végrehajtás alá vonható jövedelem

aliz01 (törölt felhasználó) # 2011.04.26. 20:23

Tisztelt Végrehajtó
Megoldás lehet-e az, hogy ha külföldön nyitok bankszámlát és oda utaltatom a béremből azt összeget ami a 33 % levonása után megmarad. Ahhoz hozzá tud-e férni a véghajtó?
Köszönöm

sequaestor # 2011.04.24. 19:12

Az optimizus olyat is elhitet, ami nincs...de a remény hal meg utoljára (pl...naponta leveszed a mentes részt, így akkor "inkasszálni" sem lehet...hiszen mindig csak a mentes körüli összeg jöhet és mehet). Hidd el, 35 napig nem nyúlhatsz a számládhoz...hacsak ki nem futott a tartozásod. "Gondolj bele"
Ászf-nek köze nincs ehhez...

Nilana # 2011.04.23. 19:43

Sequaestor

Honnan tudom, hogy kifizetheti? :-) Gondolj bele, amit a törvény nem tilt(rendelkezésre bocsájtás), azt a bank szerintem max. az ÁSZF-ben rögzítheti, de ha mentes az összeg a törvény szerint, akkor a bank hogy tilthatná meg a kifizetést? :-) A törvény erősebb, mint az ÁSZF!
Mindamellett véleményem szerint éppen azért rendelkezik a törvény a mentességről, és azért nyújta ezt a lehetőséget, hogy ne lehetetlenítse el az emberek mindennapjait, noha elég nehéz a mentes összegből megélni, de nem lehetetlen.

Ui.: Az édesapámról volt szó a lentiekben.

Köszönöm.

sequaestor # 2011.04.23. 10:44

Ki mondta, hogy a végrehajtó?

végrehajtó1 # 2011.04.22. 19:59

De itt nem a végrehajtó sért jogszabályt hanem a bank.

sequaestor # 2011.04.22. 19:21

A másik dolog, hogy a bankoknak az ügyfél rendelkezésére kell bocsájtania a mentes összeget, ezt biztosan tudom!!!

Kérlek világosíts fel!

A problémádra meg megoldás lehet egy végrehajtási kifogás, mivel egy lelkiismeretes titkár utána jár a dolgoknak...ezt meg én tudom. A meghozott végzés alapja lehet más eljárásnak.
Mennyire áll közel hozzád az a személy, tényleg a valóságot mondja el?

végrehajtó1 # 2011.04.22. 18:46

a bank felel.ugyan úgy mint a munkáltató a letiltás iránt.
Be kell perelni a bankot.Vagy fizetési meghagyást kérni .

Nilana # 2011.04.22. 16:44

Stua Sequaestor!

Igazad van, ennyire nem bonyolult, csak a törvény nem tér ki, hogy hogyan kell számolni, ez pedig engem nagyon is érdekel.
Vegyük azt az esetet, hogy mentes a 28.500,- forint, és a bank teljesít, akkor kivel szemben is van követelési igényem, ha egyszer mentes? A bank átutalja a végrehajtónak, ezáltal a végrehajtó kvázi "jogalap nélkül" kapja meg, aki továbbutalja a jogosultnak, a bank meg úgy teljesített, hogy nem lehetett volna, ezáltal a bank elmarasztalható véleményem szerint.
A másik dolog, hogy a bankoknak az ügyfél rendelkezésére kell bocsájtania a mentes összeget, ezt biztosan tudom!!!
Nem az én számlámról van szó konkrétan, hanem egy hozzám közel álló személyéről, és nem mellesleg nem tartom igazságosnak, hogy a bankok így járnak el.
Tudom, hogy naív hozzáállás, de nagyon sokszor jártam már úgy, hogy nem hagytam annyiban, és bizony nem két forint volt az, amit nem tudtak lehúzni rólam.
Hát másról se tegyék, nem igaz?
Köszönöm válaszod.

sequaestor # 2011.04.22. 13:52

Nilana...ennyire nem bonyolult...ugyanis nem tudsz a számládról pénzt felvenni, amíg él a hatósági átutalási megbízás és nem inkasszó, mert az már nincs. Azaz a 28.500 Ft,-t sem tudod majd felvenni és ha a zárolás ellenére mégis megy pénz a számládra...sovány vígasz de a tartozásod legalább csökken.

Nilana # 2011.04.21. 19:46

Tisztelt Végrehajtó!

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát.
Ha jól értelmezem, akkor a példám alapján 50 e forint egyenlegnél az inkasszóra fordítható 10.750,- forint, és a mentes a 28.500,-+ 10.750,-(4x-1x rész 50%-a)=39.250,- forint. A mentes összeget felvehetem.

