Gyerektartás

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.17. 21:44

Hogyne, kérheted, aztán majd a bíróság felszólítja, hogy közölje az adatokat. Persze, valószínűleg gyorsabb lenne, ha már eleve te meg tudnád írni.

eni127 # 2006.09.17. 21:27

Kovács_Béla_Sándor:
Köszi az ötletet, csak az lenne a kérdésem, hogy akkor is kérhetem ezt a bíróságtól, ha nem tudom, hogy hol dolgozik, és mennyit keres, vagy azt nekem kell kiderítenem?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.17. 21:18

eni127:„Szeretném tudni, hogy mit csinálhatnék, hova fordulhatnék
Kérheted a bíróságtól, hogy rendelje el a gyerektartás közvetlen letiltását a munkáltatónál. Akkor az apának ki sem fizetik a jövedelme ezen részét, hanem neked utalják. Innen kezdve biztos lehetsz benne, hogy a jövedelme 40%-át kapjátok. (De legalább húszezer forintot.)

lütyőke # 2006.09.17. 20:07

valamint: én igyekszem emberségesen eljárni, és bevonni őt is a gyerek életébe. szeretném, ha jó kapcsolatuk lenne.
csakhogy a szűkmarkúsága máris nagyon előtérbe került...

lütyőke # 2006.09.17. 19:53

Kérdésem a következő
Gyermekem 2006. májusában született, Budapesten, édesapja német állampolgár.
Én itthon, ő Németo-ban él. nem vagyunk házasok.
Apasági nyilatkozatot tett, ami még elbírálás alatt van a közigazgatási hivatalban (de csak idő kérdése, hogy az anyakönyvbe is bekerüljön)
'Gyerektartást' nem a szokványos (havi iksz megállapított összeg), hanem csak egy bizonyos saját rendszer hajlandó egyelőre fizetni: akkor, amikor a gyermekével együtt van (akár úgy, hogy ő van Magyaro-n, akár úgy, hogy mi nála)
Kérdéseim:

1. van-e joga ehhez, hogy ő a saját kitalált rendszere szerint járul hozzá a gyermekkel kapcsolatban felmerülő költségekhez? ő felajánlotta, hogy ha ez nekem így nem tetszik, akkor nyugodtan le is mondhatok a gyerekről, ő fel fogja nevelni (természetesen meg sem fordul ilyesmi a fejemben) azzal, hogy ő ezt felajánlja, esem-e én el valamilyen jogaimtól? tathatok-e ettől még igényt gyerektartásra? (vagy magát a gyerektartást csak bíróság rója ki?)
  2. ha kötelezhető lenne rendszeres gyerektartása, az kb. milyen összeg lenne?
  3. milyen jogai vannak a gyerekkel szemben? mik ugyanígy a kötelességei?
  4. mivel jár a jogai tekintetében ha nem teljesíti a kötelességeit?
  5. a gyermeknek milyen jogai vannak - vannak-e - Németo-ban, így, hogy az édesapja német? valahol mintha olvastam volna, hogy így automatikusan kettős állampolgár lehet, akkor is ha nem Németo-ban született. ez így van?

előre is köszönöm a válaszokat!

eni127 # 2006.09.17. 18:57

Szeretnék segítséget kérni!
Nem tudom, mit csinálhatnék. 7 éve váltam el, két kiskorú gyereket nevelek egyedül. A bírósági végzés szerint a volt férjemnek gyerekeknek min. 20000Ft-ot,vagy a fizetése 40%-át kell(ene) fizetnie. Ez van a végzésben, én kapok 24000Ft-ot mostmár 7 éve, és nem hajlandó emelni az összeget. Ezt a pénzt nem vonják tőle, hanem a kezembe kapom.Most végzett el egy informatikai főiskolát, és a szakmájában dolgozik, viszont nem tudom kideríteni, hogy hol, és mennyi a keresete, ő meg hiába kérdezem, nem hajlandó elmondani. Biztos nem annyit keres, amennyinek a 40%-a 24000Ft.
Szeretném tudni, hogy mit csinálhatnék, hova fordulhatnék, és nem lesz-e gond abból, ha elindítok valamit,(hogy kevesebbet fogok kapni, mint most) mivel most fog születni a volt férjemnek az új kapcsolatából még egy gyereke.
Aki tud, próbáljon meg tanácsot adni.
Köszi!

monalisa1 # 2006.09.10. 07:41

Van más apa is így, sajnálatosan...

