Gyerektartás

pappa # 2006.04.02. 14:54

Szerintem lehet, én megpróbálnám.

pótanya # 2006.04.02. 14:00

Sziasztok!

A párom havi 45 ezer Ft-ot fizet gyerektartásként volt élettársának a fiuk után. Ami kérdéses számomra, hogy miért kell ezt az összeget nyáron is kifizetni, amikor a gyermeket az apukája tartja el egy hónapon keresztül?! Ilyenkor ugyan mihez járul hozzá a tartásdíjjal, ha a gyerek nincs is az anyával? Az igazságos az lenne, ha július hónapban az anyuka adna a fizetéséből 20 %-ot, nem? :)
Lehet bírósághoz fordulni, azzal a kéréssel, hogy mivel júliusban a gyermeket nem az anya tartja el, nincs a gyermekkel kapcsolatban kiadása, ne kelljen fizetni a tartásdíjat arra a hónapra?

monalisa1 # 2006.04.01. 09:13

És fel a fejjel, nem csak egy férfi van a világon!

monalisa1 # 2006.04.01. 09:12

Egyezzetek meg, helyes, de az egyezséget BÍRÓSÁGGAL hagyasd jóvá a tartásdíj-, a láthatás- és a kapcsolattartás részletes papírra fektetésével.

Hidd el sok későbbi esetleges problémától mentesíted magad, ha MOST jó egyezségben állapodsz meg.

A gyereknek fontos kell hogy meglegyen az apja - így vagy úgy -, és neked is a gyerekneveléshez hosszú távon a megbízható anyagi háttér.

Minden jók kívánok a megszületendő babának, és neked is egyaránt.

secrete # 2006.03.31. 18:35

Kedves monalisa1, én is hasonlóan látom a dolgokat, ha racionálisan végig gondolom, ezért valahogy olyasmi módon szándékozom alakítani az életemet, ahogy te leírtad. De épp a gyerek szempontjából nem mindegy, milyen lesz a kapcsolatunk. A jó kapcsolat fenntartását/kialakítását pedig inkább a megegyezés segítené; persze ha nem zárkózik el.... de ez már egy másik fórumra tartozik.

Köszönöm a tippeket és a segítséget neked és pappának is.

monalisa1 # 2006.03.31. 16:30

Kicsi a valószínűsége annak, hogy a jelen családi helyzetét és a jó anyagi körülményeit feladná és válni akarna., egy esetleges válás esetén a neje bizonyára NAGYON kiszipolyozná...

monalisa1 # 2006.03.31. 16:06

Kedves secrete: hinni csak a csodákban...

De ha a kezedben van egy bírósági itélet az a továbbiakban minden esetleges vitán felüli, egyuttal alap/remény is arra, hogy a tartásdíjat meg is kapjad havonta - sok sok éven át.

És ne haragudj a kéretlen szóért, de az életedet próbáld tőle külön indítani: Te és a baba, és a későbbiekben remélve majd valaki más.

Vele jó volt, szép volt, de valószínűleg ennyi...

Ettől függetlenül köztetek a kapcsolat megmaradhat - a közös gyermek okán, érdekében.

Itt a fórumon az "öröklés és családjog" fejezetben olvasgass vissza akár csak néhány hónapot, sok hasznos tanács bírósági eljárásról, tartásdíjról, láthatásról ill. kapcsolattartásról.

Az megnyugtató, hogy a családod melletted áll és támogat, de a gyereknek apja is van - nem is akármilyen anyagi helyzetben lévő -, tehát elsősorban ő kell hogy helyt álljon a gyermek/e/ érdekében.

pappa # 2006.03.31. 15:29

Van lehetőség bíróság előtti megegyezésre. Meg kellene egyeznetek a gyermek elhelyezésében és a kapcsolattartásban is.

secrete # 2006.03.31. 15:18

Szerintem jól látod, bár szeretnék bízni benne, hogy velem mégis másképp lesz, és magától rájön erre, és aztán nem gondolja meg magát.