Ha nem venném fel, akkor ugye az egyenlegem 39.250,- és ha érkezik további 10 e forint, akkor 49.250,-ből az inkasszóra 10.375,- ft menne, mentes pedig 38.875,- forint lenne? Vagyis, ha minden nap jönne pénz a számlámra, de sosem venném fel, akkor egyre közelíteném a mentes 28.500,- forintos határt.
Elnézést, de ez a dolog nem teljesen érthető nekem, csak szeretnék tisztán látni a számlám miatt.
Ha mindig érkezik pénz, de sosem veszem fel, akkor már az első letiltásnál az inkasszós periódus alatt egyszer mentességet számoltam, és egyszer vettem a letiltást, vagyis a mentesség fogalma csak a 28.500,- forintra szól, a letiltásé pedig mindig a számlára érkező 28.500,- forint feletti egyenleg letiltására? Akkor a letiltás másik 50%-a, ami a számlán marad a 28.500,- forint felett, akkor az is mentes összegnek tekinthető?
Ha igen, akkor az a következő jóváírásnál szintén a levonás alapját képezi, és akkor már nem mentes, csak a 28.500,- forint?
Ha a levonás és a következő jóváírás között felveszem a pénzt, majd utána érkezik 30e ft, akkor újra kezdődik a számítás? Vagyis jobban járok, ha felveszem már az első levonás után, ha tudom, hogy kb. mentes összeget várok a számlára?
Huh...ez nekem ezért bonyolúlt, mert számos kérdést vet fel bennem!
Nagyon szépen megköszönöm Önnek, ha esetleg e-mailben vagy itt részletesen válaszol a kérdéseimre!

Maradok tisztelettel: Nilana

végrehajtó1 # 2011.04.21. 19:02

Alexu

Nem tudok tuti tippet adni.A bíróság mindig egyénileg kell hogy mérlegeljen a jogszabályi keretek között.

végrehajtó1 # 2011.04.21. 18:59

Nilana

A 28500 ft mentesség csak egyszer alkalmazható egy inkassós periódusban.Ha a számlára további pénz érkezik akkor abból ha ez nem éri el a 28500ft négyszeresét abból 50% tiltható le.A fölött a teljes összeg.
De ezt a bankok szinte sosem tarják be.

Alexu # 2011.04.21. 08:53

Kérdésem a következő lenne, mit lehet méltányolható körülménynek tekinteni, ha a kötelezett kéri, hogy a végrehajtást szüneteltessék vagy csak az 50%-a helyett 33%-ot vonjanak. A kérdés azért kérdés, mert egyedül nevelő anyuka 1 gyermek,betegség, ami a bíróság szerint gyorsan gyógyuló és nem súlyos, ami nem igaz, kiváncsi lennék mi a méltányolható körülmény, az ha valaki az utcára kerül, az majd méltányolható lesz? Valaki segítsen, mi az ami méltányolható és el is fogadják.

Üdvözlettel

Nilana # 2011.04.20. 19:54

Tisztelt Végrehajtó!

Nekem egy számszaki kérdésem lenne a Vht. 79/A.§.(2) bekezdésével kapcsolatban.
Azt tudom, hogy a mindenkori öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege (28.500,-)mentes, azonban a jogszabály nem részletezi a további számítás módját.
Vagyis, egy példán keresztül:
Tegyük fel, hogy 50e ft van a számlámon, akkor a mentes összeg 39.250,-ft és az "inkasszóra" 10.750,-ft teljesíthető? Ha a számlámra érkezik további 10e ft(35 napos sorban állás alatt),akkor mi fordítható "inkasszóra", és mi a mentes összeg? 39.250+10.000=49.250 ->"Ink.:10.375;mentes:38.875?
Vagy a 28.500 csak a mentes, a többi "inkasszálható"?
3.)Vagy, ha a 35 nap alatt egyszer mentességet vett a bank, akkor a többi beérkező összeg mentes?
Az fix,hogy a 28.500 mentes, de hogyan tovább,mi a mentes? Mi "inkasszálható"? Hogyan kell értelmezni a jogszabályt?
Válaszát köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.04.19. 10:50

Érdemes nekik egyáltalán tovább vinni a bíróságra?

persze te sem hagynád ha tartoznának neked.

gy ingatlannál szerepel tulajdonosként a nevem. A bérem 55.000 forint. De lehetséges, hogy meg is szűnik ez a munkahelyem, mire a béremből vonnák. Ilyenkor , ekkora összegért hogy folyik le a végrehajtás?

Ha nincs munkabér bankszámla inkassó, vagy ingatlan végrehajtás.

Szerintem ne várd meg.Fizess be amennyit tudsz.

végrehajtó1 # 2011.04.19. 10:46

Ha perre kerül az ügy, mennyi idő és mennyivel nőhet vajon még ez a tartozás?