A dolgokon nemigen tudsz változtatni., remélve az idő jobbulást hoz a jelen körülményekben.

Tudod, uj tanulmányi közegbe kerül a lányod, és ott már nem "középiskolás" fejjel gondolkodnak a gyerekek.

stillwater # 2006.09.10. 04:21

Ó, persze ezt - mármint, hogy a lányom jöjjön hozzám - az anyja soha-de-soha... - nem engedné. Hiába hivom meg magamhoz, még azt sem teljesiti a lányom. Ballagásra? Ugyan, senki sem hivott. A telefont nem veszi fel, sms-re nem válaszol, mailre sem ir, söt, mostanság a wiwen látom, hogy olvasatlanul törli üzeneteimet. Karácsonyra küldtem pénzt, semmilyen reakció. Mellesleg az anyjával nem egyeztünk meg semmiben anno, fizettem és kész. Mint mondtam, nem sajnálom a pénzt, de azt az állapotot, hogy "csak fizess, kutyám és hallgass" már megelégeltem.
Ez van, sajnos.

Dr.Attika # 2006.09.09. 16:16

Igen és itt má nem áll az, hog akinél a gyermek el van helyezve az természetben, a másik elsősorban pénzben köteles a tartást nyújtani. Stillwater mondhatja azt is, hogy "Lányom költözz ide hozzám , lakhatást, élelmezést biztosítok." Ha ezt a leány visszautasítja, akkor a tartásról is lemond.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.09. 16:01

És az esetleges tartásra a két szülő egyformán köteles.

stillwater # 2006.09.09. 13:26

Tisztelt Dr. Attika,
köszönöm, megnyugtatott, hogy azért nem lehet mindent...
Üdvözlettel, Stillwater

Dr.Attika # 2006.09.09. 12:21

T. Stillwater!
Az édesanyát tájékoztasdd, hog a gyermek ngykorúvá válásától kezdve nem gyermektartásról, hanem rokontartásról van szó a Csjt. 60.§ (2) bek. alapján. Ha volt korábbi gyermektartásról rendelkező bírósági határozat, vagy egyeszség az hatályát vesztette. A különbség az, hogy ebben az esetben akkor vagy köteles eltartani, ha szükséges tanulmányai érdekében rászorul a gyermek (a törvény nem is gyermeket ír, hanem leszármazót). Ha az édesanyja által biztosított javak, az ösztöndíj és a tanulmányok mellett folytatható munkából származó bevétele mellett még rászorul a tartásra akkor feléd jeleznie kell a leánynak és Ti ketten ( hangsúlyozom Ti ketten és nem az anya) vagy megegyeztek, vagy fordulhat bírósághoz rokontartás miatt ,ahol neki kell bizonyítani a rászorultságát. Eddig helyesen jártál el, hogy felszólítottad arra, hogy igazolja tanulmányai folytatását. Õ nem igazolta, így hallgatólagosan le is mondott tartási igényéről, illetve be sem jelentette. Nyugodtan abba hagyhatod a tartásdíj fizetését. Már nincs jogalap annak követelésére, hiszen kiskorú gyermek tartására voltál eddig köteles. Ja és mégegy az anya ugyanúgy meghatalmazottként járhat el a lánya ügyeiben, mint bárkimás Törvényes képviselői jogállása megszünt.

stillwater # 2006.09.09. 11:53

Sziasztok,
bizony, engem is elért...
Nos, a gondom a következő: a lányom (az anyjával él) letette az érettségit, 18 éves elmúlt.
Minderről a örömteli tényről engem "elfelejtettek" értesíteni, de még arról is, hogy felvételizett-e egyáltalán a lányom valahová.
Erre én augusztusban írtam a lányomnak(!) egy levelet, melyben arra kértem, hogy ha sikeresen felvételizett, amit remélek, akkor mutasson be valamilyen okmányt erről nekem, továbbá ezt minden szemeszteri beiratkozásnál tegye meg... , különben októbertől nem fizetek tovább. Aminek szintén nem örülnék, mellesleg.

