Végrehajtási jogi fórum


vegrehajtasugyintezo # 2012.12.07. 08:30

Ez nagyjából így működik! (és én tényleg tudom...)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.07. 05:51

Túl sok filmet nézel, az a baj.

runningman # 2012.12.07. 01:10

chomy, az autóárverési maffiáról tudok neked mondani dolgokat. Van egy mondjuk 1.5m értékű kocsid. A végrehajtó lefoglalja és felértékeli mondjuk 2-2.5m-re, ami magasabb mint a forgalmi érték. Jóindulatú verzió szerint azért teszi ezt, mert tudja, hogy a kocsit az árverési hiénák fogják megvenni, a törvényes minimumon, a becsérték 25%-án, azaz 2m ft becsérték esetén 500.000 ft-n. A végrehajtónak ez így egy picit magasabb jutalék mintha a valós forgalmi érték negyedén adná el. Rosszindulatú verzió szerint meg azért értékeli többre, hogy eszedbe se jusson megvenni a saját kocsid az anyósod segítségével árverésen kívüli vétellel. Vagy fizesd ki a teljes adósságod, vagy menjen a kocsi a hiénáknak - ez a gyakorlat.

Eljön az árverés napja. Odagyűlik 10-30 rosszarcú köcsög akik méregetik az autót. Néhányan lepukkadt alkoholistának néznek ki, néhányan ki vannak gyúrva, de a legjobb szó rájuk - és ez jut az ember eszébe először - a csürhe. Belemásznak, megtapogatják, felnyitják elöl-hátul, brummogtatják a motort, körbeköpködik a kocsit amerre beszélgetnek, alkudoznak róla. Egy utólagos fertőtlenítés nem árt egy ilyen árverésen vett kocsinál. Kötelező ha nem akarsz tetvet vagy bolhát vagy más kisállatkát beszerezni.

Tegyük fel, hogy eljött édesanyád is, aki segítene, aki szeretné visszavásárolni az autód, mert a teljes tartozást kifizetni nem tudod, de az árverési vételárat kicsit a forgalmi érték alatt igen. Odalép hozzá az egyik kultúrlény és megkérdezi, hogy mi a lófaszt is keres ő itten. Ha anyukád azt mondja, hogy a kocsit szeretné megvenni, akkor elküldi a kurvaanyjába, mondván ez árverés és nem autószalon. Ha édeasanyád erősködik, akkor odalép hozzá néhány újabb kultúrlény és szépszóval (mi a gecit keresel itten rohattvénkurva, jöjjön ki a beled a fogaid közt) megpróbálják elhajtani. Ha nem hallgat az udvarias kérésekre, leköpik, pofonvágják, hasbarúgják, rávágnak a sípcsontjára egy bottal, földredöntik, legurítják a lépcsőn, behajítják az árokba - ami a csövön kifér. Csak lemond a vételi szándékáról.

Ha nem édesanyád jön segíteni, hanem öt vizipólós barátod, a módszer finomodik. Megkérdezik mennyit érne meg nekik az autód. Mondjuk azt mondják, nyolcszázezer. A csürhéből valaki rálicitál, hogy neki 820-t ér, egy másiknak 840-t, két perc múlva 1.3m-nél tartanak. Itt vizipólós haverjaidat a csürhe válaszút elé állítja: vagy fizetnek 1.3m-nél többet, vagy hagyják, hogy elvigye a kocsit a nyertes csürhetag negyedáron, azzal az ígérettel, hogy a negyedár és az 1.3m ft közti különbözetet szétdobják egyenlő arányban a jelenlévők közt. Úgysincs rá ennyi pénzed, úgyhogy haverjaid megszédülnek, 800.000 Ft a különbözet, ott állnak rajtuk ötükön kívül tizenöten, jut fejenként negyvenezer. Elviszi a kocsid negyedáron a főpatkány. Mikor osztaná a különbözetet, megkérik a haverjaidat, ugyan virítanák már a lóvét, mintegy igazolandó, hogy a kocsit meg tudták volna venni, nem csupán a markukat tartották volna. Azonkívül egy kocsival jött csapat egy licitálónak számít. Aztán legyen már egy árverési jegyzőkönyvük ahol negyedáron már vettek kocsit, azaz ők is beszálltak már a bizniszbe korábban némi anyagiakkal - osztottak másoknak. Különben is ők új licitálók ezért csak fél részt kapnak. Végeredményben menjenek az anyjuk picsájába, mert ha hőbörögnek megkéseljük őket - jelenti be végül a főpatkány.