Nem ez az általános, úgyhogy a természetesen írásban gondoltam a megállapodást, esetleg közjegyzői okiratban. Hogy mindketten le legyünk fedve, de mégse kelljen huzakodni feleslegesen. Vagy talán van lehetőség a bíróság előtti megegyezésre, ami ítéletként funkcionál?

monalisa1 # 2006.03.31. 15:00

Kedves secrete: az a férfi az 5 éve tartó külső kapcsolata után (...) érzelmi ÉS ANYAGI támogatást biztosított a megszületendő újabb gyermeke felneveléséhez.

Aztán hidegülne (...), mivelhogy valószínűleg csak kellemetlen lehet neki otthon ez a többlet kapcsolat és a baba.

Gyerektartásdíj megállapítása végett mielőbb indíts keresetet (!), mert ha nem tartja a szavát ma, mi a bizonyíték arra, hogy 5-10-20 év múlva is és hónapról hónapra is fizetni fog majd?!

Az adott szava lám míly hamar elszállt...

Pappa, igaz, a megegyezést javasolná - és ez a férfinak az anyagi dolgainak "a bíróság látóköréből" való kikerülése okán még jól is jöhet neki -, ugyanakkor ha X forint a jövedelme ma, ki tudja mennyi lesz holnap és holnapután, ezzel szemben ha van a kezdetek kezdetétől egy bírósági rendelkezés: MINDENKORI jövedelemének X %-ú megfizetése a tartásdíj, nos akkor TÖBBÉ nem fog kelleni evégett pereskedned majd.

Jómódú ember, a tartásdíj megállapításakor a bíróság a családi körülményeit - vagyoni helyzetét is nézni fogja.

Egy reális tartásdíj a gyermeke nevelésének HOZZÁJÁRULÁSÁHOZ nem kizsegerelés.

És ha módjában van, még a tartásdíjon felül is RENDSZERESEN segítheti a gyermekét majd: nívós taníttatás, különórák stb.

Ha rosszul látnám a dolgokat, bocs.

pappa # 2006.03.31. 14:34

Szerintem csak az apa különvagyona számít, de várd meg jogász válaszát.
Azon ne aggódj, hogy a gyereked tartásdíj nélkül marad.

secrete # 2006.03.31. 14:19

Köszi a gyors választ.

Azt hallottam, hogy ilyenkor csak a külön vagyon számít, hogy nem nézhetik az együtt/házasságban szerzett javakat, mert az nem lehet tartásdíj alapja. Ezek szerint ez nem így van?

Törekedni fogok a megegyezésre, mindannyiunknak az lenne a legjobb, hisz nem kizsigerelni akarom, csak némi felelősségvállalást.

pappa # 2006.03.31. 13:47

Szia, a házasságon kívül született gyermeknek ugyanolyan jogai vannak,mint a házasságban születettnek.
Próbálj megegyezni az apával egy korrekt fix összegű gyerektartásdíjban. Ha perre kerül a sor, a bíróság meg fogja találni a módját, hogy a kimutatható jövedelem nélküli apa jövedelmi-vagyoni viszonyaiba betekintést nyerjen és az alapján határozza meg a fizetendő összeget.

secrete # 2006.03.31. 13:21

Sziasztok!

Úgy látom, én egy kicsit a "másik oldal" vagyok. Egy házasságban élő férfitól estem teherbe. 5 éve tart a kapcsolatunk - többek között - erre alapozva úgy döntöttem, hogy megtartom a gyermeket. Ezt ő elfogadta, érzelmi és anyagi támogatásáról biztosított, és apasági nyilatkoztatot is tett. Egy ideje kapcsolatunk mégis megromlani látszik, visszakozik. Eddig semmiféle anyagi támogatást nem kaptam tőle (igaz nem is kértem).

Ha megszületik a baba, minden jöveledelmem a GYED valamint a családi pótlék lesz, melyből lakáshitelt is kell törlesztenem. A fizetésem sem kiemelkedően magas, annak is a felét a hitel viszi el. Mire visszamegyek dolgozni, várhatóan lediplomázom, így a fizetésem is megnő, ami már alkalmasabb lesz a gyerek nevelésének fedezésére. De átmenetileg, szükségem lesz az apa anyagi támogatására.