Na, nem folytatom ennek taglalásával, a lányom sajnos nem válaszolt, de az anyja megint elővette az útszéli modorát, ordított, ügyvéddel fenyeget.

A kérdésem:

1. Feljelenthet az anya, ha szüneteltetem az utalást? Vagy mostantól csak a nagykorú lányom teheti ezt meg? Mint mondtam, azonnal fizetek, ha megkapom az igazolást.
  2. Kérhetem-e tőle a lányomtól személyesen a tanulási dokumentumot a mindenkori szemeszteri beiratkozás után?
  3. Van-e még láthatási jogom, és a lányomnak be kell-e számolnia az előmeneteléről? Index? Jegyek?

4.: Végül: igaz-e, hogy a gimn. és a főiskola közötti 2 hónapra nem jár tartásdíj?
A válaszokat előre is köszönöm.

stillwater

Lényecske # 2006.09.08. 13:50

:)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.08. 13:40

Én is ilyesmit sejtek. De akkor hogy jön ide a második? Ennyi erővel a szomszédról is lehet írni, aki harapós kutyát tart.

Lényecske # 2006.09.08. 12:00

Ha Jól Értem az első gyerek apja nem fizet és alig látogat. A második gyerek apja fizeti a hitelt és cserébe nem tart gyereket. a kérdés pedig, hogy hogy lehet gyerektartásra bírni az egyesszámút.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.08. 11:50

Nekem még az se tiszta, hogy a két gyereknek van más és más apja vagy az egyiknak kettő. :)

Dr.Attika # 2006.09.08. 11:28
Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.08. 11:22

Ha jól értem ...

Te érted? Jó neked. :)

Dr.Attika # 2006.09.08. 11:07

Szép napot!
Egy kicsit pontosítsunk. Ha jól értem az első gyermek édesapja nem fizet gyermektartást, mert a második gyermek édesapja ön helyett fizetendő- az első gyermek édesapja tulajdonában lévő ingatlan megvásárlásához fel vett kölcsön - részletét fizeti. Vagyis olyan mintha az első gyermek édesapja fizetne 50.000,- Ft-ot? Ha így van akkor az általános 20% gyermektartást túl is fizeti.

Moxoaa # 2006.09.08. 10:53

Szép napot mindenkinek!
A kérdésem az lenne, hogy egy gyermek után hány % gyerek tartás kérhető (itélhető). Apa egyedül álló saját tul. ingatlannal és kb. 120e nettoval rendelkezik. Én gyesen vagyok a második gyerekkel ( a második apa az ingatlanunk hitel törlesztését magára vállalta teljesen 50e/ho Gyermektartás fejében ügyvéd előtt írásban megegyeztünk). Az első számu apa minimális láthatással él, de minden lehetőség adott számára. Gyermek hiányolja!
válaszát köszönöm elöre is

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.08. 06:53

Pártfogó ügyvédre csak a költségmentesség keretében lehet jogosultságot kapni.

pocak # 2006.09.08. 04:27

Úgyhogy ha a férjed nem keres legalább nettó 120 000 -et, akkor nem fogják megítélni a bíróságon a 15000-es gyerektartást 4 eltartott gyerek mellett.
A beírásod alapján meg úgy gondolom, hogy nem keres annyit, és a te jövedelmed sem túl sok.
Nyugodtan mehet az anyuka a bíróságra, ne engedjetek a zsarolásnak. És ha megteszi, kérjétek pártfogó ügyvéd kirendelését a részetekre. Ha nyertek, annak költségét az anyuka fizeti, ha veszítetek, akkor az állam.

De meg is egyezhettek az anyukával, mondjuk egy köztes 10000 Ft-ban (ha a férjed jövedelme eléri a nettó 80 000-et)

ObudaFan # 2006.09.07. 18:40

Egy gyermekre egyébként, ha az nem beteg, stb. azért olyan 20% fölött ritkán ítélnek.

ObudaFan # 2006.09.07. 18:39

Az 50%-ot nem általában, hanem semmiképp nem haladhatja meg.