Gyerektartás

Macaroon # 2006.03.28. 14:04

Ok. Elfogadom.
Törvényes részéről kérdezd ObudaFant, hogy hogyan juthatsz pénzhez.
Az, hogy a gyerek szenved: ne érdekeljen. Ha apukát valóban nem érdekli, akkor jobb is neki így. Én 18 évesen nagy reményekkel beállítottam apámhoz, jöttem, itt vagyok, szeressél. Nem szeretett. Magával törődött. Ma már tudom: sok esetben egy gyereknek nem apja van, hanem egy mondjuk így, donor. Ez van. A gyerek meg majd túlteszi magát rajta. Ezt komolyan mondom. Ne erőltesd. És ne is szidd a gyerekeknek az apjukat. Majd minden eldől nagyobb korban.

Andy5 # 2006.03.28. 13:57

Macaroon.
Szóval azzal az indokkal állította le az exem a fizetést, hogy nincsen pénze. Nem dolgozik 5 hónapja, várja a szebb jövőt. Eladta az üzletét, és még tartoznak neki elég sok pénzzel, amiből belevágna az új vállalkozásába. Addig ül és néz ki a fejéből. Viszont nekünk sem fizet. Õ viszont él valamiből, csak a gyerekeknek nem jut.
Egyébként a láthatást is sokszor tologatja. A kisfiamat szinte nem is ismeri, annyira nem is kötődik hozzá. Pedig azt mondtam neki, akkor jön hozzá, amíg kicsi volt, amikor csak akar. Nem jött. A lányomat is egyre kevésbé viszi. Nem fér bele az életébe. Nem érdeki igazán, úgy veszem észre. Soha nem tiltottam semmit. Akkor vitte, amikor akarta. Már egyre kevésbé akarja. A gyerek meg szenved.
Ja nyaralni nem voltunk azóta, tehát nem arra kell a pénz. Arra kell a gyerektartás, hogy tisztességgel ellássam, neveljem és megadjak nekik mindent, amire szükségük van. Józan keretek között.

Macaroon # 2006.03.28. 13:23

black cat
Nálunk ez most indul, én vagyok te:-) Különbség, hogy asszony adta be végül a keresetet, na nem azért, mert EMBER nem akar válni, hanem azért, mert a közös megegyezésre semmilyen választ nem adott közel fél évig, ha nem tovább. Beadta és követel.
Anyu mindent akar, vagyont és 50%-os letiltást is, ami mi esetünkben is lenne kb. ennyi, igaz ez három gyerekre. Mi ezt is soknak tartjuk. Mivel albérletet fizetünk. Mivel a találkozók alkalmával ott a többlet költség. Mivel vannak mindezek felett egyéb kiadások is. Meg van anyunak pótléka, meg letagadott fizetése is. Satöbbi. Ügyvédhez mentünk, aki tiszta fejjel támogat, de előtte teljesen utána jártunk a dolognak, miszerint. Írunk egy ellenkeresetet. Beadjuk. Elküldjük neki, azaz ügyvéd elküldi, valszeg egy közös megegyezéssel együtt, felajánlva, ha azt aláírja akkor visszavontjuk az ellenkeresetet. Egy biztos. Ha a pasimtól levonnak 50%-ot, akkor ezer százalékig biztos vagyok benne, hogy elárverezteti a lakást, bármennyire is ellenünkre legyen ez a megoldás. Eredetileg ott akart hagyni mindent és bevállalni egy normál összeget, ami anyunak ugye nem elég. Ha megkapná amit akar, akkor a havi pénze nagyjából 350ezer forintra rúgna. A nők nem normálisak. Sok esetben.
M.

pappa # 2006.03.28. 12:27

Anyuka a fix összegű megállapodást is megpróbálhatja megváltoztatni a maga javára, kérdés, hogy sikerrel jár-e. Szerintem érdemes megpróbálni megállapodni minél hamarabb. Ügyvédtől kérjetek előre tanácsot.
Ha anyuka tudomást szerez a kistesó jöveteléről, tán magától is leáll a követelőzéssel, hiszen nyilvánvaló, hogy férjed jövedelme több gyerek eltartására oszlik és ezzel a gyerektartás felemelésére jelentősen csökken az esélye.