Az apa igen jó körülmények között él a családjával. Nagy ház, három kocsi, ló. Van két gyermeke, jelenleg a felesége a kisebbikkel GYES-en van, mely januárban jár le, a nagyobbik idén lesz 5 éves. (A feleség keresete, ha dolgozik havi nettó 500 ezer forint körül van.) Az apának ezenkívül - tudomásom szerint - 2 lakás van a tulajdonában, amit ő vitt a házasságba. Most indított egy vállalkozást, ezért jelzáloggal terhelte meg közös házukat, amit amúgy is hitel terhel. Mindezeket megértve nem kértem tőle eddig semmit, főként hogy idáig családom támogatásával sikerült enélkül is megoldanom a kiadások fedezését.

Természetesen egyelőre remélem, hogy kapcsolatunk rendeződik, de mégis felmerült bennem a kérdés: milyen jogaim vannak tartásdíj szempontjából, ha perre kerülne a sor? Mit vizsgál a bíróság, ha az apának nincs kimutatható jövedelme? Kevesebb joga van egy házasságon kívül született gyermeknek, mint ha házasság alatt született volna?

pocak # 2006.03.31. 07:56

Adrienn,
Ha a párod nincsen bejelentve, és ez nem egy rövid, ideiglenes állapot, akkor mindkét fél számára értelmetlen a százalékos megállapítás, ugyanis nem lehet végrehajtani. Egy összegileg meg nem határozható, papíron nem is létező jövedelemnek ugyan ki dönti el, mennyi a 20%-a? Ilyemkor is tehát a fixet kell teljesítenie. (Mert a százalékosnál is meghatároznak egy minimum fixet, úgy pl, hogy 20%, de minimum 15000 FT.)
Tehát szerintem a százalékost értelmetlen felvetnie bárkinek is, de még ha meg is ítélik, akkor is a minimum fixet fogja nyilván teljesíteni a párod, az exe meg nem tud majd mit tenni ellene.
De arra azért vigyázzatok, hogy a nem bejelentett alkalmazásnak következményei lehetnek, főleg ha az embernek vannak "jóakarói" is.

Gyerektartást egyébként 18 felett is megítélhet a bíróság, de ennek már kritériumai vannak. Tehát sokkal gyengébb kötelezettség, mint 18 alatt. Egyrészt akkor ítéli meg a bíróság, ha a18 év feletti fiatal felnőtt még nappali tanulmányokat folytat, és nincsen annyi jövedelme, hogy el tudja tartani saját magát. Másrészt az apa csak akkor köteles őt ebben az esetben is tartani, ha ez a teherbíró képességét nem haladja meg, vagyois ha még jut a keresményéből azon felül, hogy eltartja a tartásra szoruló más kiskorú gyerekeit, illetve saját magát. A nagykorú eltartása a sorban csak ezek után következik.

Erre mindenképpen hivatkozzatok!

Adrienn.. # 2006.03.31. 07:14

Igen, még mindig tanul. Azt olvastam a neten egy cikkben, hogyha betölti a 18-at, akkor utána közös megegyezéssel állapodnak meg a fizetésben. Kötelező fizetni vagy nem?
Mivel nincs bejelentve a párom, megszabhatnak ennél magasabb tartásdíjat?

pappa # 2006.03.30. 11:12

Szia Black cat, így már világosabb. Mindenképpen menjetek ügyvédhez, aki a papírok ismeretében meg tudja mondani, milyen esélyeitek vannak a csökkentésre.

Szia Adrienn, attól nem kell megijedni, amit az ex telefonálgat, lecsukatni nem tudja a párodat. Ha birósághoz fordul, a jövedelem kb. 20 %-ának megitélésére lehet számítani.
A 19 éves gyerek tanul még?

black cat # 2006.03.30. 10:42

Sziasztok!

