Tisztelt Szakértők!
A problémám a következő: egy banki tartozás miatt bírósági eljárást indítottak ellenem. Még kaptam 3 nap haladékot a hitel kiegyenlítésére egy összegben amit nem tudok teljesíteni. Ha nem élek ezzel a lehetőséggel akkor írták hogy végrehajtók fognak jönni. A tényállás az hogy amikor ezzel a hitellel éltem akkor még a szüleimhez voltam bejelentkezve de már egy éve a barátomhoz vagyok állandó lakcímre bejelentkezve,a lakás amiben élünk nem a barátomé hanem szolgálati az ő részéről. Mivel ezt a bírósági levelet tegnap kaptam a szüleimhez érkezett vagyis arra a címre ami szerepelt a hitel felvételkor. Ha most kijönnek gondolom a szüleim házához fognak először. Mivel már nem oda vagyok bejelentkezve gondolom akkor eljönnek ahol ténylegesen élek. Itt ebben a szolgálati lakásban semmi nem az enyém még bérlőként sem szerepelek mert a barátom nevén van a lakásbérleti szerződés. Szüleim házához visszatérve náluk sincs semmim. Ebben az esetben mire számíthatok? Ha el akarnak vinni bármit is hogy igazoljam hogy nem az enyém hanem minden a barátomé? A tv,hűtő,bútorok ezekhez nincs semmi névre szóló papírom hogy a barátom tulajdona. Az én nevemen nincs semmi se ház se autó. Fizetésből sem tudnak vonni semmit mert jelenleg GYED-en vagyok. Elég rossz a helyzet de ebben kérnék felvilágosítást hogy legalább tudjam mire számíthatok. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel : Zala1
Végrehajtási jogi fórum
„Mi a menete annak, ha a feleség saját maga szeretné megvásárolni a következő árverésen az ingatlant?”
Ha a 2. áreverés sikertelen volt akkor a vh kérő átveheti az ingatlant.
A konkrét válaszhoz tudnom kell a következőket:
- hány vh kérő van?
- mennyi a becsértéke az ingatlannak?
- 1/1 tulajdoni hányad az adósé?
- mennyi a vh kérő követelése?
Az ingóságokkal kapcsolatban lennék arra kíváncsi, „hogy jelen esetben ki az akinek igazolnia kell a tulajdonjogát a végrehajtáskor”?
Mindig az igazolja aki magáénak valja vagyis aki igényt tart reá
„A rendőrség jelen volt a végrehajtáskor és az Ő javaslatukra a végrehajtó a beazonosításig felfüggesztette az eljárást”
Nem semmi:)Ilyet is ritkán látni.
De ha az ingóságok időközben elértéktelenedtek akkor minek lefoglalni?
Kedves végrehajtó1!
Adott egy válás, ahol a férj maradt a közös ingatlanban. A bíróság x összeg kifizetését szabta ki a férj részére és bár lassan 3 éve húzódik az ügy, de a feleség sajnos azóta sem jutott a pénzéhez (mert a negyedik árverésen sem kelt el az ingatlan). Mi a menete annak, ha a feleség saját maga szeretné megvásárolni a következő árverésen az ingatlant?
Közben az asszony ingóságainak nagy részét a (már nem) közös ingatlanból a férj kihordta az udvarra, ahol az eltelt évek alatt elértéktelenedtek. Az ingóságokkal kapcsolatban lennék arra kíváncsi, hogy jelen esetben ki az akinek igazolnia kell a tulajdonjogát a végrehajtáskor? A végrehajtást kérőnek - jelen esetben a feleség - vagy a volt férjnek? Ugyanis a férj sok mindenről azt állítja, hogy az azóta eltelt időszakban vásárolta és az nem közös, vagy akár a feleségéé. A rendőrség jelen volt a végrehajtáskor és az Ő javaslatukra a végrehajtó a beazonosításig felfüggesztette az eljárást. Persze amikor vásárolták azt a bizonyos tárgyat, már akkor sem volt számlájuk róla. Mit lehet tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelt Fórumozók!
Egy nagyon fontos kérdésem lenne!
A késedelmi kamat hány év után évül el?