gabicska # 2006.03.28. 12:12

Igen, százalékos, a nettó bérének a 20 százaléka. Szóval egy fix összegű megállapodást még simán felrúghat, ha megtudja, hogy magasabb lett a férjem fizetése???
Akkor lehet, hogy nem is érdemes belefogni, nem?
Bár lehet, hogy mire bíróság elé kerül a dolog, már nálunk is meg lesz a kistesó.

pappa # 2006.03.28. 11:58

Nagyon jó, ne is tudjon anyuka a lakástakarékbetétről.
A határozat most százalékos?
Meg lehet próbálni megegyezni anyával fix összegben és esetleg vállalni, hogy a fix összeg az infláció mértékével emelkedik. Ez egy ismerősömnél bevált, az anya megnyugodott és abbahagyta a zsarolgatást.
De ha például egy munkahelyváltoztatás során ez az igen pénzéhes anyuka szagot fog, hogy a férjed többet keres, rögtön pert fog indítani az emelésért. Persze az esélyei rosszabbak lesznek, ha a családotok bővül.
Gratulálok a babához!

gabicska # 2006.03.28. 11:40

Igen, már mi is gondoltunk rá, nyitottunk is Bencének egy lakáscélú megtakarítási számlát. Erre 12 éven át kapja tőlünk a pénzt, ha vége lesz, akkor megpróbáljuk neki megkönnyíteni a lakáshoz jutást. Erről azonban az anyuka nem tud, és nem is szándékozunk elmondani neki. Erős a gyanúnk, hogy megpróbálná ezt az összeget is a saját céljaira fordítani.
Azt hiszem, ennél többet nem sok "vasárnapi apuka" (elnézést a kifejezésért) tesz a gyermekéért. Főleg, hogy éppen a jelenlegi családja is "bővülés alatt" áll.
Azért is szeretném mihamarabb lezárni ezt az egész ügyet, hogy utána a saját közös gyermekünk vagy gyermekeink boldogulását tudjuk minden erőnkkel elősegíteni.
A férjem nem mert munkahelyet váltani, nehogy még többet lehúzzon rólunk az ex. Ezért arra gondoltunk, hogy ügyvéd előtt megpróbálunk megállapodni az anyukával egy fix havi összegben, ami magasabb, mint a mostani, de nem változna a magasabb fizetési osztályba kerüléssel. Ez lehetséges?

pappa # 2006.03.28. 11:20

Nevelési és érzelmi szempontból is elfogadhatatlan, hogy az anya zsarolhassa az apát. A gyerek nyilván már érzi,hogy ő egy zsarolási eszköz, ezzel is kapcsolatosak lehetnek a viselkedészavarai. És ez a helyzet csak rosszabb lesz. Ezért mondom, hogy az apának egyszer s mindenkorra meg kell szüntetnie a zsarolási helyzetet.
Ha van pénz ilyesmire, mint tv, dvd - én azt a pénzt inkább félretenném a gyerek számára.
Sajna - bár a biróság vagy bármilyen hatóság természetesen figyelembevenné a te tanúvallomásodat -, az ilyesfajta zsarolást senki nem fogja felróni az anyának, tehát az ilyen viselkedést eleve nem szabad megengedni neki.
Az nagyon helyes, hogy anyuka azt hiszi,megbüntetik, ha akadályozza a kapcsolattartást. Ezen hitében meg ne ingassátok! :) A gyakorlatban nagyon sokára szokott eljutni a hatóság odáig, hogy egy anyát büntessen.
Gondolom, hogy férjeddel konfliktusok vannak az anyuka előállította helyzet miatt. Javasold neki a gyerek javára való takarékoskodást az anya igényeinek kielégítése helyett. A gyereknek olyan mindegy, hogy van-e dvd-lejátszó a lakásban, neki szeretet és törődés kell, együttjátszás, bolondozás az apjával mégpedig minél több időben.

