végrehajtás alá vonható jövedelem

tildusmama # 2010.04.28. 22:53

Tisztelt Végrehajtó....

Köszönöm az eddigi válaszait, nagy segítség volt számomra.
Beszéltem is a munkáltatómmal, és hiába mondom , hogy elég lenne vissza küldeni a Végrehajtó felé egy olyan nyilatkozatot, amelyben leírja, hogy részmunka időben foglalkoztat és ezzel egyidejűleg a jövedelmemből csak az öregségi nyugdíjat meghaladó összegből kell levonást foganosítani felém.....de ő erre beküldtött egy levelet a végrehajtó iroda felé, hogy küldjék meg számára a letíltandó összeget....A végrehajtóban dolgozó ezt tudni fogja és nem fogja majd a 33%-át kérni a jövedelmemnek? Mert az számomra igencsak megterhelő lenne,mivel így is roppant kevés ez az összeg....a Gyessel eggyütt és a családi pótlékkal, amely már igencsak veszélyeztetné a megélhetésünket 2 gyerekkel.

Előre is köszönöm további szíves válaszát...

Tisztelettel,

Tisztelt Végrehajtó....

Olyan kérdéssel szeretnék önh?z fordulni, hogy mi azaz összeg, amib?l nem lehet letíltani....
Én jelenleg Gyesen vagyok

Szilu1 # 2010.04.29. 04:05

Tisztelt Forumozók!

Nekem a következő kérdésem lenne:
Ha valakinek van egy munkahelye és mellette másodállású vállalkozó,amihez külön bankszámla tartozik.
Ha a munkahelyén tiltják a fizetés 50%-át,de nem elég,akkor minden bankszámlát inkasszóznak,vagy csak a magán számlát?
A vállalkozóiról is vihetnek mindent?
A sorrend hogy következik?

1. a munkáltatói letiltás
  2. a magánszámla
  3. a vállalkozói számla
  4. ingatlan
  5. ingóság... ?

Inkasszó egyszerre érint minden bankszámlát?
Az ingatlan beterheléséig az első fizetésképtelen időponttól kb mennyi idő telhet el?

tildusmama # 2010.04.29. 13:31

Tisztelt Végrehajtó

Sajnos, ismételten az üggyel volna kérdésem, ami számomra nem világos.....
Mint írtam a Végrehajtó kiküldőtt egy levelet, a munkáltatóm részére, hogy a fizetésem 33%-át vonja le, de mivel a főnököm sem jártas ilyen dolgokban...így betelefonáltam, hogy most akkor mennyi a letílható összeg a fizumból....Erre most elég meglepő választ kaptam, hogy a fizetésem 33%-a vagyis úgy kb: 10000 ft, bár eddig úgy tudtam, hogy mentes a végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege azaz a 28.500 ft, és csak az ez fölötti rész terhelhető le, merthogy a fizum csak nettó 30.500ft. Mire én megkérdeztem a hölgyet, hogy múltkor nem ezt a felvilágosítás kaptam önöktől, erre vonatkozóan a hölgy is és a végrehajtó is, erre most meg a válasz a kérdésemre, hogy munkabérből való letíltásra nem vonatkozik ez a öregségi nyugdíj alsó határa, csak az inkasszónál....viszont számomra ez az összeg rendkívül megterhelő....merthát a férjemnek van már letíltása, neki is kiküldték, csak hát az egyéb letíltásai miatt csak előjegyzésbe tudták venni....
Az üggyel kapcsolatban még annyit, hogy korábban már kifizettük, még évekkel visszamenőleg, csak a végrehajtás kérő elfelejtette vissza jelezni a végrehajtónak, hogy ejnye-bejnye....én már kaptam pénzt...viszont addig is, míg a papírokat be tudom szerezni a korábbi munkáltatómtól....addig folyik az ügy....viszont nem tudok fizetni sajna most havi plusz 10000-et.....

Előre is köszönöm szíves válaszát....

Tisztelettel

Tisztelt Végrehajtó....

Olyan kérdéssel szeretnék önh?z fordulni, hogy mi azaz összeg, amib?l nem lehet letíltani....

tildusmama # 2010.04.29. 13:35

Talán még annyit, hozzátennék, hogy ma telefonáltam be, hogy tudjam, mi a helyzet....

Tisztelettel

Tisztelt Végrehajtó....

végrehajtó1 # 2010.04.29. 14:15

Nézze nem kell telefonálgatnia.
A Vht egyértelmüen fogalmaz:

61. § (1) A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.Levonás munkabérbol|3Munkabérbol történo levonás szabályai|3123
(2) Az (1) bekezdés szerint csökkentett összegből - e törvényben foglalt részletes szabályok szerint - általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni.
62. § (1) A 61. § szerinti levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj [27. § a) pont] legalacsonyabb összegének. Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség (a továbbiakban: gyermektartásdíj) végrehajtása esetén

végrehajtó1 # 2010.04.29. 14:20

Szilu1

Ha a munkahelyén tiltják a fizetés 50%-át,de nem elég,akkor minden bankszámlát inkasszóznak,vagy csak a magán számlát?
A vállalkozóiról is vihetnek mindent?
” igen

A sorrend hogy következik?

a munkáltatói letiltás
a magánszámla
a vállalkozói számla
ingatlan
ingóság… ?

