Gyerektartás

ObudaFan # 2006.10.18. 18:07

Ha továbbtanul, akkor nincs szigorú életkori korlát, tehát sem nem 24, sem nem 25. Ekkor csak azt kell vizsgálni, miért húzódik el ilyen hosszan a tanulás, mert azért több egyetemi diplomát nem kell finanszíroznia a szülőnek, ugyanígy nem kell a továbbtanulásra alkalmatlan gyermeket finanszírozni.

Amíg viszont a gyermek nem töltötte be a 18-at, mindenképpen jár a tartás, legfeljebb ha a gyermeknek van jövedelme, meg lehet próbálni a leszállítást.

tomas64 # 2006.10.18. 12:42

A szülő a kiskorú gyermeke tartására köteles., ha tanul, ha nem. Ha 18 éves, tehát már nagykorú tartási kötelezettség továbbél, ha nappali tanulmányokat folytat, legfeljebb a 24. (vagy 25.?) életévéig.

Ivy01 # 2006.10.18. 12:32

Üdvözlök Mindenkit! Egyik ismerősömnek kellene némi segítség ebben a témában. 3 gyermekre fizet gyermektartást (Bírósági végzés alapján), ebből 2 általános iskolás, 1 középiskolás 16 éves. Tudomására jutott, hogy a 16 éves ez év szeptemberében nem folytatta tanulmányait, persze erről nem kapott tájékoztatást a gyermeket nevelőtől.
A kérdés1: a tartásdíj fizetőnek kell-e kezdeményezni a Bíróság felé, hogy ne fizessen tovább, ha a gyermek már nem tanul, vagy a nevelőnek kell minden évben iskolalátogatásival igazolnia, hogy a gyermek még nappalis tanuló?
Kérdés2: Ha egy gyermekre való fizetés megszűnik (mondjuk mert már nem tanul), akkor újból kell a Bírósághoz menni a gytartást felülvizsgáltatni?

Elnézést a kusza mondatokért, remélem tudtok segíteni :)
Előre is köszi, üdv: Ivy01

ObudaFan # 2006.10.09. 19:57

2006.09.28. 22:04:32 alatt leírtam részletesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.09. 17:14

Főszabályként és kissé leegyszerűsítve amíg nappali rendszerű tanulmányokat folytatnak. A középiskolai tanulmányok befejezéséig mindenképpen.

lexie # 2006.10.09. 12:29

Szeretnék kérdésemre választ kapni.Meddig kell gyerektartást fizetnie egy apának, akinek két 18 éven felüli gyermeke van.Középiskolába járnak.

ObudaFan # 2006.10.04. 19:01

Olyan perben is szerepeltem, ahol az apa arra hivatkozott, hogy nem csak hogy nem hívja a gyerek, de rácsapja a telefont, ha ő hívja fel. A bíróság nem fogadta el. Ettől függetlenül szerintem nem igazán következetes a bírói gyakorlat, ha már úgyis per van folyamatban , meg lehet próbálni egy ilyen hivatkozást.

tibiapu # 2006.10.04. 18:39

Kedves Fórumozók!

Volt feleségemmel élő gyermekem betöltötte a 18. életévét, de még gimnazista. Lassan 3 éve élünk külön, másik városban, elég jelentős tartásdíjat fizetek, jelenlegi rendszeres jövedelmem közel 50 százalékát. A csökkentésére a per most van folyamatban, de az alperes egyértelműen húzza az időt. A gyerekkel a kapcsolattartás még a minimálisan elvárható szintet sem éri el, azt gondolom és ebben a környezetem is megerősít, nem az én hibámból. Az én családommal (nagyszüleivel) egyáltalán nem tartja a kapcsolatot, 3 év alatt még nem hívta fel őket telefonon sem!!! Velem, ha olyan kedve van hetekig nem beszél, hiába próbálom elérni telefonon, nem reagál. Kivétel ezek alól, ha vennem kell neki valamit. Ebben az exemnek jelentős része van, de azért a gyereken is sok múlik. Lassan kezdek beletörődni, hogy ez már így marad. Kérdésem csak az, mikor válik a gyerek a tartásra méltatlanná, vagy nekem fizetnem kell minden "ellenszolgáltatás" nélkül? 3 éve nem mond nekem semmit névnapon, születésnapon, karácsonykor stb.