A kisértékű perek gyorsan lemennek.Max2 hónap.
Tartozás nőhet az ügyvédi költséggel,bírósági eljárás költségével,kamattal.Az ügyvédi költség 10.000ft (de ezt jogszabály szabályozza)

végrehajtó1 # 2011.04.19. 10:43

Alexboy

Attól függ mi van a szerződésban.De általában rögtön végrehajtást kér.Hiszen ezeket a szerződéseket közjegyző elött kötik.A vh ingatlanra ingóságra és munkabérre és bankszámlára folyik.

inana # 2011.04.18. 19:16

Tisztelt Válaszadó!

29.000 forinttal tartozok a Pannonak, azaz most már Telenornak. Fizetési meghagyást küldtek, és az illetékeket is nekem kéne fizetni. Így már 41.000-re rúgna az adósság...A jegyzővel sikerült odáig eljutnom, hogy részletben fizethessem ki az elismert összeget, ami a 29.000 fotint. (Viszont szeretném elérni, hogy az illetékek ne engem terheljenek, mert nekem senki nem térítí meg azt, hogy futkostam azután hogy a Pannonál tisztázódjon a helyzet. )

A kérdésem a következő:
Ha perre kerül az ügy, mennyi idő és mennyivel nőhet vajon még ez a tartozás?
Egy ingatlannál szerepel tulajdonosként a nevem. A bérem 55.000 forint. De lehetséges, hogy meg is szűnik ez a munkahelyem, mire a béremből vonnák. Ilyenkor , ekkora összegért hogy folyik le a végrehajtás?
Érdemes nekik egyáltalán tovább vinni a bíróságra?
Valami méltányosságra van remény?
Nem tudok ennyit kifizetni, még részletben sem, mert akkor éhen halok. Ha fizetek be közben valamennyit a Telenornak, pár ezret , az segíthet valamit?

Köszönöm

Alexboy # 2011.04.16. 09:38

Tisztelt Végrehajtó!

Az egyik kereskedelmi banknál hitelt vettem lakásvásárlásra.Az adós Én vagyok, az akkori párom pedig az adóstárs. Az ingatlan vételára 10,5MFt, a hitel összege pedig 7,5MFt.
Az lenne a kérdésem, ha felmondanám a hitelt, hogyan történne a végrehajtási eljárás.
Pl: 1 lépésben a bank az ingatlant próbálja meg értékesíteni vagy rögtön fizetési meghagyást kér a fizetésemre?
Válaszát előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.04.13. 08:39

A munkáltató vagy esetleg a az alkalmazottja.

martina0620 # 2011.04.13. 06:16

Tisztelt végrehajtó!Megszeretném kérdezni,ha elváltam,és a gyerektartás birósági letiltás útján kapom meg,olyan esetben ki felel az összegért ,ha nem a valós összeget vonta le(Sokkal kevesebbet,és ő lényegesen többet kapott) a volt férjem munkáltatója?Köszönöm előre is a válaszát.

illango # 2011.04.12. 17:09

Köszönöm a segítségét,ezt fogom tenni.

végrehajtó1 # 2011.04.12. 12:55

Először a vh-hoz.Menjen be fogadó napon és jegyzőkönyveztesse hogy nem utaltak. Valamint jelezze a vh-nak hogy tarthatna helyszini ellenőrzést a munkáltatónál valamint nyilatkoztassa hogy miért nem tiltotta le.

Ha mindez meg van vagy nincs akkor csak a bíróságtól kell kérnie hogy kötelezze a munkáltatót a helytállásra hiszen a letiltás esetén felel.

illango # 2011.04.12. 10:10

Nagyon sürgős lenne a válasz mert teljesen kétségbe vagyok már esve.
Volt férjem közel 10 éve bujkál a gyerektartás fizetése alól.Jelenleg rendőrségi feljelentés folyik ellene ez ügybe ez tárgyalási szakaszban van.Másodrészt végrehajtói tiltást kértem újra....
A végrehajtó közel 4 hónap alatt megtalálta és kiküldte a tiltási végzést a munkaadónak.Én már rutinosan érdeklődtem pár nap múlva,hogy ott van e még mert ilyenkor szokott felmondani.De a munkaadó azt mondta ott és hogy 11.-én utalni fog nyugodjak meg,bár a volt férjem a bíróságra megy valamiért úgy hogy nem tudja pontosan mi lesz.Felhívtam rá a figyelmét,hogy ez egy jogerős tiltás.Azt válaszolta,hogy hétfőn utal.

Ma kedden amikor meg kellett volna jönnie az összegnek,nem történt semmi gondoltam érdeklődöm.A munkaadó a kérdésemre,hogy mikor utal azt válaszolta "majd ha ő jónak látja"és lecsapta a telefont.
Nem értem már ezt is megteheti,így is kibújhat alóla?A gyerekek érdekét ki védi?majd egy millió forinttal tartozoik ebből jó ha a felét tudom érvényesítetni.De már ha a munkaadója sem tiltja le hiába a végrehajtás akkor mit csináljak?kihez fordulhatok?

végrehajtó1 # 2011.04.10. 07:56

28500Ft/hó összeget kell rajta hagyni?

igen