gabicska # 2006.03.28. 10:59

Igen, jól látod. Csak akkor adja a megjelölt időn kívül a gyereket, ha megadjuk a követelt kisebb-nagyobb összegeket. Illetve a szülinapra-névnapra-egyéb alkalmakra vett ajándékokat is próbálja behatárolni, a fő cél természetesen az, hogy minél nagyobb értékű dolgot kapjon a gyerek (pl. tv, dvd-lejátszó, hi-fi, stb.). Egy négy és fél éves gyerek!!!!! Szerintem inkább távirányítós autó, nem? A szabályozott időn belül is csak azért adja (saját kijelentése szerint!), mert különben min. 100.000 ft-ra lenne büntetve. Erre pedig sajnos csak én vagyok tanú, amit - ha jól tudom - a bíróság nem venne figyelembe. Így aztán teljesen tanácstalanok vagyunk. A férjemet annyira szeretem és sajnálom, hogy inkább megadjuk a kért összeget, hogy többet lehessen a fiával. De ez lehet, hogy lassacskán a kapcsolatunk rovására megy. Minél hamarabb tenni kell valamit.

pappa # 2006.03.28. 10:16

Az biztos, hogy igen nehéz megnyerni egy gyermekelhelyezés megváltoztatására irányuló pert. De a kapcsolattartási idő megnöveltetése nem esélytelen, igen jól lehet érvelni, miért jó és fontos a gyereknek az, hogy az apjával is lehessen.
Tehát a szabályozott kapcsolattartást nem akadályozza anyuka, a megszabott - kevés - időben adja a gyereket. Probléma az ezen felüli idővel van, amit csak akkor biztosít, ha fizettek. Jól értem?
A 90 éves dédi biztosan nagyon aranyos nénike, de valóban gond lehet abból, ha ő vigyáz a kicsire. 90 évesen az emberek nagy része már magára sem tud mindig vigyázni.
A kapcsolattartási idő megnövelésére vonatkozó kérelmemben megemlíteném, hogy mint apa, jobbnak tartanám, ha anyuka más irányú elfoglaltsága idején a gyerek velem lehetne inkább a dédi helyett.

gabicska # 2006.03.28. 09:48

Sziasztok,
rajta leszünk az ügyön. Sajnos a gyámhatóság előtt csak azt tudjuk bizonyítani, hogy az oviba nem mehet be az apja. A többi visszautasítást egyszerűen letagadja. Illetve, amikor pénzre van szüksége, akkor nagyon kedvesen, nagyon aranyosan megkér, hogy tudnánk-e esetleg vigyázni két órára a Bencére, stb. A végén pedig - mintegy hátbadöfésként - bejelenti, hogy mennyi pénz kell neki. Ha nincs pénz, nincs gyerek. Ez a nagy gond. Arra már mi is gondoltunk, hogy elvisszük pszichológushoz (bár nekem is van egy közepes szintű ilyen irányú végzettségem), hiszen egyértelműen viselkedési zavarokkal küzd a kisfiú. A kulturális szintkülönbségek inkább akkor jelentősek, amikor a 90 éves dédi vigyáz a kisfiúra, ahelyett, hogy nálunk lenne. Erre mindig ráérnénk, hiszen amúgy egy nagyon kedves, nyíltszívű, aranyos kisfiú.
A gyámhivatalban is mi kezdeményeztük a láthatás szabályozását, miután már teljesen megtagadta. Ezt a határozatot ezek szerint felül lehet bíráltatni??? Úgy tudom, hogy ha egyszer az anyjánál lett elhelyezve a gyerek, akkor már nagyon nehéz lenne megnyerni egy gyermek-újraelhelyezési pert.