Macaroon, Pappa

A lényeg az, h ez az egész ügy egy nagy zsákutca volt úgy teljes egészében. Két féle kimenetel volt lehetséges.
Egyik, tényfeltárásos bontóper, ami évekig is elhúzódhat, tanúk felvonultatása stb, ez csak azért lett volna gáz, mert szeretnénk összeházasodni, és még nem 3 évet várni, hátha addig idegileg mindenkit kicsinál, ezt az örömet azért nem tesszük meg neki, másrészt a barátom olyan munkát végez, ahol amúgy is nagy az idegi letreheltség, nagy a szellemi igénybevétel és iszonyú mértékű koncentráció szükséges. Ebben az esetben valóban kb 130-140 ezret kapott volna a nő csak kb 3 év teljes szívás, ő meg még mindig örült volna, h papíron együtt vannak. Ezt ezért nem akartuk.
Másik variáció, megkapja a pénzt, amit akart, ami feltétele volt annak, h váljanak közös megegyezéssel, de hozzáteszem a nő eredetileg 350 ezret akart, azért vett csak vissza, mert tudta, mi lenne a másik összeg, csk azt is tudta, h a barátom a másik megoldást sose választaná, így hát visszaélt vele. Azért akart többet, és most jön, amit a pappa kérdezett, mert a barátomnak két fizetése van, egy fix ft fizetése, és egy állandóan változó valutafizetése. A valuta változik, mert attól függ mennyit dolgozik, és ez nem rajta múlik, hanem ahogy beosztják őt. A valuta lehet 0-400 ezerig is, a ft áll. 270 ezer. A nem védés alatt azt értettem, ha pl, beteg lenne csak a ft-ot kapná, akkor nekünk maradna 50 ezer ft megélhetésre, ez kicsit gáz nem?!!! Vagy ha szabin van, akkor is csak a ft van. Szóval a nő a valuta miatt akart még több pénzt, de úgyse ítéltek volna neki a 220-nál többet, mert ennyit nem igényel két gyerek+ a nő is keres pénzt. Én olyan 140ezret tartanék korrektnek. Abban még reménykedünk, hátha azért eladja a házat, dehát passz a kérdés. Most két évig nem lehet változtatni semmin, ha jól tudom, max akkor lehet csökkenteni, ha születik egy gyerekünk...
De ha lenne valaki aki a 2 éven belülre tudna valami jó megoldást javasolni, v keressünk sztárügyvédet a csökkentésre, anyagilag nem lenne gond, mert úgy mond megérné, akkor írjatok.Köszi

Adrienn.. # 2006.03.30. 08:41

Sziasztok! Felvilágosítást szeretnék kérni Tőletek! A páromnak van egy fia, aki 19 éves lesz a nyáron. A volt feleségével megállapodtak havi 15 ezer ft gyerektartásban. Kb 3 hónapja folyamatosan telefonálgat az ex, hogy kevés a pénz, ügyvédhez fordul,lecsukatja, stb..A párom minden hónapban fizet rendesen, tudja igazolni is. Ha mégis perre viszi az ügyet a volt feleség, megítélhetnek-e több tartásdíjat? Hány %-ot vonnak le a fizetésből?A párom dolgozik,de nincs bejelentve, ilyen esetben mint tud tenni az ex feleség?Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!

Macaroon # 2006.03.28. 20:15

black cat, pappának igaza van, ezt a közös megegyezést nagyon kevés ember írta volna alá. Volt vmi oka?

Andi,
amit látok: anyák azt várják el apáktól amire az anya hivatott. Pedig az apák, és itt kiemelem, PASIK!!! túl vannak ilyen szinten nagyon is dimenzionálva. A szülő nem ugyanaz hím én nőnemű kiadásban bármennyire is szeretnék sokan azt hinni. Én is szerettem volna kiskoromban és akinek ezen a szinten más élménye van, az egyrészt rikta, másrészt mesélje el kérem. Szóval igen, ha nem volt felnőve a feladathoz akkor úgy fogja visszavinni mint egy könyvet a könyvtárba, ez van. Nagyon sok ember hibázik, férfiak amikor nem gondolnak ilyesmire, és nők amikor nem gondolnak ilyesmire.

pappa # 2006.03.28. 17:41

Black cat, lenne egy kérdésem, ezt irod: „azért a másik felet miért nem védi valami?? ” Mire gondolsz itt, mi védje azt a másik felet, aki belemegy egy ilyen egyezségbe?