Ha vizipólós haverjaid szorosan odaállnak a végrehajtó mellé és rálicitálnak a férgekre, a licit megáll mondjuk 700.000 körül. Tiéd a kocsi, annyi a probléma, hogy néhány lepukkadt alkoholista arc a náluk lévő baseball-ütőkkel ízzé-porrá töri, miközben a csürhe mosolyog rátok. Vettél is autót meg nem is, a pénzt kifizetted, kocsid mégsincs.

Volt szerencsém pár ilyet végignézni, kb tudtam mire számíthatok mikor rámkerül a sor. Ki lehetett találni mit lehet tenni. Megkockáztatom 90% bebukja a csürhés licitet - mert nem tudja mi vár rá.

A mai napig így mennek a dolgok az önkormányzati, általában az önálló bírósági végrehajtói és néhány esetben a nav árveréseken - ha az ingóságok nem elektronikusan kelnek el. Állítólag kocsitörés meg arcon köpés, árokbahajítás már nincs, csak fenyegetés meg a végén megkarcolják a vett autót, letörik a visszapillantót.

runningman # 2012.12.07. 00:09

off
Azért én tiszta szívemből kívánom neked gerbera, hogy egy szép nap vigyék mindened, de úgy, hogy míg élsz egy fűszál se lehessen a neveden. Hiszek abban, hogy a szerencsétlen sorsúakat ilyen nagy pofával leugatók mint te, végül maguk is sorrakerülnek. És neked nem lesz olyan szerencséd mint nekem volt annó, hogy huszan mostak (ingyen s bérmentve) tisztára a szarból. Hányadék amit művelsz, bár gondolom tudod te magad is.
on

gerbera317 # 2012.12.05. 21:33

akiket vélt sérelem ért

Szinte csak ilyen adós létezik. "Igen, valóban kölcsön kértem, a feltételeket akkor tudomásul vettem, aláírtam, de akkor is, eszem ágában sincs visszafizetni, és sérelmezem az ellenem folyó végrehajtást". Ez ma az adósok ars poeticája, meg ez: "igen, felvettem 25 ezer svájci frankot, ebből már visszafizettem 500 ezer forintot, és a többit nem vagyok hajlandó megfizetni, de a kölcsönből vett lakásomhoz hozzá ne merjenek nyúlni, mert nyilvánosan fogom felgyújtani magamat", meg ez: "a sógornak nagyon kellett a pénz, de a bank nem adott neki, mert nincs munkahelye meg semmije, úgyhogy én mentem be a bankba és mondtam, hogy adjanak csak neki, és ha nem fizet, akkor fizetek helyette én, ez a k*szott bank meg elhitte és adott, most meg rajtam akarják behajtani a mocskok, az autót már elvitték, a házam meg most van árverezés alatt, rohadt szemetek, hát hogy' képzelik..."

Na, hát ezeket avatja szentté manapság a média, megfejelve ezeknek a dilettáns érdekvédőknek az egyébként képtelen és tarthatatlan álláspontjával, a tényleges igazságot kimondó bíróságot meg a markukba röhögő adósok ellen végül eljárni köteles végrehajtókat pedig élősködőknek nevezi. Nem tudom, te mire készülsz, de a témát már rég' lelőtték előled, a valós igazságot pedig nem fogod tudni bemutatni, mert vagy eleve képtelen vagy rá, vagy ha mégis, a főszerkesztőd nem fogja engedni.

chomy # 2012.12.05. 13:07

Kedves Gerbera, köszi linket, azt én is megtaláltam, de nem értem el őket. Elsősorban olyan panaszosokra, adósokra lenne szükségem, akiket vélt vagy valós sérelem ért. A vht.t-t olvastam, de nem vagyok profi, ezért jöttem ide.

gerbera317 # 2012.12.05. 11:47

Chromy, akkor ne itt kutakodj, hanem emitt:
http://www.bankikarosultak.hu/index.php
Milyen firkász vagy, ha még ezt sem tudod?