pappa # 2006.03.28. 09:29

Még azt szeretném hozzátenni, hogy kulturális-képzettségi szintkülönbségekre hivatkozni seholsem érdemes.A gyereknek olyan az anyja, amilyen. Úgyis csak annyit ad a gyereknek, amennyire képes, ezen változtatni nem lehet.
A gyereknek azzal lehet segíteni, ha minél több időt tölthet az apjával, ezt kellene valahogyan kiharcolni.

pappa # 2006.03.28. 09:02

Az anyának nincs joga megtiltani, hogy az apa az oviban találkozhasson a gyerekkel.Nyilván nem viheti el a határozat szerint,de az oviba bemehet.Jó lenne ezt barátságosan az óvónénik tudomására hozni.
A gyerekek fejlődése különböző,a hétnél való tévesztésen azért nem aggódnék még ebben a korban.Kéthetente is elég sokat lehet javitani egy elhanyagolt gyereken nyugodt játékkal,foglalkozással. Nehéz ügy, az biztos. Pszichológusnál nem jártatok még vele?
Véleményem szerint vigyázz a gyámhatósággal,nem fogják megérteni,mi az a szocializálódás stb. Azzal sajna nincs mit tenni, kire bízza az anya a gyereket amig bárhova elmegy. Arra lehet hivatkozni,hogy ha az anya akadályozza a kapcsolattartást, akkor veszélyezteti a gyerek érzelmi fejlődését. Igen, nagyon is szüksége van az apjára, ezért próbáljátok kibővíttetni a kapcsolattartás időtartamát.

gabicska # 2006.03.28. 08:44

Sziasztok,
az óvónénik azzal utasítják el a férjem, hogy az anyuka egyértelműen megtiltotta, hogy a láthatási időn kívül találkozzon a gyerekkel. Egyébként, amikor nálunk van, teljesen kiegyensúlyozott, de ha megérzi, hogy haza kell menni, már teljesen kifordul magából, hisztizik, sír. Annyira sajnáljuk szegénykét, hiszen csak négy és fél éves... Az apjának majd' megszakad a szíve, amikor haza kell vinni a srácot. Már arra is volt példa, hogy térdre borult, átölelte a férjem lábát, úgy könyörgött neki, hogy még egy kicsit maradhasson. Ki bírja ezt ki könnyek nélkül? A szellemi fejlődésének sem tesz jót, hogy az anyukája szépen a dédire hagyja, amíg ő eljár szórakozni. Négy és fél évesen nem ismeri a színeket, tízig számolásnál hétnél téveszt, egy verset nem tud elmondani kívülről. De könyörgöm, kéthetente két nap alatt hogyan hozzam be az előző két hét elfuserált nevelését???
A gyámhatóságot mindenképpen értesíteni fogom egyébként akkor, arra hivatkozva, hogy a szocializálódását, szellemi fejlődését veszélyezteti az anya. Igenis, szüksége van apára!

pappa # 2006.03.28. 08:17

Gabicska, szia, igen, rettentő kevés a láthatás amit megállapítottak. Próbáljátok meg felemeltetni és minden kapcsolattartás akadályozást jelentsetek be a gyámhivatalban. Muszáj foglalkozniuk az üggyel és először figyelmeztetniük az anyát,hogy ne veszélyeztesse a gyereket.
Az óvónénik nem engedik apát a gyerekhez?
A pénzért nyaggatásnak álljatok ellent kőkeményen.

abec # 2006.03.28. 07:11

Szia Gabicska!