ObudaFan # 2006.10.02. 18:55

Visszamenőleg a keresetlevél benyújtásától számított 6 hónapra lehet. Ideiglenes intézkedéssel a válás jogerős kimondása előtt is lehet gyermektartásról határozni, ha valamelyik szülő nem járul hozzá a gyermekek eltartásához, és a gyermekek emiatt nélkülöznek.

vakegér # 2006.10.02. 17:46

Sziasztok!Lenne egy kérdésem.Lehetséges az,hogy valamelyik fél /férj v. feleség/ számára a bíróság előírja a gyermektartásdíj-fizetési kötelezettséget,miközben elválva sincsenek és a gyermekelhelyezésről sem volt semmilyen bírósági határozat /egyáltalán előzőleg egyetlen bírósági tárgyalás sem volt/?És ha létezik ilyen,visszamenőleg csak 6 hónapra követelhető a gyermektartásdíj?

ObudaFan # 2006.09.29. 18:08

Én értettem a történetet, és nem értek egyet a másik állásponttal. (Annyira nem, hogy jó néhány esetben volt ellentétes tapasztalatom.) Hiába tölti be a gyermek a 18-at, bíróságon kell kérni a megszüntetést.

Mikulás # 2006.09.29. 09:07

Közben elolvastam a "Tartásdíj vs élet" topik végét is, stillwater esetével kapcsolatos vleményeket, és állásfoglalásokat.
Abból nagyon úgy tűnik nekem, hogy bizony tartást kell fizetnem.
Ez még nem is lenne akkora probléma /probléma, de valahogy megoldom/, hiszen szinte napi kapcsolatban vagyok a lányommal, és ha kérte volna, vagy csak szólt volna, akkor is szívesen támogatom erőmhöz mérten a továbbtanulását. Ahogy eddig is mindig, mindenben támogattam.
Viszont az a mód ahogy ezt a tudomásomra hozták, minden előzetes megbeszélés, bejelentés nélkül, egy SMS-ben az anyjától, az nagyon szíven ütött. Ezért is kérek jogi állásfoglalást ebben az ügyben.
Mindegy, nem terhelek senkit a lelki problémáimmal, ez nem az a fórum.

Come'è diverso il mondo visto da qui!

Mikulás # 2006.09.29. 07:57

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm, elolvastam a válaszodat.

Viszont nem biztos, hogy értelmezni is tudom.
Ugyanis ellentmondást vélek felfedezni Dr.Attika, stillwater hasonló problémájára adott válaszával összehasonlítva.
Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, vagy nem jól értettem meg a választ.
Tehát a tények, még egyszer:
1994-ben elváltam, a feleségemtől, kiskorú gyermekem az édesanyánál került elhelyezésre, és a bíróság velem szemben gyermektartási kötelezettséget állapított meg. Fix összegben, amit én természetesen egyéni megbeszélés alapján folyamatosan emeltem, és fizettem /nem volt fizetési letiltás/, és ebből sohasem volt probléma.
2004. októberben a lányom betöltötte a 18. életévét, a középiskolai tanulmányait 2005. júliusában fejezte be. Egészen eddig fizettem a gyerektartást.
A középiskola elvégzése után, nem felvételizett egyetemre, főiskolára, nem jelentkezett tanfolyamra, stb.
2005 októberétől részmunkaidőben bolti eladóként helyezkedett el, ahol is 2006 szeptemberéig dolgozott.
Szeptembertől egy 1 éves un. titkárságvezetői tanfolyamra, képzésre iratkozott be, amely nappali tanulmányokat jelent.
/Nem tudom, hogy az eladói állás "a főiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelőzően megkívánt egy-két éves gyakorlati munká”-nak fele-e meg?/