Ahogy a vh kérő akarja.De a bíróság az adós érdekében ettől eltérhet.

tildusmama # 2010.04.29. 17:01

Tisztelt Végrehajtó....

Köszönöm válaszát....és még egy kérdésem lenne, hogy mit takar,az hogy csökkentett összegből 33% ill. 50% levonást lehet engedélyezni?

Tisztelettel

Tisztelt Végrehajtó....

végrehajtó1 # 2010.04.29. 17:09

Csökkentett összeg=nettó bér ennek 33 és 50%-a.Lehet a letíltás mértéke.

tildusmama # 2010.04.29. 22:29

Szóval a csökkentett összeg=nettó bér....és ennek lehet levonni a 33 ill az 50%-át, ez akkor azt jelentheti, ha jól értelmezem....hogy a 30500 ft-ot lehet levonás alá terhelni 33 ill 50%-ban, vagyis akkor tényleg levonható az a kb 10000 ft tőlem?

Köszönöm előre is válaszát...

Tisztelettel:

Tisztelt Végrehajtó....

tildusmama # 2010.04.29. 22:29

Szóval a csökkentett összeg=nettó bér....és ennek lehet levonni a 33 ill az 50%-át, ez akkor azt jelentheti, ha jól értelmezem....hogy a 30500 ft-ot lehet levonás alá terhelni 33 ill 50%-ban, vagyis akkor tényleg levonható az a kb 10000 ft tőlem?

Köszönöm előre is válaszát...

Tisztelettel:

Tisztelt Végrehajtó....

végrehajtó1 # 2010.04.30. 07:06

Nem.A nettó fizu 33 vagy 50%-át lehet letíltani.De mentes a vh alól a 28500Ft.

Azaz 30.000ft nettó fizunál 1500ft-ot lehet letíltani.

tildusmama # 2010.05.02. 12:26

Tisztelt Végrehajtó....

Köszönöm szépen az eddigi válaszait....

Tisztelettel:

Tisztelt Végrehajtó....

tildusmama # 2010.05.04. 14:45

Tisztelt Végrehajtó...

Szóval ismételten jelentkezem....az ügyemmel kapcsolatbsn....sajnos még mindig nem tudtam igazán megnyugodni, merthogy korábban feltettem a kérdésemet más oldalon, még mielőtt Önnek feltettem volna kérdéseimet....na és szóval megkaptam a választ...ami számomra igencsak meglepő volt.....
Idézem a hölgy válaszát...."Én nem láttam a Vht-ben olyat, hogy jövedelem csak azért mert kevés ezért mentességet élvezzen. Ugye ma már minimálbér 70-80 ezer forint között van, csak azért mert részmunkaidő, ezért kevesebb pénz jár érte, ezért ne lehessen letíltani" vagyis arra utalt a továbbiakban,hogy a levonás alól nem élvez mentességet az én általam hivatkozott nyugdíj minimum összege....holott Ön is azt mondta, hogy csak 28.500 fölötti összeg terhelhető le....vagyis mintegy 1500 ft-ot tudnak letíltani....

Köszönöm előre is választát....és türelmét....

Tisztelettel

Tisztelt Végrehajtó....

végrehajtó1 # 2010.05.04. 18:46

Letíltások esetében a jövedelem tv.-ben meghatározott része nem azért mentes a vh alól mert a jövedelem kevés.Eza mentesség több milliós nettó jövedelem esetében is mentes.

Egyébbként a végrehajtásoknak nem az a célja hogy az adóst teljesen le nullázza.Azért van benne a minimális létfentartáshoz szükséges ingóságok mentessége és az elöbb taglalt jövedelem mentesség is.

Ugye ma már minimálbér 70–80 ezer forint között van, csak azért mert részmunkaidő, ezért kevesebb pénz jár érte, ezért ne lehessen letíltani“ vagyis arra utalt a továbbiakban,hogy a levonás alól nem élvez mentességet az én általam hivatkozott nyugdíj minimum összege…h

Ha ezt a téves okfejtést elfogadjuk akkor aki állandóan 16-zik annak meg 2*28,500ft a mentes jövedelme?
Ez vicc lenne...

tildusmama # 2010.05.04. 22:34

Köszönöm szépen a válaszát....én is úgy értelmeztem, hogy mentességet élvez a jövedelmem 28.500 ft-ig, és nem csupán azért, mert kevés vagy részmunkaidő....hanem a törvény így rendeli el és csak az-az fölötti rész terhelhető le, ahogy korábban is írta.....csak nem értem, hogy ezt egy tanult ember, hogyan is értelmezheti másképp, mint ahogy sem, hogy valaki meg csak az inkasszóra veszi a jövedelem mentességét 28.500 ft-ig....
Szóval nagyon szépen köszi a sok türelmes választ, amivel időközönként esetlegesen kiborítom.....

