Végrehajtási okirat közjegyzői FMH nélkül

maresz75 # 2019.01.17. 11:33

Rezeske,

Az esetem hasonló volt mint a tesódé.
A lényeg az volt, hogy a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése után több mint 5 év után nyújtotta be a végrehajtás kérő a FM kiállító közjegyzőhöz a Végrehajtási lap kiállításának a kérelmet (ez az első végrehajtási cselekmény ebben az esetben is). A végrehajtásról akkor értesültem mikor a végrehajtó kipostázott nekem egy végrehajtási jegyzőkönyvet. Igaz nekem ügyvéd írta meg a bírósához a végrehajtás megszüntetése iránti beadványt, elévülésre hivatkozva. 3 példányba lett beadva, melyből 1 példány a Végrehajtóé. Én nem kezdeményeztem a végrehajtónál a VHT §41-et, és a bíróság így is elfogadta. A beadványba bele lett írva a VHT §57-es.
A bírósági jogerős ítéletig tehát a végrehajtás szünetelt.
A bíróság megszüntette a végrehajtást mivel eltelt az 5 év és nem volt korábban végrehajtási cselekmény (OTP faktoring ilyet nem tudott bizonyítani)
Nekem ki kellett fizetnem a perilletéket, de egyéb más költségem nem lett.

Ha nem akar a tesód több pénzt bukni, akkor minél előbb fáradjon be a bíróságra panasznapra és indítson pert végrehajtás megszüntetése iránt. A letiltott összeget már úgysem kapja vissza ebben az esetben.

Üdv: Marianna

Rezeske # 2019.01.17. 11:42

Kedves Marianna,

nagyon szépen köszönöm a Te válaszodat is.
Ez egy nagyon kerek és lényegre törő reakció volt.

Kérlek, erősíts meg aban, ha időd engedi, és ezzel semmiképp nem gerbera317 és a többiek segítőkészségét szeretném negatív színben feltüntetni, de számodra például az eddigi írásaimból, kérdéseimből kiderül, hogy mit is nem értettem?
Előző levelekben éppen a többi kolléga javasolta, hogy a végrehajtó nehogy bírósághoz küldje a tesóm beadványát a Vht 41-el, erre meg most azt írják, hogy ne menjen a tesóm a bíróságra, mert elhajtják? Szerinted is jogos a kérdésem, hogy akkor mitől indulna per, ha nem a testvérem megy be a bíróságra, és indítja el, az Általad leírtakra is hivatkozva akár?
Tényleg én nem értem, amit írnak, vagy valami nagyon félrement itt a kommentek alatt-között?
Már onlineban vagyok tesómmal, de Ő sem érti: egyszer ezt tanácsolják, másszor meg teljesen mást....

Nagyon köszi még egyszer....

gerbera317 # 2019.01.17. 12:29

Ja, hogy azért megy be a bíróságra, hogy beadja a keresetet? Jé, tényleg ezt írod. Sajnos átsiklottam felette. (Látod, ez a hátránya a szófosásnak: a célközönséged nem biztos, hogy végigolvassa a mondókádat.)
Hát persze, akkor menjen be a bíróságra (nem az illetékesre, hanem a hatáskörrel rendelkezőre, de miért nehéz csak egyszerűen bíróságnak nevezni?), és adja be a keresetet. De más miatt be ne menjen oda!
A lejjebb ajánlott Vht. 57. § a hivatalból figyelembe veendő elévülésről szól, ami itt nem játszik. Az igazi jogalap itt a Pp. 528–537. §. Azt, hogy a bíróság igényt tart-e a 41. § szerinti eljárás előzetes lefolytatásáról, bíróságonként eltérő lehet.

Rezeske # 2019.01.17. 12:34

gerbera317,

nagyon köszi,és bocsánat a szófosásért, csak azt szerettem volna, ha úgy le tudjuk írni a történteket, ahogy valójában történtek, nem kiemelve esetleg a mi részünkről pozitív dolgokat, és elnyomva a barikád túlsó oldalán álló érdekeit :-)

Így igaz, a tesómnak kell bemennie a bíróságra, az illetékes bíróságra, ahogy Te is írtad, és beadni a keresetet. Ebben remélem, a bírósági panasznapon kap segítséget, mert én ezt nem tudom megírni helyette, pláne, hogy sosem írtam ilyet :-(

Azt még nem értem, mire gondolsz a "más miatt" alatt, de ahogy érzem, ez nem is lényeges. Csak azért fog bemenni, hogy a végrehajtás megszüntetésére adja be a keresetet.

Rezeske # 2019.01.17. 12:43

Azt írtam, hogy : "én ezt nem tudom megírni helyette, pláne, hogy sosem írtam ilyet". Közben találtam ezt az oldalt:

https://birosag.hu/…tlevel_0.pdf

Ezt, ha megfelelően kitölti, megfelelő lesz szerintetek?

oligaliga # 2019.01.17. 12:51

Csak az lesz megfelelő.

