akkor nem is dolgozok. Ezt nevezik fizetett szabadságnak. No meg még egy fontos dolog:

(2) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj).

Smalex # 2006.11.14. 17:50

Vasárnapi apukák ügyvédek véleményét szeretném megkérdezni arról, hogy köteles vagyok-e, jogos-e, fizetni vagy mentesíthető vagyok-e a gyerektartás fizetése alól arra a 30 napos időszakra, amikor a nyári szünidőben a gyermekem velem van.? Valahol erről korábban láttam valamit, de most nem találom. Teljesen logikusnak tartom, hogyha gyermekem nálam van, én tartom el, akkor gyerektartást ezzel teljesítem, ha még a tatásdíjat is fiztem, akkor kettősen teljesítek. Hol található erre vonatkozó paragrafus??

Sasfioka # 2006.11.10. 10:45

Értem :) Teljesen világos, köszi a segítséged :)

SF

tomas64 # 2006.11.10. 10:36

Összefügg, jogok és kötelezettségek együtt jelentkeznek, ha nincs szülői felügyeleti jogod, tartási kötelezettséged is megszűnik.
Ha csak szünetel a szülői felügyeleti jog, a tartási kötelezettség is fennáll.

Sasfioka # 2006.11.10. 10:33

Közben azt hiszem, hogy megértettem, utánaolvastam :)

Tehát a magyar jog olyat, hogy a "gyermekről való lemondás" igazából nem ismer, az örökbefogadás/örökbeadás jogát és lehetőségét ismeri.
Amennyiben a szülők elváltak, és a szülői felügyelet valamelyest közös marad (a gyerek az anyánál van, de az apának láthatási joga van, stb.), akkor az apa úgy tud "lemondani" a gyermekéről, ha talál egy örökbefogadót, pl. az anya új férjét. Akik KÖLCSÖNÖS akaratukból szentesíthetik a gyámhatóság előtt az örökbeadás-örökbefogadás tényét, és KBS egy másik topicban tett megjegyzése által ez közös akarat lehet, tehát erről bíróság igazából nem is dönthet.
Amíg viszont ez nem történik meg, addig a tartásra kötelezett fél tartást köteles fizetni a gyerek után. A tartásra kötelezettnek pedig (mivel a nevében is benne van, hogy kötelezett), nem önként vállalt dolog a gyerektartás :)

Akkor valahol én gondoltam jól, hogy csak egy "egyszerű nyilatkozattal" nem lehet megúszni a gyerektartás fizetését, és amit nekem állítottak, az igazából ebben a formában nem működik.

Remélem, hogy jól látom a dolgokat :)

Köszi a segítséget és a további hozzászólásokat.

SF

Sasfioka # 2006.11.10. 10:21

"Megszűnik a szülői felügyeleti jog az örökbefogadással is, amennyiben arra korábban nem került sor. Például megszűnik a szülői felügyelet a hathetesnél idősebb gyermek ismeretlen személy általi örökbefogadásához hozzájáruló nyilatkozat megtételével egy időben."
magyarorszag.hu -ról.

A szülő felügyeleti joga és a gyermektartás fizetése mennyire összefüggő?

SF

Sasfioka # 2006.11.10. 10:14

"A szülő gyermeke általa ismeretlen személy , vagy konkrét személy álatali örökbefogadásához járul hozzá, mely örökbefogadás hatályosulását követően megszűnik tratási kötelezettsége is."

Tehát ha jól értelmezem amit mondtál, hazánkban nem a "gyerekről" lehet lemondani, hanem a szülői jogokról.

Néztem én is a családjogi törvényt, de abban a tartásdíj-fizetési kötelezettség megszűnéséről nem olvastam semmit, melyik jogszabály tartalmazza ezt az örökbeadási dolgot?

Illetve amit írtál és idéztem ez azt jelenti, hogy a tartásdíj-fizetési kötelezettség az mindaddig fennáll, amíg örökbefogadás nem történik, tehát ha a szülő örökbefogadási hozzájárulást ad, akkor is addig tartásra kötelezett, míg örökbe nem fogadja valaki/vagy az általa megnevezett személy?