Tisztelettel:Tildus

Tisztelt Végrehajtó....

margaréta*** # 2010.05.05. 07:00

Kedves Fórumozók!

A napokban egy másik topikban írtam, de sajna most nem találom... Lényeg ugyan az. Tartozom volt férjemnek, ami az egyéb költségekkel, kamattal együtt 110e Ft. Jártam a végrehajtónál, amikor is ő elfogadta volna az egyezségünket, amit aztán végül exem felrúgott, szóval ugyan ott tartunk. A végrehajtónál hogyan tudok haladékot vagy részletfizetést kérni? Azt mondta, hogy mai napon beadja a fizetésemre a letiltást. Ezt nem szeretném, viszont a hathavi törlesztést vállalnám. Írásban mit kérjek, hogy elfogadja? Felfüggesztést lehet kérni?

margaréta*** # 2010.05.05. 07:43

Sajnos sürget az idő, tud valaki segíteni?

kitta21 # 2010.05.05. 07:47

Tisztelt Cím!

Kérdésem letiltással kapcsolatban a következő lenne: az egyik dolgozónknak már 2 letiltása is van. Az első 33 %-ban kerül levonásra, a 2. 17%-ban. Most érkezett egy 3. letiltás is.
Kérném segítségét abban, hogy ilyenkor melyik letiltásra, hány % jut. Miből mennyit kell vonni.

végrehajtó1 # 2010.05.05. 09:21

.

végrehajtó1 # 2010.05.05. 09:26

margaréta*

Vígyen be a vh-hoz írásbeli kérelmet a részletfizetésre.
Vagy adja be a bíróságra és ott kérje.De azért számolja ki hogy mennyi lenne a részlet és mennyit tudnának tíltani.Szerintema kevesebbet válassza.De ezt ön tudja..

végrehajtó1 # 2010.05.05. 09:29

kitta21

Kérném segítségét abban, hogy ilyenkor melyik letiltásra, hány % jut. Miből mennyit kell vonni”.

Az első kettő marad úgy ahogy van.A harmadikat és minden továbbit sorba kell állítani mindaddig míg az első teljesen(tőke+kamat+költségek) le nem vonatódik.

margaréta*** # 2010.05.05. 09:56

Tisztelt Végrehajtó!

Most voltam a végrehajtónál, ugyan nagyon nehézkesen, de talán belátta,hogy ha a 33%-ot vonják, semmi nem marad (bérelem a lakást, két gyerekkel, munkabér-előleg is törlesztés alatt van). Havi 10e Ft-os részletfizetést kértem (összesen 110e Ft-ról van szó)és kifizettem neki a költség díját. Azt mondja, nem fogják elfogadni a volt férjemék. ha valóban így lenne és nem fogadják el, beadhatok további fizetési törlesztési kérelmet a bíróságra is? Vagy valószínűsíthető, hogy mivel a végrehajtó elfogadta, így a volt férjemék sem ellenkeznek, elég "garancia" a végrehajtónál tett nyilatkozatom? (Tudom, minden ember más és más, így nem ismerik őt sem, csak elviekben kérdezem, hogy a végrehajtást kérők mennyire "ellenkeznek" a végrehajtó által elfogadott lehetőségekkel.)

margaréta*** # 2010.05.05. 10:06

Nem véletlenül kértem a részletfizetést, 26e-t tiltanának, így meg havi 10 e. Tovább tart kifizetni, de biztosabb.

Egyébként köszönöm a választ :-).

végrehajtó1 # 2010.05.05. 10:49

Azt mondja, nem fogják elfogadni a volt férjemék. ha valóban így lenne és nem fogadják el, beadhatok további fizetési törlesztési kérelmet a bíróságra is?

Ha csk a vh kérő nem fogadja el akkor a vh-nak az íratot a bíróságra be kell küldenie és a bíróság dönt.

margaréta*** # 2010.05.05. 11:22

Kedves Végrehajtó!

Köszönöm a választ, nem teljesen, de valahogy így gondoltam, tehát van még lehetőségem. Feltételezem ismerik (ex és az ügyvédje) is annyira a jogszabályokat, hogy elfogadják és nem variálnak.
Egy kérdésem lenne még: ameddig törlesztek havonta, addig is megy rá kamat? Vagy a kamat már megállapításra került a végrehajtási összegben, és az összeg már a végleges?