Dr.Attika ezt írja: "Az édesanyát tájékoztasdd, hogy a gyermek nagykorúvá válásától kezdve nem gyermektartásról, hanem rokontartásról van szó a Csjt. 60.§ (2) bek. alapján. Ha volt korábbi gyermektartásról rendelkező bírósági határozat, vagy egyezség az hatályát vesztette."
Ehhez képest, Te ezt írod: "Mivel bíróság rendelte el a gyermektartást, formailag is csak bíróság szüntetheti meg."
Most zavarban vagyok, mi is akkor a teendőm?
A másik kérdés is aktuális még: A lányom nagykorúsága miatt, kivel kell megbeszélnem a tartással kapcsolatos dolgokat, vele, vagy az édesanyjával?

Üdv.
Mikulás

ObudaFan # 2006.09.28. 20:04

Mivel bíróság rendelte el a gyermektartást, formailag is csak bíróság szüntetheti meg. Vagyis önhatalmúlag te azt nem szüntethetted volna be, így végrehajtást lehet ellened kérni.
Jobb későn, mint soha, most kell elindítani a megszüntetési pert.
Ami az érdemi részét illeti.
Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára elôkészítô tanfolyamra, fôiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett s arra képes szülô nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek munkaviszonyt létesítsen, és tanulmányai költségeirôl, valamint megélhetésérôl maga gondoskodjék.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentôsége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerûen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a fôiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelôzôen megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követôen hosszabb idô telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a fôiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülôtôl elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elô. E vonatkozásban jelentôsége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kiesô idôben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelôzôen hosszabb idô alatt akkori életkörülményeinek megfelelôen választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülôtôl, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az idôre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérô vagy magasabb képzettség megszerzését igénylô újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettôl elvárható (pl. a megszerzett képesítés az idôközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
A fôiskolai, egyetemi tanulmányok folytatásához fûzôdô egyéni és társadalmi érdek a gyermekre is kötelezettséget ró, nevezetesen a tanulmányait köteles a tôle elvárható legjobb eredménnyel végezni annak érdekében is, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülô tartási terheit enyhítse. Megfelelôen együtt kell mûködnie a gyermeknek és szülôjének abban is, hogy a továbbtanuló gyermek a társadalmi ösztöndíj lehetôségét igénybe vegye. A gyermeknek mindezzel kapcsolatos felróható magatartását a terhére figyelembe kell venni, és az nemcsak a tartásdíj összegének a megállapítására hathat ki csökkenôleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetôségére is vezethet.

Mikulás # 2006.09.28. 12:30

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni Tőletek!

Megpróbáltam utánanézni a "dolognak", de jó lenne jogilag biztosan tudni néhány infót.
Lányom 19 éves koráig, az érettségi hónapjáig /2005 07/, fizettem a gyerektartást. Nem volt semmi probléma. Rá 4 hónappal Õ dolgozni kezdett, s tette ezt majd' 1 évig, részmunkaidőben. 3 hete beiratkozott egy nappali tanfolyamra, és kilépett a munkahelyről. Ezt az egész család /természetesen az enyém/, furcsállotta, próbálta lebeszélni erről, arra gondolva, hogy a mai világban azért egy kevés keresetre biztosan szüksége lenne. Amúgy a munkabeosztása is nagyon laza volt, heti 15 óra, akár hétvégén is.
/A válás óta /1994/ a lányom édesanyjával él közös háztartásban, jelenleg az anyja élettársával, és közös fiúgyermekükkel./
Õ azt mondta: ne szóljunk bele, megoldja az anyjával, aki vállalja a költségeket. Tegnap kaptam egy SMS-t volt feleségemtől: ne felejtsem el a következő hónaptól fizetni a tartásdíjat, jó lesz számlára is!
Igen meglepett, mert azért ez a felszólítás igen durva minden előjel nélkül. Olyan, mintha előre eltervezték volna, de nekem "elfelejtettek" szólni.
Köteles vagyok a felszólításnak szó nélkül eleget tenni, és újra tartásdíjat fizetni?
Ha igen, van-e ennek valami feltétele?
Ki kérheti egyáltalán a tartást, a lányom, vagy a volt feleségem?
/Bár talán nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de a volt feleségem megigényelte, és megkapta a családi pótlékot a nagykorú lányomra, nem tudom, ennek az ügy szempontjából van-e bármilyen jelentősége?/
Én jelenleg házasságban élek és van 2 kiskorú gyermekem.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
a Mikulás