És mielőtt bármit is publikálsz, olvasd el a végrehajtási törvényt is, ugyanis nem a végrehajtó árverez áron alul, ahogy te azt gondolod, hanem a törvény írja elő, hogy ha nem érkezik vételi ajánlat, akkor a kikiáltási árat fokozatosan lejjebb kell szállítani, ingóság esetén 35 százalékra, ingatlan esetében pedig 50 vagy 70 százalékra.

Az adós pedig nem károsult (ahogy az elítélt sem az: bűnözött, elkapták, elítélték, lecsukták), hanem tartozik valakinek, aki még nála is szarabb helyzetben van, de az adós nem akar (esetleg nem tud) fizetni. De erre találták ki, hogy a teljesítést akár állami kényszerrel is el kell érni, és az ilyen kényszereszközök egyike az árverés intézménye.

gerbera317 # 2012.12.05. 11:34

De minden esetben többszöri felszólítás előzi meg az árverést. Az értékbecslés ellen az adós panasszal élhet. Még az utolsó pillanatban is lehetőséget adunk, hogy elkezdje rendezni tartozását

Eurosolar, köpködni azt tudsz, csak azért, mert van az embernek egy stílusa, de érdemit még nem sikerült tőled olvasnom. És most itt van ez a link. Magyarázd már meg, mitől rossz a cikkel érintett végrehajtó, amikor egyértelmű, hogy a panaszolt ügyben úgy járt el, ahogy az tőle elvárható, és az adós volt az, aki nem szólalt fel. Egyébként a Blikk nagyon komoly jogforrás...

gerbera317 # 2012.12.05. 11:26

Privát emberként továbbra is az a véleményem

A törvény pedig azt mondja, hogy a végrehajtás ilyenkor szünetel. Tehát az ügy az irattárban elfekszik, ott enni-inni nem kér, és onnan csak akkor kerül elő, ha van valami pénz- vagy iratmozgás. Ha nincs pénz- vagy iratmozgás, akkor nem kerül elő, mert szünetel az ügy. Ilyenkor annak kell iratmozgást generálnia, akinek ahhoz érdeke fűződik, ilyen pl. a végrehajtást kérő.

chomy # 2012.12.05. 10:21

sziasztok! Újságíró vagyok, és olyan panaszosokat, károsulatakat keresek, akiknek viszonylag jelentős értékű vagyontárgyát (autóját, ingatlanát) jóval ár alatt árverezte el a végrehajtó. Akinek van ilyen esete, az írjon a bukszalada@freemail.hu címre.

Köszi, chomy

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.05. 09:09

Hehe. Véletlenül épp van egy perem a foglalásával szemben. Mondjuk, az nem az ő sara.

eurosolar # 2012.12.05. 08:16

"Egyébként nincs rossz végrehajtó,"

http://www.hirkereso.hu/search?…

Mimóka # 2012.12.05. 07:30
"csak a teljesítést észleli a végrehajtó,a nem teljesítést nem észleli
"én hülye" pedig azt gondoltam,ha megköt a végrehajtó egy fizetési megállapodást,a számlára beérkező pénzt észleli,de ha nem érkezett,azt is lehet észlelni!

Vagyis megköti,aztán olyan mindegy,hogy mi történik utána?
Hogy tudja akkor szankcionálni a nem fizetést?

Hát nem tudom,de ez szerintem így nincs jól!
Privát emberként továbbra is az a véleményem,ezt neki észlelni illene,és megtenni a szükséges intézkedéseket!

gerbera317 # 2012.12.03. 16:04

Ilyen is létezik. Ebben az esetben csak a teljesítést észleli a végrehajtó, a nem teljesítést nem észleli.

Mimóka # 2012.12.02. 19:39

"ha megtérül az adósságod,neked kell bejelenteni"-
nem nekem fizette volna a részleteket,hanem a végrehajtó számlájára,így én azt nem tudtam figyelni!

Így kötötte vele a részletfizetési megállapodást a végrehajtó.

gerbera317 # 2012.12.02. 18:42

Tehát volt észrevétel, csak intézkedés nem. Gondolom, az észrevétel arról szólt, hogy kevesled a részletösszeget. De ha a 25 ezer forintos részlet megfizethetetlen, akkor a magasabb részlet pláne az.