Rezeske # 2019.01.17. 12:52

oligaliga,

köszönjük szépen Neked is:-)

Még annyit, hogyha ezt a testvérem kitölti, akkor postai úton is beadhatja a megfelelő bíróságnak, vagy személyesen gyorsabb az ügyintézés szerintetek?

oligaliga # 2019.01.17. 12:56

A beadás módjának nincs nagy hatása az ügyintézésre, legfeljebb akkor, ha a posta késik. Ha kis város vagytok, akkor a posta a feladás után másnap megérkezik, míg személyes beadásnál még aznap érkeztetik.

Rezeske # 2019.01.17. 13:02

oligaliga

igen, valahogy mi is így gondoltuk.
Elég nagy városban él a tesóm,kérdés csak az, hogy lesz-e annyi szabadideje, hogy bemenjen a bíróságra....én a helyében tuti szabit vennék ki aznapra.

Bár annyit mondtam neki, és remélem, nem hülyeséget, hogy hiába adja be leghamarabb jövő héten a keresetet, a február 8-án esedékes munkabér letiltást már nem fogja a VH úgysem feloldani :-(

A januárit már elvitte, úgyhogy... :-(

gerbera317 # 2019.01.17. 13:03

Jó ez a nyomtatvány. Én mondjuk le tudnám írni fél oldalban is, de hát legyen így. A lényeg:
Az ezertizenkettedik oldalon található pontok a lényeg.
A 2.1. pontba írni: Kérem a végrehajtás Pp. (Pp.) 528–537. §§ szerinti megszüntetését, valamint az ítélet meghozataláig a végrehajtás felfüggesztését.
A 2.1.1. pontot ki kell húzni.
A 2.2. pontba írni: Fogalmam sincs mit akar a bíróság itt látni.
A 2.3. pontba írni: A végrehajtandó követelés a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése (2010.) és a végrehajtási kérelem benyújtása (2018.) közötti időszakban elévült. A végrehajtó által lefolytatott Vht. 41. § szerinti eljárásban a végrehajtást kérő nem ismeri el az elévülést, a követelését továbbra is fenntartja.
A 2.4.3. pontba írni: Mellékelem a végrehajtási lapot, melynek 7. pontja szerint a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése: [dátum]. A végrehajtás elrendelésének időpontja a végrehajtási lap utolsó oldalán: [másik dátum]. Ez alapján megállapítható, hogy a végrehajtandó követelés ebben az időszakban elévült.
Mellékelem a végrehajtó Vht. 41. § szerinti eljárásának eredményét megállapító intézkedést.
A többi tizenakárhányezer oldalt úgy kell kitölteni, hogy lehetőleg értelmes legyen, illetve ne mondjon ellent a fentebb szájba rágott tényekkel.
Sok sikert!

gerbera317 # 2019.01.17. 13:05

A januárit már elvitte, úgyhogy... :-(
Milyen januárit? Az csak feburárban lesz esedékes!

Rezeske # 2019.01.17. 13:25

gerbera317,

na, most jól megnevettettél, de értem az iróniát, és magam is erre gondoltam, hogy miért nem lehet egy max 2 oldalas, általunk szerkesztett Word-doksiban leírni, mit szeretnénk, ugyanúgy csatolva, amit kell, és hadd szóljon....

Igen, arra gondoltam, hogy a decemberi munkabérét, amit januárban kapott, azt már tiltotta, és valóban, ahogy Te is írod a januári munkabérét fogja februárban kapni.

Vadsuhanc # 2019.01.17. 14:21

A kereset benyújtása a végrehajtási eljárás folytatásának nem akadálya. Annak felfüggesztése kizárólag a bíróság ilyen irányú döntése kapcsán lehetséges a per befeztig.

Rezeske # 2019.01.17. 16:15

Szia Vadsuhanc,

Neked is köszönöm a tájékoztatást. Ezt már - sajnos - keserűen kellett korábban tudomásul vennünk, pláne az érintettnek :-(

Ettől függetlenül úgy döntött, hogy figyelembe véve, és ezerszer megköszönve többek között gerbera317 segítségét, beadja a keresetet, most már "csak azért is", mert továbbra is azt gondoljuk, pláne az itt olvasottak alapján, hogy 2010.10 hónap és 2018 között semmi nem történt, majd jön egy végrehajtási eljárás 2018.11-i dátummal, ami egy 2018-as közjegyző által kibocsájtott végrehajtási lapra hivatkozik.Jelzem, ettől a közjegyzőtől semmiféle okiratot nem kapott testvérem, ezért is felháborító valahol az eljárásuk.

Meglátjuk, mi lesz innentől kezdve...

Rezeske # 2019.01.17. 17:23

Még egy kérdésem lenne: erősen úgy néz ki, hogy jövő héten testvérem nem fog tudni személyesen bemenni a bíróságra, leadni a keresetet. Felesége leadhatja? Természetesen aláírva, tanúzva, ahogy a dokumentumon is szerepel...
Ez végül is majdnem olyan, mintha postán beküldenék: feladhatja bárki postán, vagy nem jól gondoljuk?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.17. 17:51

Bárki beadhatja.