ObudaFan # 2006.09.19. 15:42

A gyermek, vagy az apa lakóhelye szerint illetékes helyi bíróságon kell keresetet indítani, és mellékelni a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Panasznapon segítenek is a keresetlevél megfogalmazásában.

m.o.n.a. # 2006.09.19. 12:46

De, havi 15e ft áll a papíron, ezt az apa vállalta anno, aláírta, nincs konkrét bírói határozat erről. Ezért kérdezem, hogy mi a menete annak, ha levonást szeretnénk igényelni. A per nem probléma, tudom, hogy másképp nem megoldható, a papírok, és a lépések érdekelnének, amik szükségesek a per indítványozásához.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.19. 12:37

Van egyáltalán bírósági határozat a gyerektartásról?

Nem kötözködésképpen kérdezem, hanem azért, mert ha van határozat, akkor nagyon is elképzelhető, hogy abban nem szimplán a havi 15 000 forint szerepel, hanem egy a jövedelem százalékában megadott összeg. Márpedig ha így van, akkor nem szükséges pert indítani, elegendő a határozat végrehajtását (közvetlen bírósági végrehajtást - magyarul: levonást) kérni. Ha viszont a határozat valóban havi 15 000 forint megfizetésére kötelezte az apát (amit nemigen hiszek), akkor a tartásdíj felemeltetése csak perben lehetséges.

m.o.n.a. # 2006.09.19. 08:55

Hát ezt most nem tudom megmondani sajnos, de ezt az apa vállalta még 3 éve. Mivel nem fizette, volt belőle egy szép kis per, elzálogosítással, stb. Mivel sikerült megállapodni, ezért most küldi a havi 15öt, de ha megoldható, akkor többet kérnénk a gyereknek.

lütyőke # 2006.09.19. 08:44

nem tudom, hogy jó helyen tettem-e fel a lenti kérdésem.
ha nem, hova tartozik, vagy nyissak egy nemzetközi családjog topikot? (csak igyekszem betartani a fórumszabályzatot, hogy ne tegyünk fel kérdést több helyen)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.19. 08:40

Hogyan szól pontosan a gyermektartás mértékét meghatározó bírósági határozat?

m.o.n.a. # 2006.09.19. 08:29

Üdv!
Azt szeretném megérdeklődni, hogy milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy gyerektartásként az apa keresetének 20%-át (egy gyerek után ennyi jár, úgy tudom) kaphassuk. Most fix 15000 ft jár, de még ha minimálbérre van is bejelentve (nem tudjuk), az akkor is több vmivel. És legalább évente követné az inflációt. Mi ennek a pontos menete?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.18. 06:09

Nem muszáj. A panasznapon személyesen is jegyzőkönvybe mondhatod. Vidd magaddal az ítéletet.

eni127 # 2006.09.17. 22:07

Már csak egy kérdés: a bíróságra csak úgy besétálhatok ezzel az igénnyel, vagy muszáj ügyvéddel intéznem a dolgot?
Buka Enikő

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.17. 21:46

Az előfordulhat, hogy kérni fogja a gyerektartás mérséklését az új gyermekre hivatkozva - de ezt csak perben teheti meg, és szvsz az az ítélet sem fogja megváltoztatni a minimumként megszabott összeget. (De a százalékarányt igen.)