Andy5 # 2006.03.28. 15:51

Én nem akarok többet,mint amit kimondtak a bíróságon. Nem követelek, nem pereskedem egyelőre. Bízom abban, hogy a szép szó használ. Ha nem, akkor majd meglátjuk. Most legalább már tudom, mit tehetek, hogy érvényt szerezzek. Letiltani van miből, illetve vagyontárgy van, amit esetleg el lehetne kobozni. De nem kenyerem ez a fajta megoldása a problémáknak. nem nekem fizeti a fodrászt, hanem a gyerekeknek, ami jár. Igyekszem biztosítani a dolgokat, de kevés vagyok ehhez. Csak azt nem értem, hol van a lelkiismeret. Megcsinálni baromi könnyű, de ez nem egy könyv, hogy köszi elég volt vissza viszem a könyvtárba. Ez egy életre szóló felelőség, amit mindketten akartunk és vállaltunk. Most rám hárul a nehezebb feladat, de a legszebb is. Õ a könnyebbet vállalta, de minden alól nem lehet kibújni.

Macaroon # 2006.03.28. 15:34

Bocs, hogy ilyet mondok, de meglehetősen nagy balek az EMBERED:-) Házat otthagyni és 220-at fizetni két gyerekre, nagyjából hmhm sokkal több a soknál:-) Hidd el mi sem így akarjuk, de ha letiltatás lesz és ilyen szintű akkor az a lakás el lesz árverezve, és laknak majd kisebben, ÉS NEM MIATTAM, az egészet nem is én szültem meg ilyen formában, hanem egy olyan pasi, MONDOM aki eredetileg ott akart hagyni mindent.

black cat # 2006.03.28. 14:42

Sziasztok!

Macaroon

Először is sok kitartást mindkettőtöknek, mert ritka rossz dolog ez, és nagyon hervasztó.
Nálunk már megvolt a tárgyalás, végre vége van, de így is az asszony az utolsó pillanatban majdnem felrúgta a közös megegyezést, csak azért nem tette, mert ugye a pénz. A bírónő is megmondta neki, ha nem fogadja el a közös megállapodást, amit ő alkotott, 5 ször átíratt, szórakozott, akkor a bíróság fog határozato hozni gyerektartás ügyében az pedig tuti kevesbb lesz, mint 220 ezer ft. Ezért hátrált meg, de litiltást akart volna kérni erre az összegre, arra hivatkozva, h ő csak a gyerekek érdekeit nézi. Persze el lett hajtva a bírónő által, mivel, a barátom 1 éve rendesen és pontosan fizeti a 220 ezret, de ő arra hivatkozott, h egyszer késve érkezett meg a banki átutalás, persze ez nem a mi hibánk, hanem a banké, és vmi ünnep is volt. De olyan bunkó volt, h már egyből erre ráugrott.
Ez csk azért lenne gáz, mert ha tiltják a fizetést, akkor még hitelt sem tudnák felvenni, másképp pedig nem fog menni, mert nem adja el a házat, elárvereztetni meg nem fogjuk a két gyerek feje felől. Még reménykedünk, hátha észhez tér, mi minden esetre most fizetjük ezt a jó kis összeget, még egalább 5 évig, mert érettségi után tovább tanulás következik. Klassz nem? Így próbálj új életet kezdeni totál kinullázva, azért a másik felet miért nem védi valami??

gabicska # 2006.03.28. 14:05

Sziasztok,
látom, nem vagyunk egyedül a problémánkkal.... Azt nem értem, hogy egy "normális" válás illetve különköltözés miért nem mehet vita és veszekedés, zsarolás nélkül. Vegyük például a mi esetünket. Válás, különköltözés után a férjem (akkor még ugye egyedül) teljesen magára maradt egy félig felújított lakásban, ahol még fűtés és villany sem volt. Mindez márciusban. Már akkor próbálkozott az ex, hogy lehetőleg az utolsó fillérjét is kicsalja belőle, a volt anyós meg természetesen mindenben támogatta. Aztán jöttem én be a képbe. A férjem anyagi helyzete természetesen nagyot javult ezáltal. Azóta nincs egy nyugodt percünk sem tőle. Be is perelt bennünket többször is, mindeddig sikertelenül. Mindig többet és többet akar.
Pedig ha nem lenne ilyen erőszakos, nem próbálna folyamatosan átvágni vagy zsarolni bennünket, akkor talán magunktól is többet adnánk. Így kénytelenek vagyunk titokban félretenni a gyereknek némi pluszt.

Teljesen igazad van, Macaroon. A nők sok esetben tényleg nem normálisak....