Mert most rajtam 2004-től követelnek késedelmi kamatot!
a tőkét késéssel ugyan, de kifizettem végig
(ebbe már nincs tartozásom)
és most 2004-2007-ig terjedő késedelmi kamatot akarnak rajtam behajtani (a minap már végrhajtói irodától kaptam levelet)
egyébként pedig egy benzinkútról lenne szó.
15 évig tankoltam ott(nem kis mennyiségről van szó, havonta 2500-3000 liter gázolaj), és mindíg kifizettem a számlát igaz néha késtem egy kicsit, de kifizettem!
2 éve nem tankolok ott és most akarja rajtam behajtani a késedelmi kamatot!
válaszokat előre is köszönöm!
Ha jól emlékszem az átvételtől számított 15 napon belül kell kipostáznia.
Ha per lesz akkor jó isten tudja mikor lesz vége.
Köszi a választ! Mennyi idő alatt adja ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság a fizetési meghagyást? Ha ellentmondás van, per lesz belőle? Mennyi idő mindez?
ingatlanok
Ha a kezes nevén nincs semmi akkor gyakorlatilag semmit sem.Fmh-t kérnek.Ha nem mond ellent akkor jogerősítik. Majd vh-hoz kerül az ügy.Az jó esetben kimegy és meg győződik róla hogy milyen ingóság van ,van e letíltható jövedelme.Ha nincs semmi akkor szünetel a végrehajtás addig amíg lesz valami végrehajtható vagyona.Diohéjba ennyi:)
„A szerződésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság ill. a Fővárosi Bíróság hatáskörét kötötték ki”
Ide adják be a Fmh-t.
Köszönöm a választ!
Egy másik kérdésem is lenne: céges hitelnél egy bt kültag kezességet vállal a cég tartozásáért. A hitel felmondásra került. A kezes nevén semmi nincs, eladta az ingatlanát. Mit tudnak behajtani? Mi a végrehajtás menete? Fizetési meghagyással indul? Mennyi idő szokott lenni? A szerződésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság ill. a Fővárosi Bíróság hatáskörét kötötték ki. Ez mit jelent? Köszönöm
nem érinti
Tisztelt Szakértők!
Egyszer már leírtam a következő esetet, azonban kiegészíteném a problémát:
2004-ben alakult egy bt, mely 2007.07.hóban hitelt vett fel. A hitel 2008.08.hóban lejárt, azonban mivel a bt nem tudta visszafizetni egyösszegben a tartozást, 2009-ben megállapodást kötött a bankkal részletfizetésről. Azonban a bank ezt felmondta, mivel a bt elmaradt a részletekkel. A bt beltagja kezességet vállalt. A felesége nem tulajdonosa a bt-nek, s enm is volt az.2005.07.hóban kötöttek házasságot, azonban 2008.09.hóban elváltak, a vagyonközösség megszűnt. A feleségé volt az ingatlan 11/15, a férjé a 4/15 része. A vagyonközösség megszűnése után a feleségé lett az ingatlan teljes egészében. Az elszámolás pénzmozgás nélkül történt, mivel a gyerektartás költsége belekerült a megváltási árba. Kérdésem az lenne, hogy a volt feleséget ill. a tulajdonába került ingatlant érintené-e a végrehajtás? Köszönöm előre is
Üdv Végrehajtó 1. Pontosan ebben az érdekel,hogy a végrehajtó visszahelyezi ilyen esetben a döntésig??Köszönöm.Azért kérdezem mert visszahelyezte az irodai ügyintéző.
Ronesz
Ezt már régebebn kérdezted.Mást nem tudok válaszolni.
Üdv.Érdeklődöm.A vh.jogot a végrehajtó méltányolva helyzetet és fizetési szándékot,egy másik ingatlanra tette át,ám a vh.kérő kifogásolta.A bírósághoz került az ügy.Döntésig a végrehajtó visszahelyezi a jogot a vh.kérő általi ingatlanra,vagy vár?Valamint a jelzálogjogosult bank ezen idő alatt beszállhat a vh.ba,vagy kivár?(Nagy esély van hogy a bíróság a kifogást elutasítja szociális helyzet miatt)
Köszi :)
Igen.
Köszönöm a segítséget nandy!