Az, hogy neked kellett észlelned a teljesítés elmaradását, teljesen ésszerű. A részletfizetési jegyzőkönyvben is az áll, ha megtérül a tartozásod jelentsd be, ha nem történik teljesítés, szintén. A végrehajtó nem figyelőzi a részletfizetéssel szünetelő végrehajtásokat, úgyhogy e tekintetben nem mulasztott a végrehajtó.

Az észrevétel figyelmen kívül hagyása valóban aggályos, de a gyakorlat végül is a végrehajtót igazolta, hiszen nem történt teljesítés, s így tényleg felesleges lett volna kapálózni.

A végrehajtás folytatásának van helye az adós teljes vagyonára.

Mimóka # 2012.12.01. 18:31

Gerbera317!
Amiket írtam,abban semmi költői túlzás nincs!
A részletfizetési megállapodás megkötéséről én egy jegyzőkönyvet kaptam,amire tettem észrevételt,írásban úgy ahogy azt kell.Ez történt szeptemberben,most nov.26-án ez az észrevétel benne volt a dossziéban,semmi intézkedés nem történt az észrevételre.
Mint írtam,azt is akkor nézték vissza a banki kivonatokban,hogy volt-e befizetés.Ott és akkor állapították meg,hogy sem októberben,sem novemberben nem volt részletfizetés.
Ezek alapján költői túlzás nélkül mondom,rossz,vagyis hanyag,vagy felületes a végrehajtó!
Sajnálom,erre én nem tudok mást mondani.
Igazad van abban,hogy ezt a kalandot jobb lenne ügyvéddel végigcsinálni,ezt tenném,ha lenne rá pénzem!
Azért próbálok itt a fórumon tanácsot kérni,mert a rokkantnyugdíjamból ügyvédre sajnos nem futja!

gerbera317 # 2012.12.01. 17:25

Naaaaa

Mit naaaaa??? Még sohasem hallottál költői túlzásról?

gerbera317 # 2012.12.01. 17:24

darabját 50ezerért, amikor az akkori piaci értéke volt maximum 12ezer Ft

Igen, meg a kötbért. A kötbér egy elég lehetetlen szó, az egyszerű ember számára nem mond semmit. Más nyelvekből ha visszafordítjuk magyarra, sokkal beszédesebb elnevezést kapunk: "megegyezésen alapuló büntetés". Vagyis az általad elolvasott, megértett és aláírt szerződés kiköti, hogy ha a hűségidő lejárta előtt szerződést szegsz, akkor köteles vagy ennyit és ennyit büntetésként megfizetni.

ha a gépjárművet lefoglalták az miért nem elég?

Mert azt 210 ezerért fogják árverésen megvenni. Ha szerencséd van, kicsit többért. Ezt hívják kótyavetyének. Nem volt érthető, amikor azt írtam, hogy gépjármű-árverést követően is marad több mint 100 ezer forint tartozásod? Amögött is kell lennie valami foglalt fedezetnek, és az ingatlan éppen megfelel erre a célra. Mivel komoly érdeked fűződik a kótyavetye elkerüléséhez, továbbra is javaslom, hogy törekedj a megegyezésre, ami jelen esetben a részletfizetést jelenti.

Úgy érzem nem voltam tiszteletlen

Az írott nyelv egyik sajátsága, hogy az a metainformáció, amit a szöveg előállítója hozzágondol a mondanivalójához, nem érkezik meg a fogadói oldalra. Ilyenre csak a nyelvhasználat művészei a költők és írók képesek, ők sem valamennyien.
Nos, hát így fordulhatott elő, hogy a kérdéssorodat én nem érdeklődésnek, hanem akadékoskodásnak érzékeltem, és erre javasoltam azt, hogy hátrébb az agarakkal. De hát tévedjek én...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.01. 07:36

Egyébként nincs rossz végrehajtó,
Naaaaa

MajorDomus # 2012.11.30. 23:43

ha nem tudsz 25.000-et kifizetni havonta,akkor milyen esélyt mulasztottál el?
ha két év alatt a 34.000 Ft ot sem tudtad rendezni?

gerbera317 # 2012.11.30. 21:53

Előbbi hozzászólásodban írod” - Én csak a jogszabály (52/A. § (5) b) pont) idéztem szerkesztett formában.

az én 566.000 Ft-os követelésemre hogy köthetett az adóssal havi 25.000 Ft-os részletfizetést?” - Talán fel kellett volna szólalnod (52/A. § (3)).