Az én férjemnek az ex-e is az én külön vagyonomra jövedelmemre is pályázva emeltette volna a gyereket..díjat. De a mi ügyvédünk útalt egy Legfelsőbb Bírósági PJD Vlll.266., BH 1978/5/207. számú határozatára, melynek értelmében a gyerektartásdíj fizetésére kötelezett személlyel együtt élő,de a gyerekkel rokonságban nem lévő házastárs keresetét nem lehet a tartásdíj összegénél figyelembe venni. Nálunk be vált. Igy csak a bejelentett munkabérből vonnták le a gyerekt...díjat. Anno annak idején. Amit az felett keresett az kellett a saját és még kettő gyermek eltartásához. Ugyhogy a te jövedelmedhez az ex-nek semmi köze!!!

gabicska # 2006.03.28. 06:41

Sziasztok,
Pappa, neked sikerült a gyereket magadhoz venned??? Mi is próbálkozunk, voltunk már a gyámhatóságon is a láthatás szabályozása miatt. Ott az a határozat született, hogy minden páros hétvége a minék, a nyári szünetből két hét és a páros ünnepek második napja. De ez nagyon kevés!!! Egyébként egy településen lakunk, az óvoda éppen velünk szemben van. Szegény férjemnek azt sem engedik meg, hogy odaszaladjon a fiához, ha látja kinn az udvaron. Azzal indokolják, hogy várja csak meg szépen a láthatást. Egyszerűen tarthatatlan a helyzet. A másik oldal pedig még jobb: a gyereket nem engedik látni, de állandóan pénzért nyaggatnak... Az én fizetésem kb. a háromszorosa a férjemének, most azzal próbálkoznak, hogy a gyerektartás mindkettőnk nettó fizetésének a 25 százaléka legyen... Ez azért már enyhén túlzás, nem? Ha nem bírja anyagilag a gyereknevelést, nagyon szívesen átvállaljuk.

pappa # 2006.03.27. 18:48

Black cat, mondani sokmindent lehet, de mindenképpen kimondják a válást, ha az egyik fél ragaszkodik hozzá, és a vagyont is megosztja a bíróság igazságosan, ha a másik ezt kéri.
Próbáljatok meg bírósághoz fordulni a gyerektartás csökkentése miatt azzal érvelve, hogy a gyerekek szükséglete nem 110 ezer/fő, hanem annál kevesebb és csak a bérből kelljen fix összegű gyerektartást fizetni, az esetenkénti napidíjból ne.

black cat # 2006.03.27. 18:24

Szia Pappa!

Úgy érte el a nő, hogy soha a büdös életben nem vált volna el megmondta, illetve ő lakik a házban a gyerekekkel, és azt is megmondta, h nem adja el a házat, ugyh ritka gonosz.
A gyerektatásról pedig annyit, h ennyi pénz nem kell két gyerekre, ugyh lenne e lehetőség kevesebb pénz fizetésére szerinted? köszi a választ.

kissember # 2006.03.27. 18:20

Ez egy nagy kérdés. Kösz Pappa.

pappa # 2006.03.27. 18:17

Értem. Fogalmam sincs, mi történne jogilag, ha egy ilyen esetben fognád a gyereket, hazavinnéd, beiratnád másik iskolába...

kissember # 2006.03.27. 18:12

Az anyukájához költözött haza. Ez persze nem véletlen, hiszen egyedül képtelen lenne a gyereket nevelni. Ha hónapokig benn lenne kezelésen, akkor is ez lenne, mert az anyukája természetesen mindenben jobb mint én...

pappa # 2006.03.27. 18:07

Igen, tudom. De mi lenne a helyzet, ha hónapokról lenne szó? Akkor mit csinálna és lenne egyáltalán valaki aki hosszú időn át a gyerekkel lehetne?

kissember # 2006.03.27. 18:05

Pappa ne tedd ezt.... annyi mindent leírtam itt a fórumon, olvastad is.
Nyilván nem adná oda, azaz most szeptemberben is 4 napig kórházban volt és még csak nem is tudtam róla.

pappa # 2006.03.27. 18:02

Kissember, pontosan, az esélyem egyenlő lett volna a nullával. Hadakozhattam volna még tíz évig.
Kórházi kezelése esetén odaadná az exed a gyereket, vagy automatikusan másra bízná?

Black cat, szia! Hogyan jött létre ez a közös megegyezés? Mi volt a másik oldalon, hogy a nő ennyi sok pénzt tudott követelni?