Végrehajtó1 Te is így tudod? :)
Végrehajtás
A végrehajtáshoz való jog elévülése
150. §
Itt olvastam a 10 évet.
Melyik törvény szól akkor arról hogy mennyi lehet a maximum idő?
Ráterheltethetem az ingatlanomra a tartozást?
„Az lenne a kérdésem hogy beterheltethetem a tartozásomat a részemre”?
Mit akarsz?
Lümier:
Két lehetőséged van.
- Kéred a bíróságtól a vh. mentességet az autóra. Neked kell bizonyítanod, hogy a törvényi feltételek fennállnak, lehetőség szerint szerezz be minden iratot, mely alátámasztja az állításodat. Akár a jegyzőtől, kezelőorvostól is kérhetsz papírt, hogy a beteg szállításához szükséges az autó, szociálisan rászorulók vagytok stb... De még így sem biztos, hogy kaptok mentességet.
- Beszélsz a vh. kérővel, és őt kéred meg, hogy mentesítse az autódat a végrehajtás alól. Erre leginkább akkor lehet halvány esélyed, ha van más végrehajtható vagyontárgyad, ami lehetőleg nem a lakhatásod céljára szolgáló lakóingatlan.
Tisztelt Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni!
Tegnap kaptam a Városi bíróségtól egy levelet egy évekkel ezelötti tartozásom behajtásáról.
Évekkel ezelött elszöktem férjemtől és 200 km.el messzebb kezdtem új életet.
Próbáltam felvenni a kapcsolatot a céggel akiknek tartoztam de hiába.Úgy tudtam férjem fizeti a törlesztést.
Jelenleg a volt férjemmel közös házunk árverés alatt van amibe bevetettem a saját részemet hogy minél elöbb el lehessen árverezni de az én részem adóság mentes.
Az lenne a kérdésem hogy beterheltethetem a tartozásomat a részemre?
Nem tudom egyben kifizetni ez lenne az egyetlen megoldás hogy a tartozást rendezzem.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Köszönöm a segítséget!
Arról tudsz-e, hogy ha tartós beteg valaki, abban az esetben lehet-e mentes a gépjárműve a foglalás alól? Szüksége van pl. az orvoshoz járás miatt az autójára, mert nem megoldott számára a tömegközlekedés a betegsége miatt. Van-e a jegyzőnek jogosultsága kiállítani egy ilyen igazolást és van-e erre valami jogszabály - ha igen, melyik?
Lümier
Pl: Taxis,fuvarozó stb
vagy:
az adós foglalkozásához nélkülözhetetlen gépjármű lefoglalás alóli mentességéről
A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) 307. §-a (2) bekezdésének l) pontjában foglalt felhatalmazás alapján - a pénzügyminiszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. § A bírósági végrehajtás során a természetes személy adós foglalkozásának (hivatásának) gyakorlásához nélkülözhetetlen gépjármű akkor mentes a foglalás alól, ha a becsértéke nem éri el
- motorkerékpár esetén a 150 000 Ft-ot;
- személygépkocsi esetén az 1,2 millió Ft-ot;
- autóbusz esetén a 3,5 millió Ft-ot;
- tehergépkocsi esetén a 3,5 millió Ft-ot;
- nyerges vontató esetén (szerelvénnyel együtt) az 5 millió Ft-ot.
2. § Ha a végrehajtás során a gépjármű értékesítésre kerül, a befolyt vételárból az 1. §-ban foglalt összeg - a Vht. 170/A. §-ának (2) bekezdésében foglalt eset kivételével - az adóst illeti meg.
3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
kzsoli „Az elévüléssel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem,hogy azt olvasom újra indul minden végrehajtói cselekménnyel az elévülés.De meddig? Az igaz hogy igy ismax. 10 évig?”
Ez a 10 év nem arra vonatkozik.
Szia végrehajtó1!
Szeretném megtudni, hogy lehet a végrehajtás alól mentes egy gépjármű? Van-e arra lehetőség, hogy valaki (illetékes jegyző?) ad egy igazolást az adósnak arról, hogy szüksége van a gépjárműre a munkavégzéséhez, v. a munkába járásához?
Előre is köszi!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02