Szerinted jól van ez így?” - Ha hatályosult az intézkedés, akkor igen.

Ugye arra semmi lehetőségem” - Úgy a. Egyébként nincs rossz végrehajtó, csak olyan létezik, hogy nem megfelelően együttműködő ügyfél. Nem feltétlenül azért, mert lusta vagy buta lenne, hanem mert távol áll saját, egyébként művészi szinten űzött mestersége a jogtól. Előfordul, hogy ügyvéd nélkül nem szabad belevágni a nagy kalandba.

Mimóka # 2012.11.30. 21:09

Gerbera317!

Előbbi hozzászlásodban írod,hogy a végrtehajtó csak egy évre engedélyezhet részletfizetést.
Nem értem akkor az én 566.000 Ft-os követelésemre hogy köthetett az adóssal havi 25.000 Ft-os részletfizetést?
/az már más kérdés,hogy mint kiderült az adós erre is fittyet hány/
Aztán ha nem érdeklődöm,meg sem tudom,hogy nem fizeti ezt sem.
Szerinted jól van ez így?
Úgy látom nagyon félvállról veszi a dolgokat ez a végrehajtó!
Ugye arra semmi lehetőségem,hogy kérjem másik végrehatóhoz át az ügyemet?
Városunkban két végrehajtó van,a másik sokkal jobb,sajnos én ehhez kerültem.

Kintsem1975 # 2012.11.30. 18:10

Kedves Gerbera, nem hallgattam el semmit, csak mikor felmondta a szerződést a Pannon ( Telenor) kiszámlázta a 2db sony ericsson W200i készülékek árát, darabját 50ezerért, amikor az akkori piaci értéke volt maximum 12ezer Ft.Kiszámláztak nekem 133.ezret én akkor mondtam nem-e lehet csak a számlát kifizetni de nem engedték.Aztán persze magánéleti problémák miatt is nem tudtam fizetni.Mint ahogyan most sem vagyok könnyű helyzetben...de ezt felesleges részletezni.Egyszerűen nem tudtam fizetni. Én azt kérdezném amire viszont nem kaptam választ, hogy ha a gépjárművet lefoglalták az miért nem elég? Ha a forg-i értéke kétszerese a tartozásnak.Miért kell az ingatlant is leterhelni? Nem vagyok szájtépős csak mivel először történik meg velem, szeretnék tisztán látni. Köszönöm válaszát most is. Úgy érzem nem voltam tiszteletlen.

gerbera317 # 2012.11.30. 16:06

33ezer számlatartozásból lett mára 349.000.-Ft

Az nem lehet. A Telenor 14 százalékos késedelmi kamattal és nyomott költségekkel követeli a kintlévőségeit. A 33 ezer forintos követelés 2 év után, per- és végrehajtási költségekkel együtt sem nagyon érheti el a 100 ezer forintot. Valamit nagyon el akarsz hallgatni az ügyben.

A végrehajtó eljárása szabályosnak tűnik. Ő erre nem jogosult, hanem ez a kötelessége.

még esélyt sem kaptam a kifizetésre

Dehogynem, volt rá 2 éved.
Az 1 éves részletfizetés teljesen rendben van, a végrehajtó csak ennyit engedélyezhet. További feltétele a részletfizetésnek, hogy a végrehajtó felkutatja és lefoglalja a vagyontárgyaidat - ld. feljebb.

Jogomban áll 1 évnél hosszabb futamidőt kérni

Természetesen, de a végrehajtónak nem áll jogában annak helyt adni. Ellenben továbbítja a kérést a végrehajtást kérőnek, mert neki van hozzá joga.

Egy jótanács: Hátrébb az agarakkal, és ha kérsz, azt kevésbé szájtépősen tedd, különben nem lesz részlet, de lesz helyette gépjármű-árverés, és még azt követően is marad több mint 100 ezer forint tartozásod.