Rezeske # 2019.01.17. 17:57

Köszönjük kedves Sándor :-)

drbjozsef # 2019.01.17. 18:05

Rezeske,

hogy 2010.10 hónap és 2018 között semmi nem történt

Nem az a fontos, hogy nem történt semmi. Akár történhetett is. Nem számít, az számít, hogy mit tud _bizonyítani_ is a faktorcég. Küldhetett fizetési felszólításokat - ez a régi Ptk. szerint, ami az esetetekre vonatkozik, még megszakítja az elévülést -, de ha sima levélként küldte, és nem tudja bizonyítani a perben, akkor bukja.

Egyébként az is lehet, hogy pont akkor küldtek egyszer valami tértivevényest, amikor nyaraltatok, aztán nem kerestétek a postán a küldeményt, és kézbesítési fikcióval ment vissza, vagyis még az is lehet, hogy bukjátok a pert. De nem túl valószínű. De ez is benn van a pakliban.

De meg kell próbálni. Én is megpróbálnám.

Vadsuhanc # 2019.01.17. 18:06

Kedves Rezeske!

A perben elévülésre hivatkozna a testvéred. Az tisztázva van, hogy a FMH-os eljárást ki kezdeményezte? Azt pontosan tudjátok, hogy a követelést az OTP pontosan mikor engedményezte az OTP Faktoringra? A testvéred a jelenleg ugyanazon a lakcímen lakik mint a kölcsön felvételekor? A kölcsön kapcsán nyitott bankszámlája mikor lett felmondva?

Jelentéktelen kérdéseknek tűnik, de az elévüléssel kapcsolatosan sajnos igen csak van jelentősége. Az a bíróságon kevés lehet, hogy Ti állítjátok nem történt semmi nyolc év alatt és ennek az állításnak a megdöntése elején nem kevés költséggel fog emelkedni az üggyel kapcsolatos kiadás.

Vadsuhanc # 2019.01.17. 18:09

drbjozsef megelőzött. Igaza van Ő is azt firtatja, amit én. Viszont én azt mondom tisztázzátok pontosan a dolgokat, mert anélkül egy perbe bocsátkozni hivatkozási alap nélkül balgaságnak tartom. És utána megpróbálni a pert.

Rezeske # 2019.01.17. 18:13

Szia Vadsuhanc,

köszönöm kérdéseidet.

Amiket tudok az elmúlt hetek alatt testvéremtől összeszedett infók alapján:

• az FMH-t közjegyző kezdeményezte, 2010-ben (ez emelkedett jogerőre 2010.10.29-én)
  • az engedményezési nyilatkozat dátuma: 2009.03.02
  • a lakcím nem ugyanaz, mint ami a felvételkor volt, viszont minden eddig érkezett irat a megfelelő címére jött, át is vette, ld. végrehajtási felhívás, stb...
  • maga a hitelszerződés felmondása 2009.01.10-i dátummal történt.

A számlafelmondásról nincs értesítése.
Mit gondolsz ezek olvasatakor?

Rezeske # 2019.01.17. 18:18

Kedves drbjozsef ,

ismét köszi a hozzászólásokat.
Épp most beszéltem tesómmal, és mondta, hogy most este feladtak egy levelet az OTP Faktoringnak, amelyben kérik, hogy az összes vonatkozó dokumentum másolatát küldjék el nekik. Ez nyilván idő, de ettől függetlenül megpróbálják a pert.
Már az is felmerült bennük, mint jogi kapaszkodó, ha szabad így fogalmazzak, hogy mi van akkor, ha valóban jött tértis levél a Faktoringtól, de azt nem a tesóm, hanem a felesége vette át?

Annyit tanácsoltam neki az imént, hogy mindenképp adja be a keresetet, max ha időközben kiderülne, hogy mégis jogos a követelés és nem évült el, mondjuk a Faktoring küld neki egy olyan dokumentumot, amiből kiderül, hogy pl. 2014-ben, 2013-ban is akár kapott ajánlott vagy tértis küldeményt, akkor visszatér a bíróságra és jelzi, hogy megszüntetné a pert, valamire hivatkozva.

Rezeske # 2019.01.17. 18:48

Most, hogy bolyongok itt különféle jogi oldalakon (pl. birosag.hu), látom, hogy elvileg elektronikusan is be lehet adni keresetlevelet?

ANYK-val kitölti, és beküldi? Vagy nem ilyen egyszerű a dolog? :-)

Rezeske # 2019.01.17. 18:49

Itt találtam ilyeneket:

http://birosag.hu/…nyok-urlapok

gerbera317 # 2019.01.17. 18:53

Vadsuhanc, ne kavarj! Az fmh után a legelső vh-cselekmény kizárólag a vh-kérelem lehet! Nem tudom, mit akarsz a köztes időszakba még belemagyarázni, de jelzem, hogy nem fog menni! Bocs a felkiáltójelekért, de azt most nem lehetett mellőzni.