SF

tomas64 # 2006.11.10. 10:05

Szerintem tévhit, hogy a szülő gyermekéről lemondhat, ilyet a családjogunk nem ismer. A szülő gyermeke általa ismeretlen személy , vagy konkrét személy álatali örökbefogadásához járul hozzá, mely örökbefogadás hatályosulását követően megszűnik tratási kötelezettsége is.

Az apa beleegyező nyilatkozatához kötött tartásdíj megállapításáról még nem hallotam, Csjt -ben ilyet nem olvastam.

Sasfioka # 2006.11.10. 09:36

Sziasztok!

Nekem is gyerektartás ügyében lenne kérdésem, mert hallottam egy - szerintem - akkor hülyeséget, hogy szeretnék rendben látni.

Szóval olyat hallottam, hogy amennyiben a biológiai apa apai jogairól lemond (lemond a gyerekéről), akkor gyerektartásra nem kötelezhető, a gyerekek árva (ill. félárva) ellátásban részesül(het)nek.
Továbbá hallottam egy olyat is, mely - szerintem - szintén hülyeség, hogy az a biológiai apa csak akkor fizet gyerektartást, ha ebbe ő beleegyezik. Ha a bíróság előtt belenemegyező kijelentést tesz (tehát a gyerektartáshoz nem járul hozzá), akkor azt nem vonhatják tőle. :)

Igazából én nagyon hülyeségnek tartom ezen két dolgot, hiszen ebben az esetben "minden felelősség nélkül" lehetne valakit kényszeríteni arra, hogy amihez "közöm" van, azt ő egyedül, saját erejéből nevelje.

Ha kérhetnék jogszabályt is, mely alapján a tartást akár állami kényszerrel is megállapítják, illetve, hogy szülői jogairól lemondó szülő is tartásra kötelezhető, és kötelezik is. Már ha így van, és nem a fenti kijelentés az igaz.

Köszi,

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.07. 09:26

Már most is be lehet adni - célszerű is -, még így is elhúzódhat a döntés az újabb gyermek megszületéséig.

umak # 2006.11.07. 08:36

Üdv!

Tanácsot kérnék az alábbi ügyben: 2006. januárjában elváltam, két gyermekemet (10, 13 évesek) volt feleségem neveli, gyermektartásdíjként fizetésem 25-25%-át, azaz összesen 50%-át fizetem. Három hónapja megnősültem, feleségem terhességét egy hónapja állapította meg az orvos. Kérdésem: a gyermektartásdíj mérséklését mikor kérhetem a bíróságtól, azon körülményre tekintettel, hogy három gyermekem eltartása azonos mértékben történjen és így a tartásdíj mértéke csökkentésre kerüljön - meg kell várnom a 3. gyermekem megszületését vagy már most is beadhatom a kérelmet a bíróságra?

Köszönöm előre is a segítséget,
Üdvözlettel:
umak

ObudaFan # 2006.10.30. 19:08

Valószínűleg az szerepel a határozatban, hogy 20%-ot, de legalább a fix összeget. Ezt lehet végrehajtani, ehhez nem kell új per, hanem végrehajtási kérelmet kell benyújtani.

BBetty # 2006.10.29. 18:00

Helló BBetty vagyok!
Az exem a válás óta fix gyerektartási összeget fizet(15 000 ft-ot), szeretném ha a fizetése 20 %-át vonnák ezentúl.
A gond az, hogy külföldön dolgozik, nem tudom a munkahelye cimét, ez jelent-e akadályt?A bírósági határozatban szerepel, hogy vagy a fix összeget vagy a fizetése 20 %-át fizetnie kell.
A segitségeteket elöre is köszönöm!

RDani # 2006.10.24. 12:23

A szülői felelősség és együttműködési készség a dolog kulcsa, hidd el, a gyámhivatal csak a jogi kereteket addhatja hozzá. Jó esetben

tomas64 # 2006.10.24. 11:43

állam általi, így írjuk :)))

tomas64 # 2006.10.24. 11:42

A rendőrségen feljelentheted tatás elmulasztása címen, a gyámhatóságon a tatásdíj államáltali megelőlegezését kezdeményezheted.

kristonia # 2006.10.24. 11:18

Sziasztok csak azt szeretném megkérdezni,hogyha valaki nem fizet gyerektartást akkor a rendőrségen is fel jelenthetem vagy csak